Jarné upratovanie skladu! Stovky produktov výhodnejšie! NAKUPOVAŤ

Funkcie tráviacich enzýmov

Dosť často zanedbávaná súčasť správneho trávenia sú enzýmy. Hoci by nás to možno ani nenapadlo, enzýmy sú nevyhnutné pre takmer každú reakciu, ku ktorej dochádza v našom tele. Pomáhajú pri transporte molekúl, metabolických procesoch, trávenie potravy aj vstrebávanie živín. Vo skutočnosť je jednou z hlavných funkcií tráviacich enzýmov štiepenie živín, aby mohli byť absorbované do krvného obehu. Tieto špecifické bielkoviny, ktoré sa líšia nielen svojím tvarom, ale predovšetkým funkciou, ktorú v tele majú na starosť. Každý organizmus tráviace enzýmy produkuje, ale niekedy sa vplyvom chronického stresu, fajčenia, alkoholu, zlej stravy alebo pokročilého veku sa môžeme dostať do stavu, kedy organizmus neprodukuje dostatočné množstvo enzýmov. V článku si vysvetlíme, čo sú to tráviace enzýmy, ako prebieha trávenie jednotlivých zložiek a povieme si, ako celý tráviaci proces podporiť, aby sme sa vyhli nepríjemným vedľajším príznakom nedokonalého trávenia. 

Čo sú to tráviace enzýmy a prečo sú dôležité?

Aby sme mohli pochopiť, akú úlohu zohrávajú v tráviacom systéme enzýmy, je potrebné si najprv vysvetliť, čo sú to vlastne tráviace enzýmy a prečo sú pre trávenie nenahraditeľné. V našom tele je 37,2 biliónov buniek, ktoré neúnavne pracujú na tom, aby tkanivá a telo fungovali tak, ako by mali. Každá bunka obsahuje tisíce špecializovaných enzýmov, zodpovedných za stimuláciu rôznych chemických reakcií.

Tráviace enzýmy sú komplexné bielkoviny, ktoré pomáhajú rozkladať potravu na menšie molekuly. Sú to v podstate také katalyzátory, ktoré urýchľujú chemické procesy trávenia. Každá zo skupín živín (sacharidy, tuky, bielkoviny) musí byť rozdelená na menšie molekuly. Iba tieto molekuly potom môžu prekročiť črevnú stenu a dostať sa do krvného obehu, pre následné využitie. Bez tráviacich enzýmov by sme neboli schopní vstrebať žiadnu z živín v našej strave. Inými slovami, tráviace enzýmy nie sú len prospešné, sú pre fungovanie organizmu absolútne nevyhnutné. Prečo? Pretože z komplexných potravín tvoria menšie zlúčeniny, vrátane aminokyselín, mastných kyselín, cholesterolu, jednoduchých cukrov a nukleových kyselín (ktoré pomáhajú vytvárať DNA).

 funkce=

Kde sa tvoria tráviace enzýmy a ako prebieha trávenie?

Väčšina tráviacich enzýmov je produkovaná pankreasom, aj keď niektoré sa tvoria už v ústach, žalúdku a tenkom čreve. V okamihu, keď je funkcia pankreasu narušená, naruší to aj tvorbu jednotlivých enzýmov. V tú chvíľu si telo nedokáže poradiť tráviť jednotlivé živiny a nastupujú nepríjemné príznaky ako sú bolesti brucha, nadúvanie alebo hnačka.

