V dňoch 29.03.2024 - 01.04.2024 z dôvodov veľkonočných sviatkov bude obmedzená zákaznícka linka. Ďakujeme za pochopenie.

Červené okuliare - módny doplnok pre podporu zdravia

módneho výstrelku k vychytávke, bez ktorej si mnohí z nás nedokážu predstaviť jediný večer? Reč je o červených okuliaroch, blokujúce modré svetlo. Hoci sa používajú na liečbu migrén už viac ako 30 rokov (1), ich uvedenie na trh pre zdravý životný štýl vzbudilo v začiatkoch veľa rozruchu a kriku. Aj ja som si pri ich prvom uzretí klopal na čelo, ale teraz ich kúpu vždy označujem ako najlepšiu investíciu v mojom živote.

Prečo? To sa dozviete v dnešnom článku pojednávajúcom o červených okuliaroch, modrom a zelenom svetle a meIatoníne. 

Modré a zelené svetlo – cez deň kamarát, v noci nepriateľ

Viditeľné spektrum svetla obsahuje veľa farieb - fialovú, modrú, azúrovú, zelenú, žltú, oranžovú a červenú. Ráno prevažujú farby teplé (žltá, oranžová a červená) a studených farieb je pomenej. S prichádzajúcim poludním sa pomer farieb mení a nadvládu preberajú farby modrá a zelená, ktoré nás udržujú bdelé, na kognitívnom vrchole. S prichádzajúcim večerom a západom slniečka sa modrá a zelená vytráca a nechávajú viac priestoru opäť teplým farbám. Bodku za úspešným dňom predstavuje farba červená, ktorá pri západe slnka naposledy oslní naše tváre. Červená farba, absencia modrej a zelenej a nižšie svetelná intenzita sú podnetom k jednému z najdôležitejších procesov v ľudskom tele ...

Procesu, ktorý posilňuje imunitný systém (2,3a antioxidačnú kapacitu tela.(4,5) Procesu, ktorý udržuje fit naše psychické aj fyzické ja a udržuje zrovnaný cirkadiánny rytmus.(6,7) Každá bunková elektrárňa – mitochondrión (8), ktorá vytvára energiu pre všetky telesné procesy je počas noci vďaka tomuto procesu opravená tak, aby mohla ďalší deň šľapať na plné obrátky. 

 

Týmto až zázračným procesom je vyplavenie meIatonínu. Molekuly tak dôležité, že kto sa naučil počas evolúcie využívať jeho benefitov, prežil, a kto nie, bol nadobro vymazaný z genetického "poolu". Preto sa meIatonín vyskytuje u všetkých doteraz skúmaných živočíšnych druhov, od baktérií, cez zver, rastliny až po človeka. Jeho vznik sa datuje viac ako 3 miliardy rokov späť, teda obdobie, kedy na planéte Zem žili predchodcovia mitochondrií - našich bunkových elektrární. Tie každú noc, ak je im to vonkajšími svetelnými podmienkami umožnené, syntetizujú meIatonín pre svoju vlastnú ochranu. Ostatný antioxidačný efekt meIatonínu je pravdepodobne dôvodom jeho vzniku. Je to antioxidant tak silný, že svojimi účinkami výrazne prevyšuje účinky dvoch najpopulárnejších, umelo pripravených, mitochondriálnych antioxidantov - MitoQ a MitoE(9). Napriek tomu si stále veľa ľudí tento najsilnejší antioxidant v ľudskom tele odopiera na dennej báze vplyvom (najmä) nesprávneho nočného osvetlenia.

meIatonin_neni_jen_hormon_spanku_sk_Infografika_Instagram_BrainMarket

MeIatonín, aj s ďalšími antioxidačnými enzýmami, sa vyvinul aby slúžil ako antioxidant a znižoval produkciu voľných radikálov a škody nimi napáchaných. (10,11) 

MeIatonín svojimi efektami podporuje zdravie a úroveň životnej energie a môže tak byť skutočne označený za onen „elixír mládosti“ (12). Jeho úpadok na mitochondriálnej úrovni je spájaný so starnutím. Starší jedinci tak majú vplyvom nižšej hladiny meIatonínu horšie mitochondriálne funkcie a zníženú kvalitu života. Horšie mitochondriálne funkcie neumožňujú dostatočnú syntézu meIatonínu a vzniká tak bludný kruh nedostatočnej syntézy meIatonínu a predčasného starnutia vplyvom úpadku mitochondriálnej bioenergetiky.

