Jarné upratovanie skladu! Stovky produktov výhodnejšie! NAKUPOVAŤ

5 dôvodov prečo zaradiť kolagén

Kolagén je najhojnejšie zastúpená bielkovina vyskytujúca sa v našom tele. Je súčasťou kĺbov, svalov, šliach, väzov, ale aj pokožky. Ďalej všade tam, kde je chrupavkové tkanivo, to znamená uši alebo nos. Kolagén je tiež súčasťou tráviaceho systému aj ciev. S vekom telo vytvára kolagénu menej a to sa môže prejaviť ťažkosťami, ktoré nás dosť často môžu obmedziť nielen pri športe, ale aj v bežnom každodennom fungovaní.

Čo je kolagén a čo má všetko na starosť?

Kolagén, gréckeho „kólla“ (lepidlo) je najviac zastúpená bielkovina v našom tele. Je to jeden z hlavných stavebných kameňov kostí, kože, svalov, šliach a väzov. Nachádza sa v mnohých ďalších častiach tela, vrátane krvných ciev, rohoviek a zubov. Hrá rolu vo všetkom, od štruktúry kože, cez zrážanie krvipo zdravie kostí. Kolagén si môžete predstaviť ako „lepidlo“, ktoré drží všetky vyššie spomínané telesné štruktúry pohromade. Tvorí neuveriteľných 80% našej pokožky a spolupracuje s ďalším proteínom zvaným elastín, ktorý udržuje našu pokožku pružnú. A presne to je dôvod, prečo sa kolagén podieľa na kvalite našej pokožky a pleti.

Pretože sa jedná o proteín, ktorý sa skladá z aminokyselín. Pri trávení sa kolagén rozštiepi na jednotlivé aminokyseliny, ktoré sa následne v tele spoja späť do proteínov počas proteosyntéz. Aminokyseliny telo posiela tam, kde ich potrebuje na budovanie tkanív. Kolagén má vysoký obsah troch špecifických aminokyselín – prolínu, hydroxyprolínu a glycínu – ktoré sú nevyhnutné pre syntézu kolagénu v tele. Telo teda prirodzene kolagén vytvára, avšak s postupujúcim vekom tvorba kolagénu klesá.

nedostate kolagenu způsobuje_infografika_cz

Kolagén hrá tiež kľúčovú rolu v:

  • Produkcii fibroblastov v koži, ktoré pomáhajú rastu nových buniek.
  • Nahrádza odumreté kožné bunky novými, živými kožnými bunkami.
  • Vytvára ochrannú vrstvu pre vnútorné orgány.
  • Poskytuje pokožke elasticitu a pevnosť.
  • Podieľa sa na zrážaní krvi.

Dôsledky nedostatočnej tvorby kolagénu

  • Vráskavá alebo ovisnutá koža.
  • Kruhy pod očami.
  • Sťahovanie alebo ochabovanie svalov.
  • Bolesť svalov.
  • Znížená pružnosť šliach a väzov.
  • Bolesť kĺbov alebo osteoartróza.
  • Strata pohyblivosti v dôsledku poškodenia kĺbov.
  • Gastrointestinálne problémy.
  • Problémy s prietokom krvi.

Typy kolagénu - k čomu jednotlivý typ kolagénu slúži?

ľudskom tele sa nachádza 28 rôznych typov kolagénu, ale v doplnkoch stravy sa najčastejšie používa päť typov. Päť bežných typov kolagénu pochádza v rôznych formách a z rôznych zdrojov. Tieto typy kolagénu prichádzajú v troch rôznych formách, ktoré sú pre telo užitočné. Hydrolyzovaný kolagén (kolagénové peptidy, kolagénový prášok, hydrolyzát kolagénu a hydrolyzovaná želatína), želatína a nedenaturovaný kolagén typu II. Najlepšie využiteľný pre naše telo hydrolyzovaný kolagén, pretože ide o formu najviac rozloženú na jednotlivé peptidy. Tým je aj vyššia jeho biologická dostupnosť. Typy kolagénu sa u jednotlivých zvierat líšia. 80–90 % kolagénu v tele tvoria typy 1, 2 a 3. Každý z týchto troch typov kolagénu má trochu inú funkciu v tele a pochádza aj z iných zdrojov.