Trávenie začína už v ústach, pretože slinné žľazy produkujú tráviace enzýmy, rozkladajúce počas žuvania zložitejšie molekuly škrobu na jednoduchšie. Enzým nazývaný amyláza štiepi škroby (komplexné uhľohydráty) na cukry, ktoré telo môže ľahšie absorbovať. Sliny taktiež obsahujú enzým lipázu, ktorý štiepi tuky. Z úst potrava putuje do žalúdka, kde sa mieša s žalúdočnou kyselinou (kyselina chlorovodíková), ktorá má na starosť štiepenie bielkovín. Žalúdočná kyselina je potrebná k aktivácií endogenných tráviacich enzýmov, správnemu tráveniu potravy a uvoľňovaniu živín (najmä vápniku, horčíku, železa, vitamínu C, vitamínu B12 a folátu) a hlavne k ochrane pred patogénmi. Potrava s žalúdočnou kyselinou sa potom presunie do tenkého čreva, ktoré stimuluje uvoľňovanie črevnej šťavy obsahujúcej pankreatické enzýmy (kde sa produkuje väčšina enzýmov) hydrogénuhličitan sodný a žlč. Táto črevná šťava sa mieša s potravou a enzýmami ju spoločne rozkladajú. To umožňuje vstrebávanie živín do krvi cez tenké črevo. 

Proč je důležité mít  zdravá střeva

Zlé trávenie vplyvom nedostatku tráviacich enzýmov môže spôsobiť nielen zlé vstrebanie živín, ale najmä premnoženie nežiaducich baktérií, v nadväznosti na prítomnosť nestrávených zvyškov potravy v miestach tráviaceho traktu, kde nemajú čo robiť. Nežiaduce baktérie produkujú toxíny, ktoré škodia nášmu zdraviu. Väčšie kusy nenatrávenej potravy navyše môžu v črevách spúšťať zá***y, ktoré môžu vyvrcholiť aj syndrómom priepustného čreva.

Čo je syndróm priepustného čreva?

Sliznica nášho čreva tvorí najväčšiu plochu, ktorá je v kontakte s vonkajším prostredím. Črevá sú chránené tzv. črevnou výstelkou. Pri jej správnej funkcii prepúšťa do krvného riečišťa len to, čo potrebujeme, ako sú živiny, vitamíny a minerály. Naopak vytvára pevnú bariéru, cez ktorú sa nesmie dostať to, čo tam nepatrí tj. toxíny a baktérie, ktoré by oslabili imunitu. Okrem toho sú črevá domovom širokej škály baktérií, ktoré sa dohromady nazývajú črevný mikróbiom. Tieto baktérie podporujú trávenie, normálne imunitné funkcie a chránia črevnú stenu. Baktérie spolu (ak je všetko v poriadku) spolupracujú a možno by sme boli prekvapení, ako veľmi sú pre nás tieto baktérie dôležité. To všetko funguje správne iba vtedy, ak nevznikne tzv. disbióza. Črevná disbióza je vlastne nerovnováha medzi baktériami, ktoré nám prospievajú, oproti baktériám, ktoré nám škodia.

Syndróm priepustného čreva v angličtine Leaky gut (LG) známe tiež ako črevná hyperpermeabilita, je ochorenie a ako už jeho názov napovedá, nastáva, keď toxíny a zá***ové látky „presakujú“ črevnými stenami do krvného riečišťa. V zdravom čreve pri trávení sa najprv potrava rozkladá a potom živiny prechádzajú stenami do krvného riečišťa. Pokiaľ dôjde k zmene priepustnosti črevnej výstelky, umožní to aj priechod toxínom, baktériám a cudzím látkam. Štúdie spájajú zvýšenú črevnú priepustnosť s niekoľkými chronickými a autoimunitnými chorobami, vrátane diabetu 1. typu a celiakie. [1]

 

Typy tráviacich enzýmov

Na rozdiel od probiotík sú tráviace enzýmy neživé bielkoviny a každý typ enzýmu má svoju jedinečnú rolu. Každý enzým sa špecializuje na trávenie svojho vlastného typu makroživiny. Tráviacich enzýmov je odhadom viac ako 50 000 a my si v dnešnom článku predstavíme tie najdôležitejšie z nich!