MeIatonín podporuje imunitný systém a je to práve jeho nedostatok u pracovníkov nočných zmien (13), ktorý spôsobuje oslabenie imunitného systému, častejšie infekcie, či výskyt rakoviny.  

„Ochorenie začína v črevách“ hovoril Hippokrates pred takmer 2,500 tisícmi rokov (14). Je to práve meIatonín, ktorý zaceľuje črevnú bariéru a bráni tak prieniku nežiadúcich látok do nášho tela. 

MeIatonín dokáže znižovať systémovú aj lokálnu zá***ovosť.(15,16) Naopak úpadok meIatonínu a hlbokého spánku má za následok zá***ové ochorenia.(2) 

MeIatonín je odpoveďou na mnoho problémov – Chceme, aby nám to myslelo? (17Maximalizujme produkciu meIatonínu. Chceme predchádzať neurodegenerácií, ako je Alzheimerova choroba tým najlepším možným spôsobom? MeIatonín a kvalitný spánok. 

brainmax_meIatonin_SK_Infografika_Instagram_BrainMarket

Nenechajte sa ale zmiasť. Hovorím tu o prirodzene sa produkujúcej molekule, nie o suplemente. Užívanie meIatonínu vo forme suplementu sa oplatí iba u starších jedincov, u ktorých s vekom produkcia meIatonínu klesá. Syntéza meIatonínu začína v 3-4 mesiacoch života. Na vrchole je pred vyvrcholením puberty a po puberte má človek zdravé množstvo meIatonínu rovnako ako dospelý človek. Po 40. roku môže dochádzať iba k produkcii 60% množstva (18), ku ktorému dochádza u zdravých ľudí a vo veku 90 rokov a viac môže byť produkcia iba 20 % (19). Pokiaľ teda ešte váhate nad tým, čo dáte svojim prarodičom, či rodičom k sviatku, narodeninám, či blízkym k Vianociam, popremýšľajte nad BrainMax Natural MeIatonin – prírodným extraktom z višne, ktorý umožní maximálnu produkciu meIatonínu aj v pokročilejšom veku.

Hoci v tomto článku modré a zelené svetlo trochu démonizuje, je pre naše zdravie v správny čas, v správnej intenzite a zo správneho zdroja kľúčové. Je to práve modré svetlo, ktoré po ráne dáva telu signál, že je deň a podporuje tak produkciu energizujúcich molekúl. Aj preto je dôležité vystaviť sa ráno čo najskôr slnečným lúčom. Dôležitý je aj zdroj modrého svetla. Kým slnečné žiarenie obsahuje okrem modrej a zelenej spektrálnej zložky takisto antioxidačne pôsobiacu infračervenú a červenú spektrálnu zložku, u bežného LED osvetlenia je červenej spektrálnej zložky pomenej. Infračervenú zložku postráda úplne a modrej je tu nadbytok.

 

Prečo by sme mali 90-120 minút blokovať modré aj zelené svetlo? 

Odpoveď je jednoduchá, pretože blokácia modrého a zeleného svetla 90-120 minút pred spaním má za následok…

  • Maximálne vyplavenie meIatonínu 
  • Synchronizáciu cirkadiánneho rytmu 
  • Ľahké zaspávanie 
  • Kvalitný spánok 
  • Maximálnu regeneráciu počas noci 
  • Vstávanie s dostatkom energie 

Zaspávať ľahko a rýchlo a budiť sa odpočinutý po noci kvalitného spánku? Pre niekoho samozrejmosť, pre veľa z nás luxus. Ak je pre vás je problematika modrého a zeleného svetla novinkou, čítajte ďalej, pretože ste možno narazili na svätý grál, ktorý vám umožní žiť plný energie.

