Lucuma

Lucuma je plodom stromu Pouteria lucuma pochádzajúceho z Južnej Ameriky a dorastajúceho do až do výšky 20 metrov. Zvyčajne rastie v nízkych nadmorských výškach. Lucuma je bohatá na živiny a vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam, sa stáva čím ďalej viac populárnejšia. Je považovaná za symbol plodnosti a bola prezývaná ako "Zlato Inkov". Podobá sa avokádu, okrem dužiny, ktorá je sýto oranžová s tmavo hnedou kôstkou. Chutí sladko a napriek tomu má nízky glykemický index a je teda vhodná aj pre diabetikov. 

Od 19. storočia bola používaná k liečbe kožných problémov, ako sú napríklad bradavice. Používali sa tiež k liečbe žalúdku, močového mechúra a močových ciest. V súčasnej dobe je známa hlavne pre svoje antibiotické, antimikrobiálne a antimykotické vlastnosti. Pretože sa plody rýchlo kazia, spracováva sa Lucuma do jemného prášku. Tým sa uchovajú všetky dôležité živiny, ale zároveň sa zvýši jej trvanlivosť.

Podľa svojej oranžovej dužiny asi nie je prekvapením, že Lucuma obsahuje vysoký podiel beta-karoténu, ktoré naše telo potrebuje pre lepší zrak, podporu bunkového rastu a dokonca pomáha s imunitnými reakciami. Okrem toho je Lucuma tiež veľmi bohatá na železo, zinok, vitamín B3, vápnik a bielkoviny. Najmä vitamínu B3 má Lucuma veľké množstvo. Ten má vplyv na produkciu energie a pomáha udržať správnu funkciu nervového systému. Okrem toho má Lucuma nezanedbateľné množstvo vlákniny a to ako rozpustné, ktorá "živí" prospešné črevné baktérie, tak aj nerozpustné, ktorá podporuje peristaltiku čriev a umožňuje tak posunutie potravy v črevách.

Lucuma obsahuje esenciálne mastné kyseliny (olejová, palmitová, stearová, linolénová), ktoré patria medzi silné antioxidanty a majú preukázateľné pozitívne účinky na správnu činnosť srdca a ciev. Rovnako má vplyv na činnosť mozgu a u detí na správny vývoj mozgových funkcií.

prinosy-lucumy-infografika-brainmarket-sk

Účinky Lucumy

1.) Pomáha stabilizovať hladinu krvného cukru 

Hoci Lucuma chutí sladko má nízky glykemický index a je tak preto vhodná aj pre diabetikov alebo pri redukčnej diéte.

2.) Podporuje trávenie 

Vzhľadom k svojmu obsahu vlákniny, podporuje Lucuma tráviace procesy a znižuje tak riziko zažívacích problémov ako sú žalúdočné vredy alebo syndróm dráždivého tračníku.

3.) Urýchľuje proces hojenia 

Účinne stimuluje hojenie rán a iné poškodenie kože.1

4.) Znižuje hladinu cholesterolu 

Prášok Lucumy môže znížiť hladinu LDL cholesterolu a triglyceridov v krvi a tým znížiť riziko cievnej mozgovej príhody a infarktu.

5.) Podporuje zdravie srdca 

Lucuma obsahuje prospešné polyfenoly, ktoré chránia pred vysokým krvným tlakom a srdcovými chorobami.

6.) Pomáha podporovať imunitný systém 

7.) Predchádza anémii

Vyznačuje sa vysokým obsahom železa, takže je vhodná pre všetkých, ktorí trpia deficitom železa. 

8.) Podporuje zdravie pokožky

Vďaka veľkému obsahu vitamínu A, dodáva pokožke zdravý vzhľad.

 

Lucuma sa kvôli svojej sladkej chuti s podtónmi karamelu môže hodiť ako sladidlo a slúžiť tým ako náhrada cukru. Veľmi často je Lucuma používaná v prírodnej kozmetike, pretože podporuje regeneráciu pokožky a urýchľuje hojenie rán. 

TIP:  Lucumu môžete použiť všade tam, kde by ste automaticky použili cukor. S Lucumou môžete sladiť smoothies, používa sa ku sladeniu zmrzliny a hodí sa k dosladeniu dezertov alebo pečiva.

Veronika Halusková

 

[1] Wound-healing properties of nut oil from Pouteria lucuma, Leonel E Rojo 1Caren M VillanoGili JosephBarbara SchmidtVladimir ShulaevJoel L ShumanMary Ann LilaIlya Raskin, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20883291/ 

 

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!