Performance Greens - kľúč k efektívnej detoxikácií

Premýšľali ste niekedy nad tým, prečo ovocie a zelenina často žiaria farbami? Sú to pigmenty, ktoré neslúžia len na parádu, ale hlavne ako obranné mechanizmy rastlín. V posledných rokoch sa do popredia dostávajú zelené potraviny a iné superlátky, pretože majú nálepku účinných detoxikačných potravín. Aké to ale sú? Čo znamená detoxikácia a prečo je taká dôležitá? To Vám prezradíme v dnešnom článku, kde nahliadneme pod pokrievku zelených potravín a superlátok, ktorými môžete podporiť ako detoxikáciu organizmu, tak aj celkovú vitalitu.

Kde sa berú toxíny? 

Toxíny sú všade okolo nás. Od znečisteného ovzdušia plné splodín, ktoré dýchame, cez nekvalitnú stravu až po toxíny, ktoré vstrebáva naša pokožka.

V dnešnej dobe máme na výber nespočetné množstvo zdraviu prospešných potravín, ktoré idú spolu ruka v ruke s tisícročnou múdrosťou východných kultúr a najnovšími poznatkami v oblasti vedy. Posledných pár rokov sa do povedomia dostávajú takzvané zelené potraviny. Ide o rastliny a riasy, ktoré svojim bohatým nutričným profilom a pestrosťou účinných látok dokážu efektívne detoxikovať organizmus. Z čoho môžu ťažiť nielen naša pečeň, ale celý organizmus, ktorý sa pomocou týchto potravín môže zbaviť toxických látok. A dnes už niet pochýb o tom, že sme týmto toxickým látkam každý deň vystavovaní.

Medzi najčastejšie zdroje toxínov patrí:

  • konzumácia nekvalitných priemyslovo spracovaných potravín (polotovary), ktoré sa zle trávia
  • znečistené ovzdušie
  • zlá kvalita vody 
  • plasty
  • parazity alebo plesne

To všetko tvorí zhluk toxínov, ktoré sa v našom tele hromadia a to potom stráca schopnosť „samoliečebných“ vlastností. O detoxikácii počujeme najviac s prichádzajúcou jarou a pôstmi. Avšak podporiť telo môžeme aj počas celého roka a to práve pomocou zelených potravín.

V súčasnosti netrpíme celosvetovo nedostatkom potravy, ale je to často naopak. Často svoje zdravie ohrozujeme prejedaním a nutrične chudobnou stravou, hoci máme oveľa väčšie možnosti, ako vo výbere konkrétnych potravín, tak celého jedálnička, než tomu bolo kedykoľvek predtým. Zelené potraviny sa dostávajú do popredia predovšetkým z toho dôvodu, že okrem svojich detoxikačných schopností sú bohatým zdrojom mikronutrientov, ako je železo, draslík a iné.

Pod pojmom zelené potraviny si ale nepredstavujte zeleninu s nádychom zelenej farby. Ide o potraviny, ktoré sú v podstate na pomedzí potravín a doplnkov stravy, ktoré obsahujú okrem iného významnú látku chlorofyl. Okrem obsahu mikronutrientov pomáhajú čistiť organizmus, podporujú obnovu mikrobiómu a celkovú harmonizáciu tráviaceho traktu. Príroda skutočne do zelených potravín dala len to najlepšie a my tak máme možnosť vyťažiť z nich niečo pre svoje zdravie.

Detoxikácia a ako poznáte, že je čas na detox?

Čo by nás na téme detoxikácie malo zaujímať, je hlavne odvádzanie toxínov z nášho tela, ktorými sme denne vystavovaní. Presne to je účelom detoxikácie. Detoxikačný proces je často spomínaný v súvislosti s pôstmi, ktoré sa obvykle týkajú jarného obdobia. Ale čo zvyšok roka? Náš organizmus je toxínom vystavený každý deň, preto by sme mali myslieť na to, ako celý tento detoxikačný proces môžeme podporiť a telu pomôcť.

