8 benefitov low-carb diéty

Obľúbená nízkosacharidová diéta je založená na obmedzení sacharidov (obilnín, príloh, ovocia a potravín s pridaným cukrom), namiesto nich sa zaraďujú potraviny s vysokým obsahom bielkovín a tukov.

S akými typmi sa môžeme stretnúť?

  • Označenie low-carb sa všeobecne používa pri príjme okolo 150g sacharidov / deň
  • Pri keto diéte sa sacharidy udržujú pod hranicou 50g / deň

Každému ale môže vyhovovať iný pomer živín, preto je dôležité vždy pristupovať k jedálničku individuálne. Aké výhody môže nízkosacharidová strava priniesť?

Prečo sú low carb a najmä keto diéty tak populárne?

Pri konzumácii sacharidov sa uvoľňuje hormón inzulín a zvyšuje sa hladina glukózy v krvi. Z glukózy je v tele vytvorený glykogén, a práve inzulín nevyužitý glykogén ukladá prevažne do podkožného tuku. Po vylúčení sacharidov zo stravy sú zásoby glykogénu nízke, čím sa zabraňuje ukladaniu tukov. Akonáhle organizmus spotrebuje všetky zásoby glykogénu, začne využívať ako palivo náš telesný tuk.

1.) Rýchle chudnutie

Nízkosacharidové stravovanie môže byť skvelý pomocník pri redukcii váhy bez zbytočného počítania kalórií a pocitu hladu. Dôležité je sa zamerať na konzumáciu plnohodnotných potravín. Princípom nízkosacharidového stravovania nie je hladovanie. Znížený príjem sacharidov je doplnený iným zdrojom energie tak, aby telo nechýbalo. Naopak zvýšený príjem tukov a bielkovín zaistí sýtosť na dlhú dobu bez zbytočného prejedania.

2.) Lepšie kognitívne funkcie

Čím viac konzumujeme sacharidov, tým menej máme v jedálničku zdravých tukov, ktoré potrebujeme pre správnu funkciu mozgu, reguláciu hormónov, a ďalších. Cukor je nielen návykový, dokonca má veľké účinky na mozgovú činnosť. Po konzumácii potravín s vysokým obsahom sacharidov môžete pociťovať nával energie, ktorý po krátkom čase strieda pocit únavy a podráždenosti.

Správnu mozgovú činnosť podporujú skôr zdravé tuky. Preto by sme mali dbať na stály prísun týchto tukov, aby mohol mozog podávať optimálny výkon. Touto problematikou sa zaoberajú aj vedecké štúdie. Bolo zistené, že nezdravá strava s vysokým obsahom cukru, ale nízkym obsahom zdravých tukov, ako sú omega-3 MK, bola spojená s nižšou kognitívnou funkciou a inzulínovou rezistenciou.

Výskumy tiež potvrdzujú, že ketogénna diéta môže mať aj terapeutické účinky napríklad u pacientov s Alzheimerovou chorobou a demenciou. Zlepšenie bolo preukázané aj pri ďalších neurologických poruchách, ako je epilepsia, bolesti hlavy, poruchy spánku, autizmus, roztrúsená skleróza.

3.) Znížené riziko metabolického syndrómu a srdcových chorôb

Metabolický syndróm je úzko spätý s rizikom cukrovky a srdcových ochorení. Zahŕňa príznaky ako je zvýšený krvný tlak, obezitu, zvýšenú hladinu cukru v krvi a nízke hladiny HDL cholesterolu. Na zníženie rizika srdcových chorôb sú nízkosacharidové diéty ešte viac účinnejšie ako nízkotučné. Bolo preskúmané, že nízkosacharidová diéta dokonca zapríčinila výrazne väčší nárast žiaduceho HDL cholesterolu a väčší pokles triglyceridov.

4.) Nižšie riziko vzniku diabetu 2. typu

Mnoho štúdií poukazuje na fakt, že je účinným nástrojom v prevencii cukrovky II. typu. Nielen, že má pozitívne účinky na zníženie hmotnosti, ale aj na hladinu glukózy v krvi. Štúdie poukazujú aj na to, že dodržiavanie low-carb diéty pri cukrovke môže výrazne znížiť potrebnú medikáciu.

