Tráviace enzýmy

Fráza „si to, čo ješ“ je napoly presná. Presnejšie by fráza mohla znieť „si to, čo stráviš“. Sú preto tráviace enzýmy kľúčom k lepšiemu tráveniu, zdravému črevu a vstrebávaniu živín? Hoci je to prekvapivé, ale do relatívne nedávnej doby sa vedelo len málo o tom, ako náš tráviaci systém naozaj funguje. Dnes sa rozrastá výskyt chorôb, ktoré keď sledujeme späť k zdroju ich vzniku, zdajú sa byť spojené s poruchou vstrebávania živín kvôli nedostatku tráviacich enzýmov.

Prečo sú enzýmy dôležité na vyhýbanie sa chorobám? Úlohou tráviacich enzýmov je predovšetkým ich pôsobenie ako katalyzátorov – urýchľujúce špecifické, životne dôležité chemické reakcie v našom tele. V podstate pomáhajú rozkladať väčšie molekuly na menšie a jednoduchšie vstrebateľné časti, ktoré telo môže naozaj použiť na prežitie a prosperitu.1

Čo sú to tráviace enzýmy?

Tráviace enzýmy sú definované ako „enzýmy, ktoré sú používané v tráviacom systéme“.2 Všetky enzýmy sú katalyzátory, ktoré umožňujú molekule zmeniť sa zo svojej pôvodnej formy na inú. Tieto enzýmy nám pomáhajú stráviť potravu tým, že rozkladajú veľké makromolekuly na menšie molekuly, ktoré sú naše črevá schopné vstrebať. Tým pádom tiež podporujú zdravie čreva a poisťujú, že sú živiny vstrebané dovnútra tela.3

Typy:

Aké sú hlavné tráviace enzýmy? Sú rozdelené do 3 hlavných tried:

  1. proteolytické enzýmy – potrebné na metabolizmus bielkovín
  2. lipázy – potrebné na trávenie tukov
  3. amylázypotrebné na rozloženie molekúl sacharidov

ľudí sa objavuje hneď niekoľko druhov enzýmov, ako napríklad:

  • Amyláza – nachádza sa v slinách a žalúdočnej šťave, mení molekuly škrobu na maltózu. Je potrebná k metabolizmu sacharidov, škrobu a cukrov, ktoré sa nachádzajú v podstate vo všetkých rastlinných potravinách (zemiaky, ovocie, zelenina, obilniny atď.).
  • Pepsin – enzým rozkladajúci molekuly bielkovín na menšie časti zvané polypeptidy. Je súčasťou žalúdočnej šťavy.
  • Lipáza – je produkovaná slinivkou brušnou a vypúšťaná do tenkého čreva. Keď sa zmieša so žlčou, rozkladá molekuly tuku a triglyceridov na mastné kyseliny. Je potrebná na správne vstrebávanie potravín ako sú mliečne výrobky, orechy, oleje, vajíčka a mäso.
  • Trypsin a chymotrypsin – tieto endopeptidázy ďalej rozkladajú polypeptidy na ešte menšie časti.
  • Celuláza – pomáha s trávením potravín bohatých na vlákninu ako je napríklad brokolica, špargľa a fazuľa, ktoré môžu tiež zvyšovať plynatosť v tele. Veľa ľudí nie je schopné celulózu rozložiť, avšak celuláza im s tým pomáha.
  • Exopeptidázy, karboxypeptidáza a aminopeptidáza – pomáhajú uvoľniť jednotlivé aminokyseliny z väčších molekúl.
  • Laktáza – premieňa cukor laktózu na glukózu a galaktózu.
  • Sacharáza – štiepi cukor sacharózu na glukózu a fruktózu.
  • Maltáza –  redukuje molekulu cukru maltózy na glukózu.
  • Ďalšie enzýmy, ktoré pomáhajú vstrebávať cukry/sacharidy sú: invertáza, glukoamyláza a alfa-galaktosidáza.

Ako tráviace enzýmy pracujú?

