Prečo nakupovať BIO potraviny?

Trh s BIO potravinami posledné roky len prekvitá. V dobe našich prababičiek boli všetky produkty v BIO kvalite. Žiaľ, dnes to nie je taká samozrejmosť. Za kvalitné produkty si nielen priplatíme, ale aj ich nie je neobmedzené množstvo. Okrem toho prístup ku kvalitným potravinám nie je taký, ako by sme si často predstavovali. Ale prečo? Premýšľali ste niekedy, aký je rozdiel medzi bio potravinami a tými, ktoré bežne nájdete na pultoch supermarketov? Čo sú vlastne BIO potraviny? Aké musia spĺňať štandardy a podľa čoho ich môžete vyberať? Čo môže pomôcť k ľahšej orientácii na trhu potravín?

Ekologické hospodárstvo

Myšlienka biopotravín je veľmi jednoduchá. Je to v podstate návrat k pôvodnej produkcii potravín. A to nielen tých rastlinných, ale veľký rozdiel je aj v chove zvierat, produkcii mäsa a živočíšnych produktov. Naozajstní BIO poľnohospodári sa nestarajú len o svoje vlastné vrecko, ale záleží im na tom, aby po ich pestovaní zostala čo najmenšia stopa. Ide hlavne o to, že poľnohospodárstvo prešlo za posledné desiatky rokov pomerne veľkými zmenami a to predovšetkým v záujme čo najväčšieho zárobku. Pestovanie musí byť čo najrýchlejšie a za týmto účelom poľnohospodári často úrodu žnú predčasne, plodiny nemajú možnosť prirodzene dozrieť a musia sa im "pomôcť" chémiou.

Je zaujímavé, že postupom času, sme sa naučili "čítať" etikety na potravinách ktoré kupujeme. Sledujeme množstvo pridaných látok, éčok a chceme kupovať kvalitné potraviny. Avšak často je to opačne pri potravinách ako je mäso či ovocie a zelenina. Pritom tie sú veľmi často pod paľbou chémie.

Organické plodiny, ktoré sú považované za BIO potraviny, musia byť pestované bez akýchkoľvek GMO, pesticídov, syntetických herbicídov alebo hnojív. Ani nie je divu, že také poľnohospodárstvo vyžaduje viac úsilia a je finančne nákladnejšie, čo sa zákonite musí odraziť aj cene konečného produktu.

vyhody_konzumace_bio_potravin_infografika_brainmarket_cz

Ak hovoríme o BIO potravinách, máme na mysli potraviny, ktoré spĺňajú normy či už z hľadiska pestovania, spracovania, skladovania i následného predaja potravín. To všetko sa samozrejme na výsledných potravinách prepisuje. Normy sa medzinárodne líšia, ale v rámci EÚ musia ekologickí výrobcovia dodržiavať normy stanovené v ekologických nariadeniach EÚ. Čo sa týka výroby konečného produktu tak ten, ktorý má označenie BIO, nesmie obsahovať žiadne pridané látky (éčka) alebo syntetické arómy.

Potraviny a množstvo pesticídov

Jednou z hlavných nevýhod konvenčných potravín je prítomnosť pesticídov. Aby sa zabránilo napadnutiu plodín škodcami, je potrebné používať pesticídy. Hoci odvádzajú dobrú prácu pri udržiavaní určitých škodcov mimo plodiny, sú tiež zložené zo silných chemikálií, ako je organofosfor. Ide o neprirodzenú minerálnu zlúčeninu a viac ako 80% tohto materiálu v našom tele pochádza z konzumácie potravín obsahujúci pesticídy. Organofosfor je spájaný s radom zdravotných problémov. Bohužiaľ faktom tiež je, že pesticídy z plodov neumyjete, pretože sú odolné voči vode.

Hlavné piliere produkcie ekologických potravín rastlinného i živočíšneho pôvodu

  • Obmedzené použitie iba prírodných pesticídov.
  • Neobsahuje žiadne geneticky modifikované prísady.
  • Neobsahujú antibiotiká.
  • Nepoužívajú sa stimulanty rastu (hormóny).
  • Neobsahujú farbivá ani konzervanty.
  • Dobytok je voľne chovaný.
  • Používajú sa len prírodné hnojivá.

Prečo preferovať BIO produkty?

