Sukralóza. Umelé a nie úplne bezpečné sladidlo.

Sukralóza by právom mohla byť označená za kráľovnú umelých sladidiel. Prvýkrát bola svetu predstavená v roku 1984 a jej obľuba prevláda v mnohých nápojoch dodnes. Zrejme sa jedná o najčastejšie používané umelé sladidlo. Avšak niekoľko rokov sa množia štúdie o jej škodlivosti. A asi by ste len ťažko hľadali viac kontroverznú tému v oblasti výživy, než sú práve umelé sladidlá na čele so sukralózou.

Ako vznikla sukralóza a kde sa berú chute na sladké? 

Sladká a slaná chuť je s ľudským druhom spojená odjakživa. V priebehu vývoja človeka znamenala sladká a slaná chuť nutrične bohaté jedlo. Naopak kyslá chuť nás v minulosti mala varovať pred nebezpečným alebo skazeným jedlom. Preto máme pre sladkú chuť trošku slabosť a vnímame ju tisíckami chuťovými pohárikmi. Vo chvíli, keď skonzumujeme niečo sladké, mozog dostane signál.

Hoci sa sukralóza vyrába z cukru, nejedná sa o prírodný produkt. Sukralóza sa vyrába viacstupňovým patentovaným chemickým procesom a pôvodne vznikla ako náhrada za sacharín, ktoré sa v tej dobe netešil príliš dobrej povesti. Sukrálóza ho mala nahradiť. Pri jej objavení sa zistilo, že pridaním niekoľkých atómov chlóru do klasického repného cukru, vznikne sladidlo, ktoré je mnohonásobne sladšie. Oproti iným umelým sladidlám je teda sukralóza vyrábaná z cukru. Sukralóza získala na popularite aj preto, že je prezentovaná ako bezkalorické sladidlo a tým vhodné pre osoby s nadváhou alebo tie v redukčnom stravovaní. Avšak ostatné aspekty na zdraví boli desiatky rokov prehliadané a až teraz boli riziká konzumácie sukralózy povedané nahlas.

Které potraviny jsou často slazeny sukralózou_infografika_cz

V čom všetkom môžeme nájsť sukralózu?

Výrobky obsahujúce sukralózu sú často označené ako „bez cukru“, „light“ alebo „bez kalórií“. Pozor na tieto slogany, pretože obvykle poukazujú na to, že v produkte je použité nejaké umelé sladidlo. Takže o to starostlivejšie by ste na etikete mali hľadať informáciu, čím je teda skutočne výrobok dosladený.

  • Zmrzliny.
  • Bonbóny.
  • Limonády.
  • Žuvačky.
  • Raňajkové cereálie.
  • Sladké pečivo.
  • Nízkotučné jogurty atď.

Pokiaľ užívate doplnky stravy ako sú BCAA alebo proteíny, dosť často výrobcovia na dosladenie používajú práve sukralózu. A v obľúbených sladkých nápojoch nenájdete len sukralózu, ale väčšinou sa jedná o koktail umelých sladidiel. Je to preto, že každé sladidlo má trošku inú chuť a výrobcovia nápojov sa snažia čo najviac priblížiť chuti cukru. Ak sa im to darí, môžete sami posúdiť na limonádach, ktoré majú často nepríjemnú pachuť a na prvé ochutnanie spoznáte, že sa jedná o „zero“ alebo „light“ nápoje.

Mimochodom v doplnkoch stravy značky BrainMax by ste umelé sladidlá hľadali márne. Sladené sú stéviou, podobne ako produkty našej potravinárskej výroby, pri ktorých tiež používame erythritol či xylitol.

A čo je sukralóza vlastne zač?

Vzostup popularity sukralózy pred desiatkami rokov bola pravdepodobne aj cena. Umelé sladidlá boli lacnejšie ako cukor. Avšak je niekoľko varovných aspektov, ktoré sukralóza môže predstavovať vo vzťahu k nášmu zdraviu.

