Ženská hormonálna nerovnováha

Hormóny vytvárajú buď krásnu, alebo katastrofálnu symfóniu. Popraskaná koža, akné, špinenie uprostred cyklu, nepravidelný menštruačný cyklus, naberanie na váhe, nulová sexuálna túžba, kŕče, migrény, bolesti hlavy, bolestivý pohlavný styk, zhluky vlasov upchávajúcich odtok, nálada žijúca si vlastný život, ktorý sa stretáva s vašim. Skrátka pocit, že snáď ani nežijem vo svojom tele. Pritom nie ste chorá a podľa doktora je všetko v poriadku. To všetko svedčí o hormonálnej nerovnováhe, s ktorou sa dnes stretáva čoraz viac žien. Hormonálne problémy sú však často prehliadané, a vôbec im nie je venovaná taká pozornosť, akú by si zaslúžili. Pritom si týmto hormonálnym chaosom prešla väčšina žien.

Hormóny sú ako symfónia. Ak je jeden mimo rovnováhu, zničí celé predstavenie.

Každá žena niečo málo o hormónoch vie, pretože sa každý mesiac stretáva s ich výkyvmi. Niekedy hormóny hovoria šeptom a nechajú nás na pokoji. Inokedy zase neúnavne kričia a vyžadujú si plnú pozornosť. Veľakrát si aj napriek tomu ženy neuvedomia, že je s ich hormónmi niečo v neporiadku. Pokiaľ hormóny dávajú najavo svoju prítomnosť, je najlepšie venovať im patričnú pozornosť, ktorú požadujú. Prvým krokom vôbec je zoznámiť sa s nimi a zistiť, čo sú zač.

Hormóny sú chemikálie uvoľňované do krvi endokrinnými žľazami a ich úlohou je koordinovať procesy v celom tele. Hoci sa hormóny uvoľňujú v nepatrných množstvách, majú veľmi výrazne zmeniť telesné procesy. Zúčastňujú sa každého procesu v tele, pôsobia cielene na konkrétne bunky a vyvolávajú špecifickú odpoveď. Ako špecifické látky cirkulujú v telových tekutinách a svojim chemickým zložením ovplyvňujú v tele úplne všetko. Regulujú metabolizmus, rast, imunitný systém, chuť do jedla, hospodárenie s iónmi a vodou, cyklus spánku a bdenia, náladu, reakcie na stres, stavbu kostí, menštruačný cyklus a ďalšie procesy v tele. Hormóny sa tiež ovplyvňujú a regulujú navzájom. Jeden môže vyvolávať alebo naopak znižovať tvorbu druhého.

fyzicke projevy nerovnovahy hormonu_cast1_infografika_cz

Aby mohlo ľudské telo správne fungovať je teda jasné, že musia byť v určitej rovnováhe. Na rozdiel od mnohých iných chemických látok v krvi nie sú hladiny hormónov konštantné, ale kolíšu v zložitých vzorkách, pretože regulujú telesné rytmy. Bez týchto výkyvov by nefungoval menštruačný cyklus a nerodili by sa nové ľudské bytosti. Základným problémom je, že hormóny cestujú do všetkých častí tela, kde robia rôzne veci na rôznych miestach. Účinky rovnakého hormónu môžu byť na jednom mieste žiaduce, inde naopak nevítané. Najdôležitejšími hormónmi pre reguláciu menštruačného cyklu sú estrogén, progesterón a test0sterón. Nielen, že spolupracujú v orchestri ženského cyklu, ale hrajú tiež zásadnú úlohu pri regulácii metabolizmu, nálady, duševného zdravia a trávenia! Znalosť cyklu je prvým krokom k ovládaniu ako jeho, tak vášho tela!

fyzicke projevy nerovnovahy hormonu_cast2_infografika_cz

Estrogén

Estrogén by sa dal označiť za kráľovnú ženských hormónov. Ide o prevládajúci ženský hormón zodpovedný za ženský fyzický vzhľad a reprodukciu, ale vyskytuje sa aj u mužov.

Estrogén plní v tele stovky funkcií, vrátane:

  • Vývoja a udržiavanie pohlavných znakov (vývoja pŕs, ochlpenia, vaginálneho zdravia).
  • Tvorby sliznice maternice.
    Metabolizmu cholesterolu a glukózy (pomáha zvyšovať citlivosť na inzulín).
  • Udržovanie telesnej teploty.
  • Ochrany a tvorby kostí.
  • Elasticity a mladistvosti pleti.
  • Budovanie a udržovanie svalového tkaniva.
  • Funkcie pamäti a učenia.
  • Prevencia vaginálnej suchosti, atrofia, infekcia močových ciest a cystitídy.
  • Zníženie rizika kardiovaskulárnych ochorení.