1.) Amyláza

Nachádza sa v slinách a pankrease. Jedná sa o enzým, ktorý je potrebný na trávenie sacharidov, škrobov a cukrov, ktoré prevládajú vo všetkých rastlinných potravinách (zemiaky, ovocie, zelenina). Nedostatok tohto enzýmu často vedie k hnačke, pretože nestrávené molekuly škrobu rýchlo nasávajú vodu do hrubého čreva. Slinná amyláza je prvým krokom v chemickom trávení potravy. Je to jeden z hlavných dôvodov prečo je dôležité, aby ste každé sústo potravy dostatočne rozhrýzli. Tento počiatočný krok v procese trávenia je nevyhnutný na správne trávenie potravín a konečné uvoľnenie živín, ktoré budú neskôr vstrebávané. Konečným výsledkom metabolizmus sacharidov je glukóza, ktorá sa presunie do krvného obehu a je použitá ako zdroj energie.

sacharidy-bilkoviny-tuky-infografika-brainmakret-sk

2.) Lipáza

Enzým lipáza je kľúčový pre správne štiepenie tukov alebo triglyceridov. Triglyceridy sa delia na štyri časti: jedna časť sa prevedie na základný cukor zvaný glycerol; ďalšie tri časti sa stávajú mastnými kyselinami. Mastné kyseliny obsahujú veľké množstvo ATP. ATP slúži ako okamžitý zdroj energie pre bunky nášho tela. Lipáza sa produkuje predovšetkým v pankrease, ale malé množstvo sa produkuje tiež v ústach a žalúdku. Ak naše telo nevytvára dostatok lipázy, nedokáže štiepiť tuk a naše telo tak ani nemôže vstrebávať vitamín A, D, E a K, ktoré sú rozpustné v tukoch. 

trávení tuků infografika brainmarket CZ

3.) Proteáza

Ďalším dôležitým enzýmom pre správne trávenie je proteáza. Medzi hlavné proteázové enzýmy patrí pepsín, trypsín a chymotrypsín. Štiepi bielkoviny v potravinách ako je mäso, vajcia a mliečne výrobky na menšie peptidy. Vzhľadom k tomu, že bielkoviny sú stavebnými kameňmi pre každú bunku, tkanivo a hormón v tele, je proteáza nevyhnutná pre rast a vývoj. Proteázové enzýmy štiepia peptidové väzby, ktoré držia molekuly bielkovín pohromade. Akonáhle sa tieto väzby rozbijú, uvoľnia sa aminokyseliny, ktoré sa potom využijú pre stavbu telesných bielkovín.

4.) Betain HCL

Betain HCl je vhodný k podpore trávenia. Pomáha pri vstrebávaní vitamínu B12, železa, vápnika a bielkovín. Zabraňuje bujneniu baktérií a plesní v čreve a tiež chráni žalúdok pred patogénmi, ktoré sú prijímané orálne. Betaín HCl je kryštalický alkohol, ktorý sa získava najčastejšie z repy a používa sa na zvýšenie množstva žalúdočných kyselín. Ľuďom trpiacim žalúdočnými poruchami alebo nedostatočnou tvorbou kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku môže betaín HCl pomôcť. Ľudia s nedostatkom kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku sú náchylnejší na bakteriálne a črevné infekcie, kde sa zvyšuje aj prítomnosť patogénnych mikroorganizmov. Betaín HCl pomáha pri štiepení tukov a bielkovín. Betaín teda prostredníctvom zvýšenia kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku pomáha s trávením, so žalúdočnými vredmi, ale aj s navyšovaním svalovej hmoty, pretože vďaka lepšiemu tráveniu je v organizme lepšie využitá potrava v tomto prípade predovšetkým bielkoviny. Posledné štúdie ukazujú, že je betaín tiež dobrý pri znižovaní hladiny homocysteínu.