O spánok sa stále veľká časť z nás ochudobňuje. 40% opýtaných dospelých v jednej zo štúdií uviedlo, že spí menej ako 7 hodín denne (20), aj cez odporúčaných 7-9 hodín spánku. Niektorí z nás môžu byť samozrejme šťastlivci, ktorí na základe genetickej mutácie môžu potrebovať menej spánku a nepociťovať negatívne následky spánkovej deprivácie.(21)

Zatiaľ čo mnohí motivačný rečníci radia spať čo najmenej, aby ste toho nasledujúci deň stihli čo najviac, my radíme radikálne odlišnú myšlienku. Nespíš kvalitne? Nevyhráš.

Prečo 90-120 minút pred spaním blokujeme modré a zelené svetlo, keď je cez deň jeho dostatočné množstvo žiadúce?

Modré a zelené svetlo narúša produkciu meIatonínu, cirkadiánny rytmus a kvalitu spánku.(22,23,24,25,26,27,28) 

zdroje_modreho_svetla_infografika_brainmarket_SK

Prečo je tomu tak? Od čias vzniku prvých foriem života (pred takmer 4 miliardami rokov) bol život na planéte Zem vystavovaný pravidelným svetelným podmienkam popísaných vyššie. Telo pravidelných svetelných signálov využilo vo svoj prospech a nastavil okolo nich svoju biológiu. Intenzívne modré a zelené svetlo značí deň. V takej chvíli telo začne produkovať hormón kortizol, ktorý nás nabije energiou. Prichádzajúce tma naopak signalizuje noc - doba, kedy je nám prebytok energie k ničomu. Produkcia kortizolu je teda zastavená a moc nad našim telom preberá hormón úplne iný - meIatonín. Ukolísať nás k spánku, iniciuje spánok a zariadi jeho dostatočnú kvalitu.

Tak to bolo až do príchodu priemyselnej revolúcie a rozšírenie žiarovky po celom svete začiatkom minulého storočia. Problém sa ešte prehĺbil s príchodom modrého LED osvetlenia na konci minulého storočia. Kým Edisonova žiarovka sa od ohňa, ktorý produkciu meIatonínu nenarušuje, líšila iba trochu, LED osvetlenie je úplne odlišné.

LED osvetlenie pripomína svetelným spektrom skôr slnečné žiarenie na pravé poludnie a intenzitou mnohonásobne prekračuje najintenzívnejší svetelný zdroj v nočnej krajine, mesiac. Oproti ohňu obsahuje ohromné ​​množstvo modrej aj zelenej spektrálnej zložky a minimum zložky červenej. Charaktery pripomínajúce denné svetlo tak zastavujú produkciu meIatonínu a znižujú jeho benefitné pôsobenie na organizmus. Z evolučného hľadiska je to úplne logické - cez deň meIatonín nepotrebujeme. Zato kortizol áno. Aj preto môžu mať ľudia vystavujúci sa intenzívnemu modrému a zelenému svetlu pred spaním problémy so zvýšenou tepovou frekvenciou, telesnou teplotou a zaspávaním.

Kým na oheň si ľudské oko zvykalo miliónmi rokov, LED osvetlenie v noci je pre oko šokom, z ktorého sa ešte stále nespamätalo.

modre_svetlo_sk_Infografika_Instagram_BrainMarket

Vplyvom narušenia produkcie meIatonínu dochádza k narušeniu cirkadiánneho rytmu a všetkých telesných pochodov, ktoré sú na cirkadiánnom rytme závislé. Často tak narušený cirkadiánny rytmus vedie k neschopnosti zaspať, či rannú letargiu. Výnimkou nie je ani pocit neefektívneho trávenia, nadmerný pocit hladu, či naopak nechuť k jedlu. Úskalia narušeného cirkadiánneho rytmu, ktoré nepociťujeme ihneď môžu byť urýchlené starnutie, znížená vitalita každej bunky v tele, zvýšená náchylnosť na civilizačné ochorenia vrátane obezity a rakoviny, oslabený imunitný systém, či zvýšená náchylnosť na stres a emocionálna nestabilita.

