Guarana a jej účinky

Guarana alebo Paullinia cupana je popínavá rastlina. Vzhľadom na to, že ku svojmu rastu potrebuje teplé a vlhké podnebie, pochádza guarana prevažne z amazonského dažďového pralesa v Brazílii. Po celé stáročia bola guarana používaná domorodými kmeňmi pre svoje liečivé účinky. Najmä sa používala pre močopudné vlastnosti, ďalej proti bolestiam hlavy, horúčke, kŕčom a ako mocné afrodiziakum. Plody Guarany majú červenú šupku, vnútri je biela dužina a v nej čierne semená veľkosti kávového zrna. Pokiaľ ide o chuť semien guarany, tak sú extrémne horké.

Guarana obsahuje rozmanitú škálu stimulantov ako je kofeín, teofylín a teobromín. Mimo to sa Guarana môže pochváliť aj celým radom antioxidantov ako sú taníny, saponíny a katechíny. Antioxidanty sú dôležité, pretože neutralizujú voľné radikály.

Účinky guarany

  • Stimulant, ktorý zvyšuje produkciu energie
  • Posilňuje kognitívne schopnosti a pamäť
  • Pomáha v redukcii telesného tuku 
  • Podporuje zdravie pečene
  • Zmierňuje bolesti hlavy a svalov
  • Pomáha pri horúčke
  • Znižuje duševnú únavu a podporuje dobrú náladu
  • Pomáha pri bakteriálnych infekciách E. coli a Salmonella typhimurium1

Najviac je Guarana známa ako stimulant a dnes už je súčasťou všetkých energetických drinkov. Je to preto, že semená guarany obsahujú až šesťkrát viac kofeínu ako kávové zrná. Tým pomáha zmierniť únavu a zlepšiť sústredenie. Je tak skvelým pomocníkom pre športovcov, manažérov alebo študentov. Kofeín blokuje účinky adenozínu, zlúčeniny, vďaka ktorej sa cítime ospalí, a ktorá pomáha mozgu uvoľniť sa. Účinok Guarany na duševné zdravie a výkonnosť možno pripísať relatívne vysokému obsahu saponínov a tanínov, ktoré môžu pôsobiť spolu s kofeínom. Kofeín, ktorý Guarana obsahuje sa vstrebáva pomalšie oproti tomu obsiahnutému v káve a je to pravdepodobne spôsobené prítomnosťou molekuly tanínu. Preto je Guarana vhodnejšia na doplnenie energie ako káva. Navyše na ňu nevzniká závislosť.

Vďaka vysokému obsahu kofeínu, je schopná Guarana urýchliť odstránenie tuku a zároveň zvýšiť bazálny metabolizmus buniek. Kofeín je prirodzený stimulant nervového systému, ktorý spôsobuje uvoľňovanie adrenalínu. Adrenalín je hormonálna aktivita, ktorá spôsobuje spaľovanie tukov na energiu a zvyšuje srdcovú frekvenciu.

prinosy-guarany-infografika-brainmarket-sk

Bunky baktérií E. coli sú normálnou súčasťou črevnej flóry, ale keď rýchlo rastú v zá***ovom prostredí, produkujú alfa-hemolysin, čo je toxín, ktorý spôsobuje netesnosť čriev, krvácanie a zá***. Guarana vyvoláva bunkovú smrť baktérie E. coli.

Guarana sa používa ako prírodné tonikum pri liečbe žalúdka a zažívacích ťažkostí ako je chronická hnačka alebo zápcha. Naviac má proti***ové vlastnosti. Kofeín obsiahnutý v guarane spolu s katechínmi zabraňujú upchávaniu tepien (aterosklerózy) znížením oxidačného poškodenia a znížením LDL, "zlého" cholesterolu.

Nielen že Guarana dokáže zvýšiť energiu má ale tiež schopnosť zlepšiť pamäť, sústredenie a náladu. Je to prírodný nootropikum - chemická zlúčenina, ktorá podporuje mozgovú činnosť.

Často sa Guarana používa v produktoch na celulitídu. Pre svoj vysoký obsah kofeínu a alkaloidov. Mnoho krémov proti starnutiu, čistiacich krémov, mydiel, šampónov a kondicionérov tiež používa guaranu ako svoju aktívnu zložku. Výťažky z guarany zo semien majú silné antimikrobiálne a antioxidačné vlastnosti, čo pravdepodobne prináša ďalšie výhody pre ich použitie ako prísady v kozmetike.

TIP: Ako vynikajúce energetické raňajky si môžete pripraviť ovsenú kašu s banánom a guaranou. Môžete pridať Lucumu, ktorá odvráti horkosť samotnej guarany.

 

Veronika Halusková

 

[1] Genotoxic and mutagenic effects of guarana (Paullinia cupana) in prokaryotic organisms, C A da Fonseca 1J LealS S CostaA C Leitão, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7513067/ 

 

 

***slovo zápal sa nesmie používať.

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!