Yerba maté - príval energie a zdroj vitality

Vypočujte si audioverziu článku!

Yerba maté je čaj vyrobený z lístkov Cezmíny paraguajskej (Ilex paraguariensis). Stromu, ktorý rastie v Brazílii, Argentíne, Paraguaji a Uruguaji. Yerba maté bola po celé stáročia používaná pôvodnými domorodými kmeňmi pre svoje liečivé účinky. A nielen to! Pre pôvodných obyvateľov kmeň Guaraní sa jednalo o obradný nápoj. Ako je pre Európanov tradičným nápojom káva, tak pre indiánske kmene je to Yerba. Pôvodný obyvatelia vedeli, že Yerba nielen prečistí telo i myseľ, ale podporí produkciu energie a má nemalý vplyv aj na naše libido. Tieto kmene pili maté pri spoločenských stretnutiach a používali ju ako liek dlho predtým, než prišli európski kolonizátori. Yerba maté sa používala k bohoslužbám a pre iné dôležité kmeňové obrady.

Prečo Yerba maté a čím je vlastne výnimočná?

Cesmína paraguajská je subtropická rastlina, ktorá dorastá do výšky až 18 m. Vyžaduje vlhkosť, dostatok zrážok a zvládne teploty až do -6 ° C. Kvitne v období od októbra do novembra. V Južnej Amerike býva Yerba maté označovaná ako "nápoj Bohov" a získa si vás ľahko horkou chuťou, čo je práca saponínov, ktoré Yerba obsahuje. Keďže mnoho z nás potrebuje denne stimulovať mozog a podporiť mentálny výkon, je Yerba vhodná na každodenné popíjanie. Jednu dávku Yerby (2-3 lyžice) môžete opakovane zalievať celý deň, a popíjať tak počas práce alebo učenia. Okrem stimulácia mozgu, chráni napríklad srdce a pečeň alebo znižuje hladinu cholesterolu. Vďaka svojim vlastnostiam si dnes Yerba maté získala popularitu po celom svete, vrátane Európy, kde môže slúžiť ako vhodná alternatíva kávy.

yerba-mate-V2_infografika_brainmarket_sk

Yerba maté najvyššej kvality sa pestuje v tieni dažďového pralesa a mimo priame slnečné svetlo. Tento úkryt umožňuje listom zachovať si viac živín a chuti, než rastliny vystavené slnku. Divoké stromy Yerba maté sa zberajú každé dva roky, pretože ich listom trvá dlhšie, než sa plne rozvinú. Kým kultivované stromy sa zberajú na konci každej zimy a to vďaka starostlivému prerezávaniu, pobyte na slnku a kontrole vody, rastú rýchlejšie.

Yerba vs. Káva (porovnanie)

Yerba maté obsahuje veľa živín, ktoré nám môžu pomôcť udržať sa v kondícii. Okrem toho, že je zdrojom polyfenolov (skupina antioxidačných látok, ktoré pomáhajú neutralizovať pôsobenie voľných radikálov v našom tele), tak v nej môžeme nájsť tiež xantíny, kofeolderiváty, saponíny, teobromín, rutín (ktorý ocenia predovšetkým naše cievy, pretože podporuje ich pevnosť a pružnosť) a quercetin. Medzi minerály, ktoré cezmína obsahuje patrí zinok, chróm, draslík, meď, železo alebo mangán. Z vitamínov môžeme spomenúť vyšší obsah vitamínu C, B1 a B2. Yerba maté si svoje uznanie získala pre svoje unikátne zloženie, pretože nielen že obsahuje veľké množstvo mikronutrientov, ale predovšetkým vďaka obsahu kofeínu. Je tak právom považovaná za zdravšiu alternatívu kávy. Na rozdiel však od kávy Yerba maté nedráždi žalúdok a svoj nástup energie si drží po celý deň. Nenastáva tak klasický "burn out efekt", kedy po rýchlom nástupe energie dôjde po čase k jej prudkému poklesu.

yerba-vs-kava-infografika-brainmarket-sk

Prečo piť Yerbu maté?

