V dňoch 29.03.2024 - 01.04.2024 z dôvodov veľkonočných sviatkov bude obmedzená zákaznícka linka. Ďakujeme za pochopenie.

Goji a Maqui - ovocie plné antioxidantov

Viete čo má spoločné Goji a Maqui? Tieto dve superpotraviny sa delia o prvé priečky v hodnotení ORAC (Oxygen Radical Absorbancia Capacity), čo je jednotka, ktorá udáva schopnosť antioxidantov neutralizovať voľné radikály. Čím vyššia je ORAC hodnota, tým viac dokážu antioxidanty neutralizovať množstvo voľných radikálov, ktoré môžu poškodzovať bunky. Práve vysoké množstvo antioxidantov je to, čo robí oba tieto druhy ovocia výnimočné. Goji má hodnotenie ORAC 3 290 na 100 g a Maqui 37 174 na 100 g a to už je poriadna dávka antioxidantov!

Antioxidanty a ich vplyv na naše zdravie

Určite ste už pojem antioxidanty počuli. Dostali sa do povedomia verejnosti v 90. rokoch 20. storočia, kedy vedci začali chápať, že poškodenie voľnými radikálmi je súčasťou prvých štádií aterosklerózy upchávajúce tepny, ale aj ďalších chronických ochorení. Antioxidanty sú zlúčeniny, ktoré sú schopné chrániť bunky pred oxidatívnym stresom. Ten v našom tele nastáva každý deň a nie je to nič iné ako nadmerné množstvo voľných radikálov, ktoré potom môžu poškodiť bunky a viesť k celej rade chronických ochorení.

Je nutné ale podotknúť, že proti útokom voľných radikálov nie sme bezbranní. Telo vytvára mnoho molekúl, ktoré zničia voľné radikály. A práve tieto molekuly nazývame antioxidanty. Existujú stovky a pravdepodobne aj tisíce látok, ktoré môžu pôsobiť ako antioxidanty. Medzi tie najznámejšie patrí vitamín C, E, beta karotén a ďalšie súvisiace karotenoidy spolu s minerálmi selénom a mangánom. Teraz si poďme predstaviť ovocie s najvyšším množstvo týchto antioxidantov.

Maqui

Maqui (Aristotelia chilensis) je tropické bobuľovité ovocie, ktoré rastie divoko na strome Maqui v južnej Amerike a najväčšie množstvo tohto ovocia pochádza z Čile a Argentíny. Napriek drsnej klíme sa tam tomuto ovociu darí po celé stáročia. V Čile sa zberom živia pôvodný Indiáni z kmeňa Mapuche, ktorí Maqui uctievajú a je jedným zo základov ich tradičnej medicíny. Pôvodný obyvatelia Mapuche z tejto oblasti jedli veľmi málo tuhého jedla a niekoľkokrát denne pili fermentovaný nápoj vyrobený z Maqui Berries.

Plody majú temne fialovú farbu a chuťou by sa dali prirovnať k čerešniam alebo čučoriedkam. Druhy ovocia a zeleniny, ktoré majú tmavo červenú, modrú, purpurovú a čiernu farbu majú takmer vždy vysoký obsah antokyánov. Antokyány sú rastlinné pigmenty, ktoré sú obsiahnuté napríklad tiež v čučoriedkach alebo plodoch Acai. Hladina antokyánov v bobuliach maqui je však oveľa vyššia ako v iných bobuliach. 70% antokyánov maqui sú delfinidín, známy ako najsilnejší antioxidant zo všetkých antokyanov.

Ako môže Maqui podporiť naše zdravie?

