Astaxanthin a jeho účinky
Premýšľali ste niekedy čo dáva morským živočíchom ako je losos alebo homár tak krásnu oranžovo-červenú farbu? Je to ASTAXANTHIN! Astaxanthin je pravdepodobne jednou z najpozoruhodnejších zlúčenín. Ide o červeno sfarbený pigment - karotenoid, ktorý sa nachádza v rastlinách, riasach, baktériách a iných organizmoch, kde vytvára jasne žlté, oranžové a červené sfarbenie. V článku si vysvetlíme čo presne astaxanthin je, kde ho nájdeme, ako sa tvorí a aké sú výhody jeho konzumácie. Na záver poradíme, ako na širokom poli doplnkov astaxanthinu vybrať ten správny.
Čo je astaxanthin a kde ho nájdeme?
Astaxanthin je farbivo patriace medzi karotenoidy - pigmentované fytochemikálie*, ktoré sa hojne vyskytujú v rastlinách, baktériách, riasach a v mnohých ďalších živých organizmoch. Karotenoidy sú jednou z najrozmanitejších skupín prírodných pigmentov.
Najväčšiu koncentráciu tejto látky možno nájsť v jednobunkovej mikroriase Haematococcus pluvialis, ktorá bola uznaná ako ekologicky najlepší zdroj na extrakciu najčistejšieho a najúčinnejšieho astaxanthinu. Keď sú riasy v strese, uvoľňujú astaxanthin ako ochranný faktor, ktorý ich chráni pred negatívnymi vplyvmi vonkajšieho prostredia ako sú ultrafialové svetlo, vysoká hladina soli, nedostatok výživy alebo zmena teploty. Astaxanthin tak týmto riasam umožňuje žiť viac ako 40 rokov bez potravy v drsnom vodnom prostredí.
Astaxanthin sa nevyskytuje len riasach, ale napr. morských kôrovcoch či v losose. Ak chcete získať astaxanthin práve z lososa, voľte divokého lososa a vyhnite sa chovným alebo umelo farbeným. Divoký losos má nielen prirodzene vyšší obsah astaxanthinu, ale jeho konzumácia je zdravšia, pretože obsahuje menej kontaminantov.
Vo chvíli, keď sa losos pripravuje na kladenie vajec, pláva proti prúdu. Jeho cesta často vedie stovky kilometrov proti silným prúdom a cez priehrady. Kým sa losos vydá na cestu, zhromažďuje zásoby astaxanthinu (konzumáciou kreviet a iných kôrovcov), ktorý následne slúži ako jeho zdroj energie. Predpokladá sa, že astaxanthin zohráva veľkú úlohu v ich schopnosti podstúpiť taký výkon, pretože zvyšuje ich vytrvalostné schopnosti. Podobné účinky môže mať astaxanthin aj na človeka. Okrem toho losos potrebuje astaxanthin aj na ochranu svojho mäsa pred poškodením slnečnými lúčmi, ktoré dopadajú na plytké vody na brehoch riek, ktorými losos prepláva. Avšak aj pre človeka je astaxanthin výborný pomocník. Má pozitívny vplyv na mozog, mitochondrie, DNA, oči, kardiovaskulárny systém, imunitný systém, starnutie buniek, mužskú plodnosť, športový výkon, svaly a kĺby.
Účinky astaxanthinu na ľudský organizmus
1.) Astaxanthin ako antioxidant
Astaxanthin je považovaný za najsilnejší antioxidant, ktorý bol na planéte objavený. Antioxidanty sú účinné zlúčeniny, ktoré bojujú proti starnutiu, znižujú oxidáciu v tele a chránia bunky pred poškodením spôsobeným nestabilnými molekulami známymi ako voľné radikály. Tie môžu vo veľkom množstve poškodiť DNA a viesť k chronickým ochoreniam. Voľné radikály sú v nadmernom množstve strašiakom pre naše bunky.
Niektoré antioxidanty môžu za určitých podmienok vyvolať aktivitu voľných radikálov, ale astaxanthin je jedinečný v tom, že ide o čistý antioxidant. To znamená, že funguje iba ako ochrana buniek a nestane sa prooxidantom. Astaxanthin má hodnotu ORAC** 2 822 200, vďaka čomu je 293 x silnejší ako Acai. Prírodný astaxanthin je antioxidant rozpustný v tukoch i vode, vďaka tomu môže preklenúť bunkovú membránu, čím chráni celú bunku! Navyše dokáže ako jeden z mála antioxdiantov prestúpiť cez bariéru do mozgu či očí. Astaxanthin tiež zvyšuje produkciu imunoglobulinů.1
Bolo zistené, že astaxanthin je 550 krát účinnejší antioxidant ako katechíny v zelenom čaji a tiež účinnejší ako vitamín E. Preto je jeho príjem v strave obzvlášť dôležitý pre ochranu pokožky pred vonkajšími vplyvmi a pred poškodením slnkom.2
Prednosti astaxanthinu oproti iným antioxidantom:
- Prechádza hematoencefalickou bariérou a tým prináša antioxidačnú ochranu mozgu.
- Prechádza hematoretinálnou bariérou a tým prináša antioxidačnú a protizápalovú ochranu očiam.
- Odstraňuje viac voľných radikálov, než akýkoľvek iný antioxidant.
- Funguje ako supersilný antioxidant v neutralizácií prebytočného singletového kyslíku.
- Putuje telom a prináša antioxidačnú a protizápalovú ochranu všetkým orgánom.
- Potlačuje zápalové markery.