5.) Bromelaín

Bromelaín je enzýmový extrakt, ktorý sa získava zo stonky ananásu. Aj keď existuje vo všetkých častiach ananásu, v stonke je ho najväčšie množstvo. Extrakt má bohatú históriu použitia v ľudovej medicíne. Bromelaín pomáha pri žalúdočnej nevoľnosti a symptómoch poruchy trávenia. Narozdiel od väčšiny enzýmov je bromelaín aktívny ako v kyslom prostredí žalúdka, tak aj v zásaditom prostredí tenkého čreva. Na rozdiel od tráviacich enzýmov pochádzajúcich zo živočíšnych zdrojov majú enzýmy tráviacich rastlín tendenciu prejsť neporušené tráviacim procesom. Rastlinné enzýmy fungujú optimálne v rozmedzí pH od 3,1 do 8,9, čo je veľmi podobné úrovňou pH v našom organizme.

6.) Papaín

Papaín sa nachádza v nezrelých kusoch papáje. Rovnako ako bromelaín pomáha telu rozkladať bielkoviny. Čím je papája zelenšia, tým má vyšší obsah papaínu. Papaín štiepi väčšie bielkoviny na menšie proteíny, známe ako polypeptidy, a na jednotlivé podjednotky aminokyselín. 

Faktory, ktoré vedú nedostatočnú produkciu tráviacich enzýmov

Teraz vieme, že ako enzýmy fungujú, akú má každý z nich funkciu a že sú pre náš tráviaci proces nenahraditeľné. Napriek tomu sa stane, že tráviacich enzýmov sa neprodukuje toľko, koľko je potreba a príčin môže byť hneď niekoľko. Ako prvý sa ponúka chronický alebo akútny zá*** pankreasu, cukrovka alebo pankreatické cysty. To sa prejaví menšou produkciou tráviacich enzýmov. Preto je u týchto ochorení veľmi prísna diéta. Ukážeme si ďalšie faktory, ktoré môžu negatívne ovplyvniť produkciu tráviacich enzýmov.

1.) Starnutie

Štúdie ukázali, že hladiny tráviacich enzýmov po 20. roku života trvalo klesajú. Odhaduje sa, že vo veku 50 rokov je produkcia enzýmov polovičná. 1, 2 Ako starneme, dochádza v našom tele a orgánoch k zmenám. Pankreas zrazu neprodukuje toľko tráviacich enzýmov ako predtým. To je dôvod, prečo mnoho ľudí nerozumie tomu, že im určité typy potravín robia ťažkosti, hoci s nimi v minulosti problémy nemali.

2.) Stres

Stres aktivuje naše reakcie sympatický nervový systém "fight or flight" doslova to znamená "boj alebo útek". Keď je organizmus v tomto režime, nevenuje náš tráviaci systém pozornosť procesu trávenia, pretože spúšťa núdzové opatrenia. V dôsledku toho je produkcia tráviacich enzýmov potlačená. To isté platí u rýchlo zjedeného jedla. Pokiaľ jeme v zhone, tráviace enzýmy v ústach nemajú dostatok času na rozloženie živín. To umožňuje, aby sa do tenkého čreva dostali veľké molekuly nestráveného jedla, čo spôsobuje tráviace ťažkosti a nadúvanie. Mimo to stravovanie v zhone je tiež spájané s vyšším rizikom vzniku obezity, metabolického syndrómu, inzulínovej rezistencie a cukrovky. Pre správne trávenie je dôležité urobiť si na jedlo dostatok času a zjesť si ho v pokoji.

3.) Alkohol

Alkohol negatívne ovplyvňuje v podstate všetky systémy v tele. Nielen že dráždi žalúdok, ale tiež znižuje množstvo tráviacich enzýmov vylučovaných pankreasom. Tráviaci systém skrátka nie je prispôsobený na spracovávanie veľkého množstva alkoholu.

4.) Nedostatok spánku

Narušenie cirkadiánneho rytmu ako dôsledok porúch spánku alebo prácu na zmeny môže narušiť produkciu tráviacich enzýmov a môže viesť k chorobám ako je syndróm dráždivého čreva, refluxnej chorobe alebo peptickým vredom. Spánok dáva celému telu šancu doplniť energiu, ktorú potrebuje ku všetkým procesom a to vrátane trávenia.

