Kurkuma - indický šafrán

Kurkuma (Curcuma longa)niekedy nazývaná indický šafran alebo zlaté korenie, je vysoká rastlina, ktorá rastie v Ázii a Strednej Amerike. Kurkuma sa vyrába z mletých koreňov rastliny, ktorá sa podobá zázvoru. Od zázvoru sa líši jasne žltou farbou vnútri koreňa. Spracovanie kurkumy inšpirovalo mnoho kultúr k jej použitiu a to predovšetkým ako farbivo. Kurkuma, hlavné korenie v indickom karí, je podľa mnohých považovaná za najmocnejšiu bylinu na planéte v boji a potenciálnemu zvráteniu choroby. Až 90% produkcie kurkumy pochádza z Indie. V Číne a Indii má Kurkuma prastarú históriu použitia vo varení, farbení látok, kozmetike a tradičnej medicíne. A je to práve Ajurvéda, ktorá kurkumu používa na udržanie zdravej krvi, pokožky a krvného obehu. V čínskej medicíne sa kurkuma používa na podporu trávenia a na žalúdočné ťažkosti.

Jednou z najdôležitejších zložiek, ktorú kurkuma obsahuje je kurkumín. Jedná sa o antioxidant, ktorý je aktívnou zložkou kurkumy a má silné biologické vlastnosti. Kurkumín je spájaný so spomalením procesu starnutia a ako prevencia Alzheimerovej choroby. Je rozpustný v tukoch, to znamená, že ako kurkumu je potreba ho konzumovať spolu s tukmi, aby sa uľahčilo vstrebávanie.

Ájurvédská medicína odporúča kurkumu na rôzne zdravotné ťažkosti. Patrí medzi ne chronická bolesť a zá***. Západná medicína začala študovať kurkumu práve ako liek proti bolesti. Najväčšie prínosy kurkumy sú jej proti***ové a antioxidačné vlastnosti. A nielen to! Súčasne s tým má schopnosť na seba viazať ťažké kovy ako je olovo, ortuť alebo kadmium.

Jedným z dôvodov prínosov kurkumy pre naše zdravie je sýto žltá farba kurkumy. Práve tieto žlté pigmenty sú označované ako kurkuminoidy. Koreň je tiež plný éterických olejov známych ako turmerony. Kurkuminoidy a turmerony spolu v tele pomáhajú v cirkulácii krvi a chránia mozog a pečeň. Kurkuma pôsobí najlepšie v kombinácii s čiernym korením, pretože korenie obsahuje látku piperín, ktorá pomáha zvyšovať biologickú dostupnosť kurkumy.1 

Účinky kurkumy

1.) Antioxidačná ochrana 

Ukázalo sa, že kurkumín je silným zachytávačom voľných radikálov kyslíka, čo sú chemicky aktívne molekuly, ktoré poškodzujú bunky tela. Poškodenie voľnými radikálmi je spolu so zá***om kľúčovým faktorom kardiovaskulárnych chorôb, takže kurkumín môže hrať úlohu pri prevencii a liečbe srdcových chorôb. Antioxidanty v kurkume môžu tiež znížiť riziko katarakty, glaukómu a makulárnej degenerácie oka.

2.) Podporuje trávenie 

Kurkuma, nielen že zbavuje pálenie záhy, ale má tiež schopnosť podporovať správne trávenie. Trávenie je komplikovaný proces, ktorý začína už v ústach. Zlúčeniny obsiahnuté v kurkume pomáhajú v produkcii kyselín a vstrebávaniu živín. Navyše môže pomôcť pri chronických bolestiach žalúdka. Nech je to príznak príliš veľkého množstva korenených jedál, alkoholu alebo celkovým zanedbaním stravy, zlúčeniny, ktoré kurkuma obsahuje, by mohli pomôcť práve pri bolestiach. Je aj vhodná pri niektorom zo zá***ových ochorení čriev ako je Crohnova choroba alebo syndróm dráždivého čreva.

prinosy-kurkumy-infografika-brainmarket-sk

3.) Podporuje zdravie pokožky

Keďže má kurkuma proti***ové a antiseptické vlastnosti pomáha pri akné, znižuje vylučovanie kožného mazu, ktorý akné spôsobuje a v neposlednom rade pomáha odstraňovať jazvy, ktoré niekedy po akné zostávajú.

4.) Podporuje zdravie srdca

Okrem zníženie zá***u a oxidácie, bolo preukázané, že kurkuma zlepšuje funkciu endotelu (výstelka krvných ciev), čím znižuje riziko entoteliálnej dysfunkcie, ktorá významne prispieva k vzniku srdcových ochorení. Môže tiež znížiť hladinu cholesterolu a zabrániť abnormálnemu zrážaniu krvi. Štúdia ukázala, že kurkumín môže zabrániť poškodeniu krvných ciev, ktoré môže viesť k ateroskleróze.

5.) Zlepšuje funkciu pečene

Každý deň je telo vystavené stravovacím a environmentálnym toxínom. Tieto chemické látky sú často spájané so zá***mi. Našťastie kurkumín pomáha pečeni, pretože pomáha odstraňovať toxíