Berberin - na diabetes aj tráviace problémy

Berberin je látka pochádzajúca z Číny a Indie, kde bol používaný už pred tisíc rokmi v tradičnej čínskej medicíne (TČM) a ajurvéde. A na čo je využívaný dnes? Štúdie ukázali jeho silné antimikrobiálne, protinádorové, protizápalové účinky či efekty na znižovanie krvnej glukózy. Suplementy obsahujúce berberín sú lacné a veľmi známe pre svoje antibakteriálne účinky. Berberín je schopný prirodzene liečiť choroby bez použitia antibiotík.

Čo je to berberin?

Berberin (tiež známy ako berberín hydrochlorid) je naturálny alkaloid nachádzajúci sa veľkom množstve byliniek ako zlatobyľ, dráč, zlatovka, oregonské hrozno či zázvor. Berberín v týchto rastlinách nájdeme v kôre, koreňoch aj podzemkoch. Má tak sýto žltú farbu, že sa používa ako prírodné farbivo. Hlavnou zložkou je v dvoch rastlinách obľúbených v prírodnej medicíne Coptidis Rhizoma a Phellodendri Chinensis Cortex. V TČM sú tieto bylinky požívané po dlhú dobu pri liečbe diabetes a problémy s tráviacim traktom ako hnačka či bakteriálna gastroenteritída.

Čo sú to alkaloidy? 

Sú definované ako skupina prírodných látok obsahujúca hlavne základné atómy dusíka. Konzumácia týchto zlúčenín je propagovaná pre svoje funkcie na ľudské telo, obzvlášť na kardiovaskulárne a metabolické zdravie.

Mnoho štúdií odkrylo ochranné funkcie berberínu pred:

  • Metabolickým syndrómom
  • Cukrovkou 
  • Infekciami tráviaceho traktu 
  • Srdcovými problémami 
  • Vysokým cholesterolom 
  • Vysokým krvným tlakom 
  • Problémy s imunitou 
  • Problémy s kĺbmi 
  • Zníženou hustotou kostí 
  • Kontrolou váhy 
  • Depresiou a zníženou kognitívnou funkciou 
  • Formovaním rakovinotvorných buniek 

Ako je možné, že tento alkaloid prináša pre naše telo toľko pozitív?

Všetko len vďaka molekulárnej štruktúre berberínu. Molekulárny vzorec berberínu je C20H18NO4, rovnako ako napríklad jatrorrhizin (iný protoberberinový alkaloid), dokáže pre ľudské zdravie úplné zázraky!

Zdravotné benefity Berberinu

1.) Potencionálny liek na cukrovku

Niektoré štúdie odkryli efekty berberínu na krvný cukor. Znižovaniu glukózy v krvi môže pomôcť predchádzať a prípadne liečiť diabetes II typu. Ďalšie pozitíva zahŕňajú lepší metabolizmus tukov a glukózy, efekty na zápalovosť tela a lepšiu senzitivita na inzulín u pacientov s metabolickým syndrómom.

Jedno z najprekvapivejších zistení sa objavilo v štúdii, ktorá porovnávala účinky Berberinu 500mg dávkovaných 2-3x denne po dobu 3 mesiacov s liekom na cukrovku zvaným Metformin. Berberín bol pri kontrole krvného cukru a metabolizmu tukov rovnako efektívny ako liek Metformin. Preto je teraz považovaný za potenciálneho pomocníka pri problémoch s krvným cukrom. Ďalšie štúdie preukázali zlepšenie v rámci krvnej glukózy a opravy chýb pri metabolizácii lipidov. Napríklad štúdia publikovaná v Evidencie-Based Complementary and Alternative Medicine poukázala na zlepšenie senzitivity na inzulín vďaka zlepšenej sekrécii adipokinu. Vďaka svojim efektom na inzulínovú senzitivitu môže berberín pomôcť predchádzať poškodeniu pečene!

2.) Môže pomôcť znížiť cholesterol a vysoký krvný tlak

Existuje evidencia potvrdzujúca účinky berberínu na znižovanie LDL, celkového cholesterolu a vysokého krvného tlaku. Štúdia vydaná v časopise Metabolizmus ukázala zníženie množstva cholesterolu a triglyceridov u pacientov trpiacich cukrovkou II typu. Mechanizmom účinku sa zdá byť obmedzenie sekrécie PCSK9, čo podľa štúdii na Harvard Medical School pomáha znižovať cholesterol. Samostatná štúdia zistila, že kombinované podávanie červenej kvasnicovej ryže, ktorá je dobre známa svojou schopnosťou prirodzene znižovať hladinu cholesterolu, a berberínu môže poskytovať širší rozsah ochrany cholesterolu s nižším rizikom závažných nežiaducich účinkov v porovnaní s liečbou statíny na predpis.

V štúdiách na zvieratách bolo pozorované zníženie abnormálne vysokých koncentrácií lipidov v krvi vďaka podporenému vylučovaniu tukov z pečene a zabránenému vstrebávaniu tukov v črevách. Vďaka svojim účinkom na LDL cholesterol a triglyceridy v krvi, množstvo test0sterónu, znižovanie pomeru obvodu pása a bokov môže pomôcť ženám so syndrómom polycystických vaječníkov (najčastejšia príčina neplodnosti u žien). Jedincom trpiacim na metabolický syndróm môže byť berberín prínosný pri znižovaní vysokého krvného tlaku, ak je kombinovaný s vyváženou stravou a antioxidantmi. Prínosné môžu byť aj suplementy typu: kyselina listová, koenzým Q10 či astaxanthin.

 

3.) Môže podporiť chudnutie

Berberin je jedna z mála zlúčenín schopná aktivovať kinázu proteínu adenozín-monofosfátu (AMPK). AMPK je enzým schovaný vo vnútri buniek ľudského tela, občas nazývaný ako špeciálny prepínač metabolizmu, pretože hrá dôležitú úlohu pri regulácii metabolizmu tela. Aktivácia AMPK podporuje spaľovanie tukov v bunkových mitochondriách, čo je hlavným dôvodom, prečo štúdie potvrdzujú funkciu berberínu pri spomaľovaní akumulácie tukov a ochranou pred metabolickým syndrómom.

V štúdii publikovanej v Phytomedicine, bolo podávané dospelým obéznym ľuďom 500mg berberínu v orálnej forme 3x denne po dobu 12 týždňov. Funkčnosť a bezpečnosť suplementácie bola kontrolovaná pomocou merania telesnej váhy, rozboru metabolizmu, meraním lipidov a hormónov v krvi, hodnotami zápalových látok, kompletným krvným panelom a pomocou EKG. Výsledkom štúdie bolo zistenie, že berberín je účinný pri znižovaní množstva lipidov v krvi a zlepšení chudnutia.

4.) Ochrana pred zníženou kognitívnou výkonnosťou

Štúdie ukázali potenciálne terapeutické efekty proti neurodegeneratívnym ochoreniam ako Alzheimerova či Parkinsonova choroba a neurodegenerácia vyvolané traumou. Aj keď ďalšie štúdie budú nutnosťou, zatiaľ vykonané objavili rozsiahle pozitívne efekty zlepšujúce neuro-protektívne funkcie či obmedzenie neuro-degenerácie samotnej.

Štúdie ďalej ukázali možné pozitívne efekty pri boji s depresiou. Existuje evidencia potvrdzujúca ochranné aktivity berberínu na centrálny nervový systém. Veľmi dôležitá je schopnosť inhibície mono-aminooxidázy A, enzýmu, ktorý je zapojený do procesu degradácie nor-epinefrínu a serotonínu (hormóny zlepšujúce náladu a motiváciu).