5.) Strava bohatá na spracované potraviny a cukor

Syrové potraviny s dostatkom množstvo zeleniny a ovocia obsahujú dôležité enzýmy. Avšak západná strava sa skladá prevažne z varených a spracovaných potravín, alebo s potravín, kde je na prvom mieste cukor. Ak naše telo musí spoliehať len na naše vlastné enzýmy, nevládze takú stravu spracovávať. Spracované potraviny a cukry môžu spôsobiť zá*** žalúdka, znížiť aktivitu kyselín a vyvolať príznaky refluxu. Vyvážená strava umožňuje zdravé trávenie, adekvátne rozkladať potravu a vstrebávať živiny do tela.

6.) Telesná teplota a úroveň pH

Enzýmy fungujú správne pri normálnej telesnej teplote (od 36,1 °C do 37,2 °C). Pokiaľ teda máte horúčku, štruktúra enzýmov sa narušuje a už nefunguje správne. Úroveň pH žalúdku, alebo čriev môže tiež ovplyvniť aktivitu enzýmov. Nízke pH- prekyslenie / vysoké pH- zásaditosť. Pokiaľ sa prostredie obklopujúce enzým stane príliš kyslým alebo príliš zásaditým, utrpí tvar a funkcie enzýmu.

Príznaky, ktoré môžu súvisieť s nedostatočným množstvom enzýmov:

  • bolesti brucha
  • nadúvanie 
  • reflux
  • vypadávanie vlasov
  • problémy so spánkom
  • hnačka alebo naopak zápcha
  • nedostatočné vstrebávanie živín
  • pálenie záhy
  • nárast hmotnosti a obezita
  • nedostatočné vstrebávanie živín
  • slabší imunitný systém
  • únava
  • úzkosti
  • kožné problémy
  • syndróm dráždivého čreva (IBS)
  • Crohnova choroba
  • celiakia
  • ulcerózna kolitída
  • strata chuti k jedlu

Enzýmy v potravinách

Medzi potraviny, ktoré prirodzene obsahujú veľké množstvo enzýmov patria napríklad klíčky ako sú fazuľa mungo. Mungo však nie sú jedinou voľbou. Dnes bežne môžete doma nakličovať napríklad semená brokolice, žeruchy, lucerny alebo najrôznejšie strukoviny. Okrem vysokého množstva vitamínov a minerálov, klíčky obsahujú práve toľko dôležité enzýmy. Medzi ďalšie potraviny obsahujúce značné množstvo enzýmov patrí ananás, mango, banán, ľanové semienka, kiwi, zázvor, med, kokosová voda, figy, kefír, extra panenský olivový olej, kapusta.

enzymy-ovoce-infografika-brainmarket-sk

Med napríklad obsahuje diastáza (amylázu), esterázy, katalázu, glukózooxidázu, invertázu a ďalšie enzýmy, ktoré podporujú trávenie. Mango má vysoký obsah amylázy, enzýmu, ktorý štiepi sacharidy zo škrobu a avokádo je prirodzene bohaté na lipázu, enzým zodpovedný za štiepenie tukov. V zázvore môžeme nájsť enzým zvaný zingibain, ktorý pomáha telu tráviť bielkoviny, ale môže tiež pomôcť zvýšiť produkciu tráviacich enzýmov v tele. Bohužiaľ väčšina enzýmov, ktoré sa bežne nachádzajú v čerstvých potravinách, sa väčšinou zničia zahriatím. A naopak naparovanie, nakličovanie, namáčanie, mixovanie a odšťavovanie nám umožní uchovať v potravinách ako enzýmy tak antioxidanty.

Tráviace enzýmy a probiotiká

Tráviace enzýmy a probiotiká idú ruka v ruke, hoci sú úplne odlišné. Tráviace enzýmy urýchľujú trávenie a optimalizujú chemické procesy v tráviacom systéme. Naproti tomu probiotikáživé organizmy, ktoré pomáhajú vyvážiť črevné prostredie, aby mohlo zostať zdravé a efektívne pracovať. Užívanie probiotík a enzýmov dohromady je ideálna kombinácia pre zdravie našich čriev, pretože probiotiká chránia tráviaci systém pred škodlivými črevnými baktériami a vytvárajú vyvážené prostredie pre trávenie. Enzýmy počas toho aktívne zlepšujú celý proces trávenia, aby sa zabezpečilo, že potrava, ktorú zjeme bude správne rozložená a makroživiny vstrebané.

