Ako nastaviť Blight inteligentnú žiarovku

Nainštalujte si aplikáciu TUYA smart pre váš smartphone: Apple alebo Android

VIDEO: BLight inteligentné žiarovky a ich nastavenie

Ako inteligentnú žiarovku Blight spárovať s aplikáciou?

Inteligentnú žiarovku Blight môžete ovládať online pomocou Wi-Fi alebo offline pomocou diaľkového ovládača, ktorý je súčasťou balenia každej žiarovky. Takže aj v prípade, že by vám doma prestala ísť Wi-Fi, stále budete môcť ovládať osvetlenie prostredníctvom diaľkového ovládača. Tu je rýchly návod pre spárovanie žiarovky s aplikáciou Tuya.

  1. Po nainštalovaní aplikácie TUYA si po jej spustení zaregistrujte svoj účet a overte ho v aplikácií zadaním šesťmiestneho kódu, ktorý obdržíte mailom.
  2. Naskrutkujte inteligentnú žiarovku Blight do závitu a potom 3x pomaly zapnite, vypnite žiarovku vypínačom.
  3. Teraz vám začne žiarovka blikať. V aplikácií TUYA vám vybehne notifikácia, či chcete žiarovku pridať. Zvoľte GO TO ADD. Pokiaľ vám notifikácia nevybehla, zvoľte hore vpravo oranžovú ikonu + a potom GO TO ADD.
  4. Vyčkajte pár sekúnd než sa žiarovka pridá a potom si môžete žiarovku premenovať a nastaviť.

VIDEO: Ako nastaviť svetelné rutiny v aplikácií Tuya

Možnosti nastavenia žiarovky a domácnosti

Keď v aplikácií TUYA kliknete na žiarovku, ktorú ste práve pridali, uvidíte hore štyri záložky: WHITE, COLOR, SCENE a MUSIC.

1.) Záložka WHITE

Tu môžete upravovať teplotu chromatickosti. Kedy úplne vľavo dole začína chromatickosť na úrovni 2.700 K, uprostred 4.000 K a na konci vpravo dole je 6.500 K. Na priamke pod nastavením chromatickosti môžete nastaviť intenzitu svetla. Vzhľadom k tomu, že inteligentná žiarovka Blight v klasickej veľkosti E27 dosahuje výkon 11W, čo je ekvivalent 75W žiarovky, tak nemusíte mať vždy nastavenú intenzitu na maxime.

2.) Záložka COLOR

Na tejto záložke môžete nastavovať farbu svetla. Tu nemá zmysel robiť experimenty a nastaviť si červenú farbu na 3 hodinách vpravo.

3.) Záložka SCENE

Ako už z názvu napovedá na tejto karte môžete prednastavovať profily svetiel pre jednotlivé príležitosti. Napr. pre spánok či čítanie. Návod nájdete v našom videu.

4.) Záložka MUSIC

Tento mód môžete využiť, pokiaľ doma budete mať večierok. Žiarovka bude doslova tancovať podľa rytmov hudby v miestnosti, v ktorej bude váš telefón.

Nastavenie automatických rutín a pokynov

Jednou z veľkých predností inteligentných žiaroviek Blight v klasickej veľkosti E27 je, že si u nich môžete nastaviť spánkové aj vstávajúce rutiny pre každý deň, automatické vypnutie aj zapnutie v daný deň a hodinu alebo rytmy pre svetlo v daných časoch presne podľa vonkajšieho počasia.

Inteligentné žiarovky typu E14 a GU10 bohužiaľ toto pokročilejšie nastavenie v aplikácií neumožňujú.

Všetko nastavíte vpravo dole kliknutím na voľbu MORE. Tu máte na výber z 3 volieb PLAN, SCHEDULE a RHYTHMS.

1.) Ako nastaviť PLAN: Svetelnú rutinu pre spánok či budenie.

V tejto karte si môžete nastaviť vstávajúcu a spánkovú svetelnú rutinu. Jednoducho kliknite na ADD TO a zvoľte SLEEP (spánková rutina) alebo WAKE UP (vstávajúca rutina).