5.) Pomáha regulovať premnoženiu baktérií v tenkom čreve

Pacienti trpiaci symptómami premnoženia baktérií v tenkom čreve (SIBO) sú v bežnosti odkázaní na liečbu antibiotikami s možnosťou neúspechu. Úlohou štúdie publikovanej v Global Advances in Health and Medicine bolo zistiť porovnanie funkčnosti antibiotík a bylinnej liečby pri syndrómoch SIBO. Štúdia zistila, že liečba bylinkami (zahŕňajúci berberín) bola rovnako účinná a bezpečná ako liečba antibiotikami.

 

6.) Podporuje zdravie srdca

Časť pozitívnych efektov na srdce závisí od schopnosti berberínu regulovať krvný cukor a mieru obezity u ľudí. Oba tieto stavy, ako konštantne vysoký krvný cukor, tak obezita sú potenciálnymi rizikami pre kôrnatenie tepien. Berberín tiež pomáha vylučovaniu oxidu dusnatého (NO), ktorý umožňuje roztiahnutie ciev, zlepšenie prekrvenia, zníženie krvného tlaku a ochranu pred aterosklerózou. Štúdia publikovaná v World Journal of Cardiology uvádza, že ľudia suplementujúci berberín preukazovali lepšie srdcové funkcie a boli schopní vykonávať cvičenia lepšie, než ľudia konzumujúci placebo. Funkcie na kardiovaskulárny systém tela umožňujú potenciálne použitie berberínu pri liečbe arytmii či srdcového zlyhania.

7.) Môže podporiť zdravie pľúc

Štúdie preukazujú pozitívne efekty berberínu pre funkcie pľúc vďaka protizápalovým účinkom. Alkaloid berberín pomáhal redukovať zápalovú pľúc pri akútnom vdychu cigaretového dymu. V štúdii publikovanej v časopise Inflamation, boli myši konfrontované cigaretovým dymom spôsobujúcim akútny zápal v pľúcach, potom boli podporené 50mg/kg berberínu podávaným priamo do žalúdka. Pri vyšetrení pľúc bol zistený zápal v pľúcnych pivniciach, bunkový opuch a abnormálna retencia vody. Pri použití berberínu ešte pred vystavením dymu bolo zistené markantné zníženie zápalu a poškodenie pľúc vďaka protizápalovým účinkom berberínu.

8.) Môže ochrániť pečeň 

Ranné štúdie preukázali zlepšenú ochranu pečene pred poškodením vďaka zníženiu krvného cukru triglyceridov a inzulínovej rezistencie, čo sú markery ľudí s pečeňovým poškodením či hepatitídou. Pre potvrdenie protektívnych účinkov na pečeň je nutné vykonať ďalšie skúmanie. Berberin tiež môže pomôcť pri stučnenej pečeni. Podľa štúdií má berberín antiglykemické a antydyslipidemické účinky, zjednodušene povedané zlepšuje metabolizmus lipidov a glukózy, čo môže pomôcť zabrániť hlavným dôvodom tučnej pečene.

9.) Má potencionálne účinky proti rakovine

Čím ďalej častejšie sa objavujú štúdie skúmajúce reguláciu rakovinotvorných buniek berberínom HCL. To z dôvodu, že berberín môže spôsobiť elimináciu rakovinotvorných buniek. Jeho anti-rakovinotvorné efekty, hlavne inhibícia rastu rakovinotvorných buniek a ich proliferácia umožňuje jeho zaradenie do liečiv používaných u ľudí trpiacich rakovinou. Berberinom začatá apoptóza (hromadné ničenie) buniek rakoviny jazyka, bola skúmaná v China Medical University.

