Alkalizácia tela ako prevencia najzávažnejších ochorení.

Alkalická strava do značnej miery ovplyvňuje naše celkové zdravie. Závisí hlavne od toho, čo jeme. V dnešnom článku sa zameriame na to, čo to vlastne alkalizácia je, aké sú optimálne hodnoty pH, akým potravinám dať prednosť a ako čo najrýchlejšie vyrovnať hladinu pH.

Čo je alkalizácia tela a aký veľký má význam?

Najprv si vysvetlíme, čo to vlastne alkalizácia je. Naše telo neustále pracuje na rovnováhe. Po všetkých stránkach. A výnimkou nie je ani hladina pH. Naším cieľom je nastoliť tzv. acidobázickú rovnováhu. Nie je to nič iné ako balans medzi kyslosťou a zásaditosťou tela. Normálne hodnoty pH sú medzi 7,35 - 7,45. Alkalickú rovnováhu v organizme môžete zistiť pomocou testov zo slín a moču. Z moču sa hodnota pH kontroluje vždy ráno a večer, pretože hodnoty sa menia v závislosti na tom, ktoré potraviny ste počas dňa konzumovali. Ráno sú spravidla hodnoty oveľa menšie (6-6,4) a večer bývajú hodnoty vyššie (6,7 – 7,0). V takom prípade to znamená, že telo funguje normálne, vstrebáva vitamíny aj stopové prvky, čo stačí na reguláciu alkalickej rovnováhy. Pre čo najpresnejšie hodnoty zo slín by mali merania prebiehať čo hodinu. V priebehu dňa sa hodnoty pohybujú medzi 6,4 - 6,8.

Co v počátku způsobuje  kyselé prostředí organismu__inforgafika_cz

Čo spôsobuje kyslé prostredie v organizme?

Naše pH sa mení v závislosti na tom, čo jeme. Zásadité alebo kyslé prostredie nastáva pri premene potravy na energiu. Ide o chemickú reakciu, pri ktorej vzniká „odpad“ a ten ovplyvňuje pH.

Jednoducho by sme mohli povedať, že v kyslom prostredí sa darí rozvoju mnohými ochoreniami, ktoré v počiatočnej fáze začínajú zápalom. Nemecký vedec a držiteľ Nobelovej ceny Otto Warburg v roku 1931 zistil, že v alkalickom prostredí umierajú bunky nádorového ochorenia. Podľa jeho teórie je jedným z hlavných faktorov takéhoto ochorenia kyslé prostredie v organizme a nedostatok kyslíka.

Vo chvíli, keď je v organizme kyslé pH, dochádza k mnohým negatívnym zmenám:

  • Klesá aktivita zdravých enzýmov.
  • Oslabuje sa imunitný systém. Telo zle odoláva respiračným ochoreniam.
  • Kosti sú krehkejšie, pretože vápnik, ktorý telo potrebuje na alkalizáciu, odoberá z kostného tkaniva.
  • Nedostatok energie, pocity vyčerpania.
  • Narušenie krvného obehu a metabolizmu.

závislosti na tom môže po čase prísť rad veľmi vážnych ochorení, ktoré v súčasnej dobe už sú často pripisované životnému štýlu. V miestach nádorových ochorení boli zistené hypoxické bunky. To znamená, že bunky nemajú dostatok kyslíka a spoliehajú sa tak na glukózu a kyselinu mliečnu ako na svoj primárny zdroj energie. To má za následok kyslé prostredie v okolí takto poškodených buniek a to ďalej umožňuje ich šírenie.

Zásaditá zelenina a ovoce_infografika_cz

Potraviny pre alkalizáciu tela

Cieľom vhodne zvoleného jedálnička je zaradiť čo najviac zásaditých potravín a obmedziť konzumáciu tých kyselinotvorných. Začať taký deň môžeme napríklad s pohárom vody s citrónovou šťavou. Hoci si asi ťažko vieme predstaviť niečo kyslejšie ako je citrón, prekvapivo má citrón zásadité vlastnosti a okrem toho spúšťa aktivitu tráviacich orgánov, hydratuje a odstraňuje škodlivé kyseliny. Samostatná voda s minerálmi je potom jeden z najúčinnejších spôsobov, ako obnoviť pH.

