Jarné upratovanie skladu! Stovky produktov výhodnejšie! NAKUPOVAŤ

Pod škrupinou kokosu

Kokos asi všetci poznáme ako jednu z exotických potravín. Bohužiaľ kvôli svojej nálepke pre vysoký obsah nasýteného tuku sa mu veľa ľudí vyhýba a to je veľká škoda. Tuky, ktoré kokos obsahuje sú zdraviu prospešné a kokos sa tak radí medzi superpotraviny, ktoré majú pozitívny vplyv prakticky na celý organizmus. 

Kokosové orechy rastú na palmách s latinským názvom Cocos Nucifera. Pravdepodobne pochádzajú pôvodne z Indie a juhovýchodnej Ázie. Dnes rastú kokosové orechy v teplom podnebí po celom svete, napríklad v Karibiku a v niekoľkých častiach Afriky a južnej Ameriky. Kokosové mäso, ktoré sa nachádza vnútri kokosu je jedlé a vyrába sa z neho kokosový olej, kokosové mlieko, kokosový cukor alebo kokosová voda. Ide o priehľadnú tekutinu, ktorá je vnútri a obsahuje veľké množstvo minerálov ako je draslík, horčík a vápnik.

Tuky v kokosovom orechu

Nasýtené mastné tuky, ktoré kokos obsahuje nie je nič, čoho by sme museli obávať. Telo tuky potrebuje, pretože sú súčasťou membrán buniek a podieľajú sa spolu so sacharidmi na tvorbe energie. Naviac ich telo potrebuje preto, aby dokázalo vstrebať niektoré vitamíny, ktoré sú rozpustné v tukoch (A, D, E, K). A čo je podstatné, tak je to práve tuk, ktorý je nositeľom chuti. Iste ste počuli, že nasýtené mastné kyseliny sú zdraviu škodlivé. To je síce pravda, ale u kokosu platí výnimka potvrdzujúca pravidlo. Triglyceridy, ktoré kokos obsahuje sú tuky so stredným reťazcom (MCT) a tým sa líši od iných nasýtených mastných kyselín. Tieto MCT tuky sa v tele lepšie metabolizujú a telo ich dokáže veľmi efektívne využiť k produkcii energie. Okrem toho MCT tuky obsiahnuté v kokose majú antibakteriálne a antimikrobiálne účinky. 

700-1647k16xp8u34791-struhany-kokos-infografika-brainmarket-sk

Čo všetko kokos obsahuje?

Čo robí kokosový orech tak výnimočný je kyselina laurová, ktorú obsahuje. Jedná sa o mastnú kyselinu, ktorá sa nachádza tiež v ľudskom materskom mlieku. Kyselina laurová je užitočná v boji proti plesniam, vírusom a baktériám. Mimo to znižuje hladinu LDL (zlého) cholesterolu v krvi. Škodlivý LDL cholesterol je ten, ktorý môže spôsobiť rôzne kardiovaskulárne ochorenia.

Okrem toho kokos obsahuje vitamíny a minerály, ktoré sú pre telo nenahraditeľné. Obsahuje silné antioxidanty, ktoré zachycujú voľné radikály v bunkách. Tieto voľné radikály kyslíku môžu spôsobiť radu ochorení. Kokosové mäso, ako sa nazýva dužina kokosu, obsahuje minerály a to na prvom mieste mangán. Mangán je minerál, ktorý aktivuje enzýmy užitočné pre metabolizmus, hojenie rán, podporuje zdravie kostí a má antioxidačné funkcie. Ďalej je kokos bohatý na meď a železo, ktoré pomáhajú vytvoriť červené krvinky, rovnako ako selén. Dôležitý antioxidant, ktorý chráni bunky. Pokiaľ do jedálnička pridáme kokos, môžeme si byť istý, že tým značne podporíme hladinu vápniku v tele, ktorý pomáha udržovať zdravé kosti, zuby a hrá rolu v komunikácií medzi mozgom a ostatnými časťami tela.

Zaradiť kokos do svojho jedálnička by mali diabetici, pretože kokos zlepšuje vylučovanie inzulínu v tele a tiež zvyšuje využitie glukózy, čím pomáha kontrolovať hladinu cukru v krvi. Je to pretože, kokos má pozitívny vplyv na hormóny, ktoré regulujú hladinu cukru v krvi.