Trávenie je veľmi komplexný proces, ktorý začína v momente hryzenia jedla – začínajú sa vyplavovať tráviace enzýmy v slinách. Väčšina práce sa stane vďaka gastrointestinálnym tekutinám, ktoré obsahujú tráviace enzýmy, ktoré pôsobia na určité živiny (tuky, sacharidy a bielkoviny). Telo si tvorí špecifické tráviace enzýmy, ktoré pomáhajú so vstrebávaním rôznych typov potravín. Inak povedané, produkujeme enzýmy špecificky pre sacharidy, bielkoviny a tuky. Tráviace enzýmy sú nielen prínosné, ale aj nenahraditeľné. Mení komplexnú potravinu na menšie vstrebateľné časti vrátane aminokyselín, mastných kyselín, cholesterolu, jednoduchých cukrov a nukleových kyselín (z nich sa skladá DNA).

Sú tvorené a vylučované v rôznych častiach nášho tráviaceho systému – v ústach, žalúdku, črevách. Tieto enzýmy optimalizujú vstrebávanie živín z potravy, ktorú konzumujeme. To je dôvodom, prečo ľudia tráviace enzýmy užívajú aj po dobu niekoľkých rokov. Je to skvelá poistka pre tenké aj hrubé črevo. Nechceme, aby sa nám do hrubého čreva dostala nestrávená potrava a začala tam fermentovať – to spôsobuje množstvo problémov. Používaním tráviacich enzýmov pred jedlom tomu môžeme predísť. Trávenie sa stáva väčším problémom so zvyšujúcim sa vekom – to je možno dôvod, prečo začať užívať enzýmy už dnes.

Nižšie nájdete prehľad trávenia v 6 krokoch – začína žuvaním, ktoré spína vyplavenie tráviacich enzýmov v tráviacom trakte.

  1. Vylúčenie amylázy v slinách – tá je prvým enzýmom, ktorý začína trávenie molekúl a tento proces ďalej pokračuje, keď potrava vstúpi do nášho žalúdka.
  2. Parientálne bunky žalúdka sú spustené, aby uvoľňovali kyseliny, pepsín a ďalšie enzýmy vrátane gastrickej amylázy. Začína proces rozkladu čiastočne natrávenej potraviny na chymus (= polotekutá hmota čiastočne natrávenej potravy).
  3. Žalúdočná kyselina tiež neutralizuje amylázu zo slín a umožňuje žalúdočnej kyseline prevziať rolu.
  4. Zhruba po 1 hodine je chymus nahnaný do dvanástnika, kde jeho kyslosť spustí vyplavenie hormónu sekrétinu.
  5. To je signál pre pankreas, aby uvoľnila hormóny, bikarbonát, žlč a ďalšie pankreatické enzýmy – najdôležitejšie je lipáza, trypsín, amyláza a nukleáza.
  6. Bikarbonát mení chymus z kyslého na zásaditý, čo umožní nielen enzýmom rozkladať potravu, ale aj zničiť baktérie, ktoré nie sú schopné prežiť v kyslom prostredí.

tomto bode je pre ľudí, ktorí nemajú nedostatok tráviacich enzýmov, väčšina práce hotová. Pre tých ostatných je suplementácia potrebným krokom, aby proces mohol plynúť. Toto môže platiť aj pre vašich domácich miláčikov. Je tu množstvo benefitov tráviacich enzýmov pre psy, mačky aj iné zvieratá.

Kto tráviace enzýmy potrebuje?

Odpoveď na túto často kladenú otázku sa zdá byť potrebnou pre viac ľudí, než by ste možno čakali. V dnešnej dobe naša výživa obsahuje množstvo potravín, ktoré sú ťažké na strávenie – mliečne výrobky, obilniny, orechy, semienka, strukoviny. Ich (ne)spracovanie v tele môže byť dôvodom, prečo je na tom tráviaci systém veľa ľudí tak zle. Ľudia, ktorí zažívajú symptómy ako je nafúknutie, plynatosť, bolesť brucha a únava, môžu benefitovať zo suplementácie tráviacich enzýmov.