Medzi najčastejšie prejavy toxínov v tele môžete pozorovať únavu až vyčerpanie, ďalej sa môže objaviť plynatosť, problémy so zažívaním, problémy s pleťou, akné, bolesť svalov alebo výkyvy nálad a podráždenosť.

hlavnému orgánu, ktorý plní úlohu detoxikácie organizmu je pečeň. Tá zabezpečuje štiepenie a premenu látok, vďaka ktorým získavame energiu a zároveň odstraňujú toxíny z krvného riečišťa. Pečeňové bunky známe ako hepatocyty filtrujú krv a rozdeľujú, ktoré látky budú spracované, ktoré uložené, ktoré vylúčené a ktoré zostanú ďalej v krvi. Avšak pečeňou to zďaleka nekončí. So zdravím pečene súvisia aj obličky, ktoré sa podieľajú na odvádzaní toxínov von z tela. V detoxikácii okrem iného zohráva úlohu aj celé močové ústrojenstvo, črevá, pokožka i lymfatický systém.

Aby sme telu pomohli, je potrebné sa sústrediť nielen na to, čo jeme, ale aj na dostatočný príjem vody a nemenej dôležitá je aj kvalita vody. V ideálnom prípade je vhodné filtrovať vodu pomocou vodných filtrov. Tým obmedzíme záťaž pečene aj obličiek.

Chlorofyl - viac než len rastlinné farbivo

Pokiaľ by sme mali vyzdvihnúť jednu z látok, ktorá sa nachádza v zelených potravinách, bol by to určite chlorofyl. Chlorofyl je pigment nachádzajúci sa v rastlinách, ktorý im dodáva ich zelenú farbu a je jednou z najdôležitejších zložiek rastlín. Umožňuje rastlinám absorbovať svetlo zo slnka a premieňať ho na energiu. Kvôli tomu je chlorofyl jednou z najvýznamnejších molekúl rastliny.

  • podporuje tvorbu červených krviniek
  • pomáha pri chudokrvnosti
  • pomáha v detoxikácií a pomáha odvádzať ťažké kovy z tela
  • má antioxidačné vlastnosti
  • chráni pečeň a podporuje je v detoxikačných procesoch
  • zvyšuje produkciu bielych krviniek
  • zvyšuje produkciu energie

Pretože chlorofyl je silný antioxidant, zistilo sa, že konzumácia chlorofylu môže pri problémoch s akné alebo rozšírenými pórmi, ktoré majú tendenciu k zapáleniu.

Prečo zelené potraviny?

  • Prirodzená energizácia a vitalizácia organizmu.
  • Pôsobí proti prekysleniu organizmu, pretože majú zásadité pH.
  • Posilnenie imunity.
  • Posilnenie mikrobiómu.

1.) Alfalfa

Jednou zo zelených superpotravín je Alfalfa (Medicago sativa) alebo ju tiež môžete poznať pod slovenským názvom Lucerna, ktorá sa v minulosti používala predovšetkým ako krmivo pre hospodárske zvieratá a to z dôvodu jej nutričnej hodnoty. Lucernu radíme do rodiny strukovín, ale z botanického hľadiska sa súčasne jedná o bylinu. Okrem toho, že sa používala ako krmivo má dlhú históriu aj ako liečivo. Lucerna sa najčastejšie konzumuje naklíčená. Už v starovekej Číne verili, že naklíčené potraviny ako je práve Alfa Alfa alebo Mungo dokážu človeku vrátiť vitalitu, mladosť a mužom potenciu.

Lucerna je bohatá na vitamín K, C, meď, mangán a folát. Medzi najväčšie výhody konzumácie Lucerny je jej pozitívny vplyv na trávenie. Pomáha pri mnohých problémoch tráviaceho traktu, pretože podporuje trávenie a dokonca môže pomôcť pri problémoch ako sú žalúdočné vredy. Tieto vlastnosti má lucerna vďaka tomu, že obsahuje enzýmy štiepiace bielkoviny, tuky a škroby.

Okrem priaznivého vplyvu na naše trávenie, minimalizuje nadúvanie, nechutenstvo a celkovo pozitívne pôsobí na naše zažívanie. Lucerna je tiež vhodná pri prekyslení organizmu, čo sa môže prejaviť alergiou, bolesťami hlavy alebo kožnými problémami.

