Význam beta-alanínu pre lepší výkon

Beta alanin je aminokyselina, ktorá sa prirodzene vyskytuje v tele a je populárna ako doplnok stravy, najmä medzi športovcami a ľuďmi, ktorí sa venujú vytrvalostným a silovým cvičením. Jeho hlavnou funkciou je zvyšovanie hladín karnozínu vo svaloch, čo môže pomôcť zlepšiť výkonnosť pri vysoko intenzívnom tréningu.

Čo má beta-alanin za úlohu? A čo je kyselina mliečna?

Kyselina mliečna je organická zlúčenina, ktorá vzniká v svalových bunkách počas anaeróbneho metabolizmu, teda keď cvičíme pri vysokej intenzite a nedostáva sa dostatok kyslíka pre aeróbny metabolizmus. Nahromadenie kyseliny mliečnej v svalových bunkách znižuje ich pH, ​​čo vedie k pocitu pálenia a únavy. Tento proces obmedzuje schopnosť svalov pokračovať v intenzívnej činnosti.

Beta alanín zvyšuje vytrvalosť a silu pri intenzívnych cvičeniach. Pomáha znižovať nahromadenie kyseliny mliečnej vo svaloch, čo ďalej odďaľuje únavu svalov. Tento proces má niekoľko kľúčových aspektov, ktoré prispievajú k zlepšeniu športového výkonu:

  • Neutralizácia kyseliny mliečnej: počas vysoko intenzívneho cvičenia dochádza v svalových bunkách k produkcii kyseliny mliečnej, čo znižuje pH a vedie k únave svalov. Karnozín, ktorého syntéza je zvýšená príjmom beta-alanínu, pôsobí ako pufrovacia látka, neutralizuje kyslé pH a pomáha odložiť svalovú únavu.
  • Zvýšenie anaeróbneho výkonu: beta-alanín umožňuje športovcom lepšie výkon pri vysoko intenzívnych aktivitách, ako sú šprinty alebo silové cvičenia, kde je produkcia kyseliny mliečnej vysoká.
  • Ochrana pred oxidatívnym stresom: karnozín má antioxidačné vlastnosti, chráni svalové bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi počas intenzívneho cvičenia.
  • Vytrvalosť: vďaka zmierneniu únavy svalov môžu športovci udržať vysokú úroveň výkonu po dlhšiu dobu.
  • Zvýšenie sily a výdrže: dlhodobé užívanie beta-alanínu môže viesť k zlepšeniam vo vytrvalostných a silových disciplínach.
  • Minimalizuje kyslé pH vo svaloch

(Slovenština)

Mechanizmus syntézy karnozínu

  1. Prísun beta alaninu: Najprv je potrebné, aby beta alanín vstúpil do svalových buniek. To sa deje prostredníctvom transportných systémov v svalových bunkách, ktoré umožňujú pohyb beta alanínu z krvi do svalového vlákna.

  2. Stretnutie s histidínom: V svalovej bunke sa beta alanín stretáva s histidínom, inou aminokyselinou, ktorá je už prítomná vo svalových bunkách. Histidín je esenciálna aminokyselina, ktorú telo získava z potravy.

  3. Syntéza karnozínu: Beta alanín a histidín sú následne spojené enzýmom karnozín syntáza. Tento enzým katalyzuje vytvorenie peptidovej väzby medzi beta alanínom a histidínom, čím vzniká karnozín.

  4. Skladovanie karnozínu: Vzniknutý karnozín sa potom akumuluje v svalových bunkách. Svalové bunky môžu obsahovať vysoké koncentrácie karnozínu, čo im umožňuje efektívnejšie pôsobiť pri fyzickej námahe.

Bežné dávkovanie beta alanínu je 2-5 gramov denne. Odporúča sa rozdeliť dávku na menšie dávky po celý deň, aby sa predišlo parestézii (mravčeniu pokožky), čo je bežný vedľajší účinok. Na dosiahnutie optimálneho nárastu karnozínu vo svaloch sa odporúča užívať beta-alanín pravidelne po dobu niekoľkých týždňov až mesiacov.

Záver

Beta alanín je populárny doplnok v oblasti športovej výživy, ktorý môže zlepšiť výkon a vytrvalosť. Jeho bezpečnosť a účinnosť boli preukázané mnohými štúdiami, ale je dôležité užívať ho zodpovedne a v súlade s odporúčanými dávkovacími pokynmi.