Ďalšie znaky poukazujúce na možný nedostatok tráviacich enzýmov:

  • reflux
  • dyspepsia (bolesť alebo nepríjemný pocit v hornej strednej časti žalúdka)
  • túžba po určitých potravinách
  • problémy so štítnou žľazou
  • pálenie záhy, poruchy trávenia alebo grgania
  • vlasy, ktoré rednú alebo vypadávajú
  • suchá alebo nevýrazná pokožka
  • problémy so sústredením alebo brain fog (mozgová hmla)
  • ranná únava
  • problémy so spánkom
  • artritída alebo bolesť kĺbov
  • svalová slabosť alebo pocit veľkej únavy pred cvičení
  • výkyvy nálad, depresie alebo podráždenosť
  • bolesti hlavy alebo migrény
  • zhoršené PMS

Ľudia s nasledujúcimi problémami pravdepodobne pocítia úľavu pri suplementácii tráviacich enzýmov:

1.) Tráviace problémy

Pokiaľ máte akékoľvek problémy s trávením - reflux, plynatosť, nafúknutie, priepustné črevo, IBS, Crohnovu chorobu, ulceróznu kolitídu, divertikolitídu, znížené vstrebávanie živín, hnačku či zápcha - tráviace enzýmy vám môžu pomôcť. Pomôžu vám znížiť úroveň stresu v orgánoch tráviacej sústavy a tiež symptómy ako je bolesť brucha a nafúknutie, ktoré sú spojené s gastrointestinálnymi problémami.4

2.) Nedostatok tráviacich enzýmov spojený so starnutím

Tým, ako starneme, kyslosť nášho žalúdka sa stáva viac zásaditou, a to môže zapríčiniť nedostatočnú sekréciu pankreasu. Ak opomenieme iné ochorenia objavujúce sa pri starnutí, rastie podozrenie, že tráviace problémy môžu byť výsledkom nízkeho množstva žalúdočnej kyseliny alebo nedostatku tráviacich enzýmov, ktorý je považovaný za bežnú príčinu refluxu.5

3.) Hypochlorhydria

Hypochlorhydria (= nedostatok kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku) robí štiepenie živín a uvoľnenie minerálov a vitamínov do tela oveľa ťažším. Pokiaľ sa to tak stáva, jednoducho človek dôjde do stavu nedostatku živín.

4.) Ochorenie pečene a ďalšie ochorenia spojené s enzýmami

Ktokoľvek s ochorením pečene by mal byť podozrievaný z nedostatku tráviacich enzýmov. Jeden z najbežnejších známych stavov je nedostatok aplfa-1-antitrypsínu – jedná sa o genetickú poruchu, ktorá postihuje zhruba 1 z 1 500 ľudí na svete. Symptómy, ktoré človek môže pociťovať sú: neúmyselné chudnutie, opakujúce sa respiračné infekcie, únava a zrýchlený srdcový tep.6

Medzi choroby (ktoré sa spočiatku nemusí zdať byť spojené s nedostatkom tráviacich enzýmov) patrí:

Ďalšie symptómy indikujúce nedostatok enzýmov:

  • zmeny v stolici – stolica je bledá, pláva v záchodovej mise, je mastná a pod.
  • gastrointestinálne ťažkosti – rozťahovanie žalúdka a hnačka, najmä zhruba 1 hodinu po jedle; ďalším znakom je nadúvanie a problémy s trávením.

5.) Pankreatická nedostatočnosť

Pankreatická nedostatočnosť je stav, kedy pankreas neprodukuje enzýmy potrebné na trávenie.7 Toto je bežný stav u ľudí, ktorí majú problémy s pankreasom. Predpísanie tráviacich enzýmov (tzv. substitučná terapia)8 môže byť cestou k podpore uzdravovania čreva u ľudí s chronickou pankreatitídou, cystickou fibrózou či po chirurgických zákrokoch.

