Orechové maslá

Orieškové maslá si získali priazeň ako u detí, tak dospelých. Kedysi boli maslá doménou predovšetkým v Spojených Štátoch, kde bolo arašidové maslo priekopníkom v tejto sekcii. Avšak dnes sú orieškové maslá obľúbená pochúťka po celom svete. Najmä v odvetví športových nadšencov, milovníkov zdravej stravy alebo vegetariánov, pre ktorých sú oriešky vhodnou desiatou. Maslá a krémy z orieškov sa stali nenahraditeľnou súčasťou zdravého stravovania, pretože iba jednou lyžičkou orieškového masla získate celý rad mikronutrientov a zdraviu prospešných tukov. A samozrejmosťou je ich vynikajúca nezameniteľná chuť.

Podľa čoho vybrať kvalitné orieškové maslo?

To čo dáva krému tú pravú chuť, sú kvalitné oriešky. Avšak na trhu môžeme nájsť celý rad orieškových masiel, kde sú oriešky valcované množstvom pridaného cukru. Aby sme si boli skutočne istí, že dostávame kvalitatívne to najlepšie, máme pár tipov, podľa čoho sa pri nákupe riadiť:

  • Vyberajte také, ktoré obsahujú vysoké percento orieškov - na prvom mieste by mali byť samozrejme oriešky a takýto krém môže obsahovať aj nepatrné množstvo soli.
  • Kvalitné orieškové maslá by nemali vo svojej naturálnej podobe obsahovať pridaný cukor, alebo rastlinné oleje. Sami dobre vieme, že základná chuť orieškov je pomerne dosť sladká, preto nie je potrebné pridať cukor. Výnimku tvoria orieškové maslá, ktoré sú v spojení s čokoládou. Na takom si môžeme pochutnať, ale samozrejme to s ním nesmieme preháňať. Každopádne dnes je k dispozícii široká škála alternatívnych sladidiel, ktoré odvedú rovnakú prácu ako cukor. Takže odporúčam dať prednosť krémom, ktoré sú sladené sirupmi a prírodnými sladidlami.
  • Vyhýbajte sa takým, ktoré obsahujú škroby alebo zahusťovadlá. To sa väčšinou negatívne premietne aj na samotnej chuti masla, pretože chuť ani aróma už nie je taká intenzívna. Pokiaľ si vyberiete orieškové maslo, ktoré obsahuje vysoké percento orieškov, zrejme nie je ani nutné krém akokoľvek zahusťovať. V opačnom prípade sa poobzerajte po inom.

Rodina BrainMax Pure doplnená o orieškové maslá!

Ako vieme, arašidy patria medzi priekopníkmi orieškových masiel. Hoci sa botanicky arašidy zaraďujú medzi strukoviny, podobne ako oriešky ponúkajú širokú škálu vitamínov, minerálov a stopových prvkov. V najväčšej miere obsahujú arašidy dostatočné množstvo mononenasýtených mastných kyselín (MUFA), najmä kyseliny olejovej. A je to práve správny pomer tukov, vďaka ktorým sa dostávajú do popredia nielen arašidové maslá, ale akékoľvek iné druhy orieškových krémov. Pomer tukov u arašidového masla je veľmi podobný tým v olivovom oleji.

Ako sme si už povedali, sú arašidy v skutočnosti strukovina a pre strukoviny je typické veľké množstvo bielkovín. Arašidy nie sú výnimkou, pretože na 100 g obsahujú 26 g bielkovín. Okrem zdraviu prospešných tukov a bielkovín obsahujú arašidy tiež pomerne veľké množstvo horčíka, ktorý je dôležitý ako pre správnu funkciu svalov, srdca, enzýmov, tak aj na výrobu energie.

P1012768

Vsadili sme na najobľúbenejšie oriešky. V hlavnej úlohe arašidy, kešu a mandle!

Zrejme jedny z prvých orechov (strukovín), z ktorých sa maslo vyrába sú arašidy, kde sme popustili uzdu fantázii a vytvorili sme dve verzie, z ktorých prvá je s karamelom a srvátkovým proteínom a druhá vegánska verzia s príchuťou slaného karamelu. Obe nájdete po názvoch Peanuta - Protein Peanuta, arašidový krém s proteínom a karamelom a Vegan Peanuta, Arašidový krém so slaným karamelom.

