Sušené ovocie - desiata nabitá minerálmi

Sušené ovocie sa s najväčšou pravdepodobnosťou neobjavilo náhodou. Naši predkovia prišli na to, že akonáhle sa opadané ovocie usuší na slnku, má vynikajúcu sladkú chuť. Nie je to však jediná jeho výhoda. Sušené ovocie má veľmi zaujímavé výživové hodnoty a tiež dlhú dobu trvanlivosti. Vďaka tomu si ho môžeme dopriať po celý rok. Tradičné alebo konvenčné sušené ovocie sú druhy, ktoré sú buď sušené na slnku, ako sú hrozienka alebo sušené figy alebo pomocou dehydratačného stroja, ktorý umožňuje odparovanie veľkého množstva vody.

Tradičné sušené ovocie bolo po tisícročie základom stredomorskej stravy. Keďže sušené ovocie obsahuje menej vody, je obsah kalórií na 100g omnoho vyššie ako u čerstvého ovocia, rovnako ako cukru. Preto je dôležité strážiť si jeho množstvo v jedálničku. Rovnako ako vyšší obsah cukru sú ale v sušenom ovocí aj viac koncentrované dôležité vitamíny a minerály. A v tomto môže byť sušené ovocie pre naše zdravie veľkým prínosom.

700-jxic3ltxe2u34791-rozinky-sultanky

Prečo zaradiť sušené ovocie do svojho jedálnička?

  • výborný zdroj energie
  • vysoký obsah vitamínov a minerálnych látok
  • vysoký obsah vlákniny
  • antioxidačné vlastnosti

Hrozienka

Hrozienka vznikajú sušením hrozna. Sú to malé sladko chutnajúce plody, ktoré všetci  poznáme, predovšetkým ako prísadu do pečenia. Okrem špecifickej chuti disponujú aj širokou škálou živín. Majú nízku až strednú hodnotu glykemického indexu to znamená, že nespôsobujú veľké výkyvy v hladine krvného cukru. Obsahujú veľa vlákniny, takmer 3g na 100g. Vláknina je dôležitá pre celý tráviaci systém a hrozienka sú jednou z možností, ako obsah vlákniny cez deň vyplniť. Hrozienka sú bohatým zdrojom fenolov, čo sú rastlinné látky, ktoré majú antioxidačné vlastnosti a chránia naše bunky pred poškodením. Za zmienku stojí aj obsah bóru, ktorý hrozienka obsahujú. Jedná sa o málo známy minerál, ale o to väčšie sú jeho účinky. Bór podporuje zdravie a pevnosť našich kostí, kĺbov a zubov. Špeciálnym druhom hrozienok sú sultánky. Sú väčšie, šťavnatejšie a majú výraznejšiu sladkú chuť. Vyrábajú sa z bezsemenných hrozien.

Sušené slivky

Sušené slivky pochádzajú zo špeciálnej odrody sliviek, ktoré sú určené priamo k sušeniu. Niektoré látky, ktoré boli objavené v slivkách patria medzi známe antioxidanty. Tie neutralizujú niektoré voľné radikály a zabraňujú poškodenie našich buniek a ich membrán. Slivky sú skvelými raňajkami pokiaľ sa cítite unavený alebo trpíte na závraty. To môže byť následok deficitu železa v tele. Sušené slivky nie len, že obsahujú železo, ale tiež sú zdrojom vitamínu C, ktorý pomáha železu sa lepšie vstrebať. Slivky sú tiež bohatým zdrojom vlákniny, tá je dôležitá pre správne trávenie a práve preto sú slivky vhodné pri zápche. Okrem toho slivky prispievajú k rastu zdraviu prospešných baktérií v našich črevách. Výskumy ukázali, že slivky obsahujú minerál nazývaný bór, ktorý pomáha ku zdraviu kostí a svalov. Týmto môžu byť slivky prevenciou osteoporózy. 