Plán pre spánok

Pokiaľ zvolíte SLEEP PLAN tak v prípade, že chcete ísť spať o desiatej nastavte čas na 20:00 a potom dole označte dni, v ktorých budete chcieť rutinu pustiť. Odporúčame pravidelnosť, to znamená najlepšie aktivovať pre každý deň. FADE-OUT nastavte na dve hodiny. To znamená, že dve hodiny od 20:00 sa bude svetlo postupne tlmiť až sa v 22:00 úplne vypne. Potom kliknite dole na CUSTOMIZE a vyberte COLOR a farbu stiahnete úplne doľava na červenú pre spánkovú farbu. Potom kliknite na SAVE pre uloženie spánkového plánu.

Plán pre budenie

Keď zvolíte WAKE UP plán pre vstávanie tak pre príklad, že sa bude chcieť budiť o šiestej ráno nastavíte čas na 6:15 a potom na FADE-IN nastavíte 15 minút. To znamená, že o šiestej ráno sa svetlo mierne rozsvieti a potom sa do 6:15 bude zvyšovať jeho intenzita, tak aby ste boli príjemne pozvoľna prebudení. Na voľbe LAST TIME nastavte napr. 45 minút, pre vypnutie svetla o 7 ráno. Skrátka aby sa vyplo napr. pri vašom odchode do práce. V sekcii CUSTOMIZE nastavte, čo možno najteplejšiu farbu, aby bolo budenie príjemné. Môžete si nastaviť aj intenzitu, ktorá vám bude vyhovovať. Volil by som nižšiu.

2.) SCHEDULE: Ako nastaviť plán pre vypnutie alebo zapnutie žiarovky

V sekcii SCHEDULE môžete nastaviť čas pre vypnutie alebo zapnutie svetla v daný čas a deň a to aj vrátane pravidelného opakovania napr. 1x týždenne. Stačí kliknúť na PRIDANIE ČASOVANIA a zvoliť si svoj čas pre vypnutie alebo zapnutie svetla. Môžete si nastaviť aj notifikáciu, že sa operácia uskutočnila. Tento plán môžete využívať na rôzne účely napr. pre odohnanie zlodejov, keď ste na dovolenke.

3.) RHYTHMS: Nastavte si svetelné rytmy počas dňa podľa ročného obdobia.

V tejto sekcii si môžete nastaviť 4 svetelné časti dňa podľa času a slnka čiže ročného obdobia. Kedy bude intenzita a chromatickosť osvetlenia plynulo prechádzať medzi jednotlivými bodmi. Dôležité je vedieť, že by rytmy nemali byť v kolízii s plánom alebo schedule.

SMART nastavenie

Pokiaľ chcete, aby sa napríklad vaše svetlá rozsvietili, keď prichádzate alebo naopak zhasli, keď odchádzate, potom prejdite na úvodnú stránku všetkých žiaroviek v aplikácii Tuya a kliknite na ponuku SMART. Tu si pridaním automatizácie môžete pridať veľa podmienok napr. ako bolo spomenuté spustenie alebo vypnutie svetiel pri príchode či odchode, plán celej domácnosti pre zapnutie svetiel v určitý čas alebo napr. pokyny pre ovládanie svetiel pri zmene počasia. Pre nastavenie týchto podmienok budete musieť povoliť lokalizačné služby aplikácie, k čomu budete vyzvaní.

Párovanie so službami tretích strán Homekit, Alexa, Google Assistant či SmartThings

Ako je napísané v názve, Bligth inteligentné žiarovky môžete párovať s Apple Homekit, Alexa, Google Assistant či SmartThing. Spárovanie môžete vykonať v sekcii ja vpravo dole v aplikácii Tuya na úvodnej stránke.

Žiarovky k zakúpeniu

E27 cena blight ziarovka brainmarket sk
4+1 E27 cena blight ziarovka brainmarket sk

Žiarovky k zakúpeniu

E27 cena blight ziarovka brainmarket sk
4+1 E27 cena blight ziarovka brainmarket sk

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!