Acai - superpotravina nabitá antioxidantmi

Acai (Euterpe oleraceaepatrí medzi najznámejšie superpotraviny. Svojou veľkosťou a farbou pripomína čučoriedky. Bobule majú temne fialovú farbu a rastú v malých zväzkoch na palme Acai. Pochádza z dažďových pralesov Strednej a Južnej Ameriky. V minulosti Acai predstavovalo základnú potravinu domorodých kmeňov. Vďaka svojim nutričným hodnotám predstavovalo až 40% ich objemu potravy. Plody Acai sa zberajú dvakrát ročne a chuť by sa dala prirovnať ku kombinácii černíc a horkej čokolády.

Acai si získalo svoju popularitu hlavne vďaka vysokému obsahu antioxidantov a vlákniny. Antioxidanty sú dôležité, pretože neutralizujú voľné radikály a práve bobule Acai obsahuje antokyány, druh antioxidantu, vďaka ktorým majú plody svoju tmavo fialovú farbu. Acai ale ponúka viac než len antioxidanty. Nespornou výhodou Acai je jeho malé množstvo cukru a naopak veľké množstvo vitamínov A, B, C, E a stopových prvkov ako je vápnik, fosfor, zinok a železo. Prekvapivo bobule Acai obsahujú aj omega-3, omega-6 a omega-9 mastné kyseliny, ktoré sa podieľa na znižovaní škodlivého LDL cholesterolu. A aby toho nebolo málo, tak Acai obsahuje resveratrol, látku, ktorú máme spojenú s červeným vínom. Resveratrol je antioxidant, ktorý pomáha znižovať krvný tlak, chráni mozog a znižuje hladinu krvného cukru. A konečne Acai má prirodzene vysoký obsah esenciálnych mastných kyselín, podobným profilom tých, ktoré sa nachádza v olivovom oleji.

Ukázalo sa, že rastlinné zlúčeniny obsiahnuté v Acai zlepšujú produkciu oxidu dusnatého, molekuly, ktorá pomáha rozširovať cievy a tým aj zlepšovať krvný obeh.1 S tým súvisia aj potenciálne účinky Acai ako sexuálneho stimulantu. Hoci nie je známy priamy vplyv Acai na sexuálny apetít, majú tieto plody jednoznačne schopnosť zvyšovať krvný obeh v tele. Vzhľadom na to, že nedostatok prietoku krvi je jednou z hlavných príčin erektilnej dysfunkcie, je Acai vhodná alternatíva, pre tieto ťažkosti.

 

prinosy_acai_brainmax_pure_infografika_brainmarket_SK

V neposlednej rade je konzumácia Acai spojená s výživou pokožky. Pokožka je jedným veľkým bojiskom, pretože sa denne stretáva s látkami znečisťujúcimi životné prostredie, toxínom, stresom a baktériám. Acai obsahuje vitamín E, ktorý chráni pokožku pred poškodením slnkom a vitamín C, ktorý podporuje produkciu kolagénu, bielkovín, ktorá je v tele najviac zastúpená, a ktorá dodáva pokožke štruktúru, vláčnosť a pružnosť.

Pre svoj obsah antioxidantov je Acai prospešné pre funkcie mozgu a zlepšuje kognitívne schopnosti. Polyfenoly, ktoré Acai obsahuje, aktivujú bielkoviny, ktoré čistia poškodené bunky, a tak rozkladajú a recyklujú toxické chemikálie spojené s mentálnym poklesom súvisiacim s vekom. V Acai je tiež nezanedbateľné množstvo rutínu - dôležitý bioflavonoid, ktorý pomáha prekrveniu a pomáha telu produkovať kolagén.

Hlavné výhody plodov Acai:

  • Zabraňuje predčasnému starnutiu.
  • Dodáva energiu a vitalitu.
  • Prispieva k zníženiu hladiny cholesterolu.
  • Znižuje výskyt kardiovaskulárnych ochorení.
  • Posilňuje činnosť imunitného systému.
  • Zabraňuje vzniku zá***u.
  • Pomáha pri redukcií telesného tuku.
  • Zlepšuje krvný obeh a používa sa pri liečbe erektilných dysfunkcií.
  • Podporuje funkcie mozgu a kognitívne schopnosti.
  • Stimulujte trávenie.

TIP: Ako ranné smoothie je Acai výborné. Prášok Acai spolu s jogurtom alebo mandľovým mliekom a banánom rozmixujte, môžete dosladiť medom. Výborné raňajky, ktoré po ráne dodá energiu. Acai môžete tiež pridať do svojho obľúbeného proteínu.

Acai bolo ešte pred desiatimi rokmi takmer neznámy druh ovocia, ale v súčasnej dobe jeho popularita rastie. Je považovaná za superpotravinu a rozhodne si to zaslúži. Svojim podielom vitamínov a minerálov sa tak po práve radí medzi najvýživnejšie potraviny na svete.

 

 Veronika Halusková

 

[1] Cardiovascular and Metabolic Effects of Açaí, an Amazon Plant, de Moura, Roberto S. MD, PhD; Resende, Ângela Castro PhD, https://journals.lww.com/cardiovascularpharm/Abstract/2016/07000/Cardiovascular_and_Metabolic_Effects_of_A_a_,_an.3.aspx?&ntid= 

 

***slovo zápal sa nesmie používať.

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!