Ďalej medzi typicky zásadité potraviny patrí zelenina ako sú uhorky, paradajky, tekvica, šalát, zemiaky, kukurica alebo karfiol. Z ovocia môžete voliť kiwi, hrušky, jablká, pomaranče alebo broskyne. Strukoviny ako je šošovica, cícer, fazuľa a hrach majú zelenú, rovnako ako čerstvé jednodruhové korenie - bazalka, kôpor, petržlen alebo koriander.

zasady alkalicke diety_infografika_cz

Cukor ako hlavná kyselinotvorná potravina

Pokiaľ by sme chceli urobiť rebríček kyselinotvorných potravín, obsadil by cukor najskôr prvú priečku. Rafinovaný cukor ako ho poznáme, máme predovšetkým za nezdravú potravinu, ktorá má nespočetné množstvo negatívnych vplyvov na organizmus. Prispieva k odvápneniu kostí, dramaticky zvyšuje hladinu glukózy, má negatívny vplyv na naše zuby a taktiež má spolu s tukmi hlavný podiel na rozvoji obezity. Možno ale neviete, že cukor je vysoko kyselinotvorná potravina a množstvo, v ktorom ho konzumujeme, veľmi prispieva ku kyslému pH. Sladkej chuti sa určite nemusíte vzdávať, stačí dať prednosť prírodným sladidlom ako je xylitol alebo erythritol. Tieto prírodné sladidlá majú viac ako dosť pozitívnych vlastností. Pre predstavu sme táto prírodná zladila vysvetlili v tomto článku. Kľúčom k rovnováhe je strava. Tu môže pomôcť alkalická diéta. Avšak odporúčam si najskôr zistiť pH a potom skúšať alkalickú diétu.

Alkalická diéta má pár svojich zásad, tými sú:

  • Minimálna tepelná úprava ovocia a zeleniny. Pri varení alebo dusení sa strácajú vitamíny aj stopové prvky.
  • Nemalo by sa používať maslo a slnečnicový olej. Šaláty môžete pokvapkať napríklad olejom olivovým alebo ľanovým.
  • Po 19 hod sa odporúča nejesť. Takto v podvečer sa telo pripravuje na spánok a nie je dobré ho preťažovať trávením.
  • Vyhýbať sa cukru a taktiež obmedziť množstvo soli.
  • Pri výbere tekutín dajte prednosť čistej vode a čajom.
  • Mäso a ryby si doprajte trikrát do týždňa.
  • Nekonzumujte potraviny s vysokým obsahom tuku alebo údeniny. To isté platí pre konzervy.
  • Zakázaná je tiež konzumácia alkoholu, kávy a fajčenia.
  • Neprejedajte sa a radšej jedzte v menšom porciách, častejšie počas dňa.

V hlavnej role MINERÁLY 

Možno ste počuli, že na alkalizáciu organizmu je možné použiť jedlú sódu. Avšak tu môžete naraziť, pretože táto metóda má svoje riziká. Sóda je prísne zakázaná osobám s nízkou kyslosťou organizmu a pokiaľ neviete ako na tom ste, môžete si skôr uškodiť. Navyše nie je vhodná pre diabetikov a hypertonikov (osoby s vysokým krvným tlakom) a môže mať celý rad vedľajších ťažkostí ako je nadúvanie, zvýšený pocit smädu, kŕče v žalúdku, ale aj nevoľnosť, zvracanie alebo slabosť. Oveľa účinnejšie a bezpečnejšie je voliť vhodné minerály. Minerály majú schopnosť znižovať pH v organizme a pridaním do nápoja sú ďaleko lepšou alternatívou ako sóda, pretože každý minerál má v tele desiatky ďalších funkcií.

 

Veronika Halusková

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!