1.) Výsledný produkt neobsahuje potenciálne škodlivé pridané látky

Hospodársky spôsob pestovania a spracovania BIO potravín, ako je ovocie, zelenina, obilniny, mäso a mliečne výrobky, pripomína počiatky poľnohospodárstva v produkcii potravín. V takom pestovaní sa nepoužívajú chemikálie, antibiotiká alebo nie sú produkované geneticky modifikované potraviny. Existujú prísne pokyny, ktoré musia poľnohospodári a výrobcovia dodržiavať, aby mohli svoje potraviny legálne označovať ako organické. Konkrétne to znamená, že v nich nemôžu byť žiadne umelé potravinárske prídavné látky. Medzi také patria umelé farbivá, príchute, sladidlá alebo konzervačné látky.

2.) Pri produkcii nie sú používané chemické látky

Asi vieme, že akákoľvek priemyselne spracovaná strava nám v dlhodobom horizonte neprospieva. Avšak BIO produkty idú ešte ďalej. Ekologické poľnohospodárstvo je o spôsobe hospodárenia, ktoré venuje pozornosť prírode tým, že sa nepoužívajú chemikálie, ako sú napríklad umelé hnojivá, ktoré by mohli trvalo poškodiť pôdu. Čo sa týka samotného pestovania, tak organické potraviny sa pestujú na pôde, ktorá 3 roky pred zberom neobsahuje žiadne zakázané látky. Toto je mimoriadne dôležitý bod, pretože konvenčné pestovanie ničí humus, ktorý sa tvoril mnoho rokov. Pôda nie je tak kvalitná a dochádza k vymieraniu najrôznejších mikroorganizmov.

vyhody_produkce_bio_potravin_infografika_brainmarket_CZ

3.) Vhodné podmienky pre zvieratá

Čo sa týka chovu zvierat, tak tie žijú v podmienkach, ktoré vyhovujú ich prirodzenému prostrediu a správaniu. Sú chované voľne, na pastve a nie sú používané antibiotiká. Avšak pre zvieratá je jednoznačným prínosom vyššie štandardy ich chovu. Jednoducho povedané, dobytok chovaný pre mäso, vajcia alebo mlieko, musí byť chovaný v podmienkach prispôsobených ich prirodzenému prostrediu, tzn. schopnosťou sa samostatne napásť. Okrem toho sú kŕmené organickým krmivom.

4.) Pestovaním plodín nie je ohrozená biodiverzita prostredia

Biodiverzita čiže biodiverzita prírody je podstatnou súčasťou ekosystému. V čase, keď najčastejšie vidíme lány repky, je takto biodiverzita ohrozená. A to nielen čo sa týka samotnej pôdy, ale aj rastlín, húb a drobných živočíchov ako je hmyz (včely). To má za následok vymieranie niektorých drobných živočíchov, znižuje sa pestrosť jednotlivých druhov živočíchov a mikroorganizmov a sú čím ďalej menšie rozdiely medzi rôznymi miestami.

vysledne_produkty_v_bio_kvalite_infografika_brainmarket_cz

5.) Bio produkty nie sú geneticky modifikované

Bio produkty sú bez GMO, čo je niečo, čo by ste mali hľadať vo všetkom, čo konzumujete. To znamená, že nie sú geneticky upravené (ich DNA sa nemení), ale konvenčne pestované.

6.) Lepšia chuť

Bio produkty chutia oveľa lepšie ako neekologické produkty. Majú viac živín a minerálne a cukrové štruktúry v nich sú oveľa chutnejšie, pretože mali čas prirodzene dozrieť. Okrem toho do nich neboli pridávané žiadne umelé chemikálie. Kvalita chutí v bio ovocí a zelenine je tak oveľa lepšia.

7.) Nižší obsah dusičnanov

Dusičnany sa skladajú z troch atómov kyslíka a jedného atómu dusíka. Keď sú dusičnany vystavené baktériám v ústach alebo enzýmom v tele, menia sa na dusitany, ktoré sa potom menia buď na oxid dusnatý alebo nitrózamíny. Oxid dusnatý je pre telo dobrý, ale keď sú dusitany vystavené teplu, spolu s aminokyselinami sa môžu zmeniť na nitrosamíny, čo sú silné karcinogény. Organické plodiny majú nižšie hladiny dusičnanov ako konvenčné plodiny, pričom hladina dusičnanov je o 30% menšia.

Ekologická certifikácia

Biopotraviny je možné identifikovať pomocou loga BIO priamo na obale. Spoločnosti, poľnohospodári, výrobcovia a dodávatelia, ktorí dodržiavajú všetky normy stanovené certifikačným orgánom vo svojom regióne, môžu umiestniť logo tohto certifikačného orgánu na svoje potraviny.

