Príbeh BrainMarketu od začiatku až po súčasnosť

Ako to všetko začalo

Presne pred štyrmi rokmi 2.2.2018 sme spustili môj dlho plánovaný nápad BrainMarket. Miesto, kde budú mať zákazníci možnosť zaobstarať všetko pre zdravý životný štýl teda nielen doplnky stravy, ale aj prírodnú kozmetiku, ekodrogériu a ďalšie produkty, ktoré používame na dennej báze a pomáhajú nám žiť netoxickým zdraviu prospešným štýlom života. V dnešnom článku vám zhrniem, ako vznikol BrainMarket, čo tomu predchádzalo a ako sa v priebehu rokov vyslovene garážová firma vyvíjala až k dnešku, keď dáva prácu viac ako 40 ľuďom a hospodári na ploche takmer 2.900 m2.

Späť do minulosti: Úplné začiatky roku 2015 a BrainMax 1.0

Vzniknutie BrainMarketu roku 2018 predchádzalo vyvinutie prvého produktu BrainMax 1.0, na ktorom som pracoval v roku 2014 a bol vyvrcholením môjho sna o "kúzelných pilulkách", ktoré budú ľuďom pomáhať zvyšovať mentálny, ale aj fyzický výkon. Tento sen som živil už na vysokej škole, ale stále som sa k ničomu nemal, ako to už tak v niektorých mojich projektoch býva :) Ale ako vždy aj tentoraz zakročil môj otec, ktorý ma skritizoval, že o tom stále len básnim a k ničomu sa nemám, čo ma pozitívne nakoplo k činom a v roku 2015 uzrel svetlo sveta možno prvý nootropický komplex (smart drug alebo aj látky zlepšujúce schopnosť myslenia) na našom trhu BrainMax 1.0.

Na zložení som pracoval štyri mesiace a neustále som ho prepracovával k dokonalosti. Keď prišlo z výroby do mojej kancelárie prvých 1.000 kusov, uvedomil som si, že iba dobré zloženie mi asi nič nepredá, lebo som reálne nemal potuchy ako všetky tie krabičky predám :) Vzhľadom k tomu, že to bol komplex na podporu myslenia napadlo ma osloviť môjho kamaráta Adama Česlíka, čerstvo vyštudovaného psychológa a zakladateľa projektu Performance Training. Slovo dalo slovo a postupom času sme spolu s Adamom vymysleli v priebehu dvoch rokov ešte štyri ďalšie produkty: BrainMax 2.0, BrainMax 3.0 Anabolic Dagger, Performance Elektrolyt komplex a taktiež Performance Magnesium.

Rok 2017 a prvý bestseller BrainMax 3.0 Anabolic Dagger

Do roku 2017 pred príchodom Anabolic Daggeru neboli BrainMaxy stále môj hlavný zdroj príjmu a musel som podnikať ešte v iných odvetviach, aby som mohol živiť môj koníček menom BrainMax :) To sa, ale všetko zmenilo s príchodom Anabolic Daggeru, ktorý bol prvou predtréningovkou bez stimulantov postavenú na sile a zároveň bol aj prvým hormonálnym optimalizérom na našom trhu. Bol to kasový trhák a vtedy som prvýkrát začal naplno uvažovať o tom nechať to podnikanie okolo a zaoberať sa len vývojom, výrobou a predajom doplnkov stravy.

Dagger vyšiel na jar roku 2017 a vzhľadom na to, že optimalizoval hormóny všimol som si na sebe nielen zlepšenie energie, ale aj formy. Navyše nám klienti neustále písali maily, kde posielali zlepšenie pri krvných testoch pri hladine test0sterónu, čo ma priviedlo k myšlienke, prečo ja aj ostatní mali predtým také zlé hormonálne výsledky a začal som viac študovať hormonálne problémy dnešného sveta. Objavil som problém menom xenoestroegény, čo sú syntetické látky, ktoré v našom organizme napodobňujú správanie estrogénov a tým vychyľujú našu hormonálnu rovnováhu. Najväčším impulzom pre mňa bola kniha The AntiEstrogenic Diet od Ori Hofmeklera, kde autor zhrňoval, čo všetko som celé roky robil zle. Zistil som, že mnoho zdravotných problémov dnešnej populácie tkvie v nadmernej expozícii xenoestrogénom vo výrobkoch dennej spotreby (kozmetika, vôňa, drogéria) a potravinách. Hromadenie xenoestrogénov v organizme môže viesť k nadváhe, hormonálnej nerovnováhe, civilizačným chorobám a v najhorších prípadoch aj k rakovine (najčastejšie prsníka, vaječníkov či prostaty).

Dosť už ale strašenia, snažím sa vám totiž vysvetliť, ako vznikol BrainMarket a pojem PRVÝ ANTIESTROGÉNNY E-SHOP. Uznávam, že tento názov bol pre mnoho ľudí dosť nezrozumiteľný, veď na estrogéne nie je nič zlé. Nie, nie je, ale nesmiete trpieť estrogénovou dominanciou spôsobenou toxickými produktmi dennej spotreby alebo zlým životným štýlom.

Len pilulky ku zdraviu nestačia, bude potrebné kompletne zmeniť svoj život

Na jeseň roku 2017 som tiež prvýkrát v živote narazil na prírodnú kozmetiku a to úplne náhodou, keď mi manželka kúpila v lekárni sprcháč bez parabénov. Do tej doby som používal sprcháče zo supermarketov a vôbec mi nedochádzalo, že občasné vyrážky a svrbenie môžu byť spôsobené toxickými koktailmi, ktoré si na seba dennodenne nanášam. V tej chvíli ma napadlo, že iba pilulky na to, aby žil človek zdravo nebudú stačiť. A tak ma napadlo vytvoriť miesto, kde bude antiestrogénna teda prírodná kozmetika a drogéria predávaná spoločne s doplnkami stravy.

BrainMarket spustený v roku 2018

Po mnohých mesiacoch príprav a nakupovania sme 2.2.2018 spustili BrainMarket. Názov vychádza z BrainMax a Market, ako je zrejmé. Musím podotknúť, že do tej doby sme žiadny e-shop neprevádzkovali a predaj BrainMaxov sa zaisťoval na webových stránkach vyplnením webových formulárov, takže pre nás skladové hospodárstvo bola novinka a tak to aj dopadlo :) Okamžite po spustení sme vypredali skoro všetky produkty prírodnej kozmetiky a keďže sme mali povolené nákupy do mínusu a náš dodávateľ práve sťahoval sklad, tak niektorí zákazníci čakali na svoju objednávku aj dva týždne za čo by som sa im chcel spätne po rokoch znovu ospravedlniť.

So spustením mi pomohol opäť môj kamarát a obchodný partner Adam Česlík, keď mi na narodeniny zavolal, že napísal článok o parabénoch v kozmetike a ako riešenie navrhol prírodnú kozmetiku na BrainMarkete. A tým ma viac-menej donútil konečne spustiť dlho pripravovaný projekt BrainMarket. Keby nebolo jeho nátlaku, možno by som ho dodnes nespustil :) V čase spustenia som v BrainMarkete pracoval len ja, Marek Tomíček (dnes sa stará o Veľkoobchod a logistiku) a moja kolegyňa Víťa (dnes na materskej), ktorá sa neskôr ujala vedúcej skladu. Víťa bola fantastická, keď bol nápor objednávok, pokojne tu bola každý deň 5 hodín nadčas a to napríklad celý týždeň. My s Markom sme dodnes zvyknutí zhasínať a zamykať firmu, takže sme boli skvelý tím :) Začínali sme v malej miestnosti v našom sídle na Hladnovskej v Ostrave (rodinný dom) a do konca roka sme už kolonizovali celý dom a začali zamestnávať cca ďalších štyroch ľudí, z ktorých jedným z nich bola aj moja manželka, ktorá mala na starosti nákup.

V BrainMarkete v roku 2018 ste mohli nakúpiť len BrainMax, Viridian, prírodnú kozmetiku, ekodrogériu, yerbu a vodné filtre. Bol to veľmi skromný e-shop, ale myšlienka doplnkov stravy a prírodnej kozmetiky bola revolučná. Do doby pred BrainMarketom žiadny takýto koncept neexistoval, zatiaľ čo dnes už je štandardom. Aj tým sme zmenili trh k lepšiemu :)

BrainMarket v roku 2019

V roku 2019 sme ostatne ako každý rok medziročne vyrástli o 100% za, čo treba poďakovať nášmu markeťákovi guru Márovi, ktorý vtlačil do nášho marketingu poriadok a nastavil prvé kampane. Vďaka rýchlemu rastu bolo potrebné presunúť sa do normálneho dôstojného skladu, pretože sme stále fungovali z rodinného domu. Presunuli sme sa teda do 300 m2 veľkého skladu a to sme si hovorili, že tam budeme hrozne dlho. Pripadalo nám to jednoducho ohromné ​​oproti rodinnému domu. Opak bol, ale pravdou. Tu sme vydržali iba šesť mesiacov :)

S tým ako pribúdali neustále nové produkty a objednávky, riešili sme klasické problémy začínajúcich e-shopov. Napr. posielali sme klientom iný tovar ako si objednali. Často sme tiež klientov obťažovali, aby nám balík poslali späť, keď sme im poslali niečo zle, čo bolo to najhoršie, ako sme mohli zhnusiť zážitok z nákupu našim klientom. Tieto problémy sme vyriešili vďaka Markovi Tomíčkovi, ktorý od rána do noci vymýšľal, ako nás týchto peripetií zbaviť. Tu stačilo "akurát" implementovať čítačky čiarových kódov a kompletovať s nimi balíčky. A takých problémov boli tisíce ako napríklad hľadanie spôsobov ako nepoužívať bublinkovú fóliu a redukovať množstvo použitých plastov. Dnes sa na sklade zdá, že všetko akoby šlo samo, ale všetky systémy a postupy boli vykúpené krvou a potom :) My sme nemali žiadnych expertov ani poradcov. Všetko sme sa učili sami na našich chybách, potrebách a spätnej väzbe od vás, našich klientov.

V roku 2019 mal teda náš sklad 300 m2, zamestnávali sme cca 10 ľudí a boli sme pod veľkým tlakom hľadaní nového priestoru, pretože už sme nemali kam vykladať nový tovar.

BrainMarket v roku 2020

Pretože sme sa zase medziročne 2x zväčšili, tak sme sa v marci roku 2020 v dobe najväčších covid zákazov a obmedzení sťahovali do nového skladu o rozlohe 700 m2. Nikto nevedel, čo sa vtedy deje a každý na seba pozeral podozrievavo, aby sa náhodou od niekoho nenakazil cé devätnástkou. Sťahovanie sme však nakoniec cez víkend zvládli a mohli sme úradovať v nových priestoroch, ktoré nám však zase zhruba po pol roku boli malé. Našťastie pre nás zopár firiem v areáli odpadlo a tak sme mali v priebehu roka čas expandovať, ale to až v ďalšom roku.

V roku 2020 sa dosť rozrástla ponuka BrainMax produktov a taktiež sme sa tak nejako intuitívne vydali cestou celkového zdravia, nie fitness a podľa toho sme postavili aj celú marketingovú filozofiu. Vychádzali sme z toho, že zdravie je oveľa dôležitejšie ako počítanie kalórií a opakovanie v posilňovni. Na začiatku BrainMarketu sa klientska základňa regrutovala viac-menej z cvičiacich mužov, postupom času bolo cieľom priblížiť BrainMarket všetkým bez ohľadu na to, či cvičí alebo nie. Naše poslanie bolo ukázať ľuďom, ako žiť zdravšie, čo možno najjednoduchšie a to sa nám snáď darí :) Pamätám si ako by to bolo dnes, keď sme si v roku 2018 lámali hlavu s tým, ako nalákať k nákupom viac žien. Počas štyroch rokov sa nám podarilo z pomeru 70/30 v prospech mužov prejsť na 70/30 v prospech žien. V roku 2020 náš tím mal cca 20 ľudí.