Problémom nadmernej expozície modrému svetlu nie je iba narušenie cirkadiánneho rytmu, ale aj jeho neblahý vplyv na zdravie očí.(2,29,30) Vďaka svojej vysokej energii ničí sietnicu aj zrak a urýchľuje starnutie oka, najmä pri nadmernom pôsobení. Ničenie sietnice oka má potom za následok jeho nižšiu citlivosť voči svetlu. Oko tak ťažšie odhadne, kedy je deň a kedy noc a problém s narušeným cirkadiánnym rytmom sa ďalej prehlbuje.

práve v tejto chvíli prichádzajú na scénu okuliare blokujúce modré a zelené svetlo. Červené okuliare - ak sú nosené 90-120 minút pred spaním, skrze blokáciu modrého a zeleného svetla upevňujú cirkadiánny rytmus, maximalizujú produkciu meIatonínu(30) a zvyšujú úroveň životnej energie. Ich užívanie môžete spárovať s obstaraním múdrej Blight žárovky. Tou je možno vo večerných a nočných hodinách svietiť iba monochromatickou červenou bez strachu o to, že prídete o drahocenný meIatonín.  

Možno si teraz kladiete otázku: "Je nutné nosiť okuliare, keď doma svietime len červeným svetlom?" Nutné to nie je. Je to však veľmi praktické najmä pre ľudí, ktorí nežijú doma sami a nechcú ostatných členov rodiny, či spolubývajúcich nejakým spôsobom obmedzovať. Červené okuliare sa tiež hodia počas nočnej prechádzky na záchod, kedy na vás počas cesty môže "vybafnúť" blikajúca LED dióda, či iné osvetlenie. Aj taký relatívne malý signál je dostačujúcu na to, aby narušil doposiaľ precízne zladené cirkadiánne hodiny a narušil tak kvalitu spánku. LED diódy teda buď zalepte červenou fóliou, alebo si na nočné prechádzky vezmite okuliare blokujúce modré a zelené svetlo. 

Druhým dôvodom, prečo je užívanie Blight užitočné je aj fakt, že syntéza meIatonínu nie je ovplyvňovaná len farbou, ale aj intenzitou svetla. Obyčajné LED žiarovky väčšinou voliteľnú intenzitu nemajú. Blight múdra žiarovka áno. Pokiaľ si pohráte s jej nastavením, môžete si dokonca nastaviť postupné stmievanie aj zmenu farieb. 

Modré svetlo je pre optimálne fungovanie organizmu nevyhnutné. Musíme však vedieť kedy a akým spôsobom sa mu vystavovať. Nie je to pritom žiadna veda a stačí sa riadiť jednoduchými pravidlami:

Dostatok modrého svetla (zo správneho zdroja) je dôležité v rámci rannej rutiny a počas dňa pre upevnenie a udržanie cirkadiánneho rytmu. S prichádzajúcim večerom by sme jeho intenzitu a množstvo mali znižovať a 90-120 minút pred spaním by sme sa mu nemali vystavovať vôbec.

Svetlo je najdôležitejším synchronizátorom cirkadiánneho rytmu a meIatonín je najdôležitejším cirkadiánnym hormónom. Preto sú spoločne svetlo a meIatonín tak úzko previazané.

6 tipov ako bojovat proti modremu svetlu infografika brainmarket SK

Kvalitný spánok je podľa môjho názoru jedným zo základných pilierov zdravia. Kvalitné bude iba za predpokladu dostatočnej produkcie meIatonínu. Je len na nás, či sa poddáme návykom modernej civilizácie a nočnému osvetleniu, ktoré nás pomaly, ale isto oberá o drahocenný čas na tejto Zemi, alebo si zvolíme cestu inú. Cestu, počas ktorej sa 90-120 minút vyhneme modrému a zelenému svetlu a podporíme tak našu vitalitu.

Aké okuliare si teda vybrať? Počas noci sa chceme vyhnúť ako modrému, tak optimálne aj zelenému svetlu. Hľadajte teda okuliare, ktoré "blokujú 100% modrého a najlepšie aj zeleného svetla".

