Acerola - prírodný vitamín C

Acerola (Malpighia Glabra) je ker, ktorý je v našich zemepisných šírkach menej známy. Hovorí sa mu "barbadoská čerešňa" a vyniká svojím vysokým obsahom vitamínu C. Uvádza sa, že dokonca 50-100 krát viac vitamínu C ako majú pomaranče a citróny. Acerola je podobná čerešni a pochádza z tropických častí sveta. Nájdeme ju hlavne v Mexiku, Indii a Karibiku. Dnes rastie tiež na Floride, Jamajke a v južnej Amerike. Historicky sa Acerola používala ako prevencia pred skorbutom. Ochorenie, ktoré vznikalo z deficitu vitamínu C. Len pár kusov tohto ovocia dokáže pokryť dennú odporúčanú dávku vitamínu C. Okrem toho po celé stáročia pomáhala Acerola na liečbu pečeňových ochorení alebo zažívacích ťažkostí, ako je hnačka alebo bolesti žalúdka.

Každý plod Aceroly má vnútri niekoľko drobných semien, ktoré sú jedlé a sú v nich obsiahnuté antioxidanty. Acerola sa môže chváliť vysokým množstvom vitamínu A a B (B6, kyselina pantoténová, niacín) a z minerálov je to napríklad horčík, draslík, meď, zinok a železo. Acerola je zdrojom antokyanov, ktoré okrem toho, že dodávajú šupke žiarivo červenú farbu, tak majú aj pozitívny vplyv na zdravie srdca, optimalizujú krvný tlak a chránia pred oxidačným stresom. Tiež sa ukázalo, že antokyány, ktoré Acerola obsahuje majú proti***ové účinky a môžu tak pomôcť pri artritíde.

Acerola má veľmi nízky obsah kalórií (32 kcal) a veľa pozitívnych výhod vrátane antibakteriálnych a proti***ových vlastností. Mimo to kyselina chlorogeová, ktorú Acerola obsahuje, pomáha znížiť hladinu cukru v krvi, regulovať hladinu glukózy pri diabete a predchádzať chronickým zá***ovým ochorením spôsobeným poškodením buniek voľnými radikálmi.

prinosy-aceroly-infografika-brainmarket-sk

Hlavné prínosy pre zdravie

  • Podporuje imunitný systém.
  • Pomáha zlepšiť trávenie.
  • Pomáha chrániť kognitívne funkcie.
  • Podporuje zdravie zubov a ústnej dutiny.
  • Znižuje hladinu cukru v krvi.
  • Prírodný zdroj energie.
  • Znižuje opuchy u chronických ochoreniach.
  • Podporuje zdravie očí.
  • Udržuje funkciu pečene a nadobličiek.
  • Podporuje produkciu kolagénu.
  • Znižuje hladinu histamínu v krvi a môže tak zmierniť príznaky alergie.

Ako už bolo povedané, bobule Aceroly majú vysoký obsah rastlinných zlúčenín nazývaných antokyány, ktoré sú neuroprotektívne (pomáhajú chrániť mozog pred poškodením). Vysoká hladina antokyánov v Acerole môže znížiť riziko straty pamäti a s tým súvisiaceho kognitívneho poklesu. Vďaka vysokému obsahu vitamínu C, ktorý pomáha v produkcii kolagénu, je Acerola vhodná aj pre udržanie pevnej pokožky. Vzhľadom k tomu, že prirodzená produkcia kolagénu v tele klesá, môže zvýšenie príjmu vitamínu C podporiť produkciu vlastného kolagénu a minimalizovať tak viditeľné známky starnutia. Okrem toho má Acerola schopnosť rýchlejšie hojiť rôzne poranenia. Acerola poskytuje vitamín C v úplne prírodnej forme, ktorá je vysoko vstrebateľná a biologicky dostupná, čo pomáha urýchliť syntézu kolagénu pre zdravšie vlasy, pokožku a nechty.

Po zbere sa Acerola musí rýchlo spracovať, pretože sa počas 4-5 dní začne kaziť. Preto sa vyskytuje hlavne vo forme prášku.

TIP:  Prášok môžete vmiešať do džúsu, vody alebo aj proteínu a rovnako dobre môže pôsobiť ako tvárová maska zmiešaním prášku z Aceroly, medu a harmančekového oleja.

18994-2_acerola-infografika-brainmarket-sk

 

***slovo zápal sa nesmie používať. 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!