V dňoch 29.03.2024 - 01.04.2024 z dôvodov veľkonočných sviatkov bude obmedzená zákaznícka linka. Ďakujeme za pochopenie.

BrainMax Pure olivové oleje

O prínosoch konzumácie olivového oleja asi vieme mnohé. Pomáha znižovať cholesterol[1] a pôsobí ako prevencia kardiovaskulárnych ochorení[2,3]. Avšak stále vyvstáva veľa otázok ohľadom jeho výberu, kvality, druhov spracovania a technologických postupov, ktoré začínajú od zberu olív až po samotný olivový olej, ktorý sa Vám dostane do ruky.

Označenie EVOO - čo znamená a aké sú podmienky pre jeho získanie?

EVOO (extra virgin olive oil) je jednou z klasifikácií prémiového olivového oleja. Je to označenie pre extra panenský olivový olej a táto klasifikácia oleja vychádza z toho, ako bol olivový olej spracovávaný. Extra panenský olivový olej nesmie obsahovať žiadne pridané farbivá, arómy alebo vitamíny. Olivové oleje s označením EVOO sa vyrábajú rozdrvením olív iba za použitia sily, nie tepla, či chemikálií, ako je to u iných bežne dostupných olivových olejov.

Pri výrobe sa z dužiny najskôr vytvorí pasta, z ktorej sa postupne uvoľňuje tekutina tvorená olejom, vodou a zvyškami olív. Čistý olej sa potom oddelí od zvyšku olivového materiálu a je filtrovaný a následne stáčaný ako extra panenský olivový olejOlej nesmie prekročiť 0,8 % voľných mastných kyselín, aby mohol byť považovaný za kvalitný. A preto, ak chcete získať lepšiu chuť a nutričné hodnoty, musí byť olej spracovávaný studenou extrakciou. 

EVOO predstavuje absolútne najvyšší stupeň kvality a zároveň najčistejšiu formu olivového oleja, podľa ktorej sa riadi mnoho profesionálnych kuchárov, najmä z krajín ako je Taliansko, Španielsko a Grécko. Tie sú považované za kolísku olivového oleja a zároveň sú jeho najväčšími producentmi. Olivový olej je neoddeliteľnou súčasťou stredomorskej stravy, ktorá je ukážkový príklad zdravého jedálnička.

Ako vybrať kvalitný olivový olej?

    • Produkt by mal byť označený ako extra panenský olivový olej (EVOO) a musí byť vyrobený z prvého lisu za studena.
    • Prednosť dajte olejom, ktoré sú balené v tmavých fľašiach, aby by nedošlo k ich znehodnoteniu. 
    • Kvalitný olivový olej by mal mať nízku kyslosť - charakteristická kyslosť kvalitného oleja je < 0,3 a čím vyššia je kyslosť, tým nižšia je jeho kvalita. Klasifikácia EVOO povoľuje kyslosť do 0,8.

Prečo voliť prémiové oleje z produktovej rady BrainMax Pure?

1.) Extrakcia za studena z prvého lisu

Prvé lisovanie znamená, že olivy boli rozdrvené a lisované iba raz. Olivový olej extrahovaný z prvého lisovania je tej najvyššej kvality a čistoty. „Za studena lisované“ – znamená, že olivy počas celého procesu lisovania nikdy neprekročia určitú teplotu. Uchovávanie olív v chlade zaisťuje maximálnu kvalitu. Akýmkoľvek zahrievaním vzniká už menej kvalitný olejExtrakcia BrainMax Pure prémiového extra panenského oleja je pri teplote 17º a BrainMax Pure Olivový olej DAILY je extrahovaný pri teplote 27º.

2.) Ekologické postupy a včasný zber 

Všetky naše extra panenské olivové oleje pochádzajú z obcí Quesada, Huesa a Hinojares (Jaén) v Španielsku. Španielsko a zvlášť tieto oblasti by sme mohli nazvať pokladom, pretože na týchto miestach je dostatok vlahy, ktoré olivovníky toľko potrebujú. To je jedným z kľúčových faktorov na produkciu kvalitného oleja. A čo vlastne znamená včasný zber? Ten sa líši ako v súvislosti so krajinou, kde sú olivovníky pestované, tak aj odrodou olivovníka.