Najlepšie prirodzené zdroje (potraviny)

Veľa čerstvých potravín ako je ovocie a zelenina obsahuje enzýmy, ktoré napomáhajú samotnému tráveniu týchto potravín. Ovocie a zelenina vypestované vo výživnej pôde sú najlepšími prirodzenými zdrojmi tráviacich enzýmov, tak sa uistite, že začnete kupovať viac napríklad:

Tráviace enzýmy vo forme suplementu sú najčastejšie získané z týchto zdrojov:

  • Ovocie: väčšinou sa jedná o ananás alebo papáje. Bromelaín je enzým vyskytujúci sa v ananáse a pomáha rozložiť široké spektrum bielkovín, má protizápalový účinok a je odolný voči širokému spektru pH (kyslé/zásadité). Papaín je enzýmom z papáje a dobre podporuje rozklad malých a veľkých molekúl proteínu.
  • Živočíšny pôvod: tu patrí napr. pankreatín získaný z volov či ošípaných.
  • Rastlinný pôvod: enzýmy získané z probiotík, droždia a húb.

 

Doplnky

Keďže bielkoviny, cukry, škrob aj tuky vyžadujú špecifické enzýmy na svoje trávenie, je najlepšie zvoliť doplnok, ktorý ich obsahuje všetky. Mnoho odborníkov vníma, že najlepšími tráviacimi enzýmami vo forme doplnkov sú tie, ktoré obsahujú celospektrálnu zmes určenú na všeobecné zlepšenie trávenia. Hľadajte doplnok, ktorý obsahuje rôzne enzýmy, vrátane niektorých z nasledujúcich (cena sa môže líšiť doplnok od doplnku):

  • alfa-galaktosidáza
  • amyláza (produkovaná slinnými žľazami)
  • celuláza
  • glukoamyláza
  • invertáza
  • laktáza
  • lipáza
  • sladová diastáza
  • proteáza (alebo kyslé proteázy)
  • peptidáza
  • beta-glukanáza
  • pektináza
  • fytáza 

Tu sú nejaké tipy, ktoré vám môžu pomôcť pri nákupe tráviacich enzýmov založených na vašich symptómoch a aktuálnom zdravotnom stave:

  • Ak máte problémy so žlčníkom a hľadáte si prírodnú cestu na liečenie, kúpte si doplnok s vyšším množstvom lipázy a žlčových solí.
  • Laktáza bola predtým dostupná iba samostatne. Tento enzým je navrhnutý tak, aby pomáhal tým ľuďom, ktorí majú špecifické problémy spojené so spracovávaním mliečneho cukru laktózy.
  • Pokiaľ máte autoimunitné alebo zápalové ochorenie, zvážte doplnok obsahujúci proteázu, ktorá pomáha tráveniu bielkovín.
  • Vyberajte mix byliniek ako je mäta a zázvor, ktoré tiež pomáhajú s trávením.
  • Pretože niektorí ľudia potrebujú viac pankreatických enzýmov ako iní, majte na pamäti, že množstvo vždy záleží na vašich potrebách. Väčšina produktov obsahuje určité množstvo pankreatínu, ktorý je kombináciou všetkých troch pankreatických enzýmov.9

Sú dostupné aj vegánske doplnky tráviacich enzýmov?

Niektoré produkty obsahujú iba enzýmy z rastlinných zdrojov, ktoré sú cielené práve pre vegetariánov a vegánov. Tie obvykle pri najmenšom obsahujú bromelaín z ananásu a mnoho doplnkov obsahuje aj papaín z papáje. Produkty navrhnuté špeciálne pre vegánov bežne obsahujú pankreatín z huby kropidlák čierny. Je to fermentovaný produkt namiesto napríklad enzýmov z volov a ošípaných, ktoré sú obvyklým zdrojom. Niektoré doplnky navyše obsahujú ešte aj doplnkové bylinky a korenie. Často je používaný extrakt z egrešov - nie je enzýmom, ale bylinným liekom z ajurvédskej medicíny, je vhodný všeobecne pre pohodu.

