Jarné upratovanie skladu! Stovky produktov výhodnejšie! NAKUPOVAŤ

Glutamín - najvyužívanejšia aminokyselina v ľudskom tele

Glutamín je jednou z 20 aminokyselín, ktoré sa prirodzene vyskytujú v potravinách s vyšším obsahom bielkovín. Jedná sa o najhojnejšie zastúpenú aminokyselinu v krvnom riečisku, kedy tvorí 30-35% dusíka v krvi. Aktívni športovci poznajú glutamín predovšetkým ako aminokyselinu dôležitú pre regeneráciu a rast svalovej hmoty. To by sme ale glutamín podcenili! V našom tele sa totiž podieľa hneď na niekoľkých biologických procesoch ako je metabolizmus dusíka, obnova glukózy v pečeni a tiež vylučovanie amoniaku.

Zoznámte sa s glutamínom - kde ho nájdeme a ako funguje?

Glutamín je predovšetkým známy ako podmienená esenciálna aminokyselina. To znamená, že telo si síce aminokyselinu dokáže vytvoriť samo, ale nie v dostatočnom množstve na pokrytie denných potrieb. Preto je nevyhnutné prijímať glutamín aj zvlášť. Čo sa týka využitia pre verejnosť, je glutamín ako doplnok stravy pomerne nový. Predtým sa používal predovšetkým v oblasti medicíny na hojenie rán a popálenín.

Glutamín nájdeme v zanedbateľnom množstve v mnohých druhoch zeleniny a ďalej vo vysokej koncentrácii potravinách, ktoré obsahujú živočíšne bielkoviny. Obsahujú ho potraviny ako sú vajcia, mlieko, vývar z kostí, spirulina, tvaroh, špargľa, brokolica, zverina, ryby (treska, losos), morčacie mäso, kukurica alebo napríklad ryža. Asi 90% glutamínu je produkované vo svaloch, odkiaľ je následne transportovaný krvou do obličiek, pečene a tenkého čreva. Glutamín, rovnako ako ostatné aminokyseliny, sa podieľa na regulácii, syntéze a rozklade bielkovín. Je toho však oveľa viac. Udržuje zdravie črevnej výstelky, podporuje imunitné funkcie organizmu, tvorbu glukózy, transport vody v organizme, ovplyvňuje hladinu neurotransmitérov a ďalšie. Pri deficite glutamínu sa spomalí celková regenerácia organizmu a môže sa prejaviť zníženými imunitnými funkciami.

Kedy môže nastať deficit glutamínu?

Najväčší deficit glutamínu môžeme pozorovať, keď sme v strese, bojujeme s nejakou infekciou, poprípade sme fyzicky vyčerpaní. Akonáhle dôjde k jeho deficitu, telo okamžite reaguje tým, že sa spomalí regenerácia a sú negatívne ovplyvnené naše imunitné funkcie. Deficit glutamínu môže nastať aj v prípadoch, ako sú:

  • Strava obsahuje málo bielkovín
  • Pri veľkej miere stresu
  • Vysoká intenzita tréningu
  • Viacfázové tréningy, kedy nie je priestor pre dostatočnú regeneráciu
  • Ochorenia a závažné infekcie
  • Poruchy imunity
  • Chronické gastrointestinálne problémy
  • Rádioterapie a chemoterapie

1.) Glutamín podporuje gastrointestinálne zdravie

L-glutamin je aminokyselina, ktorá podporuje funkcie čriev aj celkové tráviace procesy. Môže byť obzvlášť prospešná ak trpíte napríklad syndrómom dráždivého čreva, Crohnovou chorobou, ulceróznou kolitídou, divertikulózou, divertikulitídou alebo syndrómom priepustného čreva. Existuje veľa ľudí, ktorých trápi syndróm priepustného čreva. Črevá sú chránené tzv. črevnou výstelkou. Pri jej správnej funkcii prepúšťa do krvného riečišťa len to, čo potrebujeme, ako sú živiny, vitamíny a minerály. Naopak vytvára pevnú bariéru, cez ktorú sa nesmie dostať to, čo do krvi nepatrí, teda toxíny a baktérie, ktoré by provokovali imunitu. Pokiaľ je črevná bariéra narušená, môže nastať celý rad problémov, vyvolaný toxínmi prenikajúcimi do krvi skrze „medzery“ v črevnej výstelke. A práve pri týchto problémoch môže byť glutamín skvelým pomocníkom.

Glutamín môže pomôcť pri IBS - syndróm dráždivého čreva. Syndróm dráždivého čreva (IBS) je chronické ochorenie, ktoré postihuje hrubé črevo a je charakterizované kŕčmi, bolesťami brucha, nadúvaním, plynatosťou, hnačkou alebo zápchou. Glutamín podporuje produkciu hlienu, čo umožňuje ľahší priechod prijatej potravy črevami.

