Čo je kolagén? Benefity pre kĺby, pokožku aj vlasy

Možno ho poznáte zo svojho pleťového séra, alebo ste si ho všimli v suplementoch podporujúcich kĺbovú vitalitu, ale čo je to ten kolagén? Akú úlohu má kolagén v tele a ako ho zakombinovať do svojho života? Kolagén je najviac zastúpenou bielkovinou v našom tele, obzvlášť kolagén typu I. Nájdeme ho vo svaloch, kostiach, koži, krvi, cievach, tráviacom systéme či vo väzive a spojivách.

Benefity kolagénu majú vysokú mieru, napríklad kolagén drží pevnú kožu a udržuje jej elasticitu. Okrem toho navyše pomáha nahrádzať mŕtve bunky kože za nové. Keď sa presunieme na šľachy a úpony, kolagén funguje asi ako lepidlo, držiace naše telo pohromade. S vekom však o kolagén prichádzame, našťastie existujú zdroje z jedla, poprípade suplementy schopné doplniť naše zásoby ako to len ide.

Čo je to kolagén? 

čoho je kolagén tvorený? Kolagén je občas označovaný ako „komplexná bielkovina“, čo nie je nič nepravdivé, pretože je zložený z 19 rôznych aminokyselín. Tento aminokyselinový mix tvorí ako esenciálny, tak aj neesenciálny. Hlavnými zložkami je arginín, glutamín, prolín a glycín.  Namiešaním týchto aminokyselín vznikne trojitá skrutkovice. Každá reťaz je tvorená viac ako 1400 aminokyselinami. V tele sa pred vytvorením kolagénu tvorí takzvaný prokolagén. Toto je označenie pre prekurzor, z ktorého kolagén ďalej vzniká. Je tvorený fibroblastmi a ďalšími bunkami nutnými pre syntézu samotného kolagénu.

Podľa vysvetlenia prevzatého z Journal of Supramolecular Structure: kolagén vo väčšine tkanív zvierat a ľudí hrá úlohu akéhosi vysoko usporiadaného povrazu. Rovnako ako lano či povraz má kolagén niekoľko úrovní stočenia. Kolagén tvorí fibrily a každá fibrila má 4 štrukturálne úrovne, z ktorých sú aspoň 3 stočené. Úrovne tvoria polypeptidové reťazce, molekuly a mikrofibrily v špirálovej štruktúre. Mikrofibrily majú špirálovitú štruktúru a fibrily môžu byť paralelné či stočené. Zjednodušene: kolagénne fibrily sú to, čo dovoľuje spojivovým tkanivám tvoriť tkanivo a zaujímať tvar. Tomu sa hovorí mikrofibrilárna štruktúra, a z tej je tvorený kolagén.

Nutričné informácie  

Prolín a glycín sú dve primárne aminokyseliny, ktoré nájdeme v kolagénových reťazcoch. Prolín a glycín však nie sú hojne zastúpené vo zvieracom mäse, čo pre väčšinu ľudí bude hlavný zdroj bielkovín zo stravy. Obzvlášť ak je človek chorý, či prechádza veľkým množstvom stresu, ako fyzického, tak aj psychického, tak telo nevie tvoriť dostatok aminokyselín. Toto je čas, kedy je potrebné zaujímať sa o to, čo jem, a telu s dodaním živín pomôcť.

Najviac zastúpenými aminokyselinami tvoriace kolagén sú: 