2.) Moringa

Moringa olejnatá je strom pôvodom z Indie, aj keď teraz sa pestuje Moringa má najväčší pomer bielkovín zo všetkých doteraz študovaných rastlín, pričom listy obsahujú približne 40% bielkovín. V jednej lyžici obsahuje 3 g bielkovín a tým ľahko zvýšite obsah bielkovín v jedálničku.

Listy moringy majú antiseptické vlastnosti a bojujú proti niektorým bakteriálnym infekciám. Sú dokonca prospešné pri hojení rán, ako sú modriny, drobné rezné rany a popáleniny, pretože skracujú dobu zrážania. Okrem toho sa moringa používa tisíce rokov na liečbu porúch trávenia. Je možné ju zmiešať s džúsom a pomáha pri hnačkových ochoreniach. Vláknina, ktorú obsahuje pomáha čistiť črevá a upokojuje podráždený žalúdok. Vďaka svojmu vysokému obsahu železa je odporúčaná pri anémii a môže podporiť produkciu energie.

4.) Chlorella

Chlorella je riasa veľmi podobná Spiruline. Za priaznivých podmienok sa veľmi rýchlo množí v teplej plytkej vode s dostatočným slnečným žiarením a po dôslednom skúmaní sa dokonca o chlorelle hovorilo ako o potravine budúcnosti.

  • 16 vitamínov a 8 minerálov (plus dôležité stopové prvky a minerály).
  • 19 aminokyselín (vrátane 9 esenciálnych).
  • Najvyššia koncentrácia kyseliny nukleovej.
  • Najbohatší známy zdroj chlorofylu.
  • Vysoko stráviteľná kompletná bielkovina.
  • Esenciálne mastné kyseliny - omega-3 a omega-6.
  • Ďalšie enzýmy, polysacharidy a steroly.
  • Beta karotén.

Určite stojí za povšimnutie, že má chlorella významný podiel aminokyselín. To je možno dôvod, prečo mala pôvodne pred desiatkami rokov slúžiť ako potrava. Po 2. svetovej vojne vládla obava, že by poľnohospodárstvo a narastajúca populácia nemusela stačiť produkcia potravín. To sa týkalo aj bohatších európskych krajín. Avšak cena pestovania chlorelly bola oveľa vyššia ako sa pôvodne predpokladalo a z tohto dôvodu sa dnes objavuje na trhu iba ako výživný potravinový doplnok.

5.) Mladá pšenica

Pšenica nemusí znamenať len lepok. Treba podotknúť, že mladá pšenica žiadny lepok neobsahuje. Mladá pšenica sú výhonky bohaté na chlorofyl, vitamíny a minerály. Z minerálov môžeme menovať napríklad horčík, draslík, vápnik a vitamíny B a K. Keďže má zásadité pH perfektne sa hodí k detoxikačným kôram.

Mladá pšenica je silným zdrojom celého radu životne dôležitých živín, bez ktorých sa naše telo nezaobíde. V tradičnej čínskej medicíne sa používa na tonizáciu sleziny a na podporu trávenia, a preto sa mladá pšenica používala na liečbu žalúdočných ochorení. Mladá pšenica neobsahuje lepok a to je výborná správa pre tých, ktorí sa lepku z nejakého dôvodu vyhýbajú alebo pre osoby s celiakiou.

A čo ďalšie superlátky?

Možno si hovoríte, že sú určite aj iné potraviny, ktoré môžeme označiť za superlátky. Áno, sú a hoci majú trochu iné vlastnosti, sú nemenej dôležité a pre náš organizmus sú skutočne veľkým prínosom.

Baobab

"Strom života" aj tak sa hovorí Baobabu (Adansonia). Tento majestátny strom, ktorý má svoj pôvod v Afrike, môžeme dnes nájsť aj v Austrálii, Indii a na Madagaskare. Baobaby sú známe hlavne tým, že dokážu žiť až 3000 rokov. Plody Baobabu majú svetlo hnedú škrupinu a oválny tvar. Vnútri je lahodná dužina, ktorá má citrusovú chuť. Domorodé kmene dokážu zužitkovať každú časť tohto stromu a pokrmy z Baobabu sú tak súčasťou ich každodenného jedálnička.

