AIP diéta – benefity autoimunitného protokolu

Sandre Dorst bol v 38 rokoch diagnostikovaný antisyntetázový syndróm - vzácny autoimunitný stav, ktorý ovplyvňuje spojivové tkanivo. Po niekoľkých rokoch od tejto diagnózy urobila vďaka modernej medicíne veľké zdravotné pokroky, ale stále u nej pretrvávali vysiľujúce príznaky ako napríklad bolesť kĺbov, únava a brain fog (mozgová hmla). Keď sa konečne rozhodla vyskúšať AIP diétu, čiže autoimunitný protokol, malo to obrovský vplyv na jej život. Pre ľudí s autoimunitným ochorením môže byť prevzatie kontroly nad symptómami a návrat „do vlastnej kože“ výzvou. Spôsoby liečby sa rôznia - od užívania imunitu potlačujúcich liekov až po chirurgické procedúry a dlhodobé zmeny životného štýlu.

Pre Sandru bola striktná diéta jedinou vecou, ​​ktorá jej umožnila zredukovať únavu a brain fog. Dostala tak znovu kontrolu nad svojím životom a mohla dať svojmu mužovi a deťom späť ženu a matku, ktorú poznali skôr. Už menej ako rok od učinenia rozhodnutia vyskúšať AIP diétu sa Sandre zmenil život. Pustila sa dokonca do vytvorenia ShopAIP - spoločnosti, ktorá poskytuje vhodné produkty pre ľudí bojujúcich s podobnými symptómami s cieľom im pomôcť dosiahnuť rovnaké výsledky aké dosiahla sama Sandra. Hoci môže byť nasledovanie AIP diéty reštriktívne, komplikované a náročné, je možné vďaka tomu dostať pod kontrolu priebeh symptómov a zlepšiť si kvalitu života.

 

Čo je to AIP diéta?

Autoimunitné ochorenia spôsobujú, že imunitný systém napáda zdravé bunky nášho tela. Reumatoidná artritída, lupus a celiakia sú len jedny z mála príkladov autoimunitných stavov.Autoimunitné ochorenia môžu spôsobiť ničenie sliznice tenkého čreva, čo následne vyústi do zvýšenej priepustnosti čreva, inými slovami leaky gut. Toto umožňuje potrave a odpadovým látkam vstúpiť do krvného riečišťa a vyvolávať zápal.

U niektorých potravín sa ukázalo, že zvyšujú črevnú priepustnosť a zvyšujú pravdepodobnosť vzniku syndrómu „leaky gut“. Pri lepku, ktorý je súčasťou pšenice, jačmeňa a raže, sa zistilo, že v tele aktivuje špecifický proteín, ktorý je spojený s vyššou črevnou priepustnosťou. ľudí s autoimunitnými problémami cez elimináciu potravín, ktoré v črevách vyvolávajú zápal.

AIP diéta je podobná paleo stravovaniu, oba spôsoby stravovania totiž obmedzujú množstvo rovnakých potravín ako napríklad obilniny a strukoviny. AIP diéta je však viac striktná a nepovoľuje veľa ďalších potravín, ktoré pri paleo stravovaní povolené sú. Počas prvých týždňov by mala byť diéta striktne dodržiavaná. Po tomto období môžete pomaly začať zaraďovať potraviny späť do svojho jedálnička a pozorovať, či nespúšťa akékoľvek nežiaduce vedľajšie účinky.

 

Funguje to?

Pokiaľ človek trpí na autoimunitné ochorenie, jedlo môže ovplyvniť závažnosť symptómov. V jednom prieskume z roku 2017 24% účastníkov s reumatoidnou artritídou uvádza, že ich spôsob stravovania mal vplyv na symptómy ochorenia, pričom niektoré potraviny spôsobili ich zlepšenie a iné zase zhoršenie. AIP diéta nemusí byť nevyhnutná pre všetkých. Niektorým ľuďom sa podarí dostať pod kontrolu priebeh symptómov aj bez zásahov do spôsobu stravovania, napríklad len tým, že zredukujú stres a začnú dostatočne spať.

Avšak ak trpíte autoimunitným ochorením a všimli ste si, že potraviny, ktoré jete, ovplyvňujú prejavy symptómov, AIP diéta môže byť kľúčom k regulácii priebehu ochorenia a tiež k nájdeniu potravín, ktoré vám symptómy vyvolávajú. Nielen, že vďaka AIP diéte eliminujete zo svojho jedálnička potraviny, ktoré zvyšujú telesný zápal, ale aj vďaka nej dostanete do svojho tela živinovo nabité potraviny a potraviny bohaté na protizápalové omega 3 nenasýtené mastné kyseliny.

 

 

AIP diéta versus paleo

AIP diéta aj paleo stravovanie spoločne zdieľa veľa podobností vrátane potravín, ktoré sú obmedzené a ktoré sú odporúčané. V skutočnosti je AIP diéta niekedy označovaná ako autoimunitné paleo stravovanie. Medzi AIP diétou a paleo stravovaním sú však aj nejaké dôležité rozdiely. Najprv si treba definovať paleo stravovanie. Pokiaľ vychádzame priamo z definície slova paleo - starší či staroveký, je tento spôsob stravovania založený na tom, ako sa stravovali naši predkovia počas doby paleolitu. Paleo eliminuje všetky formy strukovín, mliečnych produktov, sóje a obilnín a sústredí sa primárne na mäso, ryby, orechy a zeleninu.

Autoimunitná diéta ide však ešte o krok ďalej – eliminuje aj niektoré potraviny povolené na paleu. Na AIP diéte je zakázaná konzumácia napríklad orechov, semienok, vajíčok a ľuľkovitej zeleniny, tzv. „nightshades“. Táto diéta má tiež rozdielne účely. Zatiaľ čo veľa ľudí prechádza na paleo stravovanie s cieľom zlepšiť si zdravie, zredukovať telesnú hmotnosť a zvýšiť výkonnosť, ľudia prechádzajúci na AIP diétu chcú zredukovať symptómy a zápal spôsobené autoimunitným ochorením.

 

Benefity 

1.) Obnova zacelenia čreva

v prvom rade je táto autoimunitná protizápalová diéta liečivou diétou určenou na obnovenie črevnej integrity (= zacelenie) a zmiernenie symptómov skrze zníženie zápalu. Pre ľudí trpiacich autoimunitou to môže byť obrovský krok k zlepšeniu kvality ich života.

Syndróm priepustného čreva je stav, pri ktorom sú toxíny a baktérie schopné prejsť cez stenu čreva a prispievať k vzniku symptómov ako napríklad zápal, tráviace ťažkosti a potravinové alergie. Štúdie ukazujú, že rozšírený zápal v tele môže zvyšovať črevnú priepustnosť, čím sa zvyšuje aj riziko vzniku syndrómu priepustného čreva (= črevná stena je chronicky a dlhodobo narušená).3 AIP diéta môže pomôcť k zaceleniu čreva a tiež slúži ako prevencia pred vznikom syndrómu priepustného čreva vďaka tomu, že sa sústredí na elimináciu potravín, ktoré v tele pôsobia prozápalovo.

2.) Podporuje benefičné črevné baktérie

Výskumy ukazujú, že strava má veľký vplyv na stav zdraviu prospešných baktérií v našich črevách, ktoré majú zase vplyv na závažnosť symptómov u ľudí s autoimunitným ochorením. telesnej hmotnosti atď.5,6 AIP diéta môže nielen pomôcť zmierniť príznaky autoimunitných ochorení, ale môže tiež podporiť celkové zdravie a well-being tým, že zlepší zdravie črevného mikrobiómu.

 

3.) Pomáha nám sa naučiť viac o svojom tele

AIP diéta nás učí tiež viac o fungovaní ľudského tela a pomáha nám chápať, ako stravovanie pôsobí na naše zdravie. Stravovanie podľa AIP nás učí konzumovať výživné potraviny a objavovať, ktoré potraviny sú pre nás najlepšie, aby sme naplnili nutričné ​​potreby tela a podporili svoje zdravie.

 

4.) Identifikuje potraviny, ktoré spúšťajú symptómy

AIP diéta pomáha ľuďom identifikovať, ktoré potraviny môžu spúšťať rôzne symptómy. Hoci to z počiatku môže byť výzvou, je veľmi prínosné naučiť sa spoznať, ktoré potraviny by mali byť z nášho jedálnička vynechané a ktoré potraviny môžu stáť za prepuknutím nepríjemných symptómov. Tiež to môže byť obrovsky prínosné pre plánovanie jedál, ktoré sa potom stáva ľahším.

