Atopická dermatitída - ako účinne riešiť problémy s ekzémami

Atopická dermatitída (AD) čiže ekzém je chronické kožné ochorenie, ktoré zvyčajne začína v dojčenskom veku a okrem podráždenej pokožky sa môže prejaviť vlhkými pľuzgiermi a svrbivými ekzémami.

Vedci v skutočnosti zistili, že určité gény ovplyvňujú časť našej pokožky, ktorá sa nazýva epidermálna bariéra. Jedná sa o vonkajšiu vrstvu pokožky, ktorá nás chráni pred stratou príliš veľkého množstva vody a zabraňuje prenikaniu choroboplodných zárodkov skrz našu pokožku. AD spôsobuje medzery v tejto vonkajšej vrstve, ktoré sú pravdepodobne genetickými predispozíciami. Avšak aj keď máte gény, ktoré zvyšujú riziko vzniku AD, nemusí sa u vás prejaviť. To, čomu ste pravidelne vystavení, tiež ovplyvňuje to, či sa u vás AD vyvinie.

Prvé príznaky AD sa často objavia pred 5. rokom veku a môžu pretrvávať až do dospelosti. Ekzémy u deti sú dnes čoraz častejšie. Na rozdiel od lupienky nie sú príznaky AD prítomné po celú dobu. Návrat môže v niektorých prípadoch trvať aj niekoľko rokov. Najväčším problémom ekzému je zvýšené riziko kožné infekcie a zlý spánok, pretože pokožka je najviac svrbiaca práve v noci. Pri vývoji AD môžu hrať úlohu dedičné a alebo rôzne environmentálne spúšťače. Mnoho detí vyrastá s ekzémami a v dospelosti sa u nich objavia len malé alebo žiadne ohniská AD.

Príznaky atopickej dermatitídy

  • Suchá šupinatá koža
  • Svrbivosť, najmä v noci
  • Červené až hnedošedé škvrny na koži
  • Popraskaná pokožka
  • Pupienky, z ktorých vyteká číra tekutina
  • Citlivá pokožka
  • Opuchy

Veľmi taká pokožka je pri atopickom ekzéme primárne spôsobená odlišnou funkciou mazových žliaz v pokožke, nedostatkom činnosti potných žliaz a zníženou schopnosťou viazať na seba vodu.

atopicka dermatitida_infografika_cz_1

Kedy dochádza k ekzému?

Prítomnosť ekzému u niektorých ľudí možno vysvetliť genetickou predispozíciou, ktorá ovplyvňuje schopnosť pokožky poskytnúť dôslednú ochranu pred baktériami a alergénmi. Bez tejto vlastnej ochrany je pokožka viac ovplyvnená všetkým, s čím prídeme do styku. Primárnym rizikovým faktorom pre vznik ekzému je rodinná anamnéza a náchylnosť k ekzémom, alergiám, sennej nádche alebo astme (ktoré môžu byť všetky spôsobené neznášanlivosťou histamínu). Ako si však vysvetlíme, citlivosť na potraviny a syndróm priepustného čreva, môžu hrať veľkú úlohu v tom, či sa AD vôbec prejaví.

Pokiaľ viete, že trpíte AD, musíte zistiť, aké sú spúšťače. Aj keď sa môžu u každého líšiť, ukážeme si tie, u ktorých môžete začať s ich sledovaním.

1.) Chemické dráždivé látky 

Tu hovoríme o každodenne používaných produktoch ako sú mydlá, sprchové gély, šampóny, pracie a čistiace prostriedky alebo napríklad aviváže. Prísady väčšiny produktov dennej starostlivosti obsahujú veľa telu škodlivých látok, ktoré sú o to horšie, pretože ich používame v podstate nepretržite. Koktail takých látok ako sú parabény alebo parfumácie sú pre telo viac než škodlivé samy o sebe, navyše ak máte sklon k AD. V takom prípade by ste mali dôkladne zvážiť to, s čím pokožka prichádza do styku. Podobne môžu niektorí ľudia reagovať na šperky alebo odevy.

2.) Látky okolitého prostredia

Pri AD môžete mať citlivý imunitný systém na viacerých látok okolitého prostredia ako sú domáce zvieratká (najčastejšie mačky, psy), roztoče, plesne, peľ alebo niektoré potraviny. Často to býva tak, že ak sa stretávate s nejakou potravinovou alergiou, ste aj náchylnejší k atopickej dermatitíde.

spoustece_ekzemu_infografika_brainmarket_sk

3.) Extrémne teploty

Zmeny počasia, keď teploty presahujú 30 ° C, (teploty, kedy sa viac potíme a pokožka je tak náchylnejšia k jej zapáleniu), alebo naopak veľmi nízke teploty nám môžu pokožku narušiť. Pri teplotách -1 ° C sa pokožka často vysuší, naruší sa ochranná vrstva a môže sa prejaviť ekzém. Mimo to aj zmeny vlhkosti môžu spôsobiť imunitnú reakciu a u mnohých ľudí vyvolať príznaky ekzému.