Každý druh má svoje špecifické obdobie, ktoré sa prejaví v samotnej chuti oleja. Ak sú olivy ideálne zrelé sa určuje z laboratórnej analýzy a tiež zohráva úlohu farba olív. Do BrainMax Pure olivových olejov sa používa odroda Picual, ktorá sa zberá v mesiacoch september až december. Predtým poľnohospodári verili, že zber v januári im zaistí väčšie množstvo oleja. Avšak sa ukázalo, že také načasovanie má negatívny vplyv na výslednú kvalitu oleja.

Pri olivovom oleji BrainMax Pure Premium sa olivy zberajú a samotný olej je extrahovaný v mesiacoch september a október. Pre oleje BrainMax Pure Daily potom november a december. Treba povedať, že doba zberu a spracovania oleja sa deje v priebehu 24 hodín. Čo môže tiež deň zberu ovplyvniť je počasie. V prípade že prší, musí byť zber odložený, pretože na vlhkosť olivy reagujú kyslosťou.

3.) Balené do tmavého skla

Svetlo, teplo a vzduchto sú traja nepriatelia olivového oleja. BrainMax Pure olivové oleje sú balené v tmavých fľašiach, aby sme zabránili ich znehodnoteniu. Tmavé sklo je ideálnym obalom na zachovanie vlastností olivového oleja.

Ide o nerafinovaný olej, ktorý je plný antioxidantov a polyfenolov. Obsahuje aj veľké množstvo chlorofylu – prírodné chemické látky, ktoré rastliny používajú na fotosyntézu. Čím je olej zelenší, tým viac chlorofylu obsahuje. Keď je extra panenský olivový olej vystavený slnečnému žiareniu, svetlo interaguje s chlorofylom a vytvára chemickú reakciu známu ako fotooxidácia. Táto reakcia destabilizuje olej a zhoršuje jeho celkovú kvalitu.

4.) Vplyv na zdravie

Len kvalitný olivový olej môže spĺňať všetky prínosy pre naše zdravie. BrainMax Pure olivové oleje obsahujú vysoký podiel polyfenolov (nad 400 mg/kg), karoténoidov, kyseliny olejovej (80% omega 9), vitamínu E (12 mg/100 ml) a chlorofylu. Jednou z pozoruhodných vlastností chlorofylu je, že jeho molekula je až nápadne podobná molekule krvného hemoglobínu. Samotný chlorofyl podporuje tvorbu červených krviniek.

Mastné kyseliny, ktoré olivový olej obsahuje, najmä kyselina olejová, prispievajú k zníženiu škodlivého LDL cholesterolu a podporujú zvýšenie HDL cholesterolu. Okrem toho zvyšujú arteriálnu vazodilatáciu (rozšírenie ciev) a pôsobia ako prevencia kardiovaskulárnych ochorení.[1,2] 

5.) Certifikácia o biodiverzite

Olivové oleje BrainMax Pure sa pýši pečaťou OLIVARES VIVOS - jedná sa o najvýznamnejší európsky projekt o zachovaní biodiverzity v olivovom háji. Čo všetko sa skrýva za touto pečaťou? Znamená to, že v oblastiach bola preukázaná obnova pôvodných druhov fauny a flóry. Nielen že je postarané o olivovníky tak, aby produkovali tie najlepšie plody, ale navyše tým podporujeme rôznorodosť ako zvierat tak rastlín v prostredí olivových hájov, čo je nenahraditeľná súčasť ekosystému. Navyše sa pestovaním zvyšuje kvalita pôdy a zmierňuje zmena klímy.

6.) Acidita alebo kyslosť

Olej sa v olivách nachádza vo forme triglyceridov. Molekula triglyceridu je tvorená troma mastnými kyselinami naviazanými na glycerol. K zvýšeniu kyslosti dochádza, keď sa v dôsledku oxidačných procesov molekuly triglyceridov rozložia na tri voľné mastné kyseliny a glycerol, ktoré ich tvoria. Acidita alebo kyslosť je niečo, na čo by sme si pri výbere mali dávať pozor. Ide o základný ukazovateľ kvality olivového oleja. Uvádza sa v percentách a je tým vyjadrený podiel voľných mastných kyselín na celkové množstvo oleja. Čím nižšia je kyslosť, tým kvalitnejší olej je.