  • Zvyšuje riziko inzulínovej rezistencie a cukrovky II. typu.
  • Zvyšuje riziko zažívacích problémov.
  • Mení zdravie čriev a poškodzuje GI trakt.
  • Zabíja zdraviu prospešné probiotické baktérie v našich črevách.
  • Pri zahrievaní vytvára toxické zlúčeniny.
  • Môže viesť k nárastu hmotnosti.

Čo je na sladidlách vlastne umelého? 

umelých sladidlách počúvame často, ale premýšľali ste niekedy, aký vlastne rozdiel medzi umelým sladidlom a cukrom ako ho poznáme? Sukralóza je 600 krát sladšia ako cukor a sama o sebe neobsahuje žiadne kalórie. To bol v minulosti pravdepodobne aj dôvod, prečo sa dostala do popredia záujmu. Hoci bola predávaná ako zdravé sladidlo, ktoré môže pomôcť znížiť mieru obezity a riziko cukrovky, opak je pravdou. V máji 2023 Svetová zdravotnícka organizácia vydala odporúčanie, aby pri redukcii tuku ľudia nekonzumovali umelé sladidlá, vrátane sukralózy. Odporúčanie je založené na systematickom prehľade najnovších vedeckých poznatkov, ktoré ukazujú, že konzumácia umelých sladidiel je spojená so zvýšeným rizikom rozvojom diabetu 2. typu a kardiovaskulárnych ochorení.

Okrem toho štúdia publikovaná v Journal of Toxicology and Environmental Health zistila, že varenie so sukralózou pri vysokých teplotách môže vytvárať nebezpečné chlórpropanoly – toxickú triedu zlúčenín. Štúdie na ľuďoch a hlodavcoch ukazujú, že sukralóza môže meniť hladinu glukózy, inzulínu a glukagónu.1 V neposlednom rade má pri vystavení vysokým teplotám toxický účinok na telo.

Co může způsobovat sukralóza_inforgafika_cz

Cukor versus sukralóza

Zrejme sa všetci zhodneme, že cukor nie je nič zdravého. Pokiaľ športujete, tak v primeranom množstve cukor nepredstavuje také veľké riziko, ako dlhodobá konzumácia sukralózy. A pretože sa jedná o stále lacnejší variant ako cukor, je viac než pravdepodobné, že pokiaľ starostlivo nečítate etikety na výrobkoch, pravidelne sukralózu konzumujete. Výrobcovia radi deklarujú vety ako je „bez cukru“ a to v nás vyvolá pocit, že si svoj obľúbený nápoj môžeme s chuťou dopriať bez toho, aby sme pili niečo nezdravé. A ako ju spoznať? Sukralóza je v Európskej únii známa ako E 955, takže na štítku určite nájdete toto označenie.

A aké sú riziká konzumácie sukralózy?

1.) Riziko rozvoja diabetu

Štúdia z roku 2020 výskumníkov z Yale Cell Metabolizmus zistila, že konzumácia nápojov sladených sukralózou počas 10 dní znižuje citlivosť na inzulín u zdravých osôb. Autori štúdie tiež poznamenali, že obzvlášť znepokojujúce je aj to, že metabolické zmeny nasledovali po veľmi krátkom čase. A zo štúdie teda vyplynulo, že kombinácia sacharidov a sukralózy môže byť hlavným problémom v náraste rozvoja diabetu 2. typu a obezity.2 Sukralóza môže negatívne ovplyvniť práve tých ľudí, ktorí ju konzumujú, aby znížila spotrebu cukru a stabilizovala hladinu glukózy v krvi. Avšak bolo preukázané, že sukralóza zvyšuje hladinu glukózy v krvi a hladinu inzulínu a zároveň znižuje citlivosť na inzulín. To by mohlo negatívne ovplyvniť práve osoby s diabetom.