S čím môžu pomôcť tráviace enzýmy

1.) Tráviace enzýmy podporujú trávenie

Zlé trávenie je často spôsobené klesajúcou hladinou tráviacich enzýmov a tiež chronickou nerovnováhou prospešných organizmov v gastrointestinálnom trakte. Tráviace enzýmy nám môžu pomôcť vtedy, ak máme pocit ťažkého žalúdka, alebo nás trápia problémy s nadúvaním, hnačka alebo naopak zápchou. Tráviaci trakt je prispôsobený k tomu, aby pomocou enzýmov pomáhal tráviť všetky živiny. A ide o proces, ktorý je u zdravého tráviaceho systému dosť rýchly. Ak trpíte problémami s trávením, alebo určité typy potravín trávite príliš dlho je to známka nedostatku tráviacich enzýmov. V tomto prípade je dôležité zamerať sa na podporu množstva tráviacich enzýmov.

2.) Tráviace enzýmy zvyšujú vstrebateľnosť živín

Primárne funkcie tráviacich enzýmov v našom tele je absorbovať jednotlivé živiny zo stravy. Keď máme dostatok tráviacich enzýmov, dokážeme lepšie vstrebať živiny z potravy. Enzýmy skrátka menia molekuly na palivo pre náš organizmus.

proc-potrebujeme-enzymy-infografika-brainmarket-sk

3.) Tráviace enzýmy podporujú produkciu žalúdočnej kyseliny

Ako starneme, žalúdok produkuje menej kyseliny chlorovodíkovej, čo má za následok zásadité prostredie. Žalúdočné kyseliny pritom zohrávajú dôležitú úlohu pri trávení a pomáhajú spúšťať produkciu a uvoľňovanie určitých tráviacich enzýmov. Častým mýtom je, že pálenie záhy (reflux kyseliny) alebo refluxná choroba (GERD) je spôsobená príliš veľkým množstvom žalúdočnej kyseliny. V skutočnosti je opak pravdou. Pocit pálenia záhy je dôsledkom nízkej hladiny žalúdočnej kyseliny, čo vedie k zníženiu tráviacich schopností. Kvôli zníženej hladine kyselín zostáva jedlo príliš dlho na rovnakom mieste a začne kvasiť, spôsobovať nadúvanie a po chvíli sa snaží dostať späť do dolného pažerákového zvierača (LES), čo spôsobuje reflux kyseliny a pálenie záhy. Tiež ale môže spôsobovať nadúvanie a celkovú poruchu trávenia. Problémom teda väčšinou nie je nadbytok, ale nedostatok žalúdočných kyselín. A práve s tým môžu tráviace enzýmy pomôcť.

4.) Tráviace enzýmy podporujú zdravie črevnej výstelky

Tráviace enzýmy pracujú na vyčistenie črevnej výstelky, ktorej narušenie môže mať za následok syndróm priepustného čreva. Keď nie je potrava správne trávená, tieto väčšie nestrávené molekuly môžu preniknúť cez črevnú stenu, čo aktivuje imunitnú odpoveď organizmu.

5.) Tráviace enzýmy podporujú nižšiu mieru únavy

Proces trávenia vyžaduje značný výdaj energie. Dokonca sa tvrdí, že 70-80% energie nášho tela musí byť vynaložených na trávenie. Doplnením tráviacich enzýmov môžeme organizmu celý proces dosť uľahčiť. Surová zelenina a ovocie obsahujú prirodzene sa vyskytujúce tráviace enzýmy, takže k ich tráveniu potrebujeme menej energie. Avšak v strave, ktorá bola nejakým spôsobom varená alebo inak spracovaná, neobsahuje také množstvo enzýmov a organizmus si s trávením musí dať väčšiu prácu. Preto sa po niektorých tučnejších jedlách cítime toľko unavení.

