6 prekvapivých príznakov perimenopauzy a menopauzy

Keď premýšľate o perimenopauze a menopauze, pravdepodobne sa vám vybavia návaly tepla, nočné potenie, problémy so spánkom, možno priberanie na váhe. Toto sú najznámejšie príznaky, ale existuje mnoho ďalších, o ktorých vám váš lekár alebo vaša matka pravdepodobne nikdy nepovedali. Väčšina žien, a dokonca aj mnoho lekárov, nevie, ako rozpoznať príznaky perimenopauzy. Je to čiastočne spôsobené nedostatkom informácií a pochopenia toho, čo perimenopauza obnáša, ale aj preto, že príznaky a symptómy perimenopauzy a menopauzy môžu byť nejednoznačné.
 
Súvisí vaša mozgová hmla a zábudlivosť s menopauzou, alebo sú to jednoducho známky starnutia? Cítite úzkosť, pretože váš estrogén prudko klesá, alebo pretože sa snažíte vyvažovať svoj pracovný a rodinný život?
 
Neexistuje žiadny test na perimenopauzu, takže ženy často nespoznajú, že sú v perimenopauze, kým sa u nich niekoľko rokov neobjavili príznaky. Až spätne vidí, ako spolu ich zdanlivo nesúrodé problémy súvisia. Aby toho nebolo málo, perimenopauza a menopauza môžu vyzerať veľmi odlišne od človeka k človeku. Niektoré ženy jej prejdú s relatívne malým počtom problémov, zatiaľ čo iné majú vysiľujúce príznaky, ktoré vážne narúšajú kvalitu ich života. Všetka táto nejednoznačnosť znamená, že mnoho ľudí nehovorí so svojimi lekármi o zmenách, ktorými prechádzajú. Preto je dôležité šíriť informácie o niektorých menej notoricky známych, ale stále zmysluplných príznakoch perimenopauzy a menopauzy, aby sme získali tú najlepšiu možnú liečbu.
 
6 proznaku premiopauzy a menopauzy_infografika_cz

Čo je perimenopauza a menopauza?

Než sa dostaneme k príznakom, poďme si rýchlo zopakovať perimenopauzu, menopauzu a rozdiel medzi nimi. Perimenopauza začína, keď váš menštruačný cyklus začína byť nepravidelný. Akonáhle k tomu dôjde, ste považovaní za perimenopauzálne, kým neuplynie celý rok bez menštruácie, kedy ste oficiálne v menopauze. Celá táto fáza je často označovaná ako „menopauzálny prechod“.
 
Zatiaľ čo bežné povedomie je, že perimenopauza začína u väčšiny žien niekedy okolo 45 rokov života, hormonálne zmeny môžu začať oveľa skôr. Niektorí odborníci v skutočnosti tvrdia, že perimenopauza v podstate začína u väčšiny žien už vo veku okolo 30 rokov a trvá dve až tri desaťročia.
 
Ženy zvyčajne prichádzajú do menopauzy krátko po päťdesiatke. Dĺžka menopauzálneho prechodu, typ a závažnosť symptómov a vek menopauzy sú však ovplyvnené rasou a etnickým pôvodom, celkovým zdravím, socioekonomickými premennými a ďalšími faktormi.
 
Počas perimenopauzy hladiny estrogénu a progesterónu celkovo klesajú, aj keď môžu deň odo dňa kolísať nahor alebo nadol, niekedy aj dramaticky. Akonáhle dosiahnete menopauzy, estrogén a progesterón sú trvale oveľa nižšie ako počas premenopauzálnych rokov. Za väčšinu nežiaducich perimenopauzálnych príznakov sú pravdepodobne zodpovedné nepravidelné a ubúdajúce hormóny, najmä estrogén. Každý z nasledujúcich problémov sa počas prechodu menopauzy zhošuje vďaka spomínaným hormonálnym zmenám. Starnutie, stres, diétne problémy, ako je nedostatok mikroživín alebo iné zdravotné problémy, ich tiež môžu zhoršiť. Je ale veľmi často ťažké určiť, či je na vine (peri)menopauza alebo niečo iné.