Podobne ako u IBS alebo syndrómu priepustného čreva, môže glutamín pomôcť aj pri Crohnovej chorobe. Presná príčina Chronovej choroby nie je úplne objasnená, predpokladá sa však, že hlavným vinníkom vzniku a prepuknutiu choroby, by mohla byť zvýšená priepustnosť črevnej výstelky. Pretože glutamín zohráva kľúčovú úlohu pri vyživovaní sliznice črevnej výstelky a udržiavaní integrity črevnej výstelky, suplementácia glutamínu pomáha obnoviť priepustnosť čriev.

Je tiež známe, že glutamín zohráva dôležitú úlohu pri udržiavaní zdravého črevného mikrobiómu, pretože dokáže zabrániť bakteriálnemu premnoženiu patogénov.

2.) Podieľa sa na funkciách mozgu

Glutamín tiež hrá dôležitú úlohu v neurologických funkciách, zlepšuje náladu, koncentráciu a pamäť. Ľahko prechádza hematoencefalickou bariérou, kde sa premieňa na kyselinu L-glutamovú. Kyselina glutamová je nevyhnutná pre funkcie mozgu, kedy pôsobí ako kľúčový neurotransmitér, ktorý zlepšuje kognitívne funkcie a ovplyvňuje spôsob, akým funguje náš mozog. Glutamín môže byť kľúčovou aminokyselinou pre osoby trpiace demenciou alebo Alzheimerovou chorobou. Kyselina glutamová je jedinečná v tom, že môže byť premenená na zdroj energie pre neurónové bunky, keď je hladina cukru v krvi nízka. Predpokladá sa, že táto vlastnosť je zodpovedná za schopnosť glutamínu tlmiť chuť na cukor a alkohol.

3.) Podporuje regeneráciu po tréningu

Pretože aminokyseliny sú stavebnými blokmi svalov, je glutamín obľúbeným suplementom medzi športovcami, ktorí chcú urýchliť regeneráciu po tréningu. Glutamín je tiež špecifická aminokyselina, ktorá slúži ako dôležitá podpora nášho imunitného systému. Je to práve imunitný systém, ktorý je pod veľkou záťažou v prípade intenzívnych a vytrvalostných tréningov.

4.) Podporuje budovanie svalovej hmoty a zlepšuje športový výkon

Glutamin dokonca môže pomôcť zvýšiť uvoľňovanie rastového hormónu v tele. Rastový hormón zohráva úlohu v budovaní svalov, takže ak dokážete maximalizovať jeho hladinu, tým lepšie pre vaše svaly. (HGH – rastový hormón, ktorý zaisťuje rast kostí i svalov).

Avšak glutamín tiež zvyšuje ukladanie glykogénu a hydratuje svalové bunky, čo je ďalšia vlastnosť, ktorú ocenia hlavne športovci. Glutamín tiež zbavuje telo prebytočného amoniaku. Amoniak je toxická látka, ktorú naše telo znesie iba v malom množstve. Glutamín premieňa amoniak na telu prospešné aminokyseliny, čo vo výsledku zlepšuje športový výkon a dokonca dokáže zabrániť svalovému katabolizmu po tréningu.

5.) Syntéza glutathionu pre podporu imunity

Reaktívne formy kyslíka produkované počas oxidačného stresu môžu vážne poškodiť naše bunky. Jednou z najdôležitejších molekúl antioxidantov je glutathion. Glutamín je jednou z troch aminokyselín, ktoré sa zúčastňujú syntézy glutathionu. Na syntéze glutathionu, dôležitého antioxidantu a detoxikátora pečene, sa podieľa kyselina glutamová, cysteín a glycín. Treba tiež podotknúť, že glutamín využívajú biele krvinky, kľúčovú súčasť imunity. V skutočnosti sú prežitie, rast a optimálne funkcie našich imunitných buniek závislé od glutamínu.

Glutamín a Citrulín

Glutamín funguje ako prekurzor pre syntézu arginínu tým, že transportuje citrulín medzi tkanivami. Použitie glutamínu s citrulínom môže zvýšiť schopnosť citrulínu stimulovať produkciu oxidu dusnatého, čo môže viesť k lepšiemu dodávaniu kyslíka a transportu živín do kostrového svalstva.

BrainMax L-Glutamine je vyrobený mikrobiálnou fermentáciou vo farmaceutickej kvalite bez prímesí, čím je zaistená maximálna čistota. Je vhodný pre všetky, ktoré trápia problémy s gastrointestinálnym traktom, poruchy trávenia, oslabený imunitný systém alebo pokiaľ máte časté intenzívne a vytrvalostné tréningy a potrebujete kvalitne regenerovať.

 

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!