6.) Tráviace enzýmy podporujú imunitný systém

Črevá obsahujú viac imunitných buniek ako zvyšok celého ľudského tela. V mnohých prípadoch imunitný dysfunkcie začína "zlyhaním komunikácie" v ľudskom čreve. Vzhľadom na to, že 80% imunitného systému sa nachádza v zažívacom trakte, je udržanie zdravých čriev hlavným ústredným bodom snahy o podporu celkového zdravia a imunity. Keď tráviaci systém funguje správne, slúži ako bariéra pre baktérie, vírusy a patogény. V opačnom prípade, telo môže byť oslabené natoľko, že sa už nemôže brániť pred vonkajšími útočníkmi.

V dnešnej dobe sú správne funkcie imunitného systému dôležitejšie ako kedykoľvek predtým. Už vieme, že vitamíny D a C a zinok podporujú imunitu. Pokiaľ ale vaše telo nedokáže správne tráviť potraviny, nebudete mať dostatok týchto vitamínov a minerálov. Napríklad prílišná konzumácia určitého druhu jedla môže blokovať vstrebávanie zinku. To je škoda, pretože zinok je ako podpora imunitných funkcií nevyhnutný.

Ako podporiť množstvo enzýmov

1.) Konzumujte čerstvé potraviny

Zmeny v strave sú základným predpokladom ako produkciu enzýmov podporiť. Hoci sú enzýmy relatívne veľké štruktúry molekúl, sú pomerne krehké a po vystavení teplu sa ničia. Pokiaľ ste tento krok dlhšiu dobu zanedbávali, môže teraz dlhšiu dobu trvať, než opäť začnú tráviace enzýmy správne fungovať. Ak sú jedlá konzumované tepelne neupravené, je k tráviacej funkcií potrebných menej tráviacich enzýmov v tele. Telo sa tak prispôsobuje hojnému vonkajšiemu prísunu tým, že vylučuje menej vlastných enzýmov a zachováva tieto enzýmy, aby pomohli pri životne dôležitých bunkových metabolických funkciách. Vyprážanie je jednou z najhorších metód varenia, pretože prebieha pri oveľa vyššej teplote ako varenie, poškodzuje bielkoviny a ničí enzýmy. Mnoho porúch trávenia, ako je nadúvanie, môže súvisieť s deficitom enzýmov, ktorý začína v strednom veku.

2.) Žujte

Ako som už spomenula tráviace enzýmy sa nachádzajú aj v slinách a ak potravu dostatočne nerozžujete v podstate tým preskakuje dôležitú časť trávenia. Telu potom týmto pridávame prácu, na ktorú mnohokrát nestačí. To sa samozrejme prejaví a kvôli tomu potom môžeme trpieť problémami ako je reflux alebo zápcha. Uvádza sa, že sa každé sústo by sme mali požuť 30 krát, avšak nemusíte tráviť obed počítaním. Ide hlavne o to, aby jedlo prebehlo v pokoji a bez všetkých rušivých elementov. Takže vynechajte jedlo v zhone alebo pri počítači. Nielen, že toto môže ovplyvniť správny proces trávenia, ale tiež to môže ovplyvniť hmotnosť. V jednej štúdii sa porovnávali dve skupiny osôb. Zistilo sa, že obézni ľudia často jedli rýchlejšie ako osoby so štíhlou postavou. Pravdepodobne je to tým, že takto telo lepšie reguluje hormóny hladu a pocitu sýtosti.3

produkci-enzymu-infografika-brainmarket-sk

3.) Krátky odpočinok

Aspoň pár minútový odpočinok po hlavnom jedle je dobrý štart trávenia. Ak si po obede dáte 10 minút odpočinku bez toho aby ste boli vyrušovaní, nielen že to priamo prospeje tráveniu, ale aj presekne stres, ktorý sa za deň hromadí.

