8 potravín, ktoré ráno dodajú energiu.

Začať deň správnymi potravinami je kľúčom k udržaniu energie a dobrého zdravia. Ideálne ranné potraviny by mali obsahovať kombináciu komplexných sacharidov, bielkovín a zdravých tukov, ktoré poskytujú dlhotrvajúcu energiu a podporujú celkovú pohodu.

1.) Celozrnné výrobky

Celozrnné pečivo, cereálie a kaše sú vynikajúcimi zdrojmi komplexných sacharidov, ktoré telu poskytujú postupné uvoľňovanie energie. Navyše obsahujú dôležité živiny, ako sú vláknina, vitamíny a minerály. Obvykle obsahujú zhruba 3-5 gramov vlákniny na porciu, spolu s komplexnými sacharidmi a niektorým množstvom bielkovín.

2.) Ovsené vločky

Jedna z najlepších možností pre ranné jedlo. Ovsené vločky sú plné vlákniny, ktorá pomáha udržovať hladinu cukru v krvi stabilnú a dodáva energiu po dlhšiu dobu. V jednej porcii (asi 40 gramov) môžeme nájsť približne 5 gramov bielkovín, 27 gramov sacharidov a 4 gramy vlákniny.

3.) Chia semienka

Chia semienka sú malé, ale výživovo bohaté, a stali sa populárnou súčasťou zdravej stravy. Každá porcia obsahuje vysoké množstvo omega-3 mastných kyselín, čo je dôležité pre zdravie srdca. Sú tiež bohatým zdrojom vlákniny, ktorá podporuje trávenie a pomáha regulovať hladinu cukru v krvi. Chia semienka obsahujú aj proteín a rôzne minerály, vrátane vápnika, horčíka a zinku. Môžu byť ľahko pridané do rôznych jedál, ako sú smoothie, jogurty alebo pečivo, a ich neutrálna chuť znamená, že sa ľahko zapojí do rôznych receptov. V jednej lyžici (asi 10 gramov) je zhruba 1,5 gramu bielkovín, 5 gramov sacharidov a 4 gramy vlákniny.

4.) Vajcia

Sú skvelým zdrojom bielkovín a poskytujú esenciálne aminokyseliny, ktoré telo potrebuje pre svalovú regeneráciu a rast. Jedno veľké vajce obsahuje približne 6 gramov bielkovín a veľmi malé množstvo sacharidov.

5.) Jogurt

Najmä grécky jogurt je bohatý na bielkoviny a probiotiká, ktoré podporujú zdravie tráviaceho systému. Grécky jogurt môže obsahovať až 10 gramov bielkovín na 100 gramovú porciu.

1 (6) 

6.) Banány

Sú skvelým zdrojom rýchlo vstrebateľných sacharidov a obsahujú draslík, ktorý podporuje nervovú a svalovú funkciu. Stredne veľký banán má asi 1 gram bielkovín, 27 gramov sacharidov a 3 gramy vlákniny.

7.) Orechy a semienka

Orechy a semienka sú skupinou potravín, ktoré poskytujú zdravé tuky, bielkoviny a vlákninu, ktoré pomáhajú udržiavať pocit sýtosti a dodávajú energiu. Napríklad vlašské orechy obsahujú v jednej porcii (asi 30 gramov) 4 gramy bielkovín, 4 gramy sacharidov a 2 gramy vlákniny.

8.) Avokádo

Tento plod je bohatý na zdravé tuky a vlákninu a je skvelým doplnkom k rannému toastu alebo smoothie. Polka stredne veľkého avokáda obsahuje asi 2 gramy bielkovín, 9 gramov sacharidov a 7 gramov vlákniny.

Kombináciou týchto potravín môžete vytvoriť vyvážené a nutrične bohaté raňajky, ktoré vám poskytnú energiu potrebnú na úspešný štart do nového dňa.