Baobab

Baobab (Adansonia) je majestátny strom, ktorý má svoj pôvod v Afrike, ale dnes ho môžeme nájsť aj v Austrálii, Indii a na Madagaskare. Môže vyrásť do výšky až 30 metrov. Tieto stromy sú známe hlavne tým, že dokážu žiť až 3000 rokov a možno práve preto sa mu prezýva "Strom života". Plody Baobabu majú svetlo hnedú škrupinu a oválny tvar. Vnútri je lahodná dužina, ktorá má citrusovú chuť. Domorodé kmene dokážu zužitkovať každú časť tohto stromu a pokrmy z baobabu sú tak súčasť ich každodenného jedálnička. Kvôli svojim výhodám pre zdravie používajú Baobab hlavne k zrazeniu horúčky, pri hnačke, anémiou, infekciu alebo bolesti zubov. Vzhľadom k svojmu vysokému obsahu pektínu je tak aj prírodným zahusťovadlom.

Nutričná hodnota Baobabu je ohromujúca. Plody sú zmes vitamínov (najmä veľký obsah vitamínu C) a minerálov, najmä draslíka (6x viac ako napríklad v banáne), vápnika a horčíka. Okrem toho je dužina bohatá na prebiotickú vlákninu. Ženy určite poteší fakt, že sa zo semien baobabu lisuje olej, ktorý má vynikajúce hydratačné a regeneračné vlastnosti a udržuje pružnosť pokožky.

prinosy_BAOBAB_infografika_brainmarket_SK

Hlavné prínosy Baobabu:

  • Podporuje zdravie srdca - vysoký obsah draslíku hrá v zdraví srdca hlavnú rolu. Okrem toho vysoký obsah vlákniny pomáha znižovať hladinu cholesterolu a tým aj znížiť riziko srdcových problémov. 
  • Posilňuje imunitný systém - vzhľadom k svojmu obsahu esenciálnych minerálov a vitamínu C, pomáha Baobab prechádzať ochoreniam a infekciám.
  • Podporuje tráviaci systém - ako som už spomenula, Baobab obsahuje značné množstvo vlákniny (rozpustnú i nerozpustnú) a okrem toho, že napomáha tráveniu, tak sa dá využiť pri gastrointestinálnych problémoch, pretože znižuje zá***ovosť v črevách. 
  • Pomáha pri artritíde - pre svoje proti***ové vlastnosti je Baobab vhodný pri artritíde. Základným problémom pri artritíde je práve zá***, takže Baobab je vhodný ako prevencie a tiež ako podpora liečby artritídy.
  • Znižuje hladinu cukru - rozpustná vláknina, ktorú Baobab obsahuje, sa podieľa na znižovaní cukru v krvi a práve preto je Baobab vhodný ako v prevencii diabetu, tak aj ako podporná liečba. Vedci z Oxfordskej univerzity poskytli účastníkom štúdie baobabový prášok pred jedlom a zdokumentovali ich metabolické reakcie. Zistili, že v zrovnaní s kontrolnou skupinou, ktorá dostávala rovnaké jedlo bez baobabu, vykazovali účastníci konzumujúci baobab pomalejšiu glykemickú odpoveď. To znamená, že glukóza z potravy sa uvoľňovala pomaly a rovnomerne, čím sa zabránilo veľkým výkyvom hladín glukózy.1
  • Zlepšuje zdravie mozgu 
  • Zabraňuje tvorbe zubného kazu - Baobab má väčší obsah vápniku než má mlieko a vďaka tomu pomáha udržať zdravé zuby alebo môže slúžiť ako prevencia vzniku osteoporózy.
  • Pomáha pri redukcií telesného tuku - vplyv na redukciu telesného tuku je obsah vlákniny, ktorý dodáva telu pocit sýtosti.

Množstvo vápniku, ktorý Baobab obsahuje je výborná alternatíva pre vegetariánov a vegánov. Baobabový prášok má zrejme najväčšie množstvo vápnika zo všetkých rastlinných zdrojov. Nielen že je Baobab nabitý vitamínmi a minerálmi, ale tiež sa tieto živiny skutočne vstrebávajú.  

TIP: Baobab ako vo forme prášku je ľahké zaradiť do stravy, môžete ho pridať do smoothie, vmiešať do kokosovej vody, do pomarančového džúsu. Hodí sa tiež do raňajkovej kaše, do cesta na palacinky alebo ako klasické zahusťovadlo do omáčok.

Veronika Halusková

 

1. The polyphenol-rich baobab fruit (Adansonia digitata L.) reduces starch digestion and glycemic response in humans, Shelly A Coe 1Miriam CleggMar ArmengolLisa Ryan, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24176228/.

 

***slovo zápal sa nesmie používať.

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!