4.) Horčík

Horčík je ako koenzým nevyhnutný pre funkciu enzýmov v tele. Horčík tak zohráva úlohu v mnohých enzýmových systémoch v celom tele. Niektoré z týchto procesov zahŕňajú produkciu energie z metabolizmu bielkovín, sacharidov a tukov. V našej strave je ťažké ho dodať telu v dostatočnom množstve, preto sa odporúča horčík suplementovať.

5.) Užívajte tráviace enzýmy

Pridanie enzýmov do stravy nie je nový nápad. Je tomu už viac ako 70 rokov, kedy vedci prvýkrát poznamenali, že suplementácia enzýmov môže obnoviť rýchle trávenie potravín v žalúdku. Zmes tráviacich enzýmov zlepší vstrebávanie živín, ako sú esenciálne mastné kyseliny, aminokyseliny, vitamíny a minerály, ako je železo, horčík, vápnik a stopové minerály. Okrem toho sú tráviace enzýmy odporúčané tým, ktorí musia prijímať potraviny s vysokým obsahom bielkovín (vrátane športovcov), absorbovať viac aminokyselín a ďalších živín pre rýchle zotavenie po výkone a lepšie výsledky.

Záver

Za ideálnych podmienok je naše telo navrhnuté tak, aby produkovalo enzýmy prirodzene v množstve, ktoré je potrebné. Faktory, ako je zlá strava, nadmerná konzumácia tukov a cukrov, alkohol, fajčenie, vek, stres, choroby a znečistenie životného prostredia, môžu spôsobiť nedostatok enzýmov. Podľa Ajurvédy je tráviaci systém zodpovedný za všetky aspekty nášho zdravia, vrátane imunity a detoxikačných procesov. Dlhodobé narušenie tráviaceho systému oslabuje celkovú imunitu tela, pretože 70% imunitných funkcií sa nachádza v našich črevách. Telo potrebuje tráviace enzýmy k regulácii chemických reakcií, ktoré pomáhajú rozložiť väčšie častice potravy na menšie, čo je nevyhnutný proces, aby sa živiny mohli dostať do krvného obehu a mohli byť transportované do celého tela. Tým pádom môže nedostatočná produkcia tráviacich enzýmov ovplyvniť všetky aspekty nášho zdravia od trávenia určitých druhov potravín až po kvalitu našej pokožky.

Preto sme vytvorili zmes tráviacich enzýmov Brainmax Digestive Magic, ktorý tvorí komplex tých najdôležitejších enzýmov pre efektívne trávenie a pomáha na zmiernenie nepríjemných príznakov. Zmes enzýmov sme doplnili o zázvor a mätu piepornú. Jednou z najväčších výhod zázvoru je jeho schopnosť podporovať zdravie zažívacieho traktu a predchádzať problémom, ako je dyspepsia. Ochorenie, pre ktoré je charakteristické zhoršené trávenie, pálenie záhy a pocit plného žalúdka. Pridanej listy mäty piepornej obsahujú silice vrátane mentolu, mentonu a limonénu, ktoré pomáhajú upokojiť podráždený žalúdok a podporiť trávenie. Tráviace enzýmy je najlepšie užívať buď tesne pred jedlom, alebo priamo s jedlom, aby sme maximalizovali dobu kontaktu s potravou.

 

1. Lactose malabsorption and intolerance in the elderly, M Di Stefano 1, G Veneto, S Malservisi, A Strocchi, G R Corazza

2. Changes in pancreatic exocrine secretion with age: pancreatic exocrine secretion does decrease in the elderly, R Laugier 1J P BernardP BerthezeneP Dupuy

3. Improvement in chewing activity reduces energy intake in one meal and modulates plasma gut hormone concentrations in obese and lean young Chinese men, Jie LiNa ZhangLizhen HuZe LiRui LiCong LiShuran Wang

 

***slovo zápal sa nesmie používať.

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!