1.) Suchá, svrbivá koža

Estrogén zohráva ústrednú úlohu pri udržiavaní pokožky hydratovanej, pružnej a elastické. Keď hladiny estrogénu počas prechodu do menopauzy klesnú, môžete si všimnúť, že vaša bežná starostlivosť o pleť už nestačí. Zrazu je vaša pokožka suchá a objavujú sa nové vrásky. (Za vrásky môžete ďakovať strmému poklesu kolagénu, ďalšiemu efektu klesajúceho estrogénu.) Môžete tiež zaznamenať nárast výskytu akné vďaka vašim hormónom, ktoré sú rozbúrené. Niektoré ženy tiež zažívajú občasné mravčenie v koži. Pre tento symptóm platí obvyklá rada - hydratujte. Na hydratáciu pokožky používajte telové mlieka alebo oleje. Vyskúšajte kúpele z ovsených vločiek a vyvarujte sa veľmi horúcej vode.

2.) Hormonálne bolesti hlavy a migrény

Klesajúci estrogén je dobre známym spúšťačom migrény, takže by nemalo byť prekvapením, že frekvencia a závažnosť migrény sa môže zvýšiť počas perimenopauzy a menopauzy, najmä u žien, ktoré sú už k migrénam náchylné. To však nie je pravidlo. Nech je dôvod akýkoľvek, bolesti hlavy sú veľmi častým príznakom perimenopauzy a pritom asi tým najviac prehliadaným.

3.) Padanie vlasov

Mnoho žien si všimne, že im vlasy začínajú rednúť okolo 40. roku života. Počas niekoľkých nasledujúcich desaťročí sa zmeny vlasov môžu pohybovať od mierneho rednutia až po výrazné vypadávanie vlasov a alopéciu. Tieto problémy majú tendenciu narastať s vekom. Vypadávanie vlasov je často spôsobené „normálnym starnutím“ skôr než hormonálnymi posunmi súvisiacimi s menopauzou – úbytkom estrogénu a progesterónu a následným nárastom androgénov. To znamená, že počas tohto obdobia môže k vypadávaniu vlasov prispieť veľa vecí. Dočasná strata vlasov zvaná “telogén effluvium” môže nasledovať po akejkoľvek stresujúcej udalosti, alebo dokonca po výraznom úbytku hmotnosti alebo veľkej diétnej zmene, ktorú vaše telo vníma ako stresujúce. Než vyskúšate voľnopredajné séra alebo doplnky pre rast vlasov, je najlepšie porozprávať sa so svojím lekárom a požiadať ho, aby skontroloval vaše hladiny kľúčových živín, ako je železo, zinok, vitamín D a selén, ktoré všetky zohrávajú úlohu vo vlasoch a folikuloch.

4.) Dýchacie problémy

Toto je možno jeden z najprekvapivejších príznakov na zozname, ale početné štúdie ukazujú, že funkcia pľúc počas menopauzy klesá a že to nie je len starnutím. Pokiaľ sa vám pri cvičení horšie dýcha alebo sa prebúdzate s pocitom, že vám niekto sedí na hrudi, môže to súvisieť s menopauzou. Okrem štandardného odporúčania porozprávať sa so svojím lekárom môžu pomôcť dychové cvičenia a joga.

5.) Únik moču

Ženy v perimenopauze a menopauze majú viac močových príznakov, ako je hyperaktívny močový mechúr a urgentná inkontinencia, čo je eufemistický spôsob, ako povedať, že sa snažíme nepočúrať. Mnoho žien to pripisuje tomu, že mali deti alebo sa zúčastnili nárazových športov, ako je beh. Inkontinenciu alebo prebúdzanie sa na cikanie viackrát za noc však zažíva skoro každá perimenopauzálna žena, a to opäť vďaka hormonálnym zmenám. Tieto príznaky môžu tiež naznačovať závažnejší problém nazývaný genitourinárny syndróm menopauzy (GSM). Pokiaľ okrem inkontinencie bojujete s bolesťou, nízkym libidom alebo sexuálnou dysfunkciou, rozhodne navštívte lekára. Inkontinencia nie je niečo, s čím sa musíme naučiť žiť. Špecialista na panvové dno môže pomôcť diagnostikovať základnú príčinu a odporučiť možnosti liečby.