Avšak kyslosť si nepredstavujte ako niečo, čo je možné spoznať podľa chuti. Keď hovoríme o tejto kyslosti, nemyslíme tým organoleptické vlastnosti (ktoré sú zistiteľné zmysly), ale je to kvalita hodnotená v laboratóriách. Starostlivo riadený proces zberu a spracovania olív zaisťuje najnižšiu možnú aciditu.

7.) Odroda olív

Picual - to je odroda olív, z ktorých je BrainMax Pure olivový olej vyrobený a zároveň jeden z najrozšírenejších druhov olivovníka na svete. Tento španielsky kultivar je preslávený svojou arómou a intenzívnou chuťou. Jemná horkosť ktorú ucítite, je znakom vysokého podielu polyfenolov (antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť naše bunky pred oxidačným poškodením) a vysokej kvality.

Znalci považujú Picual za jednu z najlepších odrôd. Aj to je dôvodom, prečo je tento kultivar v Španielsku taký populárny. Okrem ľahko horkej, ovocnej chuti má sýtu zelenú farbu. Olej je cenený pre svoju vysokú stabilitu (odolnosť voči oxidácii), ktorá sa vyznačuje aj odolnosťou voči vysokým teplotám. Preto je olej vhodný aj na tepelné spracovanie.

Ďalšou dôležitou vlastnosťou olivového oleja Picual je jeho vysoký obsah kyseliny olejovej, ktorá presahuje 80% jeho lipidového profilu. Vďaka tomu spolu s nízkym obsahom polynenasýtených kyselín je olivový olej Picual jedným z najstabilnejších z hľadiska oxidácie a žltnutia.

8.) Víťaz najlepšieho olivového oleja na svete

rokoch 2014 až 2020 získal zlatú medailu na najväčšej a najprestížnejšej súťaži NYIOOCWorld medzi najlepšími olivovými olejmi z celého sveta. V rokoch 2017 až 2020 vyhral súťaž BIOL v kategórii najlepší BIO olivový olej na svete. Je jasné, že tu sa z olív dostalo len to najlepšie a navyše v BIO kvalite!

BrainMax Pure olivový olej vs bežne dostupné extra panenské olivové oleje

bežne dostupných olivový olejov väčšinou výrobca neuvádza ani oblasť pôvodu, konkrétnu odrodu, z ktorej je olivový olej vyrobený a taktiež tam nenájdete spôsob spracovania. U extra panenských olivových olejov, ktoré môžete bežne dostať v obchode väčšinou takéto informácie nedostanete. Všetky informácie končia pri zemi, z ktorej olej pochádza. U takýchto olejov nie je ani neobvyklé, že sa rôzne odrody miešajú dohromady a to aj z dvoch rôznych krajín. To samozrejme na úkor kvality aj chuti.

BrainMax Pure extra panenský olivový olej má jasne danú kyslosť a konkrétnu oblasť v Španielsku, z ktorej pochádza a ktorá v kvalite má zásadný vplyv. Okrem toho uvádzame odrodu, z ktorej je olej vyrobený a všetky ponúkané oleje z rady BrainMax Pure majú certifikát BIO kvality.

K čomu sa BrainMax Pure olivový olej hodí?

BrainMax Pure Premium odporúčame zvoliť ako zálievku šalátov, cestovín alebo k akémukoľvek jedlu, ktoré už neohrievate a neprechádza ďalšou tepelnou úpravou. Tento olivový olej je vzhľadom na postupy extrakcie a odrody olív veľmi vzácny a nabitý zdraviu prospešnými látkami, preto je lepšie využívať jeho kvalitu v studenej kuchyni alebo na dochutenie už pripravených tepelne upravených produktov.