Kedy by ste mali tráviace enzýmy užívať?

Pre dosiahnutie optimálnych výsledkov, užívajte enzýmy 10 minút pred každým jedlom, alebo s prvým sústom. Doplnky s proteázou môžu byť k tomu ešte navyše používané medzi jedlami. Začnite brať enzýmy s 2 jedlami za deň a počas ďalších dní postupne podľa potreby prispôsobujte dávkovanie.

Je možné používať probiotiká spolu s tráviacimi enzýmami?

Áno. Tráviace enzýmy pred jedlom a probiotiká pred jedlom alebo počas neho. Je tiež prospešné prijímať probiotiká z fermentovaných potravín ako je jogurt, kefír, kimchi alebo kyslá kapusta. Probiotiká pomôžu nastoliť rovnováhu v črevnom mikrobióme a ďalej napomáhať s trávením. Zároveň znižujú príznaky ako je plynatosť a nadúvanie.

Prínosy

Prečo sú pre vás tráviace enzýmy prínosné? Najmä preto, že pomáhajú tráviť potravu. Hlavné dôvody, prečo by veľa ľudí malo brať tráviace enzýmy, sú tiež:

  • pomáhajú liečiť priepustné črevo a ďalšie stavy (napríklad celiakiu) tým, že znižujú úroveň stresu10
  • podporujú zdravú rovnováhu baktérií a mikróbov v črevách11
  • pomáhajú telu vstrebávať bielkoviny (lepok, kazeín) ťažšie pre strávenie a tiež cukry (laktóza)
  • skvele zlepšujú symptómy refluxu a IBS12
  • podporujú vstrebávanie živín z potravy a pôsobí preventívne pred vznikom nedostatku živín
  • pôsobia proti inhibítorom enzýmov (látky, ktoré potláčajú prácu enzýmov) v potravinách ako sú arašidy, pšeničné klíčky, vaječný bielok, orechy, semienka, fazuľa a zemiaky.

Možno vás zaujíma, či tráviace enzýmy pomáhajú chudnúť alebo spaľovať tuk a či sú nápomocné pri zápche. Pokiaľ netvoríme dostatok tráviacich enzýmov, ktoré umožňujú tráveniu plynúť hladko, je možné, že zažívate zápchu, ktorá sa môže zlepšiť užívaním suplementu. Avšak tráviace enzýmy všeobecne nie sú spájané s chudnutím a nie sú na tento účel ani zamýšľané. Avšak môžu vám pomôcť obmedziť chute na jedlo a umožnia vám cítiť sa uspokojenie aj s menším množstvom.

Použitie v tradičnej čínskej medicíne a ajurvéde

priebehu histórie podporovali systémy tradičnej medicíny slabé trávenie holisticky skôr než špecifickou suplementáciou tým, že robili rôzne zmeny v stravovaní a životnom štýle. Tráviace enzýmy vo forme doplnku sa stali dostupnou možnosťou až v posledných 50 rokoch, ale dlho predtým ľudia boli skôr podporovaní v konzumácii čerstvých a probiotických potravín, ktoré prirodzene podporili zdravie ich čriev.

Podľa starovekého liečebného systému ajurvédy závisí trávenie od dostatočného množstva agni, čiže tráviaceho ohňa. Agni možno údajne zlepšiť odstránením príčin zažívacích ťažkostí (ako je jedlo v strese alebo tesne pred spaním), zlepšením stravy a používaním bylín a domácich prostriedkov na posilnenie tráviacich orgánov.

V ajurvéde hrá korenie pri podpore trávenia dôležitú úlohu, najmä:

Jedným z liekov na zlepšenie tráviaceho ohňa je pitie bylinného čaju, ktorý môže pomôcť s enzymatickými funkciami - čaj je pripravený z jednej tretiny čajovej lyžičky rasce, koriandra a feniklu, uvarí sa a potom scedí.13 Konzumácia papáje je tiež nápomocná, pretože je prirodzeným zdrojom papainu, o ktorom sa hovorí, že pomáha regulovať zápal.

V tradičnej čínskej medicíne sa trávenie zlepšuje zlepšením „qi“ alebo vitálnej energie. Akupunktúra, bylinky, pohyb a zvládanie stresu dopĺňajú použitie rastlinných enzýmov, ktoré sa získavajú konzumáciou plnohodnotných potravín. Na podporu trávenia sa najviac odporúča čerstvé ovocie a ľahko varená zelenina.

Ďalšie spôsoby na podporu zdravia čriev:

  • jesť lokálne/sezónne potraviny
  • vyberať organické, nespracované potraviny bez GMO
  • obmedziť príjem pridaného cukru, tekutín počas jedla a studených jedál
  • dôkladne jedlo žuť
  • nejesť 2-3 hodiny pred spaním
  • cvičenie tai chi, jóga, cvičenie a preťahovanie (pre zvýšenie apetítu)

Riziká a vedľajšie účinky

Môžu byť tráviace enzýmy škodlivé? Pokiaľ trpíte chronickým zdravotným problémom, je dobré navštíviť lekára, ktorý vám pomôže prispôsobiť terapiu tráviacimi enzýmami. V závislosti od vášho zdravotného stavu môže váš lekár určiť, ktoré tráviace enzýmy sú pre vás najbezpečnejšie a najlepšie. Ak ste v minulosti prešli ochorením pečene/žlčníka alebo vredy, poraďte sa vždy s lekárom pred užívaním akýchkoľvek doplnkov. Aké sú potenciálne vedľajšie účinky tráviacich enzýmov? Aj keď sú všeobecne dobre tolerované a nápomocné, vedľajšie účinky môžu niekedy zahŕňať14:

  • nevolnosť
  • hnačka
  • kŕče v bruchu
  • plynatosť
  • bolesť hlavy
  • opuchy
  • závraty
  • zmeny krvného cukru
  • alergické reakcie
  • abnormálne výkaly

 

Pankreatické vs tráviace enzýmy

„Tráviace enzýmy“ – čiže žalúdočné enzýmy – je široký pojem, ktorý zahŕňa enzýmy pankreatické, odvodené z rastlín a odvodené z húb. Pankreatické enzýmy (enzýmy pankreasu) sa nachádzajú v ôsmich šálkach pankreatických štiav, ktoré väčšina ľudí denne produkuje. Tieto šťavy obsahujú pankreatické tráviace enzýmy, ktoré napomáhajú tráveniu, a bikarbonát, ktorý neutralizuje žalúdočnú kyselinu. 9 Názvy pankreatických enzýmov zvyčajne končia na -in (ako trypsín alebo pepsín), zatiaľ čo ostatné tráviace enzýmy obvykle končia na -áza alebo -óza (ako laktóza, sacharóza, fruktóza).

Medzi enzýmy, ktoré spracovávajú predovšetkým tuky a aminokyseliny, patria15:

  • lipáza – premieňa triglyceridy na mastné kyseliny a glycerol
  • amyláza – premieňa sacharidy na jednoduché cukry
  • elastázy — degradujú proteín elastín
  • trypsin – premieňa bielkoviny na aminokyseliny
  • chymotrypsin – premieňa bielkoviny na aminokyseliny
  • nukleázy – prevádzajú nukleové kyseliny na nukleotidy a nukleozidy
  • fosfolipáza – premieňa fosfolipidy na mastné kyseliny

Hlavné štruktúry produkujúce enzýmy ľudského tráviaceho systému sú slinné žľazy, žalúdok, pankreas, pečeň a tenké črevo.

Pankreas produkuje žlčové soli alebo kyseliny - tie zahŕňajú vodu, elektrolyty, aminokyseliny, cholesterol, tuky a bilirubín - a všetky prichádza do žalúdka z pečene cez žlčník.16 Sú to kyseliny cholová a chenodeoxycholová, ktoré v kombinácii soli, ktoré sú nevyhnutné na vstrebávanie živín.

Záver

  • Tráviace enzýmy nám pomáhajú tráviť potraviny tým, že rozkladajú veľké makromolekuly na menšie molekuly, ktoré sú naše črevá schopné vstrebať.
  • Tráviace enzýmy sa delia do troch tried: proteolytické enzýmy, lipázy a amylázy - všetky metabolizujú rôzne makroživiny.
  • Ľudia, ktorí môžu benefitovať z užívania doplnkov tráviacich enzýmov, zahŕňajú osoby so zápalovým ochorením čriev, IBS, nedostatkom žalúdočnej kyseliny či enzýmov, nedostatočnosťou pankreasu, autoimunitnými ochoreniami, zápchou, hnačkou a nadúvaním.
  • Zdroje pre doplnky tráviacich enzýmov zahŕňajú ovocie (najmä ananás a papája), zvieratá (býk alebo prasa) a rastlinné zdroje, ako sú probiotiká, kvasinky a huby. Najlepšie je zaobstarať si doplnok, ktorý pokrýva všetky typy (zmes enzýmov s plným spektrom).
  • Medzi potraviny, ktoré poskytujú prirodzené tráviace enzýmy patrí ananás, papája, kivi, fermentované mliečne výrobky, mango, miso, kyslá kapusta, kimchi, avokádo, včelí peľ, jablkový ocot a surový med.

 

Michaela Majerová

 

Zdroje:

₁ KELLER, J. Human pancreatic exocrine response to nutrients in health and disease. Gut. 2005.

₂ THE FREE DICTIONARY. Digestive enzymes. 2012.

₃ ANNIGAN, Jan. Types of Digestive Enzymes. 2017.

₄ MAJEED M, MAJEED S, NAGABUSHANAM K, ARUMUGAM S, PANDE A, PASCHAPUR M, ALI F. Evaluation of the Safety and Efficacy of a Multienzyme Complex in Patients with Functional Dyspepsia: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. J Med Food. 2018.

₅ ENGLISH, Jim. Gastric Balance: Heartburn and Gastritis Not Always Caused by Excess Acid. 2018.

₆ MEDLINEPLUS. Alpha-1 antitrypsin deficiency. 2021.

₇ ITO K, MATSUURA K, MIHARA Y, SAKAMOTO Y, HASEGAWA K, KOKUDO N, SHIMIZU T. Delivery of pancreatic digestive enzymes into the gastrointestinal tract by pancreatic exocrine tissue transplant. Sci Rep. 2019.

₈ FIEKER A, PHILPOTT J, ARMAND M. Enzyme replacement therapy for pancreatic insufficiency: present and future. Clin Exp Gastroenterol. 2011.

₉ PANCREATIC CANCER ACTION NETWORK. Pancreatic enzymes.

₁₀ IDO H, MATSUBARA H, KURODA M, TAKAHASHI A, KOJIMA Y, KOIKEDA S, SASAKI M. Combination of Gluten-Digesting Enzymes Improved Symptoms of Non-Celiac Gluten Sensitivity: A Randomized Single-blind, Placebo-controlled Crossover Study. Clin Transl Gastroenterol. 2018.

₁₁ NISHIYAMA H, NAGAI T, KUDO M, OKAZAKI Y, AZUMA Y, WATANABE T, GOTO S, OGATA H, SAKURAI T. Supplementation of pancreatic digestive enzymes alters the composition of intestinal microbiota in mice. Biochem Biophys Res Commun. 2018.

₁₂ GRAHAM DY, KETWAROO GA, MONEY ME, OPEKUN AR. Enzyme therapy for functional bowel disease-like post-prandial distress. 2018.

₁₃ ASHRAM, Alandi. Ayurvedic Self Care.

₁₄ CUNHA, John P. Digestive enzymes. 2021.

₁₅ WIKIPEDIA. Digestive enzyme. 2012.

₁₆ SCIENCE LEARNING HUB. Digestive enzymes. 2011.

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!