2.) Sukralóza a zdravie čriev

Gastrointestinálny trakt je domovom mnohých rôznych zdraviu prospešných baktérií. To celé nazývame črevný mikrobióm. Tieto baktérie pomáhajú telu, okrem iného, ​​udržiavať silný imunitný systém. Niektoré štúdie ukázali, že sukralóza môže zmeniť zloženie črevného mikrobiómu tým, že sa zníži počet dobrých baktérií na polovicu. Pokiaľ sa to stane, sme potom oveľa náchylnejší k najrôznejším typom ochorení a vzniku alergií.

3.) Po sukralóze schudnete? Ani náhodou

Mnoho ľudí si neuvedomuje, že umelé sladidlá môžu tiež spôsobiť nebezpečnú závislosť. A to závislosť na príliš sladkých potravinách. Prevychovávajú chuťové bunky, aby potrebovali čoraz viac sladších a sladších jedál. A navyše sa dokonca ukazuje, že prezentovať umelé sladidlá ako sladidlo, vďaka ktorému schudnete, je tiež zle. Štúdie ukázali, že naopak konzumácia umelých sladidiel prispela k zvýšeniu hmotnosti.3,4 Štúdia poznamenáva, že nárast spotreby umelých sladidiel je priamo úmerná dramatickému nárastu epidémie obezity a cukrovky. Štúdia z roku 2013 publikovaná v Diabetes Care zistila, že požitie sukralózy mení metabolickú odpoveď na glukózu u obéznych ľudí, ktorí nie sú pravidelnými konzumentmi. Štúdia na zvieratách z roku 2016 publikovaná v Cell Metabolizmus zistila, že častá konzumácia sukralózy zvyšuje chuť do jedla. Takže to skôr vyzerá, že umelé sladidlá by mohli priamo prispieť k zvýšeniu epidémie obezity, proti ktorej mala sama pôvodne bojovať.

A čím teda sladiť?

Pokiaľ hľadáte sladidlo bez kalórií odporúčame erythritol. V porovnaní s bežným repným cukrom Erythritol vyzerá aj chutí rovnako, má veľmi podobnú textúru ako repný cukor bez akýchkoľvek príchutí. Jeho sladivosť je približne 70%. Oveľa nižší kalorický príjem docielite aj vtedy, keď nahradíte klasický repný cukor xylitolom. Má nižší kalorický obsah ako cukor a pritom veľmi podobné chuťové vlastnosti. nezvyšuje hladinu krvného cukru, preto je vhodný aj pre diabetikov (jeho metabolická premena v tele nepotrebuje inzulín). Ak nepatríte medzi diabetikov alebo k rozvoju diabetu nemáte nakročené, môžete voliť aj med. Pokiaľ by sme to mali zhrnúť, tak nie je dostatok dôkazov o tom, že je sukralóza bezpečná. Takže, až si nabudúce budete chcieť kúpiť nápoj "bez cukru", zvážte, či daň nie je ešte vyššia ako pri cukre.

 

Veronika Halusková 

 

 

1. ABOU-DONIA, Mohamed B, Eman M EL-MASRY, Ali A ABDEL-RAHMAN, Roger E MCLENDON a Susan S SCHIFFMAN. Splenda alters gut microflora and increases intestinal p-glycoprotein and cytochrome p-450 in male rats. 2008.

2. DALENBERG, Jelle R., Barkha P PATEL, Raphael DENIS, Petra C VINKE, Serge LUQUET a Dana M SMALL. Short-Term Consumption of Sucralose with, but Not without, Carbohydrate Impairs Neural and Metabolic Sensitivity to Sugar in Humans. 2020.

3. PEPINO, M. Yanina, Courtney D. TIEMANN, Bruce W. PATTERSON, Burton M. WICE a Samuel KLEIN. Sucralose Affects Glycemic and Hormonal Responses to an Oral Glucose Load. 2013.

4. SADOUGHI, Susan a André SOFAIR. Artificial Sweeteners Not Tied to Lower BMI and May Even Increase It. 2017.

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!