Ako u mnohých iných aj u BrainMax Peanut butter sme stavili iba na sladkú chuť arašidov. V masle nenájdete žiadny pridaný cukor a už vôbec nie akékoľvek škroby či zahusťovadlá. Výnimkou potom tvorí kombinácia arašidov s horkou, mliečnou a bielou čokoládou. Tie nájdete na e-shope pod názvami BrainMax Pure Peanut Butter Milk Chocolate, BrainMax Pure Peanut Butter White Chocolate a BrainMax Pure Peanut Butter Dark Chocolate. Verzie, ktoré sú ideálne na dochutenie raňajkových kaší, na namazanie na palacinky, lievance alebo len tak na lyžičku. Sú sladšie a preto sme aj zaradili v menšom 250 g balení, proti natural krémom, ktoré nájdete v balení po 400 g. O tom ako sme si poradili so sladením krémov si povieme v závere. 

Naopak BrainMax Pure Hazelnut butter natural sú iba lieskové oriešky, ktoré sú zbavené šupky, aby sa odstránila horkosť a zostala len jemná, sladkastá chuť lieskových orieškov. Vo chvíli, keď si toto orechové maslo dáte do raňajkovej kaše, stane sa skutočným zdrojom energie pre telo i mozog. Okrem toho je konzumácia lieskových orechov spájaná so zdravím nervového systému. Lieskové orechy sú bohaté na antioxidanty (vitamín E - až 24 mg), čo sú zlúčeniny, ktoré chránia pred oxidáciou buniek a znižujú rozsah poškodenia buniek voľnými radikálmi.

Okrem čistého arašidového a lieskovoorieškového krému si môžete dopriať sladkú chuť kešu orieškov v novom BrainMax Pure Cashew Butter Natural, ktoré vďaka svojej prirodzene sladkej chuti žiadne dochutenie nepotrebujú. Krémy sú vhodné pre tých, ktorí milujú čistú chuť orieškov.

Sladké orechové maslá z rady BrainMax Pure!

Pre labužníkov sme prichystali BrainMax Pure Cashula, aktivované mandle a jahody. Čisté kešu orechy sme obohatili o lyofilizované jahody a aktivované mandle. Aktivácia mandlí je proces, kedy sa oriešky pred mletím na niekoľko hodín namočia do soľného roztoku. To z veľkej časti rozhoduje aj o výslednej kvalite a predovšetkým obsiahnutých živinách ako sú minerály a enzýmy. Dovtedy ich "chráni" kyselina fytová. Namočením sa odstráni a telo tak lepšie môže látky využiť. Takto spracované oriešky sú tiež pre náš tráviaci systém oveľa lepšie stráviteľné!

P1033618

Kešu patrí medzi jedny z najobľúbenejších orieškov a z tohto dôvodu sme vytvorili ešte jednu sladšiu verziu s lyofilizovaným ovocím. Konkrétne BrainMax Pure Cashula. Kešu sme doplnili o lyofilizované maliny a bielu čokoládu. Krém neobsahuje pridaný rafinovaný cukor, iba maliny, bielu čokoládu a kešu oriešky v BIO kvalite.

Pre milovníkov sladkých orechových masiel sme vytvorili trio masiel: Buenella, Zeronella a Veganella. BrainMax Pure Buenella má pripomínať (a sakra pripomína) obľúbenú náplň známej sladkosti. Základ tvorí lieskovoorieškový krém spolu s mliekom. Veganella (ako už názov napovedá) neobsahuje žiadne živočíšne zložky, aby si aj vegáni mohli vychutnať kúzlo orieškových krémov. U poslednej Zeronelly sme sa rozhodli ísť trošku do rizika. A výsledok je výborný. Namiesto akéhokoľvek cukru sme použili erythritol a maltitol. Erythritol má oproti bežnému cukru sladivosť 70%, čo je oveľa viac, než u umelých sladidiel. Navyše nespôsobuje zubný kaz, nepôsobí preháňavo, ale hlavne neovplyvňuje hladinu cukru v krvi. Jeho glykemický index je totiž 0! Maltitol stimuluje rast probiotických baktérií v tenkom čreve. Tak môžete hrešiť tou najzdravšou formou.

NOVINKA: Ako horúcu novinku môžeme smelo predstaviť ďalšie druhy orieškových masiel, kde sme ako základ použili prvotriedne mandle v BIO kvalite.