4.) Stres

Pri troche pozornosti, ste možno všimli, že na pokožku a ekzémy negatívne pôsobí nadmerný stres a alebo výkyvy hladín hormónov. Ženy tieto zmeny môžu pozorovať počas menštruačného cyklu. Hoci stres nemusí byť priamy spúšťač ekzému, tak minimálne má vplyv na zhoršenie príznakov AD. Stres spomalí zotavenie pokožky po poškodení. Táto predĺžená doba hojenia potom môže vyvolať ďalšie stres a to prispieva k nekonečnému cyklu stresu a pretrvávajúceho ekzému.

5.) Dysbióza čriev 

V našich črevách sídlia baktérie, ktoré nám pomáhajú, ale aj baktérie, ktoré nám škodia. Ako dysbióza sa označuje nerovnováha medzi týmito dvoma skupinami baktérií. Ak v črevách prevažujú baktérie, ktoré nám škodia, ako následok môže byť záp*l čriev alebo syndróm priepustného čreva.

Ako vieme, naša pokožka je prvá bariéra, ktorá sa stretáva okrem fyzikálnych a chemických procesov tiež s mikróbmi. Podráždenie čriev, ktoré je spôsobené nadmerným rastom baktérií v črevách, môže znížiť činnosť kožnej bariéry. To následne zníži počet antibakteriálnych proteínov produkovaných v koži a môže viesť k záp*lom a potencionálnym infekciám, ktoré sú charakteristické pre ekzém.

Podobne môže črevná mikroflóra ovplyvniť to, čo pokožka vytvára v ochrane pred životným prostrednom, vrátane produkcie mastných kyselín a oleja tzv. kožného mazu. Zmena týchto zložiek pokožky, ktorá je spojená s vysokým počtom mikróbov, alebo zvýšenú záp*lovosť, spôsobenou citlivosťou na určité druhy potravín, môže viesť k nástupu ďalších záp*lov a infekcii kožných buniek v určitej oblasti. Čo v konečnej fáze spôsobí ekzém.

Nadmerný rast črevných baktérií (SIBO) a citlivosť na potraviny

Nerovnováha črevnej mikroflóry alebo zvýšená priepustnosť čriev môže spôsobovať prehnanú imunitnú reakciu na konkrétne potraviny. Výskumy naznačujú, že ľudia, ktorí sa stretávajú s ekzémami a inými chronickými kožnými chorobami, sú dráždení konkrétnymi potravinami. Najčastejšie je u ľudí s ekzémami a inými kožnými problémami zaznamenaná citlivosť na potraviny ako je pšenica a všeobecne lepok, mliečne výrobky, sója, kukurica, vajcia, orechy, čokoláda alebo cukor.

Ekzém a histamíny

Keď je koža podráždená, produkuje "vysielač správ" nazvanú látka P. Táto chemická látka spôsobí uvoľnenie histamínu zo žírnych buniek v oblasti, čo vedie k záp*lovej reakcii. Ľudia so zlou bakteriálne rovnováhou majú zvýšenú produkciu látky P a to má za následok ďalšie uvoľňovanie histamínu a jeho reakciu. Všetko je to začarovaný kruh, kde je potreba riešiť príčinu.

Ako môžeme znížiť príznaky AD

Z toho čo som si povedali, je už jasné, že o AD nemôžeme hovoriť ako o chorobe istej, ale skôr ako o vonkajších príznakoch problému, ktorý je vo vnútri tela. Ak sa stretávate s problémami AD je váš imunitný systém nadmerne aktívny a začal útočiť na vlastnej koži. Konvenčná liečba AD zahŕňa nanášanie kortikoidných mastí, ktoré môžu byť účinné. Avšak je potrebné si uvedomiť, že týmto riešite iba následky, nie to, čo ekzém zapríčinilo. Správnymi krokmi a riešením budete nielen schopní zmierniť kožné prejavy týchto imunitných funkcií, ale aj ostatné vecí ako alergie a astmu, ktoré ich často sprevádzajú.