Bovinný (hovädzí) kolagén obsahuje typ I a III. Je napríklad zodpovedný za zdravie kĺbov, šliach a črevnej výstelky. Morský kolagén obsahuje typ I a II. Typ I a II sa nachádza prevažne v dermálnej vrstve kože, kosti, šliach, svalov a spojivového tkaniva.

kloub_infografika_Cz

Kolagén typu I

Kolagén typu I je najbežnejším typom kolagénu, ktorý sa prirodzene vyskytuje v tele. Tvorí 90% zásob kolagénu v tele a nachádza sa tesne pod povrchom kože v dermis. Kolagén typu I sa podieľa na zdraví a štruktúre zdravých vlasov, nechtov a pokožky. Nachádza sa v membránach hovädzích a morských živočíchov.

Kolagén typu II.

Hydrolyzovaný kolagén je vysoko biologicky dostupný, a preto ho telo ľahšie vstrebáva. Kolagén typu II je obzvlášť dobrý, pretože obsahuje nielen kolagén, ale aj chondroitin sulfát, glukosamin a kyselinu hyalurónovú, ktoré všetky pomáhajú pri bolestiach a zá***loch kĺbov. Tento typ kolagénu má významný podiel na zdraví chrupavky. Ide teda o hlavný typ kolagénu, ktorý by ste mali hľadať na zložení doplnkov, pokiaľ máte začínajúce problémy s kĺbmi, bolesti alebo zníženú pohyblivosť. Pre jeho maximálne účinky sa odporúča užívať kolagén s vitamínom C, pretože ten podporuje jeho maximálnu vstrebateľnosť.

Kolagén typu III.

Najviac je zastúpený v pokožke detí, to je tiež dôvod, prečo je detská pokožka taká jemná. Hlavnou zložkou je medzibunková hmota, ktorá tvorí naše orgány a kožu. Tvoria aj krvné cievy a tkanivo v srdci. Z týchto dôvodov je nedostatok kolagénu typu 3 spojený s vyšším rizikom poškodenia krvných ciev.

 

Rozdiel medzi kolagénom a kolagénovými peptidmi. Koľko kolagénu denne prijať?

Klasický kolagén, ktorý prijímame v strave, je pomerne zle biologicky využiteľný, pretože má pomerne veľké molekulové reťazce. Preto ak chceme prijať kolagén, najlepšie ich upraviť do takej podoby, aby ho naše telo dokázalo čo najlepšie využiť.

Inými slovami - kolagén je komplexný proteín zložený z troch reťazcov aminokyselín, zatiaľ čo hydrolyzovaný kolagén je kolagén, ktorý sa štiepi na malé proteínové reťazce, nazývané kologénne peptidy, ktoré sa skladajú z niekoľkých aminokyselín. Peptidy sú veľmi malé reťazce proteínov, ktoré sa podieľajú na stavbe molekúl v bunkách. Sú mnohokrát viac využiteľné v tele ako klasické proteíny. Ide o malé bioaktívne molekuly, ktoré sa získavajú enzymatickou hydrolýzou kolagénu a v organizme sa tak oveľa lepšie vstrebávajú. Získavajú sa hydrolýzou kolagénu. Proces, kedy molekuly vody narúšajú chemické väzby kolagénu.

Výrobcovia doplnkov sa dosť často predbiehajú v množstve, ktoré do doplnku dajú. Toto si uvedieme na pravú mieru. Naše telo vie v určitej dobe využiť len určité množstvo kolagénu a zvyšok vylúči. To množstvo je niekde v rozmedzí 500-1000 mg kolagénových peptidov za deň. Rozhodujúce je, koľko ho vaše telo vstrebe a následne využije.

40959-4_brainmax-lipozomalni-kolagen-komplex--250-ml

Čo narušuje produkciu kolagénu?