1.) Antioxidačné vlastnosti

Yerba maté obsahuje polyfenoly a to konkrétne kyselinu chlorogénovú a deriváty kofeoylu, ktoré z Yerby robí veľmi prospešný antioxidant.1,2 V porovnaní 30 liečivých rastlín z Mexika, ktoré boli skúmané, sa ukázalo, že lístky cezmíny obsahujú najvyššie hladiny antioxidantov.3, 4 Pre naše zdravie sú antioxidanty zásadné, pretože pomáhajú znižovať oxidačný stres, ktorého pôsobeniu sme denne vystavovaní a ktorý má negatívny dopad na naše zdravie.

2.) Zdroj energie

Pokiaľ potrebujete podporiť energiu počas dňa, je Yerba maté ideálny pomocník. Brainmax Yerba maté Energy s prehľadom nahradí kávu a je vhodná ako zdroj energie po celý deň. Či už potrebujete nakopnúť k fyzickej práci, tréningu alebo čo najefektívnejšie využiť čas v práci, je Yerba maté to pravé. Pocítite pozvoľný nástup energie, bez výkyvov, ktoré môžeme poznať pri káve a tiež bez príznakov nervozity a pocitov napätia.

ucinky_yerby_mate_sk_Infografika_Instagram_BrainMarket

3.) Podporuje kognitívne funkcie

Yerba je ideálny nápoj pre tých, ktorí potrebujú podporiť mentálne funkcie ako pri práci, tak učení, kedy je potrebné udržať pozornosť a posilniť pamäť. Antioxidanty, ktoré maté obsahuje môžu zabrániť usadzovaniu plaku v mozgu, čo potenciálne pôsobí proti vzniku demencie. Vďaka svojim stimulačným vlastnostiam je Yerba maté dobrá voľba pre zlepšenie mentálnych funkcií a práve pre tieto účely je ideálnou kombináciou Yerba maté spolu s ginkgo biloba a guaranou, ktoré sme pridali do Yerba maté Brainiac.

4.) Znižuje hladinu cholesterolu

Zvýšená hladina cholesterolu predstavuje veľké riziko pre celý náš kardiovaskulárny systém. Existujú dva typy cholesterolu. HDL, ktorý naše telo potrebuje a potom škodlivý LDL cholesterol. Ten má na vine upchávanie a kôrnatenie tepien a jeho zvýšená hladina je problém, ktorý môže v krajnom prípade viesť napríklad k infarktu myokardu. Yerba maté preukázateľne zvyšuje hladinu HDL cholesterolu (dobrý cholesterol) a naopak znižuje LDL cholesterol, ktorý nám tak škodí.5

5.) Pomáha v redukcii telesného tuku

Ako som už spomenula, Yerba maté obsahuje chróm, čo je minerál, ktorý pomáha znižovať chuť do jedla. Chróm je tu vo forme, ktorá je vhodná pre efektívnejšie metabolické procesy, čo znamená, že telo je schopné získať potrebnú energiu priamo trávením, bez toho aby ju muselo ukladať najprv do tukových zásob. Mimo to má tiež priamu súvislosť s redukciou tuku. Tento efekt je pripočítaný zvýšenej oxidácii tukov a dlhšiemu pocitu sýtosti. Yerba maté je tak nápoj pre tých, ktorí sa chcú zbaviť nadbytočných kilogramov a pritom si dopriať príval energie.

6.) Afrodiziakálne vlastnosti

Yerba maté je tradične známa ako afrodiziakum, ktoré používajú predovšetkým muži na zvýšenie libida a sexuálnej túžby. Obsahuje minerály, vitamíny a pomáha zlepšiť plodnosť, hormonálnu rovnováhu a reprodukčné zdravie. Pre zvýšenie libida u mužov je zvlášť vhodná BrainMax Catuaba.