Ako a v akom množstve berberin užívať

Berberin, často vo forme berberínu HCL, je na zohnanie online či v lekárňach a obchodoch zaoberajúcich sa zdravím. Snažte sa nezameniť berberín s piperinom (extrakt z korenia), berberrubínom, či berberolom (kombinácia extraktov zázvoru a pestreca). Keďže životnosť berberínu v ľudskom tele je veľmi krátka, je nutné suplementáciu užívať pravidelne (napríklad 3x denne) pre udržanie stabilnej hladiny v krvi. Vo väčšine štúdii je užívaných 900-1500mg denne. Najviac odporúčaným dávkovaním je 500mg 3x denne, čo nám dohromady dáva oných 1500mg.

Ideálne by mal byť suplement konzumovaný s jedlom pre využitie jeho efektov na krvný cukor a množstvo lipidov v krvi. Vysoká akútna dávka môže spôsobiť žalúdočné problémy ako kŕče či hnačku, toto je ďalší dôvod, prečo berberín dávkovať v menšom množstve častejšie. Na určenie dávkovania je dobré sa poradiť s praktickým lekárom. Niektorí ľudia používajú berberín priamo na kožu na liečbu popálenín, či na oči pri liečbe bakteriálnych infekcií ako trachnóm (často spôsobujúce slepotu). Berberín bol tiež účinný pri napadnutí kože baktériami, prvokmi a plesňami.

Riziká, vedľajšie účinky a interakcie

Pozor by si mali dať ľudia používajúci akékoľvek lieky či antibiotiká, pred použitím berberínu je dobré sa poradiť s obvodným lekárom. Toto obzvlášť platí pre liečivá upravujúce glukózu v krvi. Keďže berberín vie znižovať krvný cukor, pozor by si mali dať diabetici používajúci inzulín, a to z dôvodu, aby v tele nevznikli príliš malé koncentrácie krvného cukru a nedošlo k hypoglykémii. Najmenšiu pozornosť by mali berberínu venovať ľudia používajúci lieky na vysoký krvný tlak. Berberin nie je odporúčaný pre dojčiace a tehotné ženy. Ak berberín plánujete užívať dlhšie ako 12 týždňov, konzultujte vhodnosť s lekárom.

Z celkového pohľadu alkaloid berberín má výborný bezpečnostný profil! Hlavnými vedľajšími účinkami môžu byť problémy s trávením prameniace v žalúdku, tie sa však vyskytujú veľmi zriedka a v malej miere. Vďaka nízkemu ale častému dávkovaniu, sa môžeme aj týmto malým nepríjemnostiam vyhnúť!

 

Rostislav Nestrašil

 

Zdroje

1. Ho YT, Lu CC, Yang JS, Chiang JH, Li TC, Ip SW, Hsia TC, Liao CL, Lin JG, Wood WG, Chung JG. Berberine induced apoptosis via promoting the expression of caspase-8, -9 and -3, apoptosis-inducing factor and endonuclease G in SCC-4 human tongue squamous carcinoma cancer cells. Anticancer Res. 2009.

2. TAN, Wen, LI, Meiwan CHEN a Yitao WANG. Berberine hydrochloride: anticancer activity and nanoparticulate delivery system. International Journal of Nanomedicine. 2011.

3. ZHAO, Li, Zhen CANG a Honglin SUN. Berberine improves glucogenesis and lipid metabolism in nonalcoholic fatty liver disease. 2017.

4. FENG, Xiaojun, Antoni SUREDA, Samineh JAFARI, et al. Berberine in Cardiovascular and Metabolic Diseases: From Mechanisms to Therapeutics. Theranostics. 2019.

5. LI, Yan, Qing ZHANG a Lei CHEN. Effect of berberine in treating type 2 diabetes mellitus and complications and its relevant mechanisms. 2015.

6. PubChem. Bethesda (MD): National Library of Medicine (US), National Center for Biotechnology Information; 2004. PubChem Compound Summary for CID 2353, Berberine.

7. CAO, Changfu a Meiqing SU. Effects of berberine on glucose-lipid metabolism, inflammatory factors and insulin resistance in patients with metabolic syndrome. Experimental and Therapeutic Medicine. 2019

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!