Pokiaľ máte radi čistú chuť bez akéhokoľvek dosladzovania, predstavujeme BrainMax Pure Almond Butter natural. Sú to mandle rozomleté ​​do jemného krému, ktoré sme predtým zbavili šupky a tým odstránili horkosť, ktorú šupka orieškov ukrýva.

BrainMax Pure Almond ruby ​​chocolate je orieškové maslo, kde ako pri predchádzajúcich krémoch tvoria mandle v BIO kvalite. Príchuť ruby ​​čokolády sme zaradili vďaka jej autentickej chuti a pravdepodobne je BrainMax Pure jediný rad, kde si túto kombináciu môžete vychutnať. A čo je vlastne Ruby čokoláda? Pochádza z rastliny Ruby cocoa. Tieto kakaové bôby rastú v Ekvádore, Brazílii a na Pobreží Slonoviny. Okrem krásnej ružovej farby vyniká svojou špecifickou chuťou, ktorú by sme mohli prirovnať k chuti ovocia. Hoci má ruby ​​čokoláda krásne ružovú farbu, nemusíte mať obavy, že by išlo o následné dofarbenie čokolády. Farbu skutočne stvorila sama prírodaKakaové bôby z Ruby cocoa sú vo vnútri ružovkasté. Vďaka správnemu výberu kakaových bôbov a následnom procese výroby si čokoláda zachováva svoju farbu a prirodzene ovocnú chuť.

rubyyy

BrainMax Pure Almond, kokos je názov tretej novinky, kde sme nešetrili kokosom. Spojili sme lahodné sladké mandle s kokosom a sladká chuť je tu práca kokosového sirupu a maltitolu. Maltitol je prírodné sladidlo. Ide o cukrový alkohol, nespôsobuje kazy zubov. Časť cukrového alkoholu sa nevstrebáva do krvi, ale je spracovaná fermentáciou až v hrubom čreve. V 100 gramoch nájdete iba 5 g prirodzene sa vyskytujúceho cukru!

Evocao - revolúcia v spracovaní kakaovníka!

Pokiaľ hľadáte niečo nové, čo ste ešte neochutnali, pravdepodobne by to mohlo byť nové maslo BrainMax Pure Evocao Acai, na ktoré sme skutočne pyšní. Kakaovník máme zrejme všetci spojený s horkú chuti, keď pri jeho spracovaní na čokoládu sme nútení pridať nejaké sladidlá. Evocao je čokoláda, ktorá vzniká spracovaním celého kakaového struku. Tým má svoju autentickú a nenapodobiteľnú ovocnú chuť.

Prečo dávame zelenú? Je to jednoduché. Pri výrobe akejkoľvek inej čokolády sa z kakaovníka spracujú iba kakaové bôby, ktoré sú vo vnútri struku. Spracovanie jednotlivých surovín je niečo, na čom by sme mali stavať. U Evocao neplytvá samotnou surovinou a z kakaovníka sa tak spracuje takmer všetko. Extrahuje sa od dužiny, ktorá je sladká, cez šupky kakaa až po fermentáciu kakaových bôbov. Tým sa vytvára čokoláda s minimom prísad a bez pridaných cukrov.

EVOCAO

V BrainMax Pure Evocao Acai sme dali dohromady mandle s touto čokoládou. Dohromady tak vznikla unikátna chuť, ktorú inde nenájdete. Zrejme by som chuť prirovnala k čokoláde s ovocím. Nie je iba sladká, ale aj ovocná. Táto unikátna kombinácia dáva chuťovým pohárikom to pravé potešenie!

Záver - a čo cukor?

Všetky orieškové maslá si vlastnoručne vyrábame. A je to práve z dôvodu kvality použitých surovín, chuti a arómy, ktoré chceme mať pod kontrolou. Rovnako tomu je v prípade cukru, ktorý sa na trhu objavuje v drvivej väčšine orieškových krémov. Naše krémy, ktoré obsahujú čokoládu sú sladené buď kokosovým sirupom alebo je použitý maltitol. Väčšina surovín, ktoré maslá obsahujú sú v BIO kvalite a sú vyrábané postupne tak, ako sa stíhajú predávať. Tak máme istotu aj nad tým, že žiadne maslo sa u nás dlho neohreje a putuje rovno z výroby k Vám.

 

Veronika Halusková

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!