Čajový obrad s Matchou

Urobte si z pitia čaju Matcha obrad, ktorý obohatí vás a vaše telo. Alebo rovno pohostite svojich najbližších čajom nabitým antioxidantmi a doprajte im poriadny zážitok.

Ste milovníci Matchy? Alebo o nej počujete prvý raz? V oboch prípadoch vedzte, že ste práve narazili na niečo, čo pre vás bude úplne nové, výnimočné. Matcha Ceremonial sa pestuje priamo v Japonsku, ručne zbiera a zatieňuje, aby jej chuť dosiahla maximálnu možnú plnosť a kvalitu.

  • Jedná sa o exkluzívnu Matchu dovážanú priamo z Japonska.
  • Matcha Ceremonial je v najvyššej BIO kvalite (máme na to certifikát).
  • Nie je to len čaj, ale nápoj spojený s potešením a harmonickým obradom.
  • Jej exkluzivitu spoznáte v chuti, ktorá je úplne unikátna.

Možno sa pri prvom dúšku ocitnete na chvíľu v Japonsku, kde sa naladíte na vlnu pokoja, harmónie a predstavíte si, ako tam tradične popíjate Matchu pri čajovom obrade. Vďaka druhému dúšku ucítite nával energie, všetko je v rovnováhe, máte skvelú náladu a idete si naplno užiť deň s pocitom, že ste svojmu telu dopriali niečo, čo je vďaka jedinečnému zloženiu, tradičnému ceremoniáli. skvelej chuti a množstve účinných látok dokázalo plne nabiť energiou.

Matcha_ceremonial_infografika_brainmarket_SK

Ale teraz sa vráťme o kúsok späť a pozrime sa na Matchu podrobnejšie ...

Čo je to Matcha?

Originálna Matcha pochádzajúca z vybraných častí Japonska môže byť právom označovaná za klenot medzi čajmi. Patrí medzi najstaršie odrody zatieňovaných japonských zelených čajov, ktoré sa tradične, po viac ako 800 rokoch používajú pri budhistických rituáloch.

Matcha bola unikátnym nápojom cisárskeho dvora a japonskej elity. Jej nesmierne náročné pestovanie a takmer alchymistický spôsob spracovania z nej robí nápoj s bohatou chuťou, vôňou a pozitívnymi účinkami pre telo a myseľ.

kava-infografika-brainmarket-sk

Ako sa Matcha pestuje?

Posledné štyri týždne pred zberom dôjde k zatieneniu poľa. Elimináciou svetla rastliny kompenzujú zvýšením obsahu chlorofylu v listoch. To robí listy bohatšie na aminokyseliny a typická je pre nich smaragdovo zelená farba. Kvalitnú Matchu spoznáte nie len podľa zelenej farby, ale tiež podľa nasladnutej a jemnej chuti.

Zber farmári obvykle zahajujú na začiatku mája. Zber listov je výhradne ručný, tie vybrané sa dostanú do továrne, kde musia prejsť parou. Tá okrem iného zaistí, aby listy neprišli o úžasné množstvo živín. Potom prichádza na rad sušenie. Po sušení prichádza na rad selekcia, aby sa do sveta nakoniec dostali len tie najkvalitnejšie listy. Rolu pritom hrá farba, kvalita a chuť čaju. 

Nasleduje ešte odstránenie stopiek a iných nežiadúcich častí, zostáva len najčistejšia dužina. Posledným krokom je mletie v žulových mlynoch na jemný prášok. Jeden žulový mlyn zomelie len 30-40 gramov čaju za hodinu a aj v 21. storočí len táto technika zaručí, že si čaj po čas výroby zachová svoju špecifikovanú chuť, farbu a arómu.

Každý krok je poctivo monitorovaný a dokumentovaný, uskutočňujú sa tiež pravidelné laboratórne kontroly, aby sa zaistilo, že konečný produkt pred expedíciou spĺňa prísne normy. Rituálom nie je teda len popíjanie tohto čaju, ale celý proces jeho výroby.

 

plantation

 

Zaujímavé fakty o čaji Matcha

Matcha obsahuje 137x viac antioxidantov než iné zelené čaje

Matcha je vyrobená, ako už viete, z jemne mletých celých listov zeleného čaju, vďaka čomu je účinnejšia než iné zelené čaje. Keď pijete Matchu, získate 100% živín vrátane vitamínov, vlákniny a 137krát viac antioxidantov než z iného zeleného čaju. 
Vďaka antioxidantom obsiahnutých v čaji Matcha môžete dokonca aj znížiť riziko niekoľkých chronických ochorení. (1)

Zlepšuje náladu a navádza dobrý pocit, nespôsobuje chvenie ako káva

Matcha obsahuje aminokyselinu L-theanín, ktorá upokojuje myseľ a uvoľňuje telo bez vyvolania ospalosti. Konzumáciou Matchy získate 4-6 hodín stálej energie a nebudete sa musieť báť, že náhle ucítite prepad energie a chuť ako po káve.