 

5.) AIP diéta je postavená na výživných a zdravých potravinách 

AIP diéta uprednostňuje výživné, nespracované a protizápalové potraviny ako je napríklad zelenina. Či už máte alebo nemáte autoimunitné ochorenie, môžete stále benefitovať z príjmu viac na živiny bohatých potravín. Zakomponovanie viacerých zdravých potravín do vášho jedálnička vás chráni pred vznikom chronických ochorení, znižuje pravdepodobnosť vzniku výživových deficitov a maximalizuje stav vášho zdravia.

 

6.) Môže znižovať telesnú zápalovosť

Jeden z najväčších benefitov AIP diéty je jej schopnosť zmierniť zápal, čo je kľúčové pre zredukovanie symptómov autoimunitného ochorenia a podporu lepšieho zdravia. Elimináciou niektorých špecifických potravín z jedálnička a ich nahradenie viacerými výživnými a celistvými potravinami môže mať opäť veľmi silný efekt na reguláciu telesnej zápalovosti.

Toto bolo preukázané v nedávnej kalifornskej štúdii z roku 2017, v rámci ktorej 15 osôb so zápalovým ochorením čreva (IBD) nasledovalo AIP diétu po dobu 11 týždňov vrátane 6-týždňovej eliminačnej a 5-týždňovej udržiavacej fázy. Na konci tejto štúdie vedci zistili, že účastníkom črevná zápalovosť výrazne klesla a došlo aj k zlepšeniu symptómov ochorenia a kvality zdravia.7

 

7.) Môže znižovať symptómy autoimunitného ochorenia

Hoci sú poznatky vplyvu tejto terapeutickej diéty na imunitné ochorenie stále obmedzené, mnoho ľudí uvádza, že nasledovanie tejto diéty im zlepšilo to, ako sa cítia, a tiež bežné symptómy autoimunitného stavu ako je únava, chronická bolesť a brain fog. Štúdie tiež zistili, že AIP diéta zlepšuje symptómy zápalového ochorenia čreva (IBD) - jednej zo skupiny autoimunitných porúch, ktoré sú charakteristické zápalom v tráviacom trakte a symptómy ako napríklad nadúvanie, bolesť brucha či hnačku.7

 

Nevýhody

Ihneď pri pohľade na zoznam potravín, ktoré je potrebné obmedziť, je jasné, že je táto diéta veľmi reštriktívna a môže byť ťažké ju nasledovať. Pravidiel je veľa – od druhov zeleniny, ktoré sú povolené až po korenie, ktoré by ste si mali dávať na svoje jedlo.

Hľadanie potravín, ktoré sú v súlade s AIP diétou môže byť zdĺhavé a časovo náročné. Dokonca aj keď sa vyzbrojíte nákupným zoznamom autoimunitnej diéty, nákup môže vyžadovať veľa času kvôli čítaniu etikiet na potravinách, keď sa chcete uistiť, že produkty neobsahujú žiadne zakázané ingrediencie. Hoci existujú online zdroje a obchody zamerané na AIP diétu, nájdenie vyhovujúcich produktov môže byť stále výzvou.

Jedlo je navyše iba jedným dielikom skladačky. Väčšina autoimunitných porúch vyžaduje lekársku pozornosť spolu s ďalšími zmenami životného štýlu – napríklad cvičenie, nastavenie pravidelného spánkového režimu a tiež vystavovanie sa slnku. Zatiaľ čo vám AIP diéta môže pomôcť identifikovať, ktoré potraviny spúšťa vaše symptómy, a zlepšiť kvalitu vášho života, nemala by byť považovaná samostatne ako všeliek na celé autoimunitné ochorenie.

 

Kto by ju mal dodržiavať?

Ak máte autoimunitnú poruchu a ste všeobecne stabilní iba s nejakými pretrvávajúcimi vedľajšími účinkami, AIP diéta pre vás môže byť nápomocnou v hľadaní, či existujú nejaké potraviny, ktoré vaše symptómy spúšťa. Diéta funguje najlepšie, keď ste väčšinu času stabilný, pretože je potom oveľa jednoduchšie určiť, aký veľký vplyv môže mať stravovanie na vaše symptómy oproti ďalším faktorom.