„A čo blokovanie modrého svetla z periférií? Narušuje svetlo z periférií produkciu meIatonínu? "Vedecké poznatky na túto tému doteraz nie sú. Ak by som však mal čerpať z vlastnej, 8 mesačnej skúsenosti, modré svetlo zo strán produkciu meIatonínu nenarušuje. Počas pobytu v Amerike som nosil štýlové Stark. Cirkadiánny rytmus som mal po celý čas vyrovnaný, budil som sa s dostatkom energie a 6 hodinového jet-lagu som sa zbavil behom jedinej noci. Podobu svojho pobytu som však vo väčšine prípadov prispôsoboval okolité svetelné podmienky. Ak nosíte červené okuliare, neznamená to, že si môžete svietiť, ako chcete. Stále by ste mali znížiť minimálne intenzitu svetla okolo vás. S ohľadom na životné prostredie je vhodné svietiť večer iba na červeno, aby sme nenarušili cirkadiánny rytmus živočíchom, žijúcim v našom okolí - presne to umožňuje žiarovka Blight.

Okuliare blokujúce modré a zelené svetlo sú módnym doplnkom, ktorý podporuje naše zdravie ako doplnok žiadny iný.

Jan Tobiška

  1. Panda, S. (2020). The circadian code: Lose weight, supercharge your energy, and transform your health from morning to midnight. Rodale Books. 
  2. Land, S., & Dinicolantonio, J. (2020). _The Immunity Fix: Strengthen Your Immune System, Fight Off Infections, Reverse Chronic Disease and Live a Healthier Life_ 
  3. Regodón, S. et al. MeIatonin enhances the immune response to vaccination against A1 and C strains of Dichelobacter nodosus. Vaccine 27, 1566–1570 (2009).
  4. Cipolla-Neto, J. & Amaral, F. G. do. MeIatonin as a Hormone: New Physiological and Clinical Insights. Endocrine Reviews 39, 990–1028 (2018).
  5. Korkmaz, A. et al. MeIatonin: An Established Antioxidant Worthy of Use in Clinical Trials. Mol Med 15, 43–50 (2009).
  6.   Tan, D.-X., Manchester, L. C., & Reiter, R. J. (2016). CSF generation by pineal gland results in a robust meIatonin circadian rhythm in the third ventricle as an unique light/dark signal - PubMed. Medical Hypotheses, 86. https://doi.org/10.1016/j.mehy.2015.11.018
  7.   Reiter, R. J., Tan, D. X., Kim, S. J., & Cruz, M. H. C. (2014). Delivery of pineal meIatonin to the brain and SCN: Role of canaliculi, cerebrospinal fluid, tanycytes and Virchow-Robin perivascular spaces - PubMed. Brain Structure & Function, 219(6). https://doi.org/10.1007/s00429-014-0719-7
  8. Reiter, R. J., Ma, Q. & Sharma, R. MeIatonin in Mitochondria: Mitigating Clear and Present Dangers. Physiology 35, 86–95 (2020).
  9. Lowes, D. A., Webster, N. R., Murphy, M. P. & Galley, H. F. Antioxidants that protect mitochondria reduce interleukin-6 and oxidative stress, improve mitochondrial function, and reduce biochemical markers of organ dysfunction in a rat model of acute sepsis. Br J Anaesth 110, 472–480 (2013).
  10.   RJ, R., S, R.-C., DX, T., MJ, J., A, G., & B, X. (2017). MeIatonin as a mitochondria-targeted antioxidant: One of evolution’s best ideas - PubMed. Cellular and Molecular Life Sciences : CMLS, 74(21). https://doi.org/10.1007/s00018-017-2609-7
  11.   DX, T., LC, M., X, L., SA, R.-C., D, A.-C., & RJ, R. (2013). Mitochondria and chloroplasts as the original sites of meIatonin synthesis: A hypothesis related to meIatonin’s primary function and evolution in eukaryotes - PubMed. Journal of Pineal Research, 54(2). https://doi.org/10.1111/jpi.12026
  12. MeIatonin synthesis in and uptake by mitochondria: implications for diseased cells with dysfunctional mitochondria. (2021, January 5). Future Science. https://www.future-science.com/doi/10.4155/fmc-2020-0326