  • veľké množstvo antioxidantov
  • zdroj železa, bóru, draslíku a horčíku
  • bohatý zdroj vlákniny
  • vhodné pri žalúdočných nevoľnostiach
  • prispievajú k rastu zdraviu prospešných baktérií v črevách

19450-4_slivky-brainmax-pure-brainmarket-sk

Datle

Kto by nepoznal datle. Tmavé sladko chutnajúce väčšie plody boli v minulosti skôr záležitosťou Vianoc. Keď dnes môžeme mať datle súčasťou každodenného jedálničku, je škoda to nevyužiť. Pred tisíckami rokov sa dokonca verilo, že datle majú liečivú silu a dodávajú silu, vytrvalosť a zvyšujú sexuálnu výdrž. Jedno je isté. Tieto plody obsahujú minerály, vrátane draslíku, horčíku, zinku, ale tiež železa a vápniku. Existuje 30 rôznych druhov datlí a väčšina z nich je jednou z najdôležitejších ingrediencií v kuchyni stredného východu. Okrem minerálov obsahujú datle veľa vlákniny. Z vitamínov v datliach nájdeme vitamíny skupiny B, A a C. Kombinácia živín, ktoré datle obsahujú, ako je draslík, horčík a vitamínu B6 je ideálna desiata pre osoby, ktoré sú v strese. Datle obsahujú flavonoidy, karotenoidy a kyselinu fenolovú, čo sú známe antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred oxidatívnym stresom a môžu byť ako prevencia rôznych chronických ochorení, ako sú srdcové choroby alebo Alzheimerova choroba.

  • obsahujú značné množstvo vlákniny
  • vhodné k dosladeniu pokrmov miesto cukru
  • rýchly príjem energie
  • antioxidačné vlastnosti, ktoré pomáhajú chrániť naše bunky

Figy

Toto sladké, lahodné ovocie má svoj pôvod v západnej Ázii a v oblastiach stredného východu. Patria medzi ovocie, ktoré má veľké množstvo vlákniny a to ako rozpustné, tak aj nerozpustné. Na 100g obsahuje 3 g vlákniny. Okrem toho sú figy zdrojom rady minerálov, predovšetkým horčíku, draslíku, železa a vápniku. Zásaditého minerálu, ktorý telo potrebuje ku zdraviu kostí. Figy sú tiež bohatým zdrojom vitamínov a to najmä vitamínov skupiny B a vitamínu C. Medzi jednotlivými druhmi sušeného ovocia sú figy výnimočné, pretože obsahujú enzým ficín, ktorý dokáže štiepiť bielkovinu. Podobne ako je to bromelaín u ananásu. Rovnako ako datle môžu aj figy nahradiť akékoľvek iné sladidlo, napríklad u pečených, ale aj nepečených dezertov. Obľúbené sú figy aj ako ingrediencia v najrôznejších šalátoch a výborne sa hodia napríklad k rukole. Priaznivci RAW stravy ocenia figy pri príprave energetických tyčiniek, pretože tak spolu s datľami nahradia akékoľvek iné sladidlo.

  • rýchly zdroj energie
  • vhodné k dosladeniu pokrmov miesto cukru
  • obsahujú ficín - enzým štiepiaci bielkovinu
  • značné množstvo vápniku

Jablká

Sušená jablká asi poznáme všetci už doby detstva. Sú sladké a sušenie je jeden z najstarších spôsobov ako jablká konzervovať a nie je pravda, že by bolo sušené ovocie menej zdravé. Avšak je ľahko pozmenený pomer jednotlivých vitamínov a minerálov. Jednou z mnohých výhod sušených jabĺk, ako ostatne aj iných druhov sušeného ovocia, je vysoký obsah rozpustnej i nerozpustnej vlákniny. Pol šálky sušených jabĺk dodá telu 3-4 gramy vlákniny. Pre našu predstavu denné odporúčané množstvo vlákniny je 28g. Vláknina nielen že podporuje tráviaci systém, ale taktiež pomáha optimalizovať hladinu krvného cukru. Sušené jablká obsahujú aj dva základné vitamíny skupiny B a tie sú B5 a B6. Vitamín B5 je zodpovedný za vytváranie energie z jedla, ktoré jeme. Je taktiež životne dôležitý pre produkciu hormónov. Vitamín B6 pomáha metabolizmu bielkovín a pomáha pri tvorbe neurotransmitérov. Neurotransmitéry sú vysielače v mozgu, ktoré zlepšujú jeho funkcie. Jablká sú tiež významným zdrojom antioxidantov, najmä polyfenolov. Ide o látky, ktoré pomáhajú bojovať proti poškodeniu našich buniek.