  • Prolín: tvorí asi 15% kolagénu. Obzvlášť prolín a glycín sa starajú o hladký a bezbolestný pohyb tela. Prolín pomáha držať vitálne cievy, zlepšuje zdravie kĺbov a má mnoho ďalších kardiovaskulárnych benefitov.
  • Glycín: sám o sebe tvorí 1/3 kolagénu. Hoci sa jedná o najmenšiu aminokyselinu v tele, má veľmi znateľné efekty. Napríklad udržuje správne funkcie našich buniek alebo napomáha tvorbe prameňov DNA. Dôležitú úlohu zastupuje aj pri tvorbe kreatínu, ktorý pomáha budovať svaly a zlepšuje produkciu energie pri cvičení.
  • Glutamin: jedná sa o jednu z najdôležitejších a najviac zastúpenú aminokyselinu v našom tele, telo si ho vie vytvárať, avšak tiež ho používa vo veľkom množstve, preto je dobré, prijímať glutamínu viac. Štúdie ukazujú efekt glutamínu pre predchádzanie úzkosti, spánkových problémov, zhoršenej koncentrácie, zlého trávenia, oslabenej imunity, či malej miere energie. Nadväzujúc na správu z American Journal of Clinical Nutrition, glutamín ukazuje svoje pozitíva pri tvorbe rastového hormónu, ktorý sa môže postarať o zlepšenie mentálneho zdravia, s tým súvisiace napríklad vyplavovanie neurotransmiteru GABA, ten v tele navodzuje pocit pokoja. Dusík, ktorý je vo veľkom množstve vytváraný glutamínom, zlepšuje hojenie rán a zamedzuje strate svalov či bolesti kĺbov.
  • Arginín: tiež často označovaný L-arginine sa v tele rozkladá na oxid dusnatý, ktorý je nevyhnutný pre zdravý obehový systém a srdce. Arginín ukazuje svoje pozitívne efekty na zlepšenie cirkulácie krvi, posilnenie imunitného systému, či zlepšenie mužského libida.

Kolagénne peptidy

Hydrolyzované kolagénne peptidy sú tvorené rovnakou štruktúrou aminokyselín ako samotný kolagén, rozdielom je však proces, akým boli spracované, oproti kolagénu prešli procesom hydrolýzy, ktorý ich rozdelil na kratšie reťazce aminokyselín. Nielen, že sa dá hydrolyzovaný kolagén rozpustiť ako v teplej, tak aj studenej vode, hlavnou výhodou je ľahšie trávenie v žalúdku, čo zaručuje vyššiu biologickú dostupnosť pre naše telo, ktoré peptidy ľahšie vstrebe a odošle krvou do celého tela. Preto konzumácia kolagénnych peptidov poskytne vyšší benefit ako konzumácia kolagénu v jeho celistvej forme. Výhody peptidov je zlepšenie kvality kože a vlasov, úľava od bolesti a vyladenie funkcie našich čriev.

Ako je na tom kolagén versus želatína?

Zaujímá vás, ako sa líši kolagén so želatínou a ako sú na tom v porovnaní s bielkovinami v našom tele? Možno ste počuli slová kolagén a želatína v jednej vete spoločne, dôvodom je, že želatína je odvodenina. Želatína vzniká vo chvíli, keď sa rozpadá kolagén. Tento proces si môžeme všimnúť pri vývare z kostí. Kosti sú doslova preplnené kolagénom, vyváraním kostí sa kolagén postupne uvoľňuje, rozpadá a tvorí želatínu (tento proces môže trvať až niekoľko dní). Želatína bola dokonca jedným z prvých používaných „liečiv“ v starovekej Číne.

Je výborná pre ľudí s alergiami a intoleranciami. Je nápomocná pri regenerácii tráviaceho traktu, tým pomáha tráveniu do budúcnosti. Bohaté zdroje želatíny a kolagénu, ako je napríklad vývar z kostí, môžu pomôcť pri regenerácii slizničnej výstelky čriev, čo pre nás znamená zlepšenie absorpcie živín, nižšie riziko porúch s priepustnosťou čriev. Zjednodušene povedané, želatína je plná živín prospených pre naše telo, rovnako ako kolagén, len sa nachádza v inej forme.

Pozitíva kolagénu a ako ho užívať

čom bude kolagén dobrý pre vaše telo? Tu je pár vecí, s ktorými môže kolagén pomôcť.