Nutričná hodnota Baobabu je ohromujúca. Plody sú zmes vitamínov (najmä veľký obsah vitamínu C) a minerálov, predovšetkým draslíka (6x viac ako napríklad v banáne), vápnika a horčíka. Okrem toho je dužina bohatá na prebiotickú vlákninu.

Spirulina

Spirulina je ďalšia z rias, ktorá si zaslúži našu pozornosť. Ide o modrozelenú sladkovodnú riasu, ktorá vyzerá ako špirála. Od toho aj názov Spirulina. Spirulina je považovaná za fotosyntetický druh riasy a jej vek je asi 3,5 miliardy rokov. Predpokladá sa tiež, že tieto druhy organizmov boli zodpovedné za uvoľňovanie kyslíka do atmosféry na začiatku Zeme. Neznie to úžasne?! Spirulina pochádza zo sladkovodných jazier, rybníkov a potokov a pri správnom zbere je jednou z potravín, ktoré obsahujú najviac živín na svete. A vďaka tomu bola medzi Aztékmi používaná ako významný zdroj potravy.

Okrem toho patrí medzi potraviny, ktoré obsahujú najvyššie množstvo bielkovín z rastlinnej ríše. Obsahuje 18 z 22 aminokyselín, ktoré naše telo potrebuje. Navyše je bohatá na vitamíny C, A, E, K a fosfor, ktorý je nevyhnutný na mineralizáciu zubov. Ďalší z minerálov, ktorý v Spiruline môžeme nájsť je železo, ktoré je nevyhnutnou súčasťou hemoglobínu (krvného farbiva) a transportuje kyslík. Do svojej stravy by železo mali zaradiť osoby s anémiou alebo ženy, pretože pri nedostatku železa sa môžu stretávať so silnou a bolestivou menštruáciou.

Najvýznamnejšou látkou, ktorú môžeme v Spiruline nájsť je phycocyanín, ktorý sa nachádza iba v tejto riase. Ide o modrý pigment a sľubný antioxidant. Jeho názov pochádza z gréckeho slova „phyco“, čo znamená riasa a slová „cyanine“, ktorá je odvodená od modrej farby. Látka, ktorá slúži na vylučovanie ťažkých kovov z tela.

Ashwagandha

Ashwagandhu nie je potreba dlho predstavovať. Je takmer synonymom pre vitalitu, energiu a hormonálnu optimalizáciu. Je radená medzi byliny s omladzujúcimi vlastnosťami. Podľa Ajurvédy sú naše telá zložené práve z toho čo jeme. To znamená, že živiny, ktoré prijímame sa premieňajú na energiu a potom na informácie, ktoré tvoria bunky, tkanivá a orgány.

Ashwagandha (Withania somnifera) prezývaná aj ako "indický ženšen" alebo "zimná čerešňa" je pravdepodobne najviac skúmanou adaptogénnou rastlinou vôbec a v ajurvédskej medicíne sa používa viac ako 2500 rokov. Ide o robustnú rastlinu, ktorá dokáže prežiť ako pri vysokých, tak aj pri nízkych teplotách (od 40 do 10°C) a rastie v nadmorskej výške 1500 m.

Ide o najčastejšie používanú bylinu a to z niekoľkých dôvodov. Podobne ako ostatné adaptogénne rastliny pomáha telu udržiavať homeostázu (tzn. udržiavanie stáleho vnútorného prostredia v rovnováhe) a to aj vo chvíľach silného fyzického a emocionálneho stresu. Ďalej pomáha pri úzkostiach a podporuje imunitný systém. Táto silná bylina preukázala neuveriteľné výsledky pri znižovaní hladín kortizolu a vyrovnávaní hormónov štítnej žľazy. V Indii sa používa na posilnenie imunitného systému po chorobe.

Matcha

Matcha nie je len zelený čaj. Nápoj, ktorý sa po stáročia podával na potešenie japonskej najvyššej kasty, samurajov a sudcov si vybudoval pevné miesto v celej spoločnosti. História zeleného čaju v Číne siaha až do 8. storočia a spôsob výroby práškového čaju z listov sušeného čaju sa stal populárny v 12. storočí. Vtedy Matchu objavil budhistický mních Myoan Eisai a priniesol ju do Japonska.