5.) Pomáha v boji proti rakovine

Výskum potvrdzuje, že strava s vysokým obsahom rafinovaných cukrov prispieva k poškodeniu buniek voľnými radikálmi a v skutočnosti vyživuje rakovinové bunky a napomáha ich rýchlejšiemu množeniu. Nízkosacharidové stravovanie spôsobí zníženie oxidačného stresu, a tak môže pôsobiť ako prirodzená liečba rakoviny a spôsobovať zlepšenie imunitných funkcií. Nemusíte sa báť, že budú ohrozené zdravé bunky, tie vedia energiu využívať aj z tukov.

6.) Menej chutí a väčší pocit sýtosti

Leptin a ghrelin sú hormóny, ktoré majú veľký vplyv na kontrolu chuti do jedla. Ketóny, ktoré telo vytvára počas ketónovej diéty potláčajú ghrelín, čím znižujú hlad a chuť do jedla. Nemusíte priamo držať keto diétu, ale aj nižší príjem sacharidov stačí na ovládnutie nechcených chutí. Inými slovami sacharidy rýchlo zvyšujú hladinu inzulínu, cukor v krvi rapídne klesá a zvyšuje sa ghrelín. Čo neskôr vedie k túžbe po ďalšom jedle. Tuky a bielkoviny dokážu viac a dlhodobo zasýtiť, preto sa týmto stravovaním dá predísť nechceným desiatam medzi hlavnými jedlami.

7.) Lepšie trávenie

Cukor vyživuje zlé baktérie v tráviacom trakte. Strava s vysokým obsahom sacharidov môže napáchať veľké škody:

  • Kvasinkové infekcie – zmnožením Candida v črevách
  • Zhoršenie príznakov dráždivého čreva (IBS)
  • Zvýšenie priepustnosti čriev

Dostatok zeleniny, kvalitných bielkovín a zdravých tukov môžu naopak napomáhať vyživovať tráviaci trakt a obmedzovať množenie nežiaducich baktérií. Výskum potvrdil, že u pacientov so syndrómom IBS sa už po dvoch týždňoch nízkosacharidovej diéty zlepšili príznaky (zmiernenie bolestí brucha, lepšie trávenie a zažívanie).

8.) Zlepšenie hormonálnej rovnováhy

obmedzením sacharidov nedochádza k tak výrazným výkyvom hladiny krvného cukru, klesá produkcia inzulínu, a tým sa zlepšuje hormonálna rovnováha organizmu. Ďalší pozitívny vplyv má na zlepšenie funkcie neurotransmitérov a zlepšenie nálady. U výskumov ohľadom psychického stavu pacientov bolo potvrdené, že nízkosacharidová diéta bohatá na bielkoviny znižuje depresiu a zvyšuje celkovú psychickú pohodu.

Čo si z toho odniesť?

Low carb diéta nie je len spôsob, ako účinne schudnúť nejaké nechcené kilá, ale často sa tiež využíva ako súčasť liečby niektorých ochorení

  • Vhodná pri liečbe epilepsie, neurologických problémov, cukrovky typu II.
  • Zmierňuje výkyvy energie počas dňa
  • Môže celkovo podporiť zdravie
    • Má pozitívny vplyv na hladinu triglyceridov v krvi
    • Zvyšuje hladinu žiadúceho HDL cholesterolu
    • Znižuje hladinu cukru v krvi
    • Znižuje tlak krvi

Low carb môže byť veľmi vhodným nástrojom na chudnutie a zlepšenie zdravotnej stránky. Správne zostavená nízkosacharidová diéta vám dodá dostatočné množstvo energie, živín, minerálov, vitamínov. Rozhodne stojí za vyskúšanie, ale nie každému bude tento štýl stravovania vyhovovať. Je dôležité si nájsť správny a udržateľný smer, ktorý bude sedieť do vášho životného štýlu.

 

 

Lucie Voráčková

 

Zdroje

OH, Robert; GILANI, Brian; UPPALURI, Kalyan R. Low carbohydrate diet. 2019.

BROWN-BORG, Holly M. Disentangling high fat, low carb, and healthy aging. Cell Metabolism, 2017.

BROUNS, Fred. Overweight and diabetes prevention: is a low-carbohydrate-high-fat diet recommendable?. European journal of nutrition, 2018.

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!