  • vysoký obsah vlákniny
  • vitamíny B5 a B6
  • minerály - sodík, draslík, železo
  • podpora tráviaceho systému a optimalizácia hladiny krvného cukru

Marhule

Podobne ako ostatné ovocie majú aj marhule svoje veľké prednosti. Okrem významného množstva vlákniny, ktorá okrem toho, že nás zasýti na dlhšiu dobu, je taktiež dôležitá pre správne fungovanie tráviaceho systému. V marhuliach ďalej nájdeme aj vysoký obsah draslíka. Ten naše telo potrebuje na správnu reguláciu krvného tlaku, pretože znižuje hladinu sodíka. Ďalej je draslík dôležitý pre kontrakcie srdcového svalu, reguláciu vody v tele alebo podporuje duševnú vyrovnanosť. Marhule obsahujú aj beta carotén, ktorý podporuje zdravie očí a okrem toho obsahujú vitamín C, ktorý sa podieľa na funkciách imunitného systému a produkcie kolagénu.

  • podpora imunitného systému
  • podpora srdca a celého kardiovaskulárneho systému
  • podpora zdravia očí
  • veľký obsah draslíku
  • vhodné pri anémii

Čučoriedky

Čučoriedky patria medzi druh ovocia, ktoré majú najväčšie množstvo antioxidantov. Cez leto si ich môžeme natrhať všetci, ale v období zimy sme odkázaní na ich mrazenú alebo sušenú verziu. Jedná sa o antokyány, čo je rastlinný pigment, ktorý čučoriedkam dáva jeho temne modrú farbu. Sušené čučoriedky sa hodia k okamžitému doplneniu energie, majú totiž až o 600% viac kalórií ako čerstvé čučoriedky. Obsahujú minerály ako je horčík, fosfor, vápnik, železo, zinok a v tomto prípade sú lepšie trávené. Telo tak aj lepšie využije obsiahnuté minerály.

  • rýchly zdroj energie
  • znižujú hladinu cukru
  • pomáhajú pri infekcii močových ciest
  • môžu znižovať hladinu cholesterolu
  • pomáhajú posilňovať obranyschopnosť organizmu

Kedy sušené plody zaradiť a ako vybrať tie správne?

Ani v redukčných diétach nie je za potrebu sa sušenému ovociu vyhýbať, pokiaľ si zvládneme ustrážiť jeho množstvo. Pri RAW stravovaní je sušené ovocie takmer základ akejkoľvek desiaty alebo aj ako dosladenie jednotlivých pokrmov. To isté platí aj u diabetikov, ktorí by si ale množstvo sušeného ovocia mali starostlivo strážiť. Ovocie si môžete pridávať do raňajkových kaší miesto medu alebo všade tam, kde by ste obyčajne použili cukor. Telo tým získa dostatok potrebných minerálov a vlákniny. Keďže sušené ovocie dodáva rýchlu energiu, najviac sa hodí ako ingrediencia do raňajok alebo dopoludňajších desiat. Avšak sú výbornou alternatívou pri športe alebo na výlety. 

Pri výbere dajte prednosť sušeným plodom v certifikovanej BIO kvalite. Vďaka kontrolovanému poľnohospodárstvu si tak môžete byť istí ako pôvodom, tak aj spôsobom pestovania, pri ktorom nie sú použité žiadne pesticídy ani iné škodlivé látky. Určite vyberajte ovocie, ktoré je nesírené. To znamená, že pri spracovaní nebol použitý konzervant oxid siričitý. Väčšina sušeného ovocia, ktoré bežne nachádzame v supermarketoch je sírených. Takto ošetrené ovocie potom môže spôsobovať rôzne zdravotné komplikácie ako je žalúdočná nevoľnosť alebo žlčníkový záchvat. Zvlášť pokiaľ ste na tieto komplikácie citlivejší. Sírené ovocie poznáte najskôr na prvý pohľad, je zachovaná jeho pôvodná farba, ale chuť aj vôňa sú u takto ošetreného ovocia potlačené.

Na skladovanie sušeného ovocia by sme si mali dať záležať, najmä pokiaľ máme práve niečím neošetrené druhy ovocia, ktoré ľahšie podlieha plesniam. Uchovávané by malo byť v tmavých, vzduchotesných nádobách, a podobne ako je to u orechov, by malo byť skladované v suchu. Iba tak môžeme zachovať ich čerstvosť, vôňu aj chuť. 

 

Veronika Halusková

 

 Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!