7.) Podporuje trávenie

Unikátne zlúčeniny, ktoré Yerba maté obsahuje ako sú xantíny, podporujú funkcie hladkého svalstva a tým aj funkcie celého tráviaceho systému. Domorodé kmene už dlho používajú maté na liečbu zápchy, hnačky a zažívacích ťažkostí. Takže ak opakovane bojujete so zápchou, aj v tomto si Yerba vie rady. Okrem toho je to prírodný antibakteriálny prostriedok proti jednej z najčastejších príčin otravy jedlom a to prítomnosťou baktérie E. coli. Mimo to dovedie zničiť črevné parazity.Môže byť tiež používaná na liečbu infekcií močových ciest a obličkových kameňov. V Brainmax Yerba maté Digestive sme Yerba obohatili o fenikel, harmanček a divoký orgován, čo sú byliny, ktoré sa významne podieľajú na tráviacich procesoch.

8.) Podporuje kardiovaskulárny a imunitný systém

Zmienené polyfenoly, ktoré Yerba obsahuje sú prospešné tiež k zníženiu rizika kardiovaskulárnych ochorení ako je ateroskleróza. Ide o vytváranie mikroskopických plátov vnútri tepien, ktoré je potom upchávajú. Na základe toho, v ktorej časti tela k blokácii dôjde spôsobí aj problém ako je napríklad infarkt myokardu alebo mŕtvica. Štúdie preukázali, že Yerba maté dokáže znižovať LDL cholesterol a tým chráni tepny.8 Mimo to tiež Yerba podporuje cirkuláciu krvi, pretože ako som už spomenula obsahuje pomerne vysoké množstvo železa, ktoré podporuje produkciu červených krviniek, vďaka ktorým okysličená krv prúdi do končatín.

Vysoký obsah vitamínu C a antioxidantov, ktoré Yerba maté obsahuje tiež podporujú funkcie imunitného systému. Okrem produkcie bielych krviniek, čo má na starosť vitamín C, pomáhajú saponíny a antioxidanty znižovať oxidačný stres v tele a fungujú tak ako primárny obranná línia imunitného systému.

Návod na prípravu 

Yerba maté sa tradične pije z tzv. kalabasy čiže tekvice a to pomocou slamky, ktoré sa nazýva bombilla. Dôležité je dodržať presný postup prípravy Yerby. Vylúhované lístky cezmíny sa z vody necedia, ako je tomu u čaju alebo kávy. Namiesto toho sa nápoj pije pomocou bombilly, čo je kovová alebo drevená slamka s malými otvormi v spodnej časti. Bombilla funguje ako slamka aj sitko zároveň, takže nápoj možno usrkávať, zatiaľ čo kúsky cezmíny zostávajú v kalabase.

Veľmi jednoduchý návod pre začiatočníkov:

1. Do kalabasy dajte 2-3 polievkové lyžice Yerby. Skúsení užívatelia môžu dát 5 až 6 lyžíc. Potom zalejte troškou vlažnej vody, aby sa lístky zmočily.

2. Do voľného priestoru na jej dne, ktorý sa tým vytvoril, zapichnite bombillu (slamku) a už s ním viac nebudete metličkovať ani miešať.

3. V ďalšej fáze je dôležitá teplota vody, ktorú budete Yerbu zalievať. Tá by mala mať ideálne 80°C. Pokiaľ by ste Yerbu zalievali vriacou vodou, lístky cezmíny sa spália a okrem zlej chuti, zničíte všetky prospešné látky a naopak vytvoríte látky škodlivé. Potom si už v kľude môžete vychutnávať chuť Yerby. Výhodou Yerby maté je, že môžete zalievať nálev niekoľkokrát počas dňa, takže nemusíte ako u iných čajov neustále pripravovať nové nálevy.

priprava-yerby-infografika-brainmarket-sk

Záver

Yerba maté je odpradávna rituálny nápoj. Tak ako pre nás to môže byť káva, tak pre domorodé kmene Južnej Ameriky to boli práve lístky cezmíny. U domorodých kmeňov bola energia získaná z bylín považovaná za dokonalé prepojenie prírody a človeka, a preto boli rituály s Yerba tak cenené. Dnes sa síce každý deň nestretávame v kruhu svojho kmeňa, ale aj tak môže byť Yerba maté perfektné pomocník ako pre nakopnutie pred fyzickou aktivitou, tak ju môžeme využiť aj na celodenné popíjanie počas učenia alebo práce, pri ktorých je potrebné mať bystrú myseľ. Okrem toho, že je Yerba maté obľúbeným nápojom, používa sa ako tonikum, diuretikum, stimulant určený na zníženie únavy, slúži ako podpora trávenia a potlačenie chuti do jedla.