 

1.) Zlepšuje zdravie kože a vlasov  

Najviac viditeľný efekt kolagénu je určite vplyv na pokožku a vlasy. Zvýšenie množstva kolagénu v našom tele môže pomôcť pokožke v pevnejšom vzhľade, na dotyk môže byť pokožka jemnejšia, a to vďaka zlepšeniu obnovy a regenerácie buniek. Podľa randomizovanej trojito zaslepenej, placebom kontrolovanej štúdie tiež pomáha predchádzať starnutiu, strate kolagénu v pokožke, čo má za následok nižšie množstvo vrások, zvýšenú elasticitu a menej ovisnutej kože.

Iná dvojito zaslepená a placebom kontrolovaná štúdia zisťovala efekt kolagénu u žien vo veku 35-55 rokov, ktoré konzumovali 2,5-5g kolagénu denne po dobu 8 týždňov. Kolagén výrazne zlepšil elasticitu a hebkosť kože. Zamedzoval suchej a drsnej pokožke, a to všetko za cenu miernych alebo žiadnych vedľajších účinkov. Pokiaľ pokožka stráca svoju elasticitu, je to zapríčinené stratou kolagénu, čo vedie k ďalším viditeľným efektom, napríklad k celulitíde. Keďže je koža kvôli nedostatku kolagénu tenšia, neschová tak to, čo sa vyskytuje pod ňou a celulitída je teda výrazne viditeľnejšia. Kolagén pomáha udržiavať elasticitu a zamedzuje tvoreniu „jamkov“.

2.) Znižuje bolesti kĺbov a ich degradáciu

Už ste sa niekedy cielili, ako by vaše nohy pripomínali nohy kostlivca? Pocit tenzie, stuhnutia a tým spôsobená bolesť pri pohybe? To je pravdepodobne nedostatok kolagénu, ktorý sa vám chce pripomenúť. Strata kolagénu z tela, obzvlášť spojivových a väzivových tkanív môže spôsobiť pohyblivosť s menšou ľahkosťou vedúcou k stuhnutosti a opuchom kĺbov.

So štruktúrou v podobe gélu kolagén obaľuje naše kosti a drží ich pohromade a tým nám umožňuje pohyb bez bolestí. Predstavte si konzumáciu kolagénu ako mazanie zahrdzavených pántov pri dverách, asi takto pomáha kolagén našim kĺbom v pohybe, znižuje bolesti súvisiace s vekom, a dokonca znižuje mieru degradácie chrupaviek. Nie je prekvapením, že štúdia z roku 2019 zistila, že kolagén je efektívny pri liečbe osteoartrózy a iných kĺbových neduhov.

Dvojito zaslepená, placebom kontrolovaná štúdia vykonávaná v klinických podmienkach zisťovala efektivitu kolagénnych peptidov na osteoartrózu a objasnila kolagén ako možný terapeutický suplement pre spomaľovanie tejto poruchy a jeho dôležitosť pre udržanie zdravia kĺbov. Ďalšia štúdia publikovaná v International Journal of Medical Sciences zistila, že ľudia s osteoartrózou a bolesťou kĺbov, ktorí používali kolagén typu II., zaznamenali výrazné zlepšenie pri vykonávaní bežných aktivít ako je chôdza do schodov, zlepšenie spánku a celkovej kvality života.

3.) Pomáhá liečiť leaky gut

Pokiaľ trpíte syndrómom priepustného čreva, čo je stav, kedy sa toxíny nebezpečné pre telo kvôli netesnosti dostanú cez črevo do obehu, kolagén môže byť skvelý pomocník. Pomáha s rozkladom bielkovín, upokojuje črevnú výstelku, opravuje bunkové steny čriev a napĺňa črevá aminokyselinami. Najväčšou výhodou konzumácie kolagénu pre naše trávenie je regenerácia a novotvorba spojivových tkanív, a preto pomáha utesňovať a hojiť ochrannú výstelku tráviaceho traktu. Dnes už vieme, že pri mnohých chorobách sa dá vysledovať príčina, ktorá často býva v zápale či podráždení prameniaca z nezdravého čreva.

Štúdie vysledovali, že pacienti trpiaci zápalovým ochorením čriev majú znížené množstvo kolagénu v tele. Suplementácia kolagénnymi peptidmi, môže pomôcť vyliečiť poruchy tráviacej sústavy rovnako tak, ako zápal, syndróm dráždivého čreva, reflux, Crohnovu chorobu či ulceróznu kolitídu. Ako bonus na liečenie netesného čreva kolagén pridáva zlepšenie absorpcie vody v tenkom čreve, čo umožňuje telu a tráveniu plynulejší chod.

 

4.) Silnejšie nechty, vlasy a zuby 

Už sa vám niekedy lúpali či rozpadali nechty? Na rane môže byť nedostatok kolagénu! Kolagén je základným stavebným kameňom pre vaše nechty, vlasy a zuby. Pridaním kolagénu do vašej každodennej stravy udržíte nechty silné a môžete dokonca pomôcť zastaviť padanie vlasov. Štúdia publikovaná v Journal of Investigative Deratology objavila spojitosť medzi regeneráciou vlasových folikul a medzibunkovou hmotou (extracelulárnym matrixom). Namieta sa spojitosť medzi konzumáciou kolagénu pre jeho potencionálne terapeutické použitie u ľudí s vypadávajúcimi vlasmi či inými kožnými problémami.

Iná dvojito zaslepená štúdia, kontrolovaná placebom uviedla, že dospelé ženy konzumujúce kolagén zaznamenali zlepšenie v celkovej hustote, objeme vlasov a celkovom pokrytí hlavy po 90 dňovej konzumácii suplementu. Po 180 dňoch ďalej zaznamenali viac lesku vo vlasoch, menej suchých vlasov a hladšiu pokožku.

5.) Zrýchľuje metabolizmus, nárast svalovej hmoty a výdaj energie  

Zvýšenie množstvo kolagénu v tele môže pomôcť zrýchliť metabolizmus pomocou budovania svalovej hmoty na vašom tele a zároveň vylepšením premeny potrebných nutrientov. Jednou z najdôležitejších úloh glycínu je budovanie svalstva pomocou premeny glukózy na energiu, ktorá poháňa svalové bunky. Nezabudnite na to, že udržanie svalovej hmoty s vekom je veľmi dôležité z hľadiska podpory držania tela a spaľovania kalórií v tele.

Pokiaľ dopĺňate kolagén, tiež by vám mohlo pomôcť doplnenie vitamínu C, ten vám poistí to, že telo bude môcť premeniť skonzumovaný kolagén na pre neho použiteľnú formu. Táto kombinácia vám pomôže v zlepšení produkcie energie a vitalite celého tela. To však stále nie je všetko, čo môže glycín pre váš metabolizmus ponúknuť! Štúdie ukazujú, že glycín hrá dôležitú úlohu ako v tráviacej, tak aj nervovej sústave nášho tela, čo znamená, že je veľkým hráčom na poli udržiavania zdravého a mladistvého tela.

Zdá sa, že glycín tiež spomaľuje efekty trávenia zlepšovaním využitia antioxidantov v tele, čo má vplyv na správnu produkciu buniek z DNA a RNA. Navyše sa zistilo, že arginín pomáha telu tvoriť bielkoviny, čo je veľmi dôležité pre opravu a budovanie svalstva, hojenie rán, zamedzenie straty svalov, zrýchlenie metabolizmu a zaručenie správneho vývoja.

6.) Zlepšuje zdravie pečene 

Pokiaľ ste fanúšikom detoxov a hľadáte niečo, čo by vaše telo očistilo od škodlivín, zlepšilo prietok krvi a udržalo vaše srdce stále mladé, kolagén je niečo pre vás. Deje sa tak, pretože glycín pomáha minimalizovať poškodenie vašej pečene, pokiaľ sú nútené vstrebávať látky na ktoré nie sú zvyknuté, ako toxíny či alkohol.