Faktorov, ktoré narúšam našu vlastnú tvorbu kolagénu je niekoľko. Prekvapením môže byť aj negatívny vplyv stresu na tvorbu kolagénu. Pri chronickom strese sa telo viac sústredí na to, ako sa so stresom vysporiadať a na tvorbu kolagénu mu jednoducho nezostáva čas. Aj napriek tomu, že produkcia po 20. roku veku samovoľne klesá (udáva sa o 1-2% ročne), niekedy tomu svojimi návykmi ideme dosť úplnosti. Medzi také návyky patria:

  • Nevyvážená strava (nadbytok cukrov kvôli svojim prozá***lovým vlastnostiam)
  • Nedostatok kvalitného spánku.
  • Nedostatok zinku.
  • Nedostatok antioxidantov.
  • Črevná disbióza.
  • Nadmerné vystavenie UV žiareniu.

co narusuje produkci vlastniho kolagenu_infografika_cz

Potraviny zvyšujúce produkciu kolagénu

Pokiaľ chcete podporiť tvorbu kolagénu pomocou stravy, je dobré zaistiť príjem aminokyselín z potravín. Asi nie je prekvapením, že najznámejším zdrojom kolagénu je vývar z kostí. Ďalej hovädzie a kuracie mäso, ryby. Ak nie ste milovníkmi mäsa môžete zaradiť vývar z húb. Medzi ďalšie potraviny, ktoré podporia produkciu kolagénu patrí hlúbová zelenina, cibuľa, cesnak a to predovšetkým pre svoj obsah síry. Síra je súčasťou väzby kolagénu a má v zdraví kĺbov pomerne dosť dôležitú úlohu. Ide o minerál, ktorý blokuje odbúravanie kolagénu. Jednoducho povedané, zabraňuje jeho stratám. Pri podozrení na nedostatok kolagénu je dobré zaradiť MSM alebo methylsulfónylmetán, čo je organická síra, ktorá je jej najlepšie vstrebateľnou formou.

Pokiaľ už pociťujete začínajúce problémy s kĺbmi dobré zaradiť protizá***lové potraviny, medzi ktoré patrí napríklad kurkuma, zázvor a protizá***lové byliny ako je oregano, tulsi, rozmarín alebo bylina boswellia serata.

1.) Podporuje zdravé kĺby

Asi najznámejším účinkom kolagénu je jeho podiel na zdraví našich kĺbov. Kĺb je zložený z niekoľkých vrstiev. Jednou z vrstiev je chrupavka, ktorá má na starosť mierniť nárazy. Obzvlášť pri kolennom kĺbe je zdravie chrupavky zásadné, pretože tento kĺb drží celú našu váhu tela. Pri poškodení ochrannej vrstvy chrupavky môžu byť kĺby stuhnuté, zapálené a bolestivé. A nejedná len o mechanické poškodenie. Častejšie je chrupavka opotrebovaná vekom, dochádza k zá***lom a potom sme už len krok od zranenia. A nie vždy nás kĺby varujú dopredu. Kĺb môže byť už dlhšiu dobu v područí zá***lu a nemusíme o tom vedieť. Pokiaľ dáte prednosť doplnkom stravy vo forme kolagénu, je potrebné povedať, že kĺb sa nedostane do stavu, ako by Vám bolo dvadsať. Ale určite pomôže minimálne tomu, aby bol pohyb pokiaľ možno bez bolesti a nevystavovali ste sa riziku zá***lov a ďalších zranení. Kolagén totiž pôsobí protizá***lovo. Štúdie preukázali, že kolagén zlepšuje ako pohyblivosť kĺbov, tak aj znižuje bolestivosť kĺbov.1

 

Funkce kolagenu v organismu_infografika_cz

2.) Podporuje elasticitu pokožky

Premýšľali ste niekedy, prečo sú medzi nami takí, ktorým by ste ich vek vôbec nehádali, pretože ich pleť nie je pokrytá vrásky? Jedným z faktorov je dostatok kolagénu. Reklam na beauty kolagény je dnes naozaj veľa, pretože okrem iného kolagén zmierňuje dopady starnutia a výskyt vrások. Je to preto, že kolagén udržuje pleť hydratovanú a tým pleť menej podlieha známkam starnutia.2

