Arašidové maslo

Arašidové maslo si získalo priazeň ako detí, tak aj dospelých. Kedysi bolo doménou predovšetkým v Spojených Štátoch, ale dnes je to obľúbená pochúťka po celom svete. Najmä vo svete športových nadšencov, milovníkov zdravej stravy alebo vegetariánov je tou pravou desiatou. Arašidové maslo sa vyrába z arašidov, ktoré môžeme poznať aj pod názvom búrske oriešky. Hoci je na trhu množstvo arašidových masiel, niektoré obsahujú príliš veľa cukru a tým skôr slúžia ako sladkosť, než produkt, ktorý by mal mať pozitívny vplyv na naše zdravie. A že je naozaj o čo sa stať sa v dnešnom článku presvedčíte.

Niečo málo o arašidoch

Arašidy sú plody podzemnice olejnej. Veľmi často sú v našom podvedomí ako druh orieškov, ale nie je to pravda. V skutočnosti sa jedná o strukovinu. Struky, v ktorých sa plody nachádzajú, sú na konci koreňov pod zemou. Od toho sa odvíja aj názov celej rastliny. Predpokladá sa, že pochádza z južnej Ameriky, odkiaľ sa prostredníctvom španielskych prieskumníkov rozšírila do zvyšku sveta. Dnes je to jedno zo široko pestovaných plodín a v Číne je to dokonca dlho zavedená komerčne pestovaná plodina. To isté platí o afrických krajinách ako je Nigéria alebo aj Spojené štáty americké. Arašidy sa tak postupne stali aj zdroj živín v rozvojových krajinách, pretože ich výživové hodnoty sú skvelé.

Nutričný profil arašidov

Podobne ako oriešky ponúkajú aj arašidy širokú škálu vitamínov, minerálov a stopových prvkov. V najväčšej miere obsahujú arašidy dostatočné množstvo mononenasýtených mastných kyselín (MUFA), najmä kyseliny olejovej. MUFA pomáha znižovať LDL alebo „zlý cholesterol“ a zvyšuje hladinu HDL alebo „dobrého cholesterolu“ v krvi. A je to práve správny pomer tukov, vďaka ktorým sa dostávajú do popredia nielen arašidové maslá, ale akékoľvek iné druhy orieškových masiel. Pomer tukov je veľmi podobný ako pri olivovom oleji.

Ako sme si už povedali, sú arašidy v skutočnosti strukovina a pre strukoviny je typické veľké množstvo bielkovín. Arašidy nie sú výnimka na 100g obsahujú 26g bielkovín. Okrem zdraviu prospešných tukov a bielkovín obsahujú arašidy tiež pomerne veľké množstvo horčíka, ktorý je dôležitý ako pre správnu funkciu svalov, srdca, enzýmov a na produkciu energie.

Arašidy sú vynikajúcim zdrojom resveratrolu, polyfenolického antioxidantu, u ktorého sa zistilo, že chráni naše bunky pred poškodením, prispieva k zdraviu buniek, kardiovaskulárneho systému a hovorí sa o ňom v súvislosti s dlhovekosťou. Resveratrol má navyše antifungicidálne vlastnosti, tzn. že bráni vo vzniku plesní.

  • Folát - folát čiže kyselina listová je potrebná pre bunkové delenie, čo znamená, že dostatočný príjem folátu je zvlášť dôležitý počas tehotenstva a detstva, kedy tkanivá rýchlo rastú.
  • Meď: meď je nevyhnutná pre tvorbu červených krviniek a pre zdravé cievy, nervy, imunitný systém a kosti.
  • Fosfor: fosfor je dôležitý pre tvorbu zubov a kostí, rast buniek a funkciu svalov, rovnako ako pomáha telu využívať vitamíny k vytváraniu energie pre bunky
  • Vitamín E: vitamín E je diétny antioxidant, ktorý pomáha chrániť bunky pred oxidatívnym stresom, čo je normálny, ale škodlivý fyziologický proces.

Prečo arašidové maslo a aké vybrať?

Pre mnohých to môže byť iba zdravá desiata a je tomu skutočne tak. Maslo z rozomletých arašidov, ktoré nebudú obsahovať trans mastné kyseliny ani pridaný cukor je naozaj veľmi výživná desiata, ktorú môžete dopriať sebe, deťom a určite ich ocenia aj športovci. Pretože neobsahujú iba veľké množstvo energie, ale predovšetkým vysoký obsah bielkovín. Okrem toho je arašidové maslo skutočnou „potravou pre mozog“, pretože obsahuje vitamín B3 alebo niacín, ktorý zlepšuje fungovanie mozgu a posilňuje pamäť.

Na trhu môžeme nájsť celú radu arašidových masiel, ale aby ste si boli skutočne istí, že dostanete kvalitatívne to najlepšie, máme pár tipov, podľa čoho sa riadiť:

  • Vyberajte také, ktoré obsahuje 100% arašidov - na prvom mieste by mali byť samozrejme arašidy a také maslo môže obsahovať aj nepatrné množstvo soli.
  • Kvalitné arašidové maslo by nemalo obsahovať pridaný cukor alebo iné rastlinné oleje.
  • Vyhýbajte sa takých, ktoré obsahujú škroby, to sa väčšinou negatívne premietne aj na samotnej chuti masla.

Záver

Pri výbere arašidových masiel dávajte prednosť takým, v ktorých nebudú zložky ako je cukor alebo trans mastné kyseliny. Keďže sa jedná o potravinu, ktorá vďaka veľkému množstvu tukov má tendenciu žltnúť, je lepšie voliť arašidové maslo v prášku, ktoré má dlhšiu trvanlivosť a okrem toho si ho môžete rozmiešať do požadovanej konzistencie. Potom už stačí pridať do raňajkovej kaše alebo proteínu.

 

Veronika Halusková

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!