Jeden z najjednoduchších spôsobov, ako vaša pečeň vyčistiť bude zaradenie pôstu iba s príjmom vývaru z kostí. Tento spôsob pôstu je často odporúčaný na zlepšenie priepustnosti čreva, pomôže telu vyčistiť sa od chemikálii, „reštartovať“ vaše trávenie a zlepší vašu imunitnú odpoveď. Štúdie potvrdili, že glycín môže pomôcť znížiť poškodenie pečene spôsobené konzumáciou alkoholu, a tak zabrániť akútnym či dlhodobým chorobám pečene.

7.) Chráni kardiovaskulárne zdravie 

Aminokyselina prolín pomáha vašim cievam uľavovať od lipidov uložených v krvnom riečisku a to tým, že lipidy zmenšia alebo zabránia ich akumulovaniu. Prolín je nevyhnutný pre opravu tkanív v kĺboch ​​a cievach, taktiež pomáha regulovať krvný tlak.

Kolagén vo vašich kĺboch ​​slúži ako nárazník chrániaci naše kosti a chrupavky pred nárazmi a vibráciami, navyše ako starneme, tak nám pomáha udržiavať vitálnu chrupavku. Tiež býva uvádzaný ako prevencia pred aterosklerózou (tvrdnutie ciev), pretože pomáha čistiť cievy od plaku. Arginín obsiahnutý v kolagéne navyše pomáha produkcii oxidu dusnatého, ktorý napomáha vazodilatácii (roztiahnutiu ciev), to má za následok jednoduchší prietok krvi a to zaručuje lepšie vyživenie svalov a dovoľuje cievam sa uvoľniť.

Čo spôsobuje stratu kolagénu? 

Produkcia kolagénu v ľudskom tele s vekom prirodzene klesá. Môžeme si to všimnúť napríklad pri tvorbe vrások, ovisnutej kože alebo bolesti kĺbov spôsobenej stenčením chrupavky. Medzi ďalšie faktory ovplyvňujúce produkciu kolagénu patrí konzumácia stravy s vysokým pomerom cukrov, fajčenie či vysoké vystavovanie sa slnku, ktoré sa tiež zasluhuje o vyčerpávanie množstva kolagénu z tela. Bolo zistené, že choroby súvisiace s nedostatočným množstvom kolagénu sú najčastejšie zapríčinené kombináciou genetiky, malého množstva prijímaného kolagénu, nedostatočným príjmom nutrientov, či tráviacimi problémami spôsobujúcimi malú produkciu bielkovín v tele.

 

Najlepšie zdroje a typy kolagénu 

Ktoré potraviny sú bohaté na kolagén? Pokiaľ dôjde na konzumáciu kolagénu zo stravy, pod lupu padajú potraviny s vysokým obsahom bielkovín, ako napríklad hovädzie, kuracie či rybie mäso, vajcia a ich škrupiny.

