V dňoch 29.03.2024 - 01.04.2024 z dôvodov veľkonočných sviatkov bude obmedzená zákaznícka linka. Ďakujeme za pochopenie.

Phytos, Éterický olej Jedle Bělokorá, 10 ml

Kód: 98421
€3,10
Produkt bol vyradený

Jedľová silica je pre svoje antiseptické vlastnosti vhodná najmä pri:

  • zápaloch dýchacích ciest
  • bronchitíde
  • kašli

Detailné informácie

Odborné poradenstvo
Odborné poradenstvo
Sme skúsení. Radi poradíme!
Testujeme, čo predávame
Testujeme, čo predávame
Overujeme vysokú kvalitu produktov.
Rýchla expedícia
Rýchla expedícia
Produkty máme skutočne na sklade.
Doprava zadarmo
Doprava zadarmo
Pri nákupe nad 80 eur.

Podrobný popis

Phytos, Éterický olej jedľa biela, 10 ml

Jedľová silica je pre svoje antiseptické vlastnosti vhodná pri zápaloch dýchacích ciest alebo bronchitíde. Pôsobí proti kašľu a má tiež analgetické, antiseptické a tonizujúce účinky. Pôsobí antireumaticky - najlepšie pri masáži. V kozmetike je využívaná pri výrobe mydiel a ako prísada do kúpeľov.

Esenciálny olej sa získava parnou destiláciou ihlíc a koncových vetvičiek stálezeleného ihličnanu, dorastajúceho do výšky až 18 metrov. Krajina pôvodu je Kanada, severná Amerika a Európa.

Upozornenie

Nie je vhodné pre tehotné ženy. V tehotenstve a pri dojčení odporúčame sa tomuto oleju vyhnúť. Nie je vhodné pre masáže a vtieranie do kože. Vo vyššej koncentrácii irituje pokožku.

jedľa

Jedľa biela (Abies alba Mill.) Je vysoký statný ihličnatý strom s kužeľovitou až valcovitou korunou, jediný stredoeurópsky zástupca rodu jedľa. V strednej Európe rastie v horských a podhorských lesoch, spoločne s bukom vytvára teraz už vzácne bukojedlové lesy. Svoje optimum má v 5. lesnom vegetačnom stupni (LVS) na bohatých stanovištiach živné radu. Pozostatky pôvodných bukojedlových porastov sa vyskytujú napr. V pralese Mionší v Beskydách.

Využitie má jedľa ako vianočný stromček a ozdobná vianočné raždie, menej ako okrasná drevina z dôvodu redšieho zavětvení a nekompaktního habitusu. Jedľové silice z ihličia a šišiek sa využívajú v aromaterapii a liečiteľstve pre ich antiseptické, uvoľňujúce a upokojujúce účinky.

Drevo jedľa je málo odolné proti napadnutiu hubou, hmyzom a poveternostným vplyvom, vo vode je však vysoko trvanlivé. Používa sa k vodným stavbám (člny, pilóty, hate), ďalej ako stavebné drevo, na výrobu šindľov, sudov a pod. Vzhľadom na pomerne zriedkavý výskyt v našich lesoch, spôsobenom znečistením vzduchu, silným spásaním zverou a opomenutiam zo strany lesníkov sa jedľové drevo väčšinou používa pri rekonštrukcií krovov historických budov a drevených stavieb či zastrešených mostov.

Veľmi vysoký strom (až 65 m) s valcovitým rovným kmeňom s priemerom až 2 m. Koruna je v mladosti kužeľovitá, neskôr valcovitá, na vrchole vo vyššom veku sploštená (tzv. Bocianie hniezdo). Kôra je hladká, väčšinou svetlo šedá, v starobe tvorí tmavšie, rozpukanou borku. Pri uvoľnení zo zápoja často vyráža na kmeni bočnom výhony zo spiacich púčikov, tzv. "Vlkmi".

Letorasty šedej, jemne plstnaté. Púčiky špicato vajcovité, hnedé, bez živice. Ihlice 2-3 cm dlhé, ploché, na vrchnej strane lesklo temne zelené, na rube s dvomi lesklými prúžkami (prieduchy). U starších konárov sú dvojradové skrútené, u plodonosných konárov kryjú vetvičku aj zhora. Šišky sú vzpriamené, 10-20 cm dlhé, 3-5 cm široké, valcovité, hore zaoblené. Dozrievajú počas septembra a rozpadajú sa na stromoch ich šupiny opadávajú a na stromoch zostávajú iba vretena. Trojhranná semená (8-11 mm dlhá, 3-5 mm široké) majú neopadavé krídlo. Jedľa má silný kolový koreň a parohovitě vetvené postranné korene, preto je dobre zakotvená v pôde a takmer u nej nedochádza k vývratům. Korene hojne využívajú Mykoríza, zvlášť s holubinkovitými hubami (rýdziky, plávky) a muchotrávky.

Jedľa biela sa vyskytuje v európskych pahorkatinách a horských polohách s optimom v Alpách, Českom masívu, Karpatoch, menej tiež v strednom Francúzsku, západnom Nemecku a v juhoeurópskych Apeninách a na Balkáne. Ako horská drevina sa vyskytuje v Pyrenejach. Smerom na Balkán a na Malej Ázii dochádza k hybridizácii s miestnymi druhmi (jedľa grécka, ďalej na východ j. Kaukazská) za vzniku radu menších taxónov (jedľa macedónska, trójska, Bornmülerova i.). Za variantu striebornej jedle je niekedy považovaný sicílsky endemit jedľa sicílska (A. nebrodensis).

Hranice jej rozšírenia je limitovaná jej nárokmi na vlhkosť a citlivosť voči neskorým mrazom. V južnej časti areálu je vyslovene horským stromom (vystupuje takmer do 2000 m nm), smerom na sever zostupuje aj do nižších polôh (300 m). Vyžaduje vlhkú hlbšiu pôdu a ako klasický klimaxový druh znáša v mladosti veľmi dobre zatienenie; nastupujúcej generácie dokáže v podraste vegetovať aj 100-120 rokov pri vzraste okolo dvoch metrov. Rast je v mladosti veľmi pomalý. Rýchlejšie rastie od 15 rokov veku a výškový rast dosahuje maximum medzi 30 a 60 rokmi. Jedľa neznáša veľkoplošné holorubu, je citlivá na neskoré alebo skoré mrazy. Nálety a narastú tiež trpí náhlym (predčasným) uvoľnením. Od štádia mlazin však stupňuje svoje nároky na svetlo. V uzavretých lesných porastoch plodí približne od 60 rokov veku.

použitie:

Pridajte 3-5 kvapiek do vody v aromalampe alebo požadovaný počet kvapiek do difuzéru či inhalačnej tyčinky. Nepoužívajte neriedené na pokožku, chráňte oči a chráňte pred deťmi. Nepoužívajte vnútorne.

vôňa:

B alzamická, Lesné, Podmanivá, Sladká

zloženie:

Abies alba

Hlavné komponenty: Alpha-pinén, Beta pinén, Limonene

Použitá časť rastliny: ihličie

Extrakčný proces: parovodných destilácie

Krajina pôvodu:

Francúzsko

Dodatočné parametre

Kategória: Éterické oleje
Objem: 10 ml

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole:

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: