Ako eNeMeN funguje a k čomu je dobré?

Anti-aging získal vo svete kozmetických produktov iný význam, než ten, o ktorom si dnes niečo povieme. Vysvetlíme si ako zamedziť starnutiu nie na úrovni estetickej, ale na úrovni bunkovej. Zdravie našich buniek ovplyvňuje primárne dĺžku aj kvalitu nášho života.

Ľudia sa už tisíce rokov snažia lepšie porozumieť jednotlivým biochemickým procesom v ľudskom tele. To, čo sa predtým obmedzovalo na procesy viditeľné voľným okom, sa v posledných desaťročiach stále viac posúva na molekulárnu úroveň. Na scéne sa objavuje stále viac nových molekúl. Vedci sa snažia pochopiť a klasifikovať úlohu týchto molekúl v biochémii a biológii organizmov. Jednou z týchto nových hviezd v molekulárnom vesmíre je nikotínamid mononukleotid (eNeMeN).

 

Čo je NAD+ , eNeMeN a kde ho nájdeme?

Organizmy všetkého druhu sú neuveriteľne zložitým zázrakom prírody. Nespočítateľné množstvo procesov beží paralelne v zlomkoch sekundy. Základom všetkých týchto procesov je energia. Organizmus prijíma energiu cez potravu, ktorá je rozkladaná na menšie a menšie zložky a nakoniec je vstrebaná a využitá. Rovnako ako sa v prípade solárnej energie musí teplo premieňať na elektrinu, musia byť jednotlivé molekuly z potravy najprv energeticky využiteľné na bunkovej úrovni. Tento proces prebieha v mitochondriách, mikroskopických bunkových elektrárňach. V mitochondriách je produkovaný adenosintrifosfát (skrátene ATP) - univerzálny a okamžite dostupný energetický nosič bunky a tým aj celého organizmu. Tvorba ATP je podporovaná molekulou NAD+. eNeMeN (skrátene nukleotid ribózy a nikotínamidu) je prekurzorom NAD+.


eNeMeN je metabolit vitamínu B3, ktorý sa prirodzene nachádza v našom tele. Okrem iného je to v súčasnosti jednou z najviac skúmaných a najobľúbenejších látok spomaľujúcich starnutie.

Až koncom 20. storočia vedci začali skúmať, ako môže NAD+ ovplyvniť zdravie na bunkovej úrovni. Na základe súčasných poznatkov vieme, že mechanizmus účinky NAD+ je závislý na jeho schopnosti viazať sa na proteíny - sirtuíny. Sirtuíny sú rodinou siedmich proteínov, ktoré „strážia“ genóm našich buniek, pomáhajú znižovať ich degeneráciu a chránia bunku pred poškodením. Ich aktivity regulujú (vyvažujú) bunkové zdravie a podieľajú sa na kritických bunkových procesoch, vrátane podpory zdravého metabolizmu a produkcie bunkovej energie.

Bez NAD+ nemôžu sirtuíny správne fungovať. NAD+ je týmito proteínmi využívané ako palivo, aby zostali aktívne, čo predlžuje životnosť bunky. Hladiny NAD v našom tele určujú rýchlosť procesu starnutia. Pri nedostatočnej hladine NAD+ dochádza ku:

  • spomaleniu kognitívnych reakcií
  • strate pamäti
  • fyzickým prejavom a poklesu energie

Teraz už vieme prečo je NAD+ tak dôležitý, ale akú úlohu v tom hrá eNeMeN? NAD+ je príliš veľká molekula na to, aby vstúpila do bunky, preto sa najskôr musí premeniť na eNeMeN. Akonáhle sa eNeMeN dostane do bunky, premení sa na NAD+. eNeMeN je biologicky dostupnejší, čo znamená, že ho telo môže ľahko spracovať na vlastné NAD+. Užívanie prekurzora, ako je eNeMeN, je najjednoduchší a najlepší spôsob ako zvýšiť hladinu NAD+.

eNeMeN sa prirodzene vyskytuje v avokáde, paradajkách, uhorke, keli, rybách, mlieku, krevetách, hubách, droždí, brokolici a surovom hovädzom mäse. Aby ste zabránili strate eNeMeN, mali by ste zeleninu ľahko variť v pare, alebo konzumovať surovú.

Zaujímavé je, že aj keď sa eNeMeN prirodzene vyskytuje v mnohých potravinách, nikdy nemôžete prijať jeho dostatočné množstvo, pretože sa eNeMeNv potravinách vyskytuje iba v stopovom množstve. Na získanie 250 mg eNeMeN, by ste denne museli skonzumovať 100 kg brokolice, 69 kg avokáda alebo 416 kg hovädzieho mäsa! To je prakticky nemožné, a preto je potrebné eNeMeN suplementovať.

Je eNeMeN iba niacín?

Jednoducho povedané nie je. Hoci je niacín (vitamín B3) prekurzor eNeMeN, líši sa pridaním fosfátovej skupiny, ktorá ovplyvňuje, že sa ľahko dostane do bunky, kde sa premení na NAD+. Konkrétne sa skladá z nikotínamidu, ribózy a fosfátovej skupiny. NR => eNeMeN => NAD+ => oprava DNA.

Čo robí eNeMeN?

eNeMeN, ako už vieme, je priamym prekurzorom NAD+. Predovšetkým je však nevyhnutný pri bunkovom dýchaní. Bez bunkového dýchania, ktoré prebieha v mitochondriách, by život, ako ho poznáme dnes, nebol možný. Bunkové dýchanie je totiž zodpovedné za hlavnú časť energetického zásobovania organizmov. Niektoré „záložné mechanizmy“ existujú, tie ale skôr alebo neskôr nedokážu poskytnúť dostatok energie. NAD+ aktivuje gény, ktoré sú zodpovedné za produkciu sirtuínov.


1.) Zdroj energie v bunkách

Ako už vieme, eNeMeN pôsobí v mitochondriách. Mitochondrie premieňajú živiny na energiu a poháňajú naše telo, aby robilo všetko od chôdze, rozprávania až po premýšľanie alebo extrémny fyzický výkon. Bez správne fungujúcich mitochondrií strácame základné životné funkcie a zrýchľuje sa kognitívna degenerácia. Ako sme si povedali, eNeMeN hlavným zdrojom energie v bunkách. Ako starneme, bunková energia klesá v dôsledku nízkej hladiny eNeMeN a následného zníženia NAD+. Podávanie eNeMeN proces obráti a vyrovná deficit. To je pravdepodobne dôvod, prečo je zvýšenie energie a vytrvalosti často prvým zlepšením, ktoré si pri suplementácii eNeMeN všimneme.


2.) Podporuje produkciu NAD+. 

Je to predchodca NAD+. Preto s nárastom eNeMeN stúpa aj hladina NAD+. Dostatočná hladina NAD+ v bunke:

  • Spomaľuje kognitívny úpadok
  • Podporuje zdravú funkciu mozgu
  • Bojuje s chronickou únavou
  • Zvyšuje energiu
  • Zvyšuje metabolizmus
  • Regeneruje bunky
  • Spomaľuje starnutie

3.) Podporuje opravu DNA

Počas starnutia sa bunky delia a strácajú svoju integritu a my sa tak stávame zraniteľnejšími voči chorobám. Poškodenie našej DNA je proces riadený sirtuínmi. Pretože sirtuíny sa pri svojom fungovaní spoliehajú na dostatočnú hladinu NAD+, stáva sa táto rola pre sirtuíny náročnejšia. Užívaním eNeMeN pomôžeme zvýšiť hladinu NAD+ a ten dodá energiu sirtuínom na ochranu a opravu DNA.

4.) Prevencia degeneratívnych chorôb

Sirtuíny, niekedy nazývané "strážcovia" našich buniek, zabraňujú degeneratívnemu poškodeniu v našej DNA. Pretože sirtuíny používajú NAD+ na podporu svojej funkcie, užívanie eNeMeN môže pomôcť udržať obranyschopnosť tela aktívnu, aby sa zabránilo degeneratívnym ochoreniam, ako sú srdcové choroby, demencie, Alzheimerova choroba a ďalšie.

5.) Podporuje vytrvalosť a fyzickou silu

V mladších bunkách a tkanivách sú hladiny NAD vyššie. Výsledkom je, že mladší ľudia mávajú lepšiu fyzickú aktivitu, kognitívne funkcie, lepší potenciál na opravu a regeneráciu buniek. Ako starneme, hladina NAD v našom tele začína klesať. To sa prejavuje horšou fyzickou zdatnosťou a vytrvalosťou.

Záver

eNeMeN je nukleotid ribózy a nikotínamidu. V tele sa eNeMeN využíva ako prekurzor na produkciu nikotínamidadenindinukleotidu (NADH a NAD+), pomocných molekúl potrebných na podporu metabolických procesov a bunkovú homeostázu. eNeMeN sa prirodzene vyskytuje vo všetkých živých organizmoch, ale nie je produkovaný v nekonečnom množstve. Ako starneme, naše prirodzené zásoby eNeMeN sa znižujú.

Suplementácia eNeMeN je najrýchlejší a najúčinnejší spôsob, ako podporiť telu vlastnú produkciu NAD+. Okrem toho môžete produkciu NAD+ zvýšiť prerušovaným pôstom, cvičením alebo krátkodobým vystavovaním sa chladu.

 

 

Veronika Halusková

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!