Aby mohli byť zložené potraviny označené ako ekologické, musí aspoň 95 % zložiek pochádzať z ekologicky pestovaných rastlín alebo zvierat. Pravidlá pre celú EÚ vyžadujú, aby biopotraviny boli schválené ekologickým certifikačným orgánom, ktorý vykonáva pravidelné kontroly, aby zaistil, že potraviny spĺňajú prísny súbor podrobných predpisov týkajúcich sa výrobných metód a označovania. Obdržanie certifikácie nie je na večné časy, ale pravidelne sú výrobcovia BIO potravín kontrolovaní, či sú dodržiavané postupy aj spracovanie potravín a či sú v kvalite, ktorú certifikácia zaručuje. V prípade, že v názve produktu uvedené "BIO" jedná sa o produkt, ktorý spĺňa vyššie zmienené podmienky, pre udelenie takejto certifikácie a s kľudom môžete takýto produkt kúpiť.

Pomocou vo výbere potravín Vám môžu tieto dve označenia:

bio_certifikace 

Biopotraviny a cena

Veľkou námietkou prečo nekupovať bio potraviny môže byť ich cena a z časti je to pravda. Áno, biopotraviny bežne stoja o 20% viac ako bežné potraviny. Produkcia a výroba biopotravín je všeobecne náročná na prácu a zahŕňa používanie organických hnojív a organických postrekov, ktoré sú drahšie ako chemické hnojivá a pesticídy. Preto stojí viac. Okrem toho, ak budete dávať prednosť supermarketom, ktoré si na BIO potravinách pridajú obrovskú maržu, nákup je tak síce pohodlnejší, ale vyjde draho. Je potrebné povedať, že samotná produkcia bio potravín je drahšia, ale pokiaľ budete nakupovať priamo u konkrétneho farmára, určite Vás potraviny vyjdú lacnejšie.

Nakupovaním u lokálnych farmárov podporíte miestnych podnikateľov aj región a môžete sa dozvedieť aj viacerých potravinách, ktoré u nich nakupujete. Navyše šetríte životné prostredie, pretože také BIO potraviny necestujú cez celú Európu, ako to často býva. Dnes už viac-menej všetci menší poľnohospodári v pravidelných intervaloch predávajú tzv. debničky. Ide o sezónne plodiny, ktoré sa samozrejme v priebehu roka menia.

BIO potraviny a BrainMarket

U nás v BrainMarkete chceme ísť príkladom a vyrábať BIO potraviny najvyššej kvality a preto sa snažíme pracovať, ako to len ide s BIO potravinami. Máme teraz síce trochu problém zohnať do našich produktov čokoládu v BIO kvalite, ale aj to čoskoro vyriešime. Navyše sa snažíme dokázať, že BIO potraviny nemusia byť drahšie. Naše produkty by mali byť istotou v neistej dobe a udávať smer, ktorým by sme sa mali vydať my všetci, ktorí chceme byť zdraví a mať okolo seba zdravú faunu a flóru.

Naše horúce novinky sú proteínové cookies, granoly alebo orieškové krémy. Ale môžete u nás nakúpiť prakticky všetko v BIO kvalite v sekcii BrainMax Pure potraviny.

Zrátané podčiarknuté

Pokiaľ vám záleží na vašom zdraví, musí vám záležať aj na tom, čo jete. A pokiaľ ide o kvalitu a zdravie, potom BIO potraviny sú to najlepšie, čo môžete kúpiť, pretože nie sú kontaminované chémiou. Keď budete nakupovať u miestnych farmárov, podporíte svojich "susedov" a rodinné podniky vo vašom okolí. Kupovaním BIO potravín navyše šetríte ako rastliny, tak zvieratká aj kvalitu pôdy. Vďaka tomu tu bude pre ďalšie generácie úrodná pôda a nie spálená zem po intenzívne hnojenom a "striekanom" pestovaní plodín v intenzívnom poľnohospodárstve. Intenzívne poľnohospodárstvo v minulom storočí vyriešilo hlad, ale aj na pulty obchodov prinieslo plodiny a potraviny ošetrené touto chémiou (pesticídy, dusičnany, atď.). Začína nová éra, kedy by sme mohli hľadieť viac do budúcnosti a preorientovať sa na ekologické poľnohospodárstvo, tak ako u susedia v Nemecku. Už len kvôli tomu, aby sme mohli potraviny exportovať na nemecký trh a byť konkurencieschopnejší.

Zvykli sme si dávať prednosť kvantite pred kvalitou, ale vyskúšajte si niekedy produkty v BIO kvalite. Nepotrebujete ich zjesť toľko, už len kvôli tomu, že sú trochu drahšie, ale hlavne chutia naozaj ako vypestované zo záhradky.

Veronika Halusková

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!