  • Hovädzí kolagén: Pochádza z hovädzieho dobytka, obzvlášť z kože, kostí a svaloviny. Je tvorený z kolagénu typu 1 a 3, čo je pre nás skvelé, pretože tieto dva typy sú najčastejšie vyskytujúce sa typy kolagénu v našom tele. Hovädzí kolagén je skvelým zdrojom glycínu a prolínu, aminokyselín telom využívaných na produkciu kreatínu, rast svalov a samozrejme tvorbe vlastného kolagénu v tele.
  • Kurací kolagén: Najviac zastúpeným typom je kolagén typu 2, ktorý je najlepší pre budovanie chrupaviek! Tento fakt robí z kuracieho kolagénu skvelý doplnok pre zdravé kĺby, jednou z ďalších výhod je obsah chondroitínu a glukosamínu vo forme sulfátu. Tieto dve látky zamedzujú starnutiu chrupaviek. Veľké množstvo suplementov obsahujúce kolagén používa práve kuracie s typom 2.
  • Rybí kolagén: Kolagén vyrábaný z rýb je veľmi ľahký na absorpciu a je tvorený veľkým množstvom kolagénu typu 1 s doplnkom predstavovaným aminokyselinami glycín, prolín a hydroxyprolín. Keďže sa kolagén typu 1 vyskytuje v celom ľudskom tele, konzumácia práve tohto typu je spájaná s benefitmi pre kĺby, kožu, orgány, cievy, trávenie a kosti. Hydroxyprolín je podstatnou zložkou kolagénnych skrutkovíc a nedostatočné množstvo v tele sa spája s degeneráciou kolagénu a starnutím tela. Hydroxyprolín je nutný pre udržanie stability kolagénu. Je tvorený modifikáciou aminokyseliny prolínu už vo vytvorenej skrutkovici kolagénu. Táto transformácia prolínu na hydroxyprolín nie je možná bez prítomnosti vitamínu C, to je dôvodom, prečo nedostatočné množstvo vitamínu C spôsobuje nedostatok kolagénu v tele.
  • Kolagén z vajec a škrupín: Vaječný kolagén sa nachádza v škrupinách a bielkoch. Najviac zastúpeným typom je typ 1. Vaječný kolagén obsahuje navyše aj kolagény typov 3, 4 a 10, ale zďaleka najviac má typu 1, rovnako ako ľudské telo (asi 100x viac ako typu 4). Vajcia obsahujú glukosamín a chondroitín sulfát, kyselinu hyalurónovú a množstvo ďalších aminokyselín s pozitívnymi efektmi na tvorbu spojivových tkanív, hojenie rán, rast svalov či zníženie bolestí a stuhnutostí.

Typy kolagénu 

Vec, ktorá nie je veľmi známa je, že v ľudskom tele existuje najmenej 16 rôznych typov kolagénu. Tie zahŕňajú typy: 1, 2, 3, 5 a 10, aj keď veľká väčšina (asi 80-90%) je tvorená typmi 1, 2 a 3. Sám kolagén typu 1 tvorí podľa niektorých zdrojov asi 90% celej zásoby tela. Ďalej existujú rôzne typy kolagénu nachádzajúce sa v určitých potravinách, poprípade doplnkoch stravy.

Aké typy kolagénu sú najlepšie? Tu je prehľad rôznych typov kolagénu, ich zdroje a primárne výhody a funkcie. Rozhodnutie, ktoré je najlepšie, už nechám na vás.

  • Typ 1: Je zďaleka najviac zastúpeným typom a považovaný za najsilnejší typ kolagénu v ľudskom tele. Skladá sa z vlákien, ktoré tvoria tkanivá tela vrátane šliach, väzov, orgánov alebo kože. Kolagén typu 1 pomáha zdraviu kostí a nájdeme ho tiež v tráviacom trakte. Je veľmi podstatný pre hojenie rán, udržiavanie kvalitnej a elastickej kože a celkovo drží celé telo pohromade.
  • Typ 2: Kolagén typu 2 slúži v tele primárne na tvorbu chrupaviek. Zdravie vašich kĺbov závisí od kvality vašich chrupaviek, ktoré sú tvorené práve kolagénom druhého typu. Medzi jeho silné stránky patrí spomalenie degradácie chrupaviek a zamedzenie artróze.
  • Typ 3: Jtvorený retikulárnymi vláknami a je hlavnou zložkou extracelulárneho matrixu, ktorý tvoria naše orgány a kožu. Obvykle sa nachádza po boku kolagénu typu 1, dodáva pokožke pevnosť a drží ju elastickú. Tiež je súčasťou krvných ciev a tkanív vo vnútri srdca. Pre tieto dôvody deficit kolagénu typu 3 je spájaný s rizikom praskania ciev a predčasným úmrtím.
  • Typ 4: Jedno z jeho hlavných úloh je formovanie bazálneho lamina, čo je tenká extracelulárna vrstva, ktorú nájdeme v endotelových bunkách, ktoré obklopujú orgány, svaly a tukové tkanivo. Toto lamina je nutné pre funkcie nervov a ciev. Zaujíma veľkú väčšinu tkaniva našich orgánov ako tráviacich, tak dýchacích. Bazálna lamina nájdeme medzi vrchnou vrstvou kože a najhlbšou, medzi jednotlivými vrstvami tvorí gélovitú vložku.
  • Typ 5: Tento typ je nutný pre tvorbu povrchu buniek, vlasov, ženskej placenty (orgán vyvíjajúcich sa v ženskom tele počas tehotenstva, zodpovedný za dodávanie živín a kyslíka a odvod odpadových látok dieťaťa v tele matky).
  • Typ 10: Typ 10 je nutný pre tvorbu nového kostného tkaniva, a chrupaviek. Je súčasťou procesu endochondrálnej osifikácie, čo je spôsob tvorenia kostí v tele cicavcov. Zistilo sa, že kolagén typu 10 je veľmi dôležitý pre hojenie fraktúr kostí a synoviálnych kĺbov.