Túžba, stimulácia a posúvanie hraníc našej energie je jeden z bodov, na ktorý sa historicky ľudská rasa zameriavala. Ak ste zvyknutí na niekoľko šálok kávy denne alebo potrebujete energetické nápoje, aby ste mohli celý deň fungovať, skúste túto zdravšiu alternatívu. Hoci je Yerba maté úžasný nápoj, nie je príliš vhodná pre osoby trpiace vysokým krvným tlakom, pre tehotné a dojčiace ženy, alebo ak ste zvlášť citliví na akékoľvek iné stimulanty, poprípade ak máte problémy so spánkom.

Nezabúdajte na to, že polčas rozpadu kofeínu je cca 8 hodín. To znamená, že ak vypijete o šiestej večer nálev Yerby, ktorý bude obsahovať napr. 120 mg kofeínu, potom ešte o druhej ráno bude vo vašej krvi kolovať 60 mg kofeínu, ktoré môžu zničiť celkovú architektúru spánku a obrať vás o energiu v ďalšom dni. Aby ste predišli problémom so spaním pite Yerba maximálne do štvrtej hodiny popoludní. A nový nálev si pripravte najneskôr po obede na trávenie a energiu.

Veronika Halusková 

 

1. Antioxidant activity of a botanical extract preparation of Ilex paraguariensis: prevention of DNA double-strand breaks in Saccharomyces cerevisiae and human low-density lipoprotein oxidation, Nelson Bracesco 1Mercedes DellAlberto RochaSolmaz BehtashTeresita MeniniAlejandro GugliucciElia Nunes

2. Yerba Mate Tea (Ilex paraguariensis): a comprehensive review on chemistry, health implications, and technological considerations, C I Heck 1E G de Mejia

3. Comparison of the total antioxidant content of 30 widely used medicinal plants of New Mexico, T J VanderJagt 1R GhattasD J VanderJagtM CrosseyR H Glew

4. Ilex paraguariensis extracts are potent inhibitors of nitrosative stress: a comparative study with green tea and wines using a protein nitration model and mammalian cell cytotoxicity, Mindy Bixby 1, Lauren Spieler, Teresita Menini, Alejandro Gugliucci

5. Consumption of yerba mate ( Ilex paraguariensis ) improves serum lipid parameters in healthy dyslipidemic subjects and provides an additional LDL-cholesterol reduction in individuals on statin therapy, Elayne C de Morais 1Aliny StefanutoGraziela A KleinBrunna C B BoaventuraFernanda de AndradeElisabeth WazlawikPatrícia F Di PietroMarcelo MaraschinEdson L da Silva

6. Consumption of yerba mate ( Ilex paraguariensis ) improves serum lipid parameters in healthy dyslipidemic subjects and provides an additional LDL-cholesterol reduction in individuals on statin therapy, Elayne C de Morais 1Aliny StefanutoGraziela A KleinBrunna C B BoaventuraFernanda de AndradeElisabeth WazlawikPatrícia F Di PietroMarcelo MaraschinEdson L da Silva

7.Yerba Maté (Illex Paraguariensis) ingestion augments fat oxidation and energy expenditure during exercise at various submaximal intensities, Ahmad Alkhatibcorresponding author1,2

8. Antimicrobial activity of Yerba Mate (Ilex paraguariensis) aqueous extracts against Escherichia coli O157:H7 and Staphylococcus aureus, Kellie P Burris 1Philip M DavidsonCharles N Stewart JrFederico M Harte

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!