1.) Protizáp*lová strava

Protizáp*lová strava znamená na čas odstrániť potraviny ako je lepok, kukurica, sója a mliečne výrobky. Je vhodné zaradiť potraviny s vysokým množstvom antioxidantov (ovocie, zelenina) a protizáp*lových potravín ako sú ryby alebo rybí olej, orechy, bobuľovité ovocie bohaté na antioxidanty ako je Acai, avokádo, kurkuma, zázvor). Dnes už nie je pochýb o tom, že potraviny obsahujúce konzervačné látky zhoršujú prejavy AD. To tiež zahŕňa potraviny s vysokým obsahom trans-tukov ako sú margaríny alebo fast food. Mimo tiež potraviny s vysokým obsahom cukru majú priamy vplyv na príznaky AD. Cukor spôsobuje zvýšenie hladiny inzulínu, čo môže viesť k záp*lu. Typický príkladom, ako by skladba jedálnička mohla vyzerať je stredomorská strava, ktorá je bohatá na zeleninu, ryby a zdravé tuky ako je olivový olej.

infografika_sk

2.) Zaraďte probiotiká

Existujú výskumy, ktoré naznačujú, že suplementácia probiotík môže znížiť záp*l kože, posilní kožnú bariéru a zníži citlivosť pokožky ďaleko lepšie ako lokálna liečba, ktorá sa snaží iba odstrániť príznaky.Probiotiká posilňujú náš imunitný systém a ako už vieme, AD je prejavom zlej reakcie imunitného systému. Probiotiká sú živé baktérie a kvasinky, ktoré sa pridávajú k "dobrým" baktériám v našich črevách a podporujú zdravý tráviaci systém. Živé baktérie v probiotikách sa pripájajú k črevnej stene a ponechávajú menej priestoru pre rast nežiaducich alebo "zlých" baktérií. To podporuje zdravú rovnováhu baktérií v zažívacom systéme a zlepšuje jeho funkciu.

3.) Strava s nízkym obsahom histamínu

Aj s protizáp*lovým typom stravovania môžu prejavy AD pretrvávať. V takom prípade je vhodné zvážiť vylúčenie potravín s vysokým obsahom histamínu. Bohužiaľ rad zdravých potravín, ktoré vynikajú pre svoje protizáp*lové vlastnosti, ako sú ryby, avokádo, baklažán, špenát, paradajky alebo sušené ovocie, majú vysoké množstvo histamínu. To je problém, pretože telo už v uvoľňuje veľa svojho vlastného histamínu. Pokiaľ si budete strážiť jedálniček, je do začiatku dobré si viesť denník, kde si postupne budete zapisovať, čo ste jedli a potom aj to, aké sú prejavy. Ľahko, tak môžete vypozorovať, u ktorých potravín sa ekzém zhoršuje, alebo naopak, u čoho sú prejavy mierne.

jak-zatocit-s-ekzemem-infografika-brainmarket-sk

4.) Vyhnite sa dlhým kúpeľom

Pokiaľ sa stretávate s AD mali by ste dať prednosť rýchlej sprche pred dlhým polihovaním vo vani. To totiž vysušuje pokožku. Rovnako tak by ste mali zvoliť skôr vlažnú vodu a úplne sa vyhnúť horúcej vode. Tá vyvolá sčervenanie pokožky a následné svrbenie.

5.) Zaraďte iba prírodnú kozmetiku

Používanie kozmetiky, ktorá je založená len na prírodných extraktoch a olejoch je jednou z hlavných zásad pri AD. Bežne dostupná konvenčná kozmetika obsahuje parabény a celú škálu chemických látok do takej miery, že sa mnohokrát ani nezmestia na štítok. Z kozmetiky vyberajte vždy také produkty, ktoré neobsahujú žiadne syntetické látky ani parfumácie, konzervanty alebo farbivá. Hlavný problém konvenčnej kozmetiky je ten, že sa jedná o jej denné používanie. Každý deň sme tak vystavení škodlivým látkam, či už ide o dezodoranty, sprchové gély, mydlá a šampóny. V priebehu leta môže byť najväčšou strašiak pre osoby s AD aj obyčajný opaľovací krém. Vhodnejšie je vybrať taký opaľovací krém, ktorý neobsahuje chemické látky, ktoré by mohli dráždiť pokožku a napriek tomu efektívne chráni pred spálením. Pre ľahšiu orientáciu medzi produktmi prírodnej kozmetiky môžu byť vodítkom certifikácie ako je CPK bio, EcoCert, Eco Garan, Natur-Kosmetik alebo EcoControl. V prípade, že začnete používať nový druh kozmetickej značky, skúste ju najprv použiť na malé oblasti predlaktia, aby ste si boli istí, či to nespustí negatívnu reakciu pokožky.