Suplementácia a dávkovanie 

Keď príde k suplementácii kolagénom, musí sa človek rozhodnúť, ktorý typ pre neho predstavuje najväčší benefit. Hlavnými otázkami bude ktorý typ a aká forma. Zatiaľ čo niektoré suplementy obsahujú jeden alebo dva typy, niektoré mixujú viacero typov. Pokiaľ sa obzeráte po kolagénnom suplemente ideálne si vyberte hydrolyzované kolagénne peptidy v práškovej forme. Obzerajte sa po produktoch s názvami „kolagén hydrolyzát“, „kolagénne peptidy“, či „hydrolyzovaný kolagén“ a uistite sa, že zloženie zodpovedá tomu, čo je napísané na obale.

Ako kolagén používať

Veľkou výhodou kolagénu je, že u neho nie sú zaznamenávané žiadne vedľajšie efekty. Väčšina ľudí, čo sa s negatívnymi účinkami stretáva prekračuje odporúčanú dennú dávku, či majú geneticky predurčené alergie. Prečítajte si zdroje kolagénu na suplemente, ak ste alergický na ryby a rybí kolagén je súčasťou suplementu, tak sa mu určite vyhnite. Pokiaľ sú na suplemente označené iba typy kolagénu, je nutné vedieť, odkiaľ pochádza napríklad, že typ 2 pochádza z kurčaťa, 1 a 3 môžu byť hovädzie či vaječné. Nevábna chuť v ústach po použití kolagénu nie je vedľajším efektom a nebojte sa, po pár minútach pominie. Pre zamedzenie môžete kolagénny suplement rozmiešať v ovocnom či zeleninovom smoothie.

Záverečné zhrnutie

  • Kolagén je typom štrukturálneho proteínu, ktorý slúži ako opravár spojivových tkanív v celom tele. Je zodpovedný za zdravie kĺbov, kože, vlasov, nechtov a trávenia.
  • Existuje mnoho nutrientov podporujúcich tvorbu a využívanie kolagénu v tele napríklad vitamín C, mangán, meď, prolín, potraviny s vysokým obsahom antokyanidov (čučoriedky, čerešne a černice).
  • Keď budete kupovať doplnok výživy, mierte na hydrolyzované kolagénne peptidy, aby ste z toho, čo kúpite čo najviac vstrebali a doplnili kolagén do tela
  • Ako posledný buďte si vedomí, že niektoré potraviny podporujú tvorbu kolagénu viac ako iné. Živočíšne produkty ako vajcia, hydina, ryby či mlieko môžu pomôcť vylepšiť tvorbu kolagénu. Ale milovníci zeleniny sa nemusia báť! Môžete použiť kolagén v receptoch pre vás a celú vašu rodinu, napríklad vo forme domáceho želé či prírodných ovocných desiat.

 

Rostislav Nestrašil

 

Zdroje

1. GOODSELL, D.S. Collagen. RCSB Protein Data Bank. 2000.

2PIEZ, Karl A. a Andrew MILLER. The structure of collagen fibrils. Journal of Supramolecular Structure. 1974.

