Jarné upratovanie skladu! Stovky produktov výhodnejšie! NAKUPOVAŤ

Chlorella - čo obsahuje a aké sú jej účinky?

Chlorella je druh zelenej mikroskopickej jednobunkovej riasy, ktorá sa vyskytuje v zhlukoch alebo jednotlivo v slanej aj sladkej vode. Na Zemi žije viac ako 30 miliónov rokov a bola to prvá najjednoduchšia forma života so skutočným jadrom. Za priaznivých podmienok k rastu so silným slnečným svetlom, čistou vodou a vzduchom sa chlorella reprodukuje bunkovým delením rýchlosťou 4 nových buniek za každých 17-24 hod. Existuje niekoľko druhov chlorelly, ale Chlorella vulgaris je jedna z najpoužívanejších. Je to typická superpotravina, ktorá pochádza z Tchaj-wanu a Japonska. Je bohatá na fytonutrienty, vrátane aminokyselín, chlorofylu, beta-karoténu, draslíku, fosforu, biotínu, horčíku a vitamínu B. Zelená farba riasy je daná vysokou koncentráciou chlorofylu. 

Čo je chlorofyl?

Chlorofyl je pigment rozpustný v tukoch, ktorý dáva rastlinám ich typickú farbu. V našej strave je chlorofyl dôležitý, pretože čistí krv, bráni rastu nepriateľských baktérií (kvasinky a huby) a aktivuje dôležité enzýmy. Naviac je silne proti***ový. Súčasťou jedálnička by mal byť u osôb s autoimunitnými ochoreniami ako je roztrúsená skleróza, diabetes 1. typu alebo zá*** štítnej žľazy. Chlorofyl je naviac bohatý zdroj horčíka, ktorého funkcie zahrňujú stovky enzymatických pochodov v tele.

700-amn6drzryku34791-chlorella-infografika-brainmarket-sk

Chlorella je skutočne výborná rastlinná potravina. Všetky jej zložky pracujú synergicky v dokonalej rovnováhe a vytvárajú skutočne plnohodnotné jedlo. Živiny, ktoré Chlorella obsahuje sú obalené tuhou bunkovou stenou, ktorá je nestráviteľná tráviacim systémom. Vnútorné živiny preto musia byť z riasy extrahované, aby telo dokázalo živiny využiť. 

Chlorella obsahuje

  • 16 vitamínov a 8 minerálov (plus dôležité stopové prvky a minerály).
  • 19 aminokyselín (vrátane 9 esenciálnych).
  • Najvyššiu koncentráciu kyseliny nukleovej.
  • Najbohatší známy zdroj chlorofylu.
  • Vysoko stráviteľnú kompletnú bielkovinu.
  • Esenciálne mastné kyseliny - omega-3 a omega-6.
  • Ďalšie enzýmy, polysacharidy a steroly.
  • Beta karotén.

Z 65% percent je chlorella tvorená bielkovinami (1 čajová lyžička obsahuje cca 3g bielkovín) a na rozdiel od väčšiny rastlinných potravín obsahuje všetkých deväť esenciálnych aminokyselín. Je tiež bohatá na omega-3 mastné kyseliny, vitamín C, vitamín B-12 a antioxidanty. Z minerálov obsahuje predovšetkým horčík, meď, zinok, draslík a vápnik. Pre vegánov je to nenahraditeľná potravina, pretože sa jedná o bohatý zdroj železa. Jedna čajová lyžička obsahuje takmer 75% doporučenej dennej dávky. 

zdravotni-tvrzeni-chlorella-infografika-brainmarket-sk

Štúdie preukázali, že chlorella prospieva celému telu tým, že podporuje zdravé hormonálne funkcie, podporuje kardiovaskulárne zdravie, znižuje krvný tlak a chloesterol a je účinná pri detoxikácií nášho tela. Naviac sa hovorí o účinkoch odvádzať z tela ťažké kovy ako je ortuť alebo kadmium. 

Prínosy zaradenia chlorelly do jedálnička

  • Pomáha vylučovať ťažké kovy z tela.
  • Podporuje znižovať krvný tlak.
  • Potlačuje zá***ové procesy v tele.
  • Podporuje zdravie mozgu.
  • Stimuluje imunitný systém a bojuje proti infekciám.
  • Znižuje hladinu cholesterolu.

Chlorella je výborná potravina pre vegetariánov a vegánov, obsahuje okrem minerálov aj často deficitný vitamín B12. A práve chlorella je jedna z mála potravín, ktorá dokáže v dostatočnom množstve pokryť denné odporúčané množstvo. 

 

Veronika Halusková

 

***slovo zápal sa nesmie používať.

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!