Camu Camu

Camu Camu (Myrciaria dubia) je divoká rastlina amazonského dažďového pralesa v Peru, Brazílii, Kolumbii a Venezuele. Jedná sa o nízky strom, ktorý má biele sladko voňajúce kvety a ľahko červené plody. Camu Camu je svojou veľkosťou podobný citrónu a vo vnútri sa pýši nažltlou dužinou. Chuťovo sú veľmi kyslé a preto sa bežne prášok z Camu Camu mieša s inými potravinami.

Medzi najvýraznejšie prednosti tohto ovocia určite patrí vysoký obsah vitamínu C. Dokonca sa radí na prvé miesto, čo sa týka obsahu vitamínu C všetkých potravín na Zemi. Vďaka tomu má silné antioxidačné a proti***ové vlastnosti. Bolo zistené, že plody obsahujú antokyány. Antokyány sú vo vode rozpustné pigmenty, ktoré môžu mať, v závislosti od pH, červenú až tmavo fialovú farbu a majú v rastlinách dôležitú funkciu. Bráni rastliny pred mnohými faktormi vonkajšieho prostredia a pre človeka majú zásadný vplyv, pretože chránia pred oxidačným stresom.

Výhody konzumácie Camu Camu

  • Zlepšuje zdravie pečene
  • Má antioxidačné vlastnosti, ktoré bojujú proti oxidačnému stresu
  • Pomáha udržať zdravie ústnej dutiny, vrátane zdravých ďasien
  • Podporuje kardiovaskulárne zdravie
  • Prispieva k tvorbe kolagénu
  • Pomáha chrániť zdravie očí
  • Reguluje hladinu cukru v krvi
  • Pomáha k správnej funkcií nervového systému
  • Zlepšuje náladu
  • Má neuroprotektívne účinky - môže pozitívne pôsobiť proti Parkinsonovej chorobe

700-x2v7s36oyfu67293-prinosy-camu-camu-infografika-brainmarket-sk

Ako silná zmes antioxidantov a vitamínu C podporuje zdravie pečene a to aj u osôb, u ktorých bola preukázaná cirzhóza pečene. Camu Camu je skrátka zmes fytochemikálií, vitamínov (C, B2, B3) a minerálov (vápnik, draslík, železo). Ďalej má vysoké množstvo karotenoidov ako je luteín a zeaxantín, ktoré výrazne podporujú zdravie očí. Okrem toho sa používa k boju proti vírusovým infekciám, oparu, prechladnutí, používa sa ako podporná liečba pri ateroskleróze, ochorení a zá***u ďasien aj pri syndróme chronickej únavy. Antivírusové a antibakteriálne vlastnosti bobúľ Camu Camu pomáhajú budovať zdravý imunitný systém v našom tele a bojujú proti infekciám a chorobám. Camu camu obsahuje malé množstvo pektínu a škrobu. Medzi hlavné cukry obsiahnuté v tomto ovocí patrí glukóza a fruktóza.

Vzhľadom k tomu, vitamín C zvyšuje počet bielych krviniek v našom tele, má schopnosť chrániť naše telo pred infekciou. Preto je Camu Camu vhodné ovocie pri nachladnutí a chrípke.

Okrem antioxidantov, vitamínov a minerálov obsahuje Camu Camu esenciálne aminokyseliny leucín a valín, ktoré môžeme získať iba stravou. Leucín je esenciálna aminokyselina, ktorá je nevyhnutná pre rast svalového a kostného tkaniva a na regeneráciu a produkciu rastových hormónov. Valín je tiež aminokyselina a je dôležitá, pretože zabraňuje rozpadu svalov a je dôležitý pre nervový systém a kognitívne funkcie.

Camu Camu sa najčastejšie vyskytuje vo forme prášku, pretože je takto viac koncentrované a má tak dlhšiu dobu trvanlivosti. Bežne možno Camu Camu použiť ako prísadu do ranného smoothie, alebo jogurtu a müsli, ale tiež do pečenia a zmrzliny.

Veronika Halusková

 

***slovo zápal sa nesmie používať.

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!