11 dôvodov prečo jesť banány každý deň

Banán je bezpochyby nutrične bohatá potravina

Pokiaľ budeme chcieť nájsť naozaj prírodný zdroj energie, na prvom mieste bude banán. Banány obsahujú prírodné cukry - sacharózu, fruktózu a glukózu, ktoré v kombinácií s vlákninou poskytujú okamžitý príjem energie a tým patrí medzi najobľúbenejšie druhy ovocia. Banánovníky patria do čeľade Musaceae a obvykle sa vyskytujú po celej Indii. Avšak v dnešnej dobe sa pestujú v mnohých teplých častiach sveta.

Banán a jeho pozitívny vplyv na zdravie

Mnoho ľudí sa dnes banánom vyhýba, zvlášť v redukčných diétach, pretože obsahujú väčšie množstvo cukru. Avšak v banánoch nájdeme neuveriteľné množstvo vlákniny, ktorá podporí naše trávenie. Jeden banán môže poskytnúť takmer 10% denného príjmu vlákniny! Okrem toho sú banány účinné prebiotikum. Prebiotiká sú vlastne forma vlákniny, vďaka ktorej sa zvyšuje počet zdraviu prospešných baktérií v čreve. Rozpustná vláknina nachádzajúca sa v črevách je obzvlášť dobrá pre reguláciu čriev a môže pomôcť pri znižovaní zá***e čriev, čo robí z banánov vynikajúce raňajky pre osoby so zá***ovým ochorením čriev. Preto nie je dôvod sa banánov úplne vzdať. Stačí si strážiť ich množstvo.

Draslík a horčík sú kľúčové minerály pre reguláciu vysokého tlaku

Banány obsahujú veľké množstvo draslíku, ktorý je nutný pre zdravie karidovaskulárneho systému. Vysoký obsah draslíku a nízky obsah sodíku pomáha chrániť celý náš kardiovaskulárny systém. Oba minerály spolu kooperujú, pokiaľ sú v správnom pomere. Draslík má schopnosť znižovať obsah sodíka, pokiaľ konzumujeme príliš slané jedlá. Sodík je ten, ktorý zvyšuje krvný tlak. Preto sa u osôb s vysokým krvným tlakom odporúča obmedziť soľ a zvýšiť príjem draslíku. Pokiaľ sú tieto minerály v rovnováhe a fungujú, prevádzajú do buniek živiny. Pokiaľ nie, telo na to reaguje únavou, nervozitou alebo poruchami trávenia. Mimo to draslík hrá hlavnú rolu tiež vo funkcií ľadvín.

700-ya3wj8w561u34791-bananove-kousky-infografika-brainmarket-sk

Mimo správneho fungovania srdca sú banány dobré pri prekonávaní depresií, pretože sú bohaté na tryptofan, ktorý potom telo premieňa na serotonín, neurotransmitér v mozgu, ktorý zlepšuje náladu. Naviac je tryptofan dobre známy svojou schopnosťou navodiť spánok. Vitamín B6, ktorý taktiež banány obsahujú naviac pomôže k dobrému spánku a pomáha znižovať hladinu cukru v krvi. Banán obsahuje horčík, ktorého je v 100 g banánu 27 mg, pomáha uvolniť svaly.

11 dôvodov prečo jesť banány každý deň

  • Podporujú zdravie srdca.
  • Pomáhajú znižovať opuchy.
  • Chránia pred rozvojom cukrovky 2. typu.
  • Bojujú proti voľným radikálom.
  • Pomáhajú proti zápche aj hnačkovom ochorení.
  • Perfektný zdroj energie pred tréningom.
  • Pomáhajú odvádzať toxíny z tela.
  • Pomáhajú znižovať kyslosť žalúdku a tým sú liekom na pálenie záhy.
  • Pomáhajú pri príznakoch predmenštruačného syndrómu.
  • Vyrovnávajú krvný tlak.
  • Zlepšuje trávenie.

Banány obsahujú tiež nezanedbateľné množstvo mangánu, o ktorom vieme, že podporuje zdravie mozgu, udržuje zdravú pokožku, podporuje silnú štruktúru kostí a obmedzuje poškodenie buniek voľnými radikálmi. 

Viete že....?

  • Podoba dnešných banánov sa datuje do roku 650 n.l. Pôvodné banány obsahovali mnoho veľkých a tvrdých semien.
  • Existuje viac než 1000 druhov banánov.
  • Botanicky nie sú banánovníky stromy, ale bylina a kmeň je v skutočnosti stonkou.
  • Sú až zo 75% tvorené vodou.

Banány sú skvelé pre svoju variabilitu v príprave. Môžu byť súčasťou ovocných a zeleninových smoothie, palaciniek, raňajkových kaší alebo ako prísada do pečenia, kde môžu nahradiť cukor. Svojimi nutričnými vlastnosťami sú vynikajúcou desiatou pre deti. Sušené banány môžu slúžiť ako rýchla desiata, ktorú máte vždy po ruke a napriek tomu si zachováva všetky dôležité živiny. 

 

Veronika Halusková

 

***slovo zápal sa nesmie používať.

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!