3.) Podporuje zdravie črevnej výstelky

Že ste ešte nepočuli ako môže kolagén pomocou zažívaciemu traktu? Áno, je to tak. Kolagén si totiž môžete predstaviť ako želatinovanú látku, ktorá vo vnútri nášho tráviaceho traktu chráni výstelku čriev. Kolagén obsahuje aminokyseliny glutamín a glycín, ktoré sa podieľajú na regenerácii čriev. Výskum ukázal, že kolagénové peptidy môžu skutočne podporiť integritu črevnej bariéry, napríklad pri syndróme priepustného čreva.3

Pět_nejčastějších_typů_kolagenu_a_k_čemu_jsou_vhodné_infografika_brainmarket_cz

4.) Podieľa sa na štruktúre a pružnosti ciev

Elasticita našich ciev je jedným z najdôležitejších faktorov ovplyvňujú zdravie celého srdcovo cievneho systému. A presne túto funkciu v cievnom systéme zastupuje práve kolagén. A to preto, že cievy sú z najväčšej časti tvorené práve kolegénom. Najčastejšími problémami, prečo dochádza u ľudí k srdcovo cievnym problémom je upchávanie ciev lipoproteínmi a druhým problémom je práve tuhosť ciev, ktoré nie sú dostatočne elastické a tým pádom krv nemá hladký priechod cievami. Podľa toho, kde dôjde k problémom s priechodnosťou ciev, sa odvíja aj následky. Podľa súčasných výskumov je kolagénové peptidy sú kľúčové v zdraví ciev a pomáhajú predchádzať ateroskléróze.4 

vyhody_liposomálních_vitamínu_infografika_cz

5.) Podieľa sa na zdraví pečene

Možno ste netušili, že kolagén je dobrým pomocníkom našej pečene. Pečeň vplyvom nášho životného štýlu dostávajú často dosť zabrať a kolagén obsahuje aminokyselinu glycín, u ktorej bolo preukázané, že pomáha regenerovať pečeň. Dokonca podľa jednej štúdie podporuje regeneráciu pečene poškodenej alkoholom.5

Záver

Teraz už viete, ako veľmi zasahuje kolagén do nášho zdravia. V ponuke môžete nájsť BrainMax kolagén komplex v lipozomálnej forme. Vďaka tomu, že je kolagén "zabalený" v lipozóme, dopraví kolagén tam, kde patrí. Je tvorený kolagénom typu I a II a okrem toho obsahuje aj zinok, biotín a pre lepšiu vstrebateľnosť aj vitamín C.

 

Veronika Halusková

 

1. CLARK, Kristine L, Wayne SEBASTIANELLI, Klaus R FLECHSENHAR, et al. 24-Week study on the use of collagen hydrolysate as a dietary supplement in athletes with activity-related joint pain. 2008.

2. ASSERIN, Jérome, Elian LATI, Toshiaki SHIOYA a Janne PRAWITT. The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: evidence from an ex vivo model and randomized, placebo-controlled clinical trials. 2015.

3. Collagen peptides ameliorate intestinal epithelial barrier dysfunction in immunostimulatory Caco-2 cell monolayers via enhancing tight junctions, Qianru ChenOliver ChenIsabela M MartinsHu HouXue ZhaoJeffrey B BlumbergBafang Li, 2017

4. TOMOSUGI, Naohisa, Shoko YAMAMOTO, Masyoshi TAKEUCHI, Hideto YONEKURA, Yasuhito ISHIGAKI, Noriaki NUMATA, Shogo KATSUDA a Yasuo SAKAI. Effect of Collagen Tripeptide on Atherosclerosis in Healthy Humans. 2017.

5. YIN, M, K IKEJIMA, G E ARTEEL, et al. Glycine accelerates recovery from alcohol-induced liver injury. 1998.

 

* slovo zápal sa nesmie používať.

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!