  13. Mohren, D. C. L. et al. Prevalence of common infections among employees in different work schedules. J Occup Environ Med 44, 1003–1011 (2002).
  14. Frew, L. All Disease Begins In The Gut. Invitation to Health https://invitationtohealth.com.au/be-well-magazine/all-disease-begins-in-the-gut/.
  15. Carrascal, L., Nunez-Abades, P., Ayala, A. & Cano, M. Role of MeIatonin in the Inflammatory Process and its Therapeutic Potential. Curr Pharm Des 24, 1563–1588 (2018).
  16. Bhattacharya, S., Patel, K. K., Dehari, D., Agrawal, A. K. & Singh, S. MeIatonin and its ubiquitous anticancer effects. Mol Cell Biochem 462, 133–155 (2019).
  17. L, S. How to Increase Sirtuins for Longevity. Siim Land Blog https://siimland.com/how-to-increase-sirtuins-for-longevity/ (2018).
  18. Zhou, J.-N., Liu, R.-Y., van Heerikhuize, J., Hofman, M. A. & Swaab, D. F. Alterations in the circadian rhythm of salivary meIatonin begin during middle-age. J Pineal Res 34, 11–16 (2003).
  19. Scholtens, R. M., van Munster, B. C., van Kempen, M. F. & de Rooij, S. E. J. A. Physiological meIatonin levels in healthy older people: A systematic review. J Psychosom Res 86, 20–27 (2016).
  20. Inc, G. In U.S., 40% Get Less Than Recommended Amount of Sleep. Gallup.com https://news.gallup.com/poll/166553/less-recommended-amount-sleep.aspx (2013).
  21. He, Y. et al. The Transcriptional Repressor DEC2 Regulates Sleep Length in Mammals. Science 325, 866–870 (2009).
  22. Brainard, G. C. et al. Dose-response relationship between light irradiance and the suppression of plasma meIatonin in human volunteers. Brain Research 454, 212–218 (1988).
  23. Burke, T. M. et al. Effects of caffeine on the human circadian clock in vivo and in vitro. Sci Transl Med 7, 305ra146 (2015).
  24. Richard, R., & kolektiv, a. (2015). _Fyziologie a patologická fyziologie: pro klinickou praxi_. Grada Publishing a.s.
  25. Chellappa, S. L. et al. Acute exposure to evening blue-enriched light impacts on human sleep. Journal of Sleep Research 22, 573–580 (2013).
  26. Cajochen, C. et al. Evening exposure to a light-emitting diodes (LED)-backlit computer screen affects circadian physiology and cognitive performance. Journal of Applied Physiology 110, 1432–1438 (2011).
  27. Cho, J. R., Joo, E. Y., Koo, D. L. & Hong, S. B. Let there be no light: the effect of bedside light on sleep quality and background electroencephalographic rhythms. Sleep Medicine 14, 1422–1425 (2013).
  28. Fonken, L. K. & Nelson, R. J. The Effects of Light at Night on Circadian Clocks and Metabolism. Endocrine Reviews 35, 648–670 (2014).
  29. Blue Light Hazard: New Knowledge, New Approaches to Maintaining Ocular Health. Points de Vue | International Review of Ophthalmic Optics https://www.pointsdevue.com/white-paper/blue-light-hazard-new-knowledge-new-approaches-maintaining-ocular-health.
  30. Godley, B. F. et al. Blue light induces mitochondrial DNA damage and free radical production in epithelial cells. J Biol Chem 280, 21061–21066 (2005).
  31. Kayumov, L. et al. Blocking low-wavelength light prevents nocturnal meIatonin suppression with no adverse effect on performance during simulated shift work. J Clin Endocrinol Metab 90, 2755–2761 (2005).
 

 

 ***slovo zápal sa nesmie používať.

 Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!