Kokosové mlieko

Kokosové mlieko je tekutina, ktorá vzniká z dužiny zrelých kokosov čiže kokosového mäsa. Má ľahko sladkú intenzívnu chuť a arómu. Je obľúbenou súčasťou indickej, thajskej, havajskej a juhoamerickej kuchyne. Proces extrakcie zahrnuje strúhanie mäsitej časti ovocia a jeho namočenie do horúcej vody. Krém, ktorý sa tvorí na povrchu kvapaliny sa zbiera, aby sa použil ako kokosový krém, zatiaľ čo zostávajúca kvapalina sa potom precedí a oddelí od buničiny, aby sa získalo kokosové mlieko. Kokosové mlieko je zdravou náhradou u osôb s intoleranciou laktózy. Okrem toho obsahuje zinok, minerál, ktorý pomáha pri obnove buniek, ktoré lemujú črevnú stenu. Tým sa zabráni premiestneniu škodlivých baktérií z čreva do krvného obehu a zníži sa riziko hnačkového ochorenia. V súčasnej dobe môžete nájsť kokosové mlieko aj v prášku. Kokosové mlieko obsahuje veľké množstvo niektorých kľúčových minerálov, ako je železo, vápnik, draslík, horčík a zinok. Obsahuje tiež významné množstvo vitamínu C a E. Jedna šálka kokosového mlieka (asi 240 g) obsahuje 13 g sacharidov, 5 g vlákniny, 5 g bielkovín a 57 g tuku, najmä nasýtených tukov. Okrem tekutej formy kokosového mlieka dnes môžeme nájsť aj jeho práškovú formu, tá je rovnako kvalitná čo sa týka obsahu živín, hlavnou výhodou je jeho dlhšia trvanlivosť. 

Kokosová voda

Voda z kokosu je často zamieňaná s mliekom. Zatiaľ čo mlieko je tekutina lisovaná z kokosovej dužiny, kokosová voda je to prvé čo nám zo zeleného kokosu vytečie. Je to číra tekutina, ktorá je považovaná za prírodné elektrolyty, pretože obsahuje veľa minerálnych látok. Je bohatá na draslík, vápnik, mangán, antioxidanty, aminokyseliny a cytokinínyKokosová voda je najlepším zdrojom draslíku a obsahuje takmer 470 mg draslíka. Množstvo minerálov sa môže meniť v dôsledku zmien podľa toho, ako je kokosový orech zrelý. V priemernom kokosovom orechu nájdeme asi 1 šálku vody. Nájdu sa aj kritici, ktorí kokosovú vodu považujú za iba marketingový trhák, avšak nezanedbateľný obsah látok, ktoré kokosová voda obsahuje sa jej nedajú uprieť. Bežne sa používa k rehydratácií po fyzickej aktivite alebo ochorení, ako je hnačka. Voda je tak skvelý pomocník v horúcich letných dňoch alebo pri a po tréningu. Môžete si ju so sebou vziať na bicykel alebo do hôr, aby ste si boli istí, že doplníte telu všetky dôležité minerály.

Kokosová múka

Kokosová múka obsahuje veľký obsah vlákniny, bielkovín a zdraviu prospešných tukov. Naviac má nízky glykemický index, takže opäť veľká výhoda pre diabetikov. Múka sa vyrába z kokosového mäsa, ako sa hovorí dužine vnútri kokosu, z ktorého sa najprv oddelí kokosové mlieko a potom sa pri nízkej teplote vysuší a pomelie. Tým je kokosová múka na svete. Kokosová múka naviac oproti mandľovej múke má viac vlákniny a menej kalórií, takže je vhodná aj do redukčného jedálnička. Ďalej môžu kokosovú múku zaradiť osoby s tráviacimi problémami ako je syndróm priepustného čreva, cukrovka, osoby s alergiou na orechy alebo priaznivci paleo stravy.

Kokosové chipsy

Kokosové chipsy sa vyrábajú šetrným sušením dužiny kokosov. Aj v tom je dôležité, aby kokosy boli v BIO kvalite. Je tak zaistené nie len ich pestovanie, ktoré neobsahuje žiadne škodlivé látky, ale tiež ich chuť, aróma a spracovanie, vďaka čomu si uchovávajú všetky už vyššie zmienené látky. Môžu tak byť zdravým mlsaním či už v naturálnej forme alebo tiež obalené v čokoláde. PO NOVOM sme tiež zaradili príchuť s karamelom a ananásovou dužinou!

Kokosový sirup

Kokosový sirup sa vyrába z miazgy, ktorá sa nachádza vnútri kokosových kvetov zrelých kokosových stromov. Farmári poklepávajú vnútri týchto kvetov, aby zhromaždili miazgu, ktorá sa neskôr varí pri strednej teplote, aby sa odstránili všetky škodlivé baktérie a zbytky. Pre obohatenie chuti nie sú potrebné žiadne prísady, pretože kokosový nektár je sám o sebe prirodzene sladký. Vzhľadom k tomu, že tento nektár je celkom prírodný, organický, nerafinovaný a bez konzervačných látok – je zachovaná väčšina živín. V porovnaní s inými sladidlami je kokosový nektár nabitý viac vitamínmi a minerálmi. Vezmime si hnedý cukor pre porovnanie. Kokosový nektár obsahuje desaťkrát viac zinku, štyrikrát viac horčíku a dvakrát viac železa než hnedý cukor. Okrem toho je bohatý na vitamíny B1, B2, B3, B6 a vitamín C a tiež mastné kyseliny so stredne dlhým reťazcom. Metóda získavania kokosovej miazgy a jej premeny na sirup sa po stáročia vykonáva v trópoch, ako sú Filipíny. Preto je zaručené, že výroba tohto organického sladidla zahrňuje výrobu šetrnú k životnému prostrediu. A presne tak vychádza na svet aj BrainMax kokosový sirup, ktorý ponúkame v BIO kvalite, aby ste si byli istí, že pochádza z ekologického hospodárstva. 