- Silne pohlcuje UVB žiarenie.
- Znižuje poškodenie DNA.
- Nemá pro-oxidačné účinky – ide o čistý antioxidant.
- Viaže sa na svalové tkanivo.
2.) Zdravie očí
Bolo preukázané, že astaxanthin prispieva k zdraviu očí. Zlepšuje prietok krvi do sietnice, znižuje zápal oka a inhibuje poškodenie buniek v rôznych častiach oka.3 Naviac môže pomôcť pri makulárnej degenerácii spôsobenou vekom, pri únave a bolesti očí, glaukomu alebo pri pocitu suchých a podráždených očí.
3.) Zdravie mozgu
Neurodegeneratívnych ochorení pribúda čoraz viac, takže zdravie nášho mozgu je pomerne dôležitá téma. Oxidačný stres si s pribúdajúcim vekom vyberá svoju daň aj v mozgu. Astaxanthin preukázal neuroprotektívne vlastnosti, ktoré môžu pomôcť predchádzať poklesu kognitívnych funkcií súvisiacim s vekom a následným neurodegeneratívnym ochorením. Astaxanthin je živina rozpustná v tukoch, vďaka čomu môže prechádzať hematoencefalickou bariérou a pôsobiť priamo v mozgu. Tým spomaľuje kognitívny pokles v dôsledku starnutia mozgu a chráni mozgové bunky pred poškodením toxínmi a voľnými radikálmi. Navyše zlepšuje prietok krvi mozgom, čo môže byť efektívna pomoc pre pacientov s demenciou.4,5
V súvislosti so zdravím mozgu bolo vykonaných niekoľko štúdií s prekvapivými výsledkami. Bolo zistené, že po 12 týždňoch užívania astaxanthinu pri denných dávkach 6 - 12 mg majú osoby zníženú hladinu nebezpečných vedľajších produktov oxidácie tukov, ktoré sa hromadia u ľudí trpiacich demenciou. Vďaka tomu dospel výskum k záveru, že suplementácia astaxanthinom môže prispieť k prevencii demencie u ľudí.
4.) Zdravie pokožky
Voľné radikály sú molekuly s nepárovým elektrónom, čo ich robí veľmi nestabilnými a reaktívnymi. Tvorí sa v tele ako výsledok ako prirodzených procesov (ako je cvičenie), tak vonkajších faktorov (ako je slnečné žiarenie a vystavenie toxínom). Vďaka reaktívnej povahe reagujú voľné radikály deštruktívne s inými molekulami vo svojom okolí, vrátane lipidov a proteínov, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou zdravia a štruktúry našej pokožky. Voľné radikály tiež prispievajú k rozkladu kolagénu a elastínu, dvoch najdôležitejších proteínov, ktoré sa podieľajú na zdravo a mladistvo vyzerajúcej pokožke. Antioxidanty sú schopné darovať elektrón voľným radikálom a účinne ich neutralizovať. Pokiaľ sú teda v pokožke prítomné v dostatočnom množstve, škody spôsobené voľnými radikálmi budú minimálne.
Rovnako silné antioxidačné vlastnosti, ktoré chránia riasy pred slnečnými lúčmi, sú schopné chrániť aj našu pokožku. Kožné bunky, ktoré sú vystavené ultrafialovému svetlu, produkujú voľné radikály, ktoré spúšťajú starnutie pokožky. Astaxanthin má schopnosť udržiavať pleť hydratovanú, znižuje vznik vrások, podporuje lepšiu elasticitu pokožky, zabraňuje starnutiu pleti a chráni pred UV žiarením. Posledná spomínaná výhoda je dobrou správou najmä pre tých, ktorí sa na slniečku ľahko spália. Astaxanthin sa hromadí v každej vrstve pokožky a chráni ju pred spálením a poškodením slnkom. Pôsobí skrátka ako vnútorný opaľovací krém.
5.) Chráni mitochondrie - hlavný tvorca bunkovej energie
Je už dobre známe, že funkcia mitochondrií s vekom klesá v dôsledku oxidačného stresu, ktorý môže viesť k typickým ochoreniam súvisiacim s vekom. Tieto bunkové „elektrárne“ sú zodpovedné za produkciu energie vo forme ATP (adenosintrifosfát). Avšak proces tvorby energie taktiež vytvára obrovské množstvo voľných radikálov. Nadmerné vystavenie voľným radikálom spôsobuje v tele oxidačný stres, ktorý následne poškodzuje funkcie mitochondrií. Astaxanthin z mikroriasy Haematococcus pluvialis chráni mitochondrie pred poškodením voľnými radikálmi, čím zachováva ich schopnosť produkovať energiu. 6
6.) Znižuje zápalovosť v tele
Chronický zápal je prítomný na začiatku väčšiny chronických ochorení. Astaxanthin má významné protizápalové vlastnosti a inhibuje aktivitu zlúčenín spôsobujúcich zápal.
Dajte astaxanthinu zelenú!
BrainMax Astaxanthin
- Získavaný z mikroriasy Haematococcus pluvialis - prírodný a bezpečný.
- Synergický efekt jednotlivých v riase sa vyskytujúcich zložiek.
- Kontrolovaný uzavretý systém kultivácie.
- Prísne hygienické podmienky výroby.
- Bez ťažkých kovov a iných nebezpečných kontaminantov.
- Astaxanthin získaný z Haematococcus pluvialis je jediný, ktorý je povolený pre ľudskú potrebu.
- Jedná sa o prírodný produkt v bio kvalite bez použitia rozpúšťadiel.
Diskusia (0)
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.