BrainMay Pure Daily je vhodný pre každodenné použitie pre teplú aj studenú kuchyňu, pretože má vysoký dymový bod až 210°C. Hodí sa na grilovanie, do marinád, omáčok, dipov, na restovanie, vyprážanie, pečenie aj do šalátov a polievok.

 

Najčastejšie otázky o olivovom oleji

Aká je minimálna trvanlivosť BrainMax Pure olivových olejov?

Olivový olej nie je produktom podliehajúcim rýchlej skaze. Pokiaľ ho užijete aj po dátume uvedenom na etikete, nepredstavuje žiadne zdravotné riziká. Avšak postupom času stráca svoje unikátne vlastnosti. Preto by otvorená fľaša mala byť spotrebovaná do 6 mesiacov.

Môžem olej prelievať do iných nádob?

Akúkoľvek manipuláciu a prelievanie neodporúčame. Kyslík olivovému oleju škodí, rovnako ako svetlo. Preto sú naše oleje balené do tmavých fliaš. Nesmieme zabudnúť ani na fakt, že olivový olej rád preberá cudziu arómu alebo pachy, takže prelievanie do iných nádob by mohlo degradovať samotnú arómu olivového oleja.

Ako olivový olej uchovávať?

Optimálna skladovacia teplota olivového oleja je medzi 12 až 18°C, takže je dôležité mať olivový olej v dostatočnej vzdialenosti od možných zdrojov tepla v kuchyni. Nie je nutné dávať do chladničky, ale musí byť na chladnom mieste (podobne ako víno).

Stráca extra panenský olivový olej pri zahriatí svoje vlastnosti?

Áno, všetky oleje pri zahriatí strácajú vlastnosti. Ideálne zo zdravotného hľadiska je variť jedlo pri nízkej teplote a vždy sa vyhnúť dymovému bodu. Keď olej začne dymiť, znamená to, že horí, čo z hľadiska nášho zdravia nie je dobré. Ideálne je nepresiahnuť teplotu 70°C, aby sa maximalizovali organoleptické vlastnosti. Čím nižšia teplota, tým viac zdraviu prospešných vlastností si olej zachováva. Olivový olej (podobne ako iné oleje) by sa nikdy nemal zahriať tak, aby vytváral dym. V tejto chvíli produkuje aldehydy, ktoré podporujú vznik mnohých chorôb.

Akú kyslosť majú BrainMax Pure olivové oleje?

V ponuke máme 2 organické olivové oleje: Premium, ktorý má kyslosť 0,11 a Daily má kyslosť 0,14.

Môže byť extra panenský olivový olej lacný?

Realita je taká, že je prakticky nemožné nájsť vysoko kvalitný olivový olej za relatívne nízku cenu. Za fľašou kvalitného oleja sa skrýva dlhý proces náročného zberu, technologických postupov, skladovania aj bleskurýchlej dopravy. Všetky z týchto faktorov majú svoju cenu. Inými slovami, na fľaši kvalitného olivového oleja sa neoplatí šetriť.

Záver

Olivovému oleju sa hovorí tekuté zlato. Bol po tisíce rokov základom stredomorskej stravy a jeho história siaha až do starovekého Grécka a Ríma. Preto asi nie je náhodou, že stredomorská strava podľa odborníkov patrí medzi tie najzdravšie. Stredomorie je aj domovom pre jednu z najdlhšie žijúcich populácií na svete. Typická strava týchto ľudí je založená na dostatku zdravých tukov. olivového oleja, rýb aj orechov. Olivový olej by nemal v našej kuchyni chýbať.

 

Veronika Halusková

 

1. BERROUGUI, Hicham, Souad IKHLEF a Abdelouahed KHALIL. Extra Virgin Olive Oil Polyphenols Promote Cholesterol Efflux and Improve HDL Functionality. 2015.

2.ESTRUCH, Ramón, Emilio ROS, Jordi SALAS-SALVADÓ, et al. Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet Supplemented with Extra-Virgin Olive Oil or Nuts. 2018.

2.ROZATI, Mitra, Junaidah BARNETT, Dayong WU a Garry HANDELMAN. Cardio-metabolic and immunological impacts of extra virgin olive oil consumption in overweight and obese older adults: a randomized controlled trial2015.

 

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!