Sú vyberané iba tie najsilnejšie a najzdravšie lístky. Zhruba 20 – 30 dní pred zberom sa rastliny čajovníka starostlivo zakryjú, aby sa zabránilo priamemu slnečnému žiareniu. Týmto krokom sa zaistí zvýšenie chlorofylu a zvýšenie obsahu aminokyselín. Akonáhle sú potom čajové lístky zozbierané, rozomelú sa na jemný prášok - Matchu. Tá obsahuje živiny z celého čajového lístka, čo má za efekt zvýšenie obsahu kofeínu a antioxidantov.

Ako som už spomenula, čaj matcha je plný antioxidantov a dokonca obsahuje desaťkrát väčšie množstvo antioxidantov ako zelený čaj. Matcha je víťazom všetkých superpotravín, pretože má najvyššie antioxidačné hodnotenie zo všetkých dostupných potravín.

Test ORAC (Oxygen Radical Absorption Capacity) zistil, že matcha namerala ohromujúcich 1384 jednotiek na gram. To je 125 krát vyššia hladina antioxidantov ako v špenáte. Matcha má tiež obrovské množstvo EGCG (epigalokatechín galát), čo je skvelá správa pre tých, ktorí chcú znížiť zá***, bojovať s voľnými radikálmi a predchádzať celému radu chronických ochorení.

Najvyššiu kvalitu predstavuje tzv. ceremoniálna matcha, ktorú ľudia používajú aj pri čajových obradoch.

Kurkuma

Ďalším z pokladov superlátok je bezpochyby kurkuma. Jedným z dôvodov prínosu kurkumy pre naše zdravie je sýtožltá farba kurkumy. Práve tieto žlté pigmenty sú označované ako kurkuminoidy. Koreň je tiež plný éterických olejov známych ako turmeróny. Kurkuminoidy a turmeróny spolu v tele pomáhajú v cirkulácii krvi a chránia mozog a pečeň. Kurkuma pôsobí najlepšie v kombinácii s čiernym korením, pretože korenie obsahuje látku piperín, ktorá pomáha zvyšovať biologickú dostupnosť kurkumy.1 

Mäta

Kto by nepoznal túto bylinu s výraznou mentolovou arómou. Aj laik bezpečne spozná jej zamatové tmavo zelené lístky a ak by ste mali predsa len váhali, akonáhle si privoniate k odtrhnutému listu, svieža mentolová vôňa vás uistí. Mäta je oveľa viac ako len surovina na výrobu známeho Mojita.

Mäta pochádza z čeľade hluchavkovitých a je bohatá na esenciálny olej, silice.

Performance Greens 

Všetky tieto zelené potraviny obsahuje Performance Greens. Performance Greens je komplexná zmes zelených rastlín na podporu imunity, energie, lepšieho trávenia, činnosti srdca i pečene, podpora krvotvorby a na celkovú detoxikáciu organizmu. Vďaka tomu si na svoje prídu ako športovci, tak aj osoby, ktoré chcú zmierniť pôsobenie životného štýlu na organizmus. Kombinácia zelených potravín a superlátok je to kľúč k efektívnej detoxikácii, podpore mikrobiómu. Navyše je zmes obohatená o karlovarskú soľ a extrakty z morských rias, ktorú telu dodáte potrebné elektrolyty.

Pokiaľ by ste radi vyskúšali celé spektrum zelených potravín, ale máte obavy z ich chuti, Performance Greens je to pravé, pretože vďaka obsiahnutej stévii má sladkastú chuť a mäta pôsobí osviežujúcim dojmom. Preto je Performance Greens skvelou voľbou pre tých, ktorí so zelenými potravinami začínajú. Táto unikátna zmes je vhodná pre všetkých, ktorých trápi nedostatok vitality a energie, chcú podporiť detoxikačné procesy tela, posilniť črevný mikróbiom a neutralizovať pH v žalúdku. Suroviny sú navyše v BIO kvalite a ich zaistený ich organický pôvod.

Performance Greens odporúčame užívať na lačno, ideálne s vitamínom C, ktorý podporí vstrebávanie živín.

 

***slovo zápal sa nesmie používať.

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!