BrainMarket v roku 2021 až súčasnosť 2022

Aj v roku 2021 sa nám podarilo všetko zdvojnásobiť od tržieb až po počet zamestnancov, ktorých máme teraz viac ako 40. Skladovú plochu sme dokonca zväčšili 4x na takmer 2900 m2. Treba podotknúť, že cca 600 m2 z toho zaberá naša potravinárska výroba, kde budeme vytvárať tyčinky, zdravé zmesi, orechové maslá, skrátka všetko, čo vám pomôže žiť o niečo zdravšie a chutnejšie bez kompromisov. Od začiatku BrainMarketu razím stále rovnakú filozofiu, čo nedám do pusy ja, tak to nebudú ani naši klienti. A verte, že som povestný náročnosťou :) Mohli by sme predávať všeličo a voziť sa na vlne popularity fitness nezmyslov, ale to nerobíme, aj keď prichádzame o tržby. Aj napriek tomu, že máme vyše pol milióna produktov na sklade, tak všetky sú testované predtým ako sa objavia v ponuke.

Minulý BRAIN FRIDAY v novembri 2021 bol síce rekordne úspešný, ale tiež sme prvýkrát narazili na problém logistiky skladu, kedy sme sa pod náporom objednávok doslova zosypali a v niektorých prípadoch trvalo odoslanie objednávky aj viac ako 10 dní. Po celú dobu existencie BraiMarketu sme sa snažili, aby si zákazník rozbalil svoju objednávku na druhý deň od objednania a to sa nám po BRAIN FRIDAY rozpadlo ako domček z kariet. Túto katastrofu sme však využili vo svoj prospech a mesiac späť sme implementovali na sklad umelú inteligenciu, ktorá nám pomohla zvládať oveľa viac objednávok a to ešte v menej ľuďoch. Aj naďalej tak budeme makať na tom, aby ste mali objednávku na druhý deň :)

V roku 2021 sme tiež prišli s radom organických super potravín BrainMax Pure, vlastným radom prírodnej kozmetiky WellMax a tiež svetelnými produktmi Blight. V súčasnosti máme v ponuke 270 produktov pod vlastnou značkou. Najviac zastúpenou značkou je práve BrainMax Pure.

Náš zákazník, náš pán

Na začiatku BrainMarketu som robil zákaznícku podporu ja s manželkou. Dnes už sa vašimi požiadavkami zaoberá 7 kolegov v 3 krajinách (Česko, Slovensko, Maďarsko). Na telefóne sme s vami strávili za celé štyri roky takmer 200.000 minút a zodpovedali sme takmer 70.000 otázok, pričom si držíme skóre 98% zákazníckej spokojnosti.

Projekty, ktoré možná nepoznáte

V roku 2021 sme sa tiež rozhodli investovať viac času a prostriedkov do vzdelávacích platforiem ako sú BrainPedia, audio články, recepty či tvorba vzdelávacieho obsahu na sociálnych sieťach a blogu. Čím viac kvalitných informácií ako klienti budete mať, tým lepšiu voľbu budete môcť vykonať.

Ďakujeme, že u nás nakupujete

Dnes už vďaka vám naši milovaní klienti nie sme dávno garážová firma. Dali ste nám príležitosť rásť a vyvíjať sa a za to vám ďakujeme. Spoločne sme vysadili viac ako 12.000 stromov a aspoň trochu sme vrátili prírode to, čo sme ju zobrali našou činnosťou. Nič z toho, čo sa dokázalo by sa nepodarilo bez vašich nákupov a vernosti k nám. Každý deň nás posúvate dopredu svojou spätnou väzbou, námetmi na zlepšenie a rozšírenie produktovej ponuky. A my si to vážime a budeme sa naďalej snažiť zlepšovať naše produkty a služby, aby pre vás nákup nebol rutinou, ale zábavou a pozitívnou emóciou :)

Na záver by som chcel poďakovať tiež celému nášmu tímu. Všetkým mojim kolegom, ktorí pomáhajú každý deň svojou prácou prekvitania BrainMarketu. Bez mojich kolegov by som tu dnes nepísal tento „chváliaci“ článok. Kedysi som poznal všetky pozície na BrainMarkete a mohol som kedykoľvek robiť čokoľvek, ale dnes už koľkokrát ani neviem, čo sa ako robí a asi by som to ani nezvládol. Takže veľká vďaka patrí aj vám moji kolegovia z tímu BrainMarket :)

Jiří Votava

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!