Avšak majte na mysli, že je táto diéta veľmi striktná, a nie každý s autoimunitným stavom ju musí takto striktne dodržiavať. Napríklad, niektorí ľudia môžu reagovať na konzumáciu obilnín, ale sú úplne v poriadku s konzumáciou mliečnych produktov, strukovín a vajíčok. V tomto prípade jednoducho stačí vyradiť obilniny namiesto obmedzenia všetkých skupín potravín, ktoré AIP diéta odporúča obmedziť. Ďalej tu môže byť ďalšie množstvo faktorov, ktoré zohrávajú úlohu v kontexte autoimunitných stavov. Stres, spánkové návyky, cvičenia a tiež hormonálne hladiny môžu prispieť k vážnosti symptómov, takže veľa ľudí sa bude potrebovať pozrieť ďalej za výživu a bude potrebné urobiť ďalšie zmeny životného štýlu vedúcich k zdraviu.

 

Pokyny

AIP diéta je veľmi reštriktívna a má celý zoznam potravín, ktoré je potrebné obmedziť.

Na tejto diéte by ste mali eliminovať tieto potraviny:

  • obilniny
  • strukoviny (fazuľa, šošovica, arašidy,..)
  • spracované potraviny
  • oleje zo semienok (rastlinné oleje - repkový,..)
  • mliečne výrobky
  • rafinované cukry
  • vajíčka
  • orechy a semienka
  • bylinky zo semienok (koriander, kmín a muškátový oriešok) 
  • káva
  • čokoláda
  • sušené ovocie
  • emulgátory (karagenán,..)
  • ľuľkovitá zelenina (baklažán, zemiaky, paradajky, papriky, ibištek,..)
  • alternatívne sladidlá (stévia, xylitol, manitol,..)
  • alkohol

 

tomto bode si asi hovoríte, čo vlastne na autoimunitnej diéte môžete jesť. Hoci je list potravín, ktoré je potrebné eliminovať, rozsiahly, je tu aj množstvo potravín, ktoré sú povolené. Na AIP diéte by ste mali plniť svoje taniere veľkým množstvom mäsa a zeleniny.

 

Potraviny, ktoré sú na tejto diéte povolené:

  • zelenina (mimo tu ľuľkovitú)
  • mäso (hydina a morské plody)
  • kokosové produkty
  • nemliečne fermenty (kombucha,..)
  • med alebo javorový sirup (v obmedzenom množstve)
  • koreň arrowroot 
  • želatína (od trávou kŕmených kráv)
  • kostný vývar
  • bylinky (čerstvé a nie zo semien)
  • zelený čaj
  • ocot

 

Odporúčania ohľadom ovocia sa medzi zdrojmi líšia. Niektoré zdroje veria, že jeden až dva kúsky čerstvého ovocia za deň by mali byť povolené, iné odporúčajú ovocie zo stravy úplne vynechať. Režim by mal byť striktne dodržiavaný niekoľko týždňov a potom môžu byť potraviny postupne znovu zaraďované do jedálnička. Skúste zaraďovať jednu novú potravinu vo veľmi malých množstvách každých 5 dní a pozorujte, či sa nejaké symptómy objavia.

 

História

Pôvod AIP diéty je možné smerovať k vedcovi Dr. Lorenu Cordainu, ktorý poznamenal, že mnoho potravín povolených pri paleo stravovaní - ako napríklad orechy, semienka, mliečne výrobky, vajíčka a ľuľkovitá zelenina, môžu spúšťať rôzne symptómy u ľudí s autoimunitnými poruchami. V roku 2010 bývalý výskumník biochemik a expert na zdravie Robb Wolf písal o AIP diéte v knihe The Paleo Solution, v ktorej ju zostavil ako 30 dennú diétu, v ktorej sú obmedzené niektoré potraviny a potom sú znovu zavádzané do jedálnička, aby sa posúdila ich tolerancia. . Krátko potom začala doktorka Sarah Ballantyne písať o AIP diéte aj na svojom webe The Paleo Mom. Dnes je považovaná za jedného z popredných odborníkov na autoimunitný protokol rovnako ako na prepojenie medzi autoimunitou a stravovaním.