5.) Minimalizujte stres

Stres je jeden z najčastejších spúšťačov ekzému. Možno si ani neuvedomujete, že sa stretávate s nepríjemným stresom. V tomto prípade Vás môže pokožka varovať pred tým, že nie ste schopní stres patrične regulovať. Stres spôsobuje prudký nárast hormónu kortizolu (niekedy nazývaného stresového hormónu). Keď telo produkuje veľké množstvo tohto hormónu, môže sa začať pokožka viac mastiť a to potom môže vyvolať ekzém. 

6.) Kvercetín

Kvercetín je rastlinný flavonoid. Rastlinám dodáva ich typickú farbu. Je to tiež silný antioxidant a anithistaminikum, to znamená, že môže pomôcť znížiť záp*l aj hladinu histamínu v tele a to tak, že znižuje aktivitu žírnych buniek, ktoré uvoľňujú histamín. Medzi potraviny, ktoré prirodzene obsahujú kvercetín patria jablká, čučoriedky, čerešne, brokolica, špenát a kel. Kvercetín môžete tiež suplementovať a pohodlne tak znížiť prejavy AD.2

Čím môžete zdravie pokožky ešte podporiť?

Existujú aj ďalšie spôsoby, ako kvalitu pokožky podporiť. Namiesto klasických telových krémov z drogérie použite kokosový olej, ktorý efektívne hydratuje pokožku a okrem toho má antibakteriálne vlastnosti. Tým pomáha pokožke predchádzať infekcii a zanieteniu.2, 3 Pokiaľ sa rozhodnete pre kokosový olej pri starostlivosti o pokožku vyberte si za studena lisovaný, ktorý nemá žiadne iné pridané látky. Ďalším pomocníkom pri zlepšení AD môže byť pupalkový olej, ten pochádza z rastliny pupalky dvojročnej a väčšinou sa používa k lokálnemu upokojeniu podráždenej pokožky. K vnútornému použitiu pupalkového oleja môže tiež prospieť pri nadmernom vypadávaní vlasov alebo nepríjemným príznakom menštruácie a menopauzy. Uvádza sa, že veľmi efektívne pri AD je vlažný kúpeľ z ovsených vločiek. Tie majú na upokojiť podráždenú pokožku.

Zhrnutie

Príznaky AD sa nedajú prehliadnuť. Pokožka je to prvé, čo nás môže upozorniť na to, že niečo nie je v poriadku. Medzi typické spúšťače AD môže byť konvenčná kozmetika plná telu škodlivých látok, parfumy, ale aj peľ, plesne, srsť zvierat, dlhodobé vystavenie stresu, príliš veľké teplo a následné potenie, prach a niektoré druhy potravín. Nemenej dôležité je tiež správny výber oblečenia, presnejšie povedané materiálu, ktorý si na seba obliekate. V ideálnom prípade je dobré zvoliť 100% bavlnu a vyhnúť sa rôznym "kusavým" materiálom.

Prejavy sú rôzne od suchej a sčervenanej pokožky až po neznesiteľné svrbenie a to predovšetkým v noci. Je dôležité na AD pozerať ako na symptóm, ktorým sa prejavuje citlivosť imunitného systému na okolité prostredie, nie ako na samostatnú chorobu. Je však potrebné mať na pamäti, že ak Vás svrbí pokožka nemusí to byť len príznak AD, ale môže to byť spôsobené nedostatočnou funkciou pečene. Tá totiž nestíha spracovávať a odbúravať škodlivé látky z organizmu, tie sa potom ukladajú do kože a spôsobujú svrbenie.

 

 

1. Prebiotics and probiotics in atopic dermatitisEmilia Rusu,1 Georgiana Enache,1,2 Raluca Cursaru,1 Alexandra Alexescu,1 Raluca Radu,1 Oana Onila,1 Teodora Cavallioti,1 Florin Rusu,3 Mihaela Posea,4 Mariana Jinga,5 and Gabriela Radulian1
 

2. Quercetin Improves Inflammation, Oxidative Stress, and Impaired Wound Healing in Atopic Dermatitis Model of Human Keratinocytes, 

2.In vitro anti-inflammatory and skin protective properties of Virgin coconut oil, Sandeep R.Varm,Thiyagarajan, O.SivaprakasamaIlavarasuArumugambN.DilipaM.RaghuramanaK.B.PavanaMohammedRafiqaRangeshParameshc
 

3. The effect of topical virgin coconut oil on SCORAD index, transepidermal water loss, and skin capacitance in mild to moderate pediatric atopic dermatitis: a randomized, double-blind, clinical trial, Mara Therese Padilla Evangelista 1Flordeliz Abad-CasintahanLillian Lopez-Villafuerte

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!