  • Posilňuje imunitný systém.
  • Znižuje hladinu cukru v krvi.
  • Znižuje hladinu cholesterolu.
  • Podporuje zdravie srdca.
  • Detoxikuje tráviaci systém.
  • Zvyšuje silu a vytrvalosť.
  • Má antivírusové vlastnosti.
  • Podporuje zdravie pokožky.

maqui_infografika_brainmarket_sk

Okrem svojich antioxidačných vlastností Maqui tiež podporuje krvotvorbu, pozitívne pôsobí na nervový systém a hovorí sa o ňom aj v súvislosti s redukciou telesného tuku a to vďaka vyššiemu obsahu vlákniny. Ak sa z tohto dôvodu rozhodnete zaradiť Maqui do svojho jedálnička, odporúčam konzumovať hodinu pred jedlom, pretože perfektne urýchli metabolizmus. Maqui sa spracováva buď procesom sušenia mrazom (lyofilizácie) a potom sa melie na jemný prášok. Týmto technologickým postupom sú zachované všetky zdraviu prospešné látky vo vysokej koncentrácii. Ojedinelé nie sú ani džemy, ktoré sa zo sladkých plodov pripravujú. Ľahko ho tak zaradíte do akéhokoľvek jedla.

Goji 

Gojislovensky Kustovnica čínska je tradičné ovocie čínskej medicíny po celé generácie. Je známe predovšetkým ako podpora vitality a zdravia, vďaka vysokému obsahu antioxidantov. Plody majú červenú farbu a štruktúrou či tvarom pripomínajú hrozienka. Okrem vysokého množstva antioxidantov Goji vyniká vysokým obsahom železa a vitamínov C. Železo sa podieľa na transporte kyslíka a produkciu červených krviniek, zatiaľ čo vitamín C ich má dôležitú úlohu v imunitných funkciách. A keďže železo aj vitamín C pôsobí synergicky (vitamín C podporuje vstrebávanie železa), je Goji skvelou potravinou pre osoby trpiacich anémiou, ženy (predovšetkým v období menštruácie) a každého, kto chce podporiť imunitný systém prírodnou cestou. Navyše plody Goji majú relatívne vysoký obsah bielkovín a vlákniny, čo sú dve živiny, ktoré pomôžu udržať dlhší pocit sýtosti. Takže podobne ako Maqui sa aj Goji hodí do redukčného jedálnička. Okrem vyššie spomínaného obsahuje Goji tiež nezanedbateľné množstvo medi, selénu a zinku. Vďaka značnému obsahu beta karoténu podporuje Goji tiež zdravie našej pokožky.

goji_infografika_brainmarket_sk

Ako môže Goji podporiť naše zdravie?

  • Podporuje zdravie kardiovaskulárneho a imunitného systému.
  • Znižuje hladinu cholesterolu.
  • Vhodná potravina pri anémii, vďaka obsahu železa.
  • Podporuje zdravie očí.
  • Podporuje zdravie pokožky.

Goji a lykopén

Ako som už spomenula obsahuje Goji celý rad vitamínov, minerálov a vlákniny. Avšak či naozaj niečím vyniká, tak je to predovšetkým obsahom lykopénu. Farbivo, ktoré je zodpovedne za červenú farbu nielen Goji, ale tiež treba paradajok, kde je lykopén obsiahnutý vo veľkom množstve. Lykopén ocení predovšetkým náš kardiovaskulárny systém, pretože podporuje ako zdravie srdca, tak aj ciev. Jednoducho zatočí so zvýšeným cholesterolom a tým podporí priechodnosť ciev. U Goji odporúčam pred konzumáciou namočiť do teplej vody, alebo zaliať horúcou a pripraviť z neho čaj, pretože práve pri tepelnej úprave sa lykopén lepšie uvoľňuje, presnejšie povedané sa v tele lepšie vstrebe.

Záver

Pokiaľ chcete obohatiť svoj jedálniček o celú radu živín a zároveň spestriť svoje raňajky alebo doobedňajšiu desiatu, tak Goji a Maqui je ta správna voľba. Obe sa hodia ako do raňajkových kaší, jogurtov, smoothie, ale môžete ich pridať aj do pečenia.

 

Veronika Halusková

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!