6.) Syndróm pálenia úst (Burning Mouth Syndrome)

Máte pretrvávajúci pocit pálenia alebo mravčenia v ústach? Je možné, že máte BMS spojený s perimenopauzou. Príznaky BMS trvajú najmenej štyri až šesť mesiacov, často dlhšie, a niekedy sú sprevádzané necitlivosťou, suchom v ústach alebo zmenami chuti. Zatiaľ čo BMS spôsobuje mnoho vecí, vrátane alergií, nedostatkov živín a niektorých liekov, je oveľa častejšie u žien v perimenopauze ako u akejkoľvek inej demografickej skupiny. Až 90 % prípadov BMS tvoria ženy v perimenopauze1, aj keď nikto presne nevie prečo. Ľuďom s BMS sa odporúča vyhýbať sa fajčeniu, koreneným jedlám a alkoholu. Pomôcť môže hormonálna terapia alebo niektoré farmaceutiká.
 

Aké potraviny a doplnky stravy zmiernia symptómy perimenopauzy a menopauzy?

1.) Ľanové semienko 

Ľanové semienko a ľanový olej sú dobrým zdrojom lignanov, ktoré majú tendenciu vyrovnávať ženské hormóny, fungujú ako antioxidanty a pomáhajú pri prevencii vzniku kardiovaskulárnych problémov.

2.) Vápnik 

Prevencia straty kostí. Strata kostnej hmoty sa môže stať vážnym problémom, akonáhle hladina hormónov po menopauze klesne. Je dôležité prijímať dostatok vápnika, ideálne z potravy, ako sú sardinky, listová zelenina alebo mliečne výrobky.

3.) Vitamín D 

Pre zdravie kostí je rovnako dôležitý ako vápnik, pretože bez vitamínu D vaše telo nemôže vápnik absorbovať. Väčšina dospelých potrebuje 600 IU až 800 IU denne. Vitamín D získame zo slnečného žiarenia a je aj v mnohých potravinách a doplnkoch stravy. Práve tie by sme mali v našich zemepisných šírkach užívať od jesene do jari, keď telo dostatočne nevystavujeme slnečným lúčom.

4.) DHEA: Hormón mladosti

Prirodzené hladiny hormónu DHEA v našom tele po tridsiatke klesajú. Niektoré malé štúdie zistili, že doplnky DHEA zmierňujú príznaky menopauzy, ako je nízke libido a návaly tepla.

5.) Rybí tuk a sója

Ženy v menopauze v USA majú viac ako osemkrát vyššiu pravdepodobnosť návalov tepla ako ženy v ázijských krajinách. Mohla by sója a rybí tuk v ázijskej strave spôsobovať tento rozdiel? Možno. Na zmiernenie návalov sa niekedy používajú potraviny zo sóje (tofu), ktorá má v sebe veľa fytoestrogénov - zlúčeniny podobné estrogénu, ktoré sa nachádzajú v niektorých rastlinách a viažu sa na estrogénové receptory. Táto štúdia2 ukazuje priaznivý efekt konzumácie omega-3 mastných kyselín z rybieho tuku na redukciu návalov tepla.

6.) Dong Quai 

Dong Quai je tradičná čínska bylinka, ktorej sa tiež hovorí "ženský ženšen" a ktorá sa už po stáročia používa na podporu ženskej hormonálnej rovnováhy.

7.) Horčík 

Prispieva k správnej funkcii nervovej sústavy a pomáha udržať stabilnú hladinu energie. Ďalej podporuje vstrebávanie vápnika, ktorý je dôležitý pre normálny stav kostí.

8.) Ashvaganda

Adaptogénna bylina, ktorá podporuje duševnú aj fyzickú odolnosť. Má významné antioxidačné účinky, zvyšuje vitalitu, čistí telo a zbavuje ho toxínov a voľných radikálov, navyšuje počet krviniek, znižuje krvný tlak, harmonizuje hladinu krvného cukru a znižuje cholesterol v krvi.3
 
 
 
Lenka Havlíček
 
 
  1. Francisco J Silvestre, Javier Silvestre Rangil, Pía López Jornet: Burning mouth syndrome: a review and update, publikováno v květnu 2015 na webu https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov , dostupné  z https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25952601/
  2. S Palacios, M Lilue, A Mejia, C Menendez: Omega-3 versus isoflavones in the control of vasomotor symptoms in postmenopausal women, publikováno 31.5.2017 na webu https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov , dostupné z  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28562117/
  3. Sriram Gopal, Ashutosh Ajgaonkar, Padmaja Kanchi: Effect of an ashwagandha (Withania Somnifera) root extract on climacteric symptoms in women during perimenopause: A randomized, double-blind, placebo-controlled study, publikováno 22.9.2021 na webu https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov  dostupné z  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34553463/
 
Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!