Jarné upratovanie skladu! Stovky produktov výhodnejšie! NAKUPOVAŤ

Ghí alebo prepustené maslo. Ako vybrať to najkvalitnejšie a prečo je vhodné na tepelnú úpravu.

Ghí alebo tzv. prepustené maslo, niekedy nazývané aj ako tekuté zlato, je už dlhé roky hojne využívaným tukom v kuchyniach celého sveta. Používalo sa v Indii už pred 5000 rokmi ako najblahodárnejší prostriedok ajurvédy? Je považované za elixír zdravia a jeho blahodarné účinky sa využívajú na podporu fyzickej sily, čistej mysle a dlhovekosti. V priebehu procesu jeho výroby sa z neho stáva 100% tuk, ghí je v podstate maslo zbavené mliečnej zložky. Vďaka tomu získava množstvo výhod oproti iným tukom. Dnes si predstavíme jeho výhody, ktorých je celý rad.

Čo je ghí? Prepustené maslo s mnohými prospešnými vlastnosťami

Maslo, masť a iné nasýtené tuky si prešli obdobím, kedy boli nepopulárne, „zakázané“ a vyhlásené ako za úplne nevhodné a zdraviu škodlivé. Tieto názory boli však postavené na nesprávnych informačných interpretáciách a boli zasadené bez kontextu. My teraz už ale vieme, že na nich nie je vôbec nič zlé a že práve naopak môžu nášmu zdraviu pomáhať. Nasýtené tuky majú v našom jedálničku právoplatné miesto. Tuky sú všeobecne zásadné pre zdravie nášho hormonálneho systému, nervovej sústavy, pre funkciu množstva vitamínov a pre stavbu buniek (tuky sú potrebné v stavbe ich membrán). Tukom sme venovali celý článok, aby sme dokázali, že nie je čoho sa báť a trochu tak očistili ich povesť.

Maslo a tiež ghíneho vyrobené sú okrem iného významným zdrojom butyrátu. Butyrát je mastná kyselina esenciálna pre zdravie nášho tráviaceho traktu, pretože slúži ako výživa pre kmene benefičných baktérií, ktoré máme v našich črevách a ktoré sa starajú o správny chod trávenia.

butyrat_infografika_brainmarket_cz

Pokiaľ sa môžete rozhodnúť, voľte BIO kvalitu.

Väčšina mlieka pochádza od kráv z konvenčných chovov. Človek si povie „mlieko ako mlieko“, ale nie je to také jednostranné. Život zvierat zásadne ovplyvňuje výsledný produkt. Ako mäso, tak aj mlieko a výrobky z neho. Je žiaduce, aby dobytok žil vo svojom prirodzenom prostredí a bol podľa toho aj kŕmený. Kľúčové je teda chovať dobytok vonku na lúke, aby mal prístup k slnku, tráve (ktorá nie je striekaná toxickými chemikáliami) a mal dostatok priestoru. Týmito vhodnými podmienkami si poistíme nezávadnosť mlieka okrem iného aj v tom smere, že zvieratá nebudú žiť v stresových podmienkach a nebudú produkovať do mlieka nadmieru stresových hormónov. Na etikete sú všetky produkty rovnaké, 100% ghí. Ale ako možno tušíte, aj tak sa produkty medzi sebou líšia. Hlavným rozdielom sú vstupné suroviny. Záleží na tom, aké mlieko, prípadne maslo, výrobca použije.

V bežných chovoch je dobytok natlačený v malom, často zatemnenom a špinavom priestore. Kŕmený je rôznymi zvyškami, zmesami a aby bol podporený jeho rast, sú často používané rôzne hormóny, ďalej aj antibiotiká. To všetko sa uvoľňuje do mlieka hovädzieho dobytka a následne je to obsiahnuté v konečných produktoch – mliečne výrobky, maslo, ghí. Preto voľba ghí vyrobeného z mlieka od kráv z bio chovu a kŕmených trávou je najlepšou voľbou, ktorou si poistíme najvyššiu možnú kvalitu produktu.

Proc_zaradit_do_jidelnicku_ghi_cz

BrainMaxové ghí?

Tak kvalitný tuk ako je ghíčko nemohla v našom sortimente chýbať. Ghí ako prepustené maslo zbavené mliečnej zložky je nami lepšie tolerované. Pokiaľ trpíte laktózovou intoleranciou, alebo problematicky reagujete na kazeín (mliečnu bielkovinu), ghí sa nemusí obávať. Naopak je tuk vhodný práve pre vás! Vďaka odstráneniu mliečnej zložky sa z nej stáva veľmi termostabilný tuk, ktorý sa neprepaľuje a netvorí sa v ňom karcinogénne látky. Keď tuk nie je termostabilný a vystavíme ho vysokej teplote, dochádza k procesu oxidácie. Výsledkom je tvorba oných škodlivých látok – napr. pri smažení na rastlinných olejoch (repkový, slnečnicový,..) vzniká toxická látka akroleín.

Ghí je teda vhodným tukom na prípravu jedál pri vysokej teplote, na vyprážanie a pečenie. Dymový bod ghí je 252 °C, u masla je to pre predstavu 120-150 °C! Vďaka jeho termostabilite je vhodným trvanlivým produktom, skrátka len tak sa nepokazí. Nie je potrebné ho uchovávať v chladničke, avšak pobyt v chladničke tiež nie je na škodu. Oproti maslu má ghí menej výraznú arómu. Niektorým ľuďom môže chuť masla vadiť, preto ghí je vhodnou alternatívou aj z tohto hľadiska. Medzi zdravotné benefity plynúce z ghí radíme najmä vysoký obsah butyrátu a nasýtených mastných kyselín (pozri vyššie), ale ďalej tiež obsah vitamínov A, E, D, K a cholesterolu. Obsah týchto živín je samozrejme vyšší v prípade produktu, ktorý je tzv. grass-fed (pochádza od kráv kŕmených trávou).

Pár zhrnutí na záver

  • V BrainMarketu dávame prednosť práve BIO potravinám, pretože si zakladáme na čo najčistejšom zložení a pri ghí tomu nie je inak. Mlieko, ktoré sme na jeho výrobu použili pochádza z BIO produkcie.
  • Je ideálny pre tých, ktorí sa stretávajú s intoleranciou laktózy.
  • Ghíčko je ideálny tuk na tepelnú prípravu ako je restovanie, pečenie alebo vyprážanie.
  • Obsahuje CLA (= konjugovanú kyselinu linolovú), ktorá zvyšuje odbúravanie tukových zásob a pozitívne podporuje imunitu organizmu.
  • Oproti klasickému maslu má vyšší podiel kyseliny maslovej, ktorá chráni črevnú výstelku. Podporuje zdravé zažívanie a v črevách pôsobí proti***ovo.
  • Vďaka vysokému obsahu omega 3 mastných kyselín, prispieva k správnej funkcii srdca, mozgu a udržaniu normálneho krvného tlaku.

 

Michaela Majerová

 

***slovo zápal sa nesmie používať. 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!