Hoci je estrogén včelí kráľovnou ženských hormónov, nie je žiaduce, aby prevzal absolútnu kontrolu. Pokiaľ sa estrogén stane diktátorom, vedie to k estrogénovej dominancii. Tá môže byť spôsobená vysokou hladinou samotného estrogénu alebo nízkym obsahom progesterónu vo vzťahu k estrogénu. Estrogén sám o sebe však vinníkom nie je. Škodí nám, iba vtedy, ak je jeho hladina vyššia, než by mala byť. Hlavným problémom je teda jeho nerovnováha a príznaky sa môžu objaviť, ak je estrogén vysoký alebo nízky. Vysoké hladiny estrogénu spôsobujú napríklad zvýšenú retenciu vody, poškodenie funkcie štítnej žľazy, znížené libido, PMS, zvýšené riziko rakoviny prsníka a endometria, zvýšené histamínové reakcie a nestabilitu nálady. Pri nedostatku estrogénu strácame citlivosť na inzulín, rozvíja sa vaginálna suchosť, zvyšuje sa riziko kardiovaskulárnych ochorení a mŕtvice, rastie riziko zlomenín a osteoporózy a znižuje sa citlivosť na serotonín, čo vedie k zvýšenému riziku úzkosti a depresie. Nízka hladina estrogénu u žien môže spôsobovať aj nechcené priberanie na váhe.

psychycke zmeny nerovnovahy hormonu_infografika_cz

Progesterón

Princeznou ženských hormónov je progesterón, ktorý má na starosti najdôležitejšiu fázu ženského cyklu - ovuláciu!

Rovnako ako estrogén aj progesterón má v tele niekoľko funkcií, medzi ktoré patrí:

  • Upokojuje nervový systém a pomáha telu bojovať proti stresu.
  • Zahusťovanie sliznice maternice.
  • Pomáha telu využívať tuk na energiu.
  • Ochrana pred rakovinou súvisiacu s estrogénom.
  • Zvyšuje metabolizmus a bazálnu telesnú teplotu.
  • Pôsobí ako prírodné diuretikum.
  • Podpora zdravej sexuálnej túžby.

Progesterón je upokojujúci hormón voči estrogénu. Interaguje so serotonínom a GABA, čím ovplyvňuje náladu a spánok. Nízka hladina progesterónu tak môže zvýšiť riziko úzkosti a depresie. Nízka hladina progesterónu (alebo vysoká hladina estrogénu vo vzťahu k progesterónu) môže spôsobiť zmeny vášho zdravia, hormónov, nálady a plodnosti. Progesterón je vytváraný najmä žltým telieskom vo vaječníkoch počas luteálnej fázy (druhej polovice) menštruačného cyklu. V malom množstve ho však môžu produkovať aj nadobličky. Prečo je to dôležité? Znamená to, že pokiaľ nemáte ovuláciu a neprodukujete žlté teliesko, neprodukujete dostatok progesterónu, ktorý potrebujete! Medzi bežné príznaky nízkej hladiny progesterónu patria: chronická únava, abnormálny menštruačný cyklus alebo jeho strata, špinenie uprostred cyklu, podráždenosť, úzkosť, depresia, zmeny nálad, problémy s chudnutím, hypotyreóza, chuť na cukor, zvýšené riziko osteoporózy a zlomenín, návalov horúčavy, návalov horúčavy árnych ochorení.

co ma na starost testosteron_infografika_cz

Test0sterón

Áno, tiež ženy majú progesterón a pre zdravie ho potrebujú! Hoci test0sterón hrá v tele ženy menšiu úlohu ako u mužov, stále je to nesmierne dôležitý hormón. test0sterón je v ženskom tele vytváraný vaječníkmi a nadobličkami, a tiež sa premieňa z hormónov DHEA (dehydroepiandrosterón) a androstendionu. Zdravé hladiny test0sterónu môžu pomôcť zlepšiť zloženie tela, predchádzať úzkosti a depresii, zvýšiť energiu a zlepšiť libido!

Kľúčové role test0sterónu:

  • Nálada a poznávanie.
  • Pomáha udržovať a budovať svalovú hmotu a silu.
  • Udržuje sexuálnu túžbu.
  • Podporuje zachovanie minerálnej hustoty kostí.
  • Pomáha zvyšovať motiváciu.

Test0sterón má zlú povesť, pretože môže spôsobovať syndróm polycystických ovárií (PCOS), inzulínovú rezistenciu, nadmerný rast ochlpenia na tvári a tele, vypadávanie vlasov, mastnú pleť a akné. Je však dôležité si uvedomiť, že k týmto stavom dochádza, pokiaľ sa hladina test0sterónu vymkne kontrole. Rovnako ako pri každom hormóne je nerovnováha kľúčová pre vznik chaosu. Existujú byliny a nutrienty, ktoré pôsobia synergicky a dokážu dať hladinu hormónov do rovnováhy. Medzi hlavné patrí napríklad adaptogén Maca, gluthation, alebo minerál zinok. Tie najdôležitejšie sme skombinovali v Testamente. Obsahuje Macu, vitamín D3, zinok, ashwagandhu alebo extrakt z granátového jablka. Kompletná zmes látok, ktoré pomáhajú optimalizovať hormóny tak žien, ako aj mužov.

 

Nikola Blahušková

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!