Kokosový ocot

Kokosový ocot je základom kuchyne juhovýchodnej Ázie a indickej kuchyne. Vyrába sa z miazgy kvetov kokosových paliem. Táto miazga fermentuje 8–12 mesiacov a prirodzene sa mení na ocot. Má o niečo jemnejšiu chuť ako jablčný ocot. Ocot je bohatý na vitamín C a draslík. Miazga ďalej obsahuje cholín, vitamíny skupiny B, železo, meď, bór, horčík, mangán, fosfor, draslík a zinok. Tým, že prechádza procesom fermentácie, nemôžeme zabudnúť pozitívny vplyv na črevný mikróbiom. Obsahuje zdraviu prospešné baktérie, ktoré sú pre naše črevá kľúčové, pretože pomáhajú v tráviacom trakte udržiavať symbiózu medzi jednotlivými druhmi baktérií. A práve preto sme obohatili náš rad BrainMax Pure o Kokosový ocot, ktorým nielen, že skvele dochutíte pokrmy, ale tiež podporíte zdravie čriev.

Kokosové aminos

Že ste o tom nikdy nepočuli? Kokosové aminos by sa dalo označiť za alternatívu sójovej omáčky. Sójová omáčka je obľúbené korenie a omáčka, najmä v čínskej a japonskej kuchyni. Avšak veľa ľudí sa z niektorých dôvodov sójovej omáčke chcú vyhnúť a to je chvíľa pre kokosové aminos. Jedná sa o slanú, pikantnú koreniacu omáčku vyrobenú z fermentovanej miazgy kokosovej palmy a morskej soli. Je bez sóje, pšenice a lepku, takže je vhodnou alternatívou sójovej omáčky pre osoby s určitými alergiami alebo potravinovou intoleranciou. Na rozdiel od sójovej omáčky je chuť kokosových aminos mierne sladkastá navyše majú o 73% menej sodíka ako sójová omáčka.

Kokosový krém

Orieškové maslá v poslednej dobe dopĺňajú aj maslá vyrobené z kokosu. Tie majú podobné nutričné ​​vlastnosti, ale výrobný proces je o niečo náročnejší. Jadra kokosu sa najprv oddelia od šupky a očistená dužina sa potom suší na slnku. Potom je extrahovaný olej, ktorý oddelí kokosové mäso a tuk, ktorý kokosy obsahujú. Vznikne pasta, ktorá je ešte potom podrobená hydraulickému lisu, ktorý odstráni zvyšky oleja a vznikne jemný krém.

Kokosový krém je preto dôkaz toho, že maškrtiť môžete aj zdravo. Podobne ako iné kokosové produkty, obsahuje kokosový krém zdraviu prospešné tuky, ale aj vlákninu a minerály ako je horčík, železo a draslík. Produktový rad BrainMax Pure sme doplnili o kokosový krém, ktorý je zložený iba z kokosovej dužiny. Podobne ako pri iných krémoch je dôležité, čo všetko výsledný produkt obsahuje. A pretože nám záleží na čistote našich produktov, krém obsahuje iba rozomleté ​​dužiny kokosov! Nepoužili sme žiadne pridané látky, nenájdete v ňom cukor a vychutnať si tak môžete čistú kokosovú chuť.

Kokosový cukor

Nemusí to byť len samotné kokosové mäso, ktoré môžeme smelo zaradiť do jedálnička. Veľmi obľúbený je v poslednej dobe kokosový cukor, ktorý sa získava z nektáru kvetov kokosovej palmy, ktorý sa nechá skryštalizovať. Sladivosť má takmer totožnú s repným cukrom, ale čo je najdôležitejšie, tak je jeho glykemický index, pretože ten je 35! Pre predstavu, klasický biely repný cukor má 70. To je dosť veľký rozdiel na to, že sa mu skvele vyrovná svojou sladivosťou. Naviac sú v kokosovom cukre zachované dôležité antioxidanty a hoci sa jedná o cukor, tak je to zároveň zásaditá potravina. Kokosový cukor je výbornou alternatívou pre diabetikov a možno ho použiť všade tam, kde by ste použili biely cukor. 

Vidíte, že z kokosovej palmy sa dá využiť naozaj všetko a nič nepríde nazmar. Všetky výrobky z kokosu nájdete na e-shope, ktorými sme doplnili náš produktový rad BrainMax Pure. Všetky produkty z kokosu máme v certifikovanej BIO kvalite. To zaručuje, že výrobky pochádzajú z ekologického poľnohospodárstva.

 

Veronika Halusková

 

 Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!