Ako podporiť anabolizmus po tréningu

Vypočujte si audioverziu článku!

Rada z nás vie, že anabolickú odpoveď na tréning môžeme podporiť proteínom po tréningu. Možno ale netušíte, že aj toto môžeme posunúť o niečo ďalej.

prvom rade samozrejme záleží na tom, aký typ tréningu sme mali, a či došlo k adekvátnej aktivácii anabolických dráh (aktivácia mTOR, na úrovni svalových buniek vznik mikrotraumat a vyplavenie lokálnych anabolických faktorov (napr. IGF-1).

Druhým aspektom je optimálne dodanie základných stavebných blokov, ktoré podporia obnovu svalovej hmoty, čo sú aminokyseliny čiže proteíny. V tomto nejde iba o celkové množstvo proteínov, ale tiež ako sú spracované. Najlepšie je využiť samostatné esenciálnych a semi-esenciálnych aminokyselín, ktoré pokiaľ budú správne skombinované, tak ponesú základnú informáciu a efekt komplexnej bielkoviny, ale súčasne si uchová rýchlu vstrebatelnosť čistých aminokyselín. Tzn. že telo ich nemusí tráviť v zmysle štiepenia bielkoviny. To je cestou, ktorou sa vydáva Performance Elektrolyt komplex. Vďaka tomu ho je možné piť už pri tréningu.

Druhou cestou je potom dodať telu komplexnú biologicky aktívnu bielkovinu. Tým je NATÍVNA srvátka, ktorú obsahuje Performance proteín. Táto natívna srvátka, pochádza od voľne pasúcich holandských kráv. Tie sa pasú po väčšinu roku na tráve a sú chované bez použitia antibiotík v ekologickom bio hospodárstve. Jedná sa o čerstvé kravské mlieko, ktoré neprechádza procesom pasterizácie, ale je spracovávané za studena. Práve týmto postupom si zachováva mnoho látok, ktoré sú náchylné na tepelné spracovanie a tiež svoju kompletnú biologickú informáciu, ktorú naše telo a imunita pozná (pretože sme cicavce).

naruseni-integrity-infografika-brainmax-sk

Dôležitá súčasť adaptácie na tréning je naša imunitná odpoveď. V priebehu tréningu sa telo dostáva do zvýšenej ***ovosti a na niekoľko hodín sa zníži činnosť našej imunity. Preto by sme mali myslieť na to, aby sme po tréningu znížili ***ovosť a súčasne posilnili imunitu. V natívnej srvátke a koziom kolostre je obsiahnuté veľké množstvo imunoglobulínov a laktoferín, ktoré sa podieľa na tejto imunitnej adaptácí.

Ďalšia časť môže byť priame dodanie anabolických rastových anabolík. To možno riešiť užívaním injekčných peptidov. My však dávame prednosť naturálnej forme. Tou je využitie leucínu. Aminokyseliny, ktorá je prirodzene zastúpená v natívnej srvátke, rovnako ako anabolické rastové faktory, ktoré obsahuje šetrne upravené kolostrum.

V neposlednej rade je vhodne zaradiť látky, ktoré majú priamu schopnosť podporiť hormonálnu rovnováhu. Jednou z najlepších je Ashwagandha. Jedná sa o bylinu používanú po tisíce rokov v Ajurvéde, u ktorej sú štúdiami potvrdené účinky, ktoré znižujú hladinu kortizolu (zvýšená hladina kortizolu je po tréningu) a zvyšovať hladinu test0sterónu (pri dlhodobom užívaní). Ide súčasne o svetovo preslávený adaptogén, ktorý si našiel veľa priaznivcov, vrátane vedcov, vďaka ktorým dnes máme pomerne dostatok poznatkov, týkajúcich sa jeho efektu na naše zdravie a výkonnosť. Tým je jej prínos k adaptácii na tréning.

efektov-ashwagandhy-infografika-brainmax-sk

Zhrnutie

Nejefektívnejší postup ako optimalizovať tréning a fyzickú výkonnosť je spojenie jednak správneho tréningu (cviky, relatívna váha, tempo opakovania, prestávky medzi sériami) plus doplnené vysoko vstrebateľnými bielkovinami s optimálnou imunitnou odpoveďou na tréning a dodanie prirodzene sa vyskytujúcich rastových látok a superlátok podporujúcich hormonálny systém.

S pomocou týchto niekoľko vecí sme počítali pri vyvíjaní Performance proteínu Dark knight edition. Ten je kombináciou všetkých týchto zmienených látok a to vrátane Ashwagandhy plus veľkej dávky peruánskeho kakaa, ktoré je schopné po tréningu znížiť mieru únavy a bolestivosť cez dodanie zvýšenej hladiny endorfínov.

 

Zdravotné tvrdenia z on hold zoznamu Štátneho zdravotného ústavu. ***slovo zápal sa nesmie používať. 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!