Stimuluje metabolizmus a podporuje spaľovanie tukov

Pravidelní konzumenti Matchy majú o 35-40% vyššiu rýchlosť metabolizmu než tí, ktorí Matchu nepijú. Vyšší metabolizmus znamená, že v pokojnom stave vaše telo spotrebuje viac kalórií než človek s pomalším metabolizmom.

Piť čaj, cítiť sa skvelo a pri tom "chudnúť"? To proste musíte skúsiť!

Zbavte sa zápachu z úst

Každý z nás to ráno určite niekedy pocítil ...
Matcha obsahuje veľké množstvo chlorofylu, ktorý detoxikuje vašu krv, pečeň zažívací trakt. Čisté črevá tiež eliminujú zápach z úst a telesný pach.(2)

Udržujte hladinu cukru v krvi v optimálnej hladine

Vláknina obsiahnutá v zelenom čaji Matcha môže pomôcť predchádzať kolísaniu inzulínu. Matcha môže tiež spomaliť vývoj diabetu 1. typu a regulovať hladinu glukózy u diabetikov. (3,4

proc_si_doprat_salek_kvalitni_matchy_infografika_brainmarket_SK

Liek proti stárnutiu

Listy zeleného čaju majú vysokú hladinu antioxidantov, konkrétne katechínov, ktoré zabraňujú voľným radikálom ničiť bunky tela. Štúdie ukazujú, že katechín môže zabrániť stárnutiu pokožky, kardiovaskulárnym ochoreniam a možno i rakovine. (5,6)

Matcha = tekutá meditácia

Matcha, ktorá začína ako meditačný čaj zenových budhistických mníchov, je známa ako upokojujúci stimulant. Matcha má asi tretinové množstvo kofeínu v porovnaní s bežnými šálkami kávy. Na rozdiel od nervových nervóznych účinkov kávy vám Matcha prináša stav upokojujúcej eufórie - pocit duševnej bdelosti a hlbokej relaxácie podobný účinkom meditácie. Z tohto dôvodu je Matcha niekedy označovaná ako tekutá meditácia a bola používaná budhistickými mníchmi ako pomoc pri koncentrácii počas dlhých meditácií. Mnoho ľudí dnes tiež pije Matchu pred jógou alebo meditáciou.

Tajomná chuť Umami

Matcha najvyššej kvality v sebe ukrýva slávnu chuť umami (う ま 味). Umami sa niekedy nazýva ako tajomná piata príchuť (spolu so sladkou, kyselou, horkou a slanou), synonymom sladko-slaná, bujná chuť. Je to vysoká koncentrácia theanínu, glutamátu a iónových zlúčenín z karotenoidov (organických pigmentov podporovaných pri fotosyntéze) nájdených v mladých výhonkoch čajovníkov pestovaných v tieni, ktoré sú zodpovedné za túto chuť umami a nachádzajú sa len vo vysoko kvalitnom Matcha prášku

Nemyslí vám to? Dajte si Matchu!

Určite sa vám stalo, že chcete pracovať, alebo sa učiť, ale nemôžete sa sústrediť. Matcha je skvelá v tom, že vďaka pomaly sa uvoľňujúcemu kofeínu zlepšuje funkcie mozgu, dokážete rýchlejšie myslieť, vstrebávať informácie a budete sa môcť dlhšiu dobu sústrediť. (7,8,9)

Matcha ako kozmetický prípravok

Matcha je skvelá pre vašu pokožku, má teda mnohostranné využitie.
Nebojte sa experimentovať a vyskúšajte masku na tvár. Stačí trocha Matchy a kvapka vody, naniesť na tvár a nechať pôsobiť. Naviac, táto maska je vhodná pre všetky typy pleti. (10,11,12)

Aký má teda efekt na pokožku?

  • spomaľuje stárnutie
  • pomáha pri liečbe akné
  • redukuje začervenanie pokožky
  • pomáha s kožnými problémami
  • pomáha odstraňovať odumreté bunky na koži
  • pomáha redukovať vrásky

A na záver ... 

Matcha nie je len čaj, je to čisté potešenie, kultúra, obrad a nápoj, ktorý mení váš život smerom k lepšiemu. Urobte si čas a ukážte aj svojim blízkym, že "poď na kávu" môže mať úplne iný, zdravý rozmer. Urobte z obyčajných návštev nezabudnuteľné zážitky a zároveň doprajte svojmu telu zmes blahodarných účinkov, ktoré Matcha ponúka.

 

Tereza Zubková

 

Zdroje

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14518774/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4763469/

https://www.livestrong.com/article/272526-benefits-of-green-tea-extract-vitamins/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15173415/

https://www.researchgate.net/publication/42253905

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3260072/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28784536/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22992376/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15723227/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28036057

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12682270/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3390139/

 

 

 Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!