3. THE BIOLOGY PROJECT. Proline P (Pro). 2003.

4. WELBOURNE, TC. Increased plasma bicarbonate and gr***h hormone after an oral glutamine load. The American Journal of Clinical Nutrition. 1995.

5. AMINO-ACIDS STUDIES. Arginine. 2022.

6. PROKSCH, E., D. SEGGER, J. DEGWERT, M. SCHUNCK, V. ZAGUE a S. OESSER. Oral Supplementation of Specific Collagen Peptides Has Beneficial Effects on Human Skin Physiology: A Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Skin Pharmacology and Physiology. 2013.

7. EVANS, Malkanthi, Erin D. LEWIS, Nisrine ZAKARIA, Tetyana PELIPYAGINA a Najla GUTHRIE. A randomized, triple‐blind, placebo‐controlled, parallel study to evaluate the efficacy of a freshwater marine collagen on skin wrinkles and elasticity. Journal of Cosmetic Dermatology. 2021.

8. CLARK, Kristine L., Wayne SEBASTIANELLI, Klaus R. FLECHSENHAR, et al. 24-Week study on the use of collagen hydrolysate as a dietary supplement in athletes with activity-related joint pain. Current Medical Research and Opinion. 2008.

9. BRUYÈRE, O., B. ZEGELS, L. LEONORI, V. RABENDA, A. JANSSEN, C. BOURGES a J.-Y. REGINSTER. Effect of collagen hydrolysate in articular pain: A 6-month randomized, double-blind, placebo controlled study. Complementary Therapies in Medicine. 2012.

10. GARCÍA-CORONADO, Juan Mario, Lorena MARTÍNEZ-OLVERA, Rodrigo E. ELIZONDO-OMAÑA, Carlos Alberto ACOSTA-OLIVO, Félix VILCHEZ-CAVAZOS, Luis Ernesto SIMENTAL-MENDÍA a Mario SIMENTAL-MENDÍA. Effect of collagen supplementation on osteoarthritis symptoms: a meta-analysis of randomized placebo-controlled trials. International Orthopaedics. 2019.

11. KUMAR, Suresh, Fumihito SUGIHARA, Keiji SUZUKI, Naoki INOUE a Sriraam VENKATESWARATHIRUKUMARA. A double-blind, placebo-controlled, randomised, clinical study on the effectiveness of collagen peptide on osteoarthritis. Journal of the Science of Food and Agriculture. 2015.

12. ABRAHAMS, Mariette, Rochez O’GRADY a Janne PRAWITT. Effect of a Daily Collagen Peptide Supplement on Digestive Symptoms in Healthy Women: 2-Phase Mixed Methods Study. JMIR Formative Research. 2022.

13. RAZAK, Meerza Abdul, Pathan Shajahan BEGUM, Buddolla VISWANATH a Senthilkumar RAJAGOPAL. Multifarious Beneficial Effect of Nonessential Amino Acid, Glycine: A Review. Oxidative Medicine and Cellular Longevity. 2017.

14. CHEN, Peiwen, Matilde CESCON a Paolo BONALDO. Lack of Collagen VI Promotes Wound-Induced Hair Gr***h. Journal of Investigative Dermatology. 2015.

15. BARAKAT, H.A. a A.H. HAMZA. Glycine alleviates liver injury induced by deficiency in methionine and or choline in rats. 2012.

16. OPSAHL, W P, D J DELUCA a L A EHRHART. Accelerated rates of collagen synthesis in atherosclerotic arteries quantified in vivo. Arteriosclerosis: An Official Journal of the American Heart Association, Inc. 1987.

17. SHEN, G. The role of type X collagen in facilitating and regulating endochondral ossification of articular cartilage. Orthodontics and Craniofacial Research. 2005.

18. LIU, Xin, Hong WU, Michael BYRNE, Stephen KRANE a Rudolf JAENISCH. Type III collagen is crucial for collagen I fibrillogenesis and for normal cardiovascular development. Proceedings of the National Academy of Sciences. 1997.

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!