Arónia - purpurové plody plné antioxidantov

Arónia alebo tiež Temnoplodec či Čierny žeriav je ker s tmavo fialovými bobuľami, len o niečo málo väčší ako je ríbezle. Spolu s Acai a čučoriedkami patrí medzi ovocie s najvyšším podielom antioxidantov. Pochádzajú zo Severnej Ameriky, ale pestujú sa aj v iných častiach sveta, vrátane Európy. Arónii sa darí v zalesnených oblastiach a močiaroch. Domorodé kmene používali aróniu ako liek na prechladnutie. Vysoký obsah fenolových zlúčenín a vitamínu C má mnoho pozitívnych prínosov pre zdravie. Arónia má kyslastú, zvieravú chuť a nie je tak sladká ako napríklad čučoriedky. Pre sú ľudia často v prvej chvíli prekvapenia chuťou.

Hoci majú bobule nízky obsah kalórií, sú nutrične veľmi bohaté. Obsahujú vysoký obsah vitamínu A, C, E a vitamíny skupiny B. Okrem toho obsahuje vlákninu a z minerálov hlavne draslík, vápnik, horčík, mangán a železo. Navyše sú vynikajúcim zdrojom antioxidantov. Tieto zlúčeniny pomáhajú chrániť naše bunky pred pôsobením voľných radikálov.

700-fsegi9c0vyu34791-aronia-infografika-brainmarket-sk

Čo arónia obsahuje?

  • Antokyany - jedná sa o prírodné farbivo nachádzajúce sa v tmavom ovocí a zelenine. Antokyany sú veľmi silné antioxidanty, ktoré potlačujú dopad voľných radikálov na bunky. Okrem toho majú pozitívny vplyv na obehový systém.
  • Kyselina chlorogenová - vďaka svojim antioxidačným schopnostiam môže kyselina chlorogenová významne prispievať k prevencii kardiovaskulárnych ochorení.
  • Amigdalina - je to látka nachádzajúca sa okrem arónie tiež v semenách marhúľ, čerešní, broskýň a mandlí, ktorá im dáva ich charakteristickú horkú chuť. Jej účinky sú doteraz veľmi rozporuplné. Kým na jednej strane má táto látka priaznivcov ako prevenciu pred niekoľko civilizačnými chorobami, na strane druhej je výkričník kvôli jej toxicite, ktorá môže vo väčších dávkach nastať.

Prečo konzumovať aróniu?

1.) Dobrý zdroj železa

Okrem zmienených vitamínov je arónia bohatá na železo. 100g arónie obsahuje 93% doporučenej dennej dávky železa. Železo je dôležitý stopový minerál, ktorý reguluje metabolizmus, posilňuje imunitný systém, udržuje endokrinné a mozgové funkcie a zvyšuje hladinu energie. Ak ste náchylný k anémii, je arónia tá správna potravina pre vás.

2.) Pomáha pri liečbe infekcie močových ciest

Podobne ako brusnice, je aj arónia vhodná ako podporná liečba pri infekcii močových ciest. Tieto bobule sú doslova nabité kyselinou chinovou, ktorá sa môže pomôcť práve pri problémoch močových ciest.

3.) Vracajúce sa nachladenie

Pokiaľ ste náchylný k nachladeniu, mali by ste určite aróniu vyskúšať. Indovia aróniu tradične používajú k liečbe nachladenia. Arónia je tak dobrý spôsob, ako sa pokúsiť častým nachladením vyhnúť.

4.) Bohatá na antioxidanty

Arónia je známa pre svoje antioxidačné vlastnosti. Vysoká hladina fenolových zlúčenín a vitamínu C je práve to, čo pripisuje antioxidačné vlastnosti arónie. Antioxidanty chránia telo pred poškodením buniek voľnými radikálmi a zabraňujú ich starnutiu

700-8ri74oaxemu34791-hodnoty-orac-aronia-acai-sk-2x

Hodnoty ORAC sú vyjadrením času, ktorý je potrebné k tomu, aby antioxidant neutralizoval voľné radikály a tiež ukazujú množstvo antioxidantov v potravinách. Potraviny s vyššou hodnotou ORAC majú vyššiu antioxidačný potenciál ako potraviny s nízkymi hodnotami ORAC. Najvyššie hodnotené potraviny sú ovocie s výraznou pigmentáciou ako práve acai, ktorá dosahuje najvyšších hodnôt rebríčka ORAC. A treba podotknúť, že arónie vyhráva v rebríčku ORAC drvivým spôsobom oproti ostatným potravinám (viď obrázok).

5.) Zdroj rutínu

Okrem vitamínov obsahuje arónia tiež rutín. Tuto látku môžeme nájsť tiež v pohánke. Rutín dokáže posilniť krvné kapiláry a zvyšovať pružnosť ciev. Zároveň môže ľahko znížiť hladinu zlého LDL cholesterolu.  

Z bobúľ sa vyrába prášok, sirup, víno, džús alebo džemy. Je vhodná do pečenia, je však potrebné mať na pamäti, že jej chuť nie je tak sladká ako u iného bobuľovitého ovocia. V našich zemepisných šírkach je k dostaniu vo forme prášku. Skvelá alternatíva, pretože prášok má dlhšiu trvanlivosť a ak sú dodržané všetky postupy, ktoré sú dôležité pre spracovanie superpotravín do práškovej formy, zanecháva si tak potravina všetky živiny. Prášok je navyše aj ľahšie zaradiť do nášho bežného jedálnička a nemusíme tak stráviť čas prípravami.

Veronika Halusková

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!