 

Riziká a vedľajšie účinky

Majte na mysli, že AIP diéta by mala byť používaná ako nástroj na pochopenie, ktoré potraviny môžu vyvolávať rôzne symptómy. To však neznamená, že musíte obmedziť všetky potraviny natrvalo. V skutočnosti sú na tejto diéte zakázané potraviny, ktoré môžu poskytovať telu dôležité živiny a môžu byť zdravými doplnkami vo vašom jedálničku, pokiaľ vám nespôsobujú žiadne negatívne symptómy.

Navyše si pamätajte, že neexistuje jedna jediná diéta či životný štýl na riešenie autoimunitných ochorení. Rôzne faktory môžu na rôznych ľudí pôsobiť úplne odlišne, ale účelom tejto diéty je porozumieť tomu, ako môžu mať špecifické druhy potravín vplyv na vaše symptómy. Ak ste vyskúšali AIP diétu a stále zažívate vedľajšie účinky ako únavu, bolesť kĺbov alebo opuchy, konzultujte to so svojím lekárom a zistite, či by ste mali zvážiť ďalšie zmeny v životnom štýle, aby ste zlepšili závažnosť symptómov.

 

Myšlienky na záver

  • AIP diéta je eliminačná diéta zostavená pre zredukovanie závažnosti symptómov u osôb s autoimunitnou poruchou.
  • Prvá fáza tejto diéty eliminuje veľa druhov potravín, ktoré môžu spôsobovať zápal a črevnú priepustnosť. Potraviny sú potom pomaly znovu zavádzané do jedálnička a je posudzovaná ich tolerancia.
  • AIP diéta je striktnejšou formou paleo stravovania a množstvo potravín, ktoré sú na paleu povolené, sú pri AIP diéte eliminované - tu patria napríklad orechy, semienka, vajíčka a mliečne produkty.
  • Hoci vám môže táto diéta pomôcť uľaviť od symptómov, mala by byť kombinovaná s ďalšími zmenami v životnom štýle na dosiahnutie optimálnych výsledkov.

 

Slovo diéta vnímajte skôr ako spôsob stravovania, než vyložene stravovanie založené na reštrikcii s cieľom redukovať telesnú hmotnosť.



Michaela Majerová

 

Zdroje:

₁ Drago S, El Asmar R, Di Pierro M, Grazia Clemente M, Tripathi A, Sapone A, Thakar M, Iacono G, Carroccio A, D'Agate C, Not T, Zampini L, Catassi C, Fasano A. Gliadin, zonulin and gut permeability: Effects on celiac and non-celiac intestinal mucosa and intestinal cell lines. Scand J Gastroenterol. 2006.

₂ Tedeschi SK, Frits M, Cui J, Zhang ZZ, Mahmoud T, Iannaccone C, Lin TC, Yoshida K, Weinblatt ME, Shadick NA, Solomon DH. Diet and Rheumatoid Arthritis Symptoms: Survey Results From a Rheumatoid Arthritis Registry. Arthritis Care Res (Hoboken). 2017.

₃ Hietbrink F, Besselink MG, Renooij W, de Smet MB, Draisma A, van der Hoeven H, Pickkers P. Systemic inflammation increases intestinal permeability during experimental human endotoxemia. Shock. 2009.

₄ Vieira SM, Pagovich OE, Kriegel MA. Diet, microbiota and autoimmune diseases. Lupus. 2014.

₅ Belkaid Y, Hand TW. Role of the microbiota in immunity and inflammation. Cell. 2014.

₆ Patterson E, Ryan PM, Cryan JF, Dinan TG, Ross RP, Fitzgerald GF, Stanton C. Gut microbiota, obesity and diabetes. Postgrad Med J. 2016.

₇ Konijeti GG, Kim N, Lewis JD, Groven S, Chandrasekaran A, Grandhe S, Diamant C, Singh E, Oliveira G, Wang X, Molparia B, Torkamani A. Efficacy of the Autoimmune Protocol Diet for Inflammatory Bowel Disease. Inflamm Bowel Dis. 2017.

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!