Lieskové orechy

Lieskové orechy získali svoju popularitu predovšetkým ako hlavná surovina množstva sladkostí a cukroviniek, pretože sú často využívané do najrôznejších náplní. Čo je trochu škoda, pretože lieskové orechy majú vysoké nutričné ​​hodnoty. Pochádza z Liesky obyčajnej, ktorá je už od staroveku pestovaná v Taliansku. Ak sa lieskové orechy rozhodnete konzumovať samostatne, nie ako jednu z ingrediencií čokoládových nátierok, môžete iba jednou hrsťou denne získať množstvo minerálov, vitamínov a stopových prvkov. Obsahujú až 62% percent tuku a 13% bielkovín.

Lieskové orechy obsahujú omega 3 a 9 mastné kyseliny, čo sú zdraviu prospešné tuky, ktoré ocenia predovšetkým náš kardiovaskulárny systém. Okrem omega 3 a 9 mastných kyselín obsahujú vitamíny skupiny B a to najmä B1 (tiamín) a B6 (pyridoxín). Vitamín B1 je pre telo dôležitý, pretože podporuje činnosť niektorých enzýmov. Vitamín B6 sa podieľa na rozklade tukov, cukrov a bielkovín.

Vo chvíli, kedy si ich dáte do raňajkovej kaše alebo sa stane pravidelnou súčasťou desiat, stanú sa skutočným zdrojom energie pre telo i mozog. Okrem toho je konzumácia lieskových orechov spájaná so zdravím nervového systému. Lieskové orechy sú bohaté na antioxidanty (vitamín E - až 24 mg), čo sú zlúčeniny, ktoré chránia pred oxidáciou buniek. Znižujú rozsah poškodenia buniek voľnými radikálmi.

Okrem obsahu mononenasýtených mastných kyselín a vitamínov, obsahujú lieskové orechy aj niektoré z kľúčových minerálov. Minerálne látky si telo nedokáže vytvoriť samo a preto je dôležité získavať jednotlivé minerály v strave. Tieto orechy obsahujú najmä železo, vápnik a zinok. Ukrývajú v sebe však aj fosfor, meď, draslík a ako veľa iných orechov aj horčík.

Orechy sú jedným so základných zdrojov príjmu bielkovín u vegetariánov a vegánov. Do jedálnička ich pridávame opatrne, pretože tuky v nich obsiahnuté sú síce zdraviu prospešné, ale je ich pomerne dosť. A to isté platí o obsahu energie. Je odporúčaná hrsť orieškov každý deň. Ideálne je si orechy zmiešať a každý deň si tak dopriať len pár z nich. Tým s nimi ľahko pokryjete množstvo zdraviu prospešných tukov, ale aj vitamínov a minerálnych látok.

Na skladovaní orechov by ste si mali dať záležať. Pretože obsahujú veľa tuku, majú tendenciu žltnúť. Kvôli tomu je v ideálnom prípade dať ich do dobre tesniacej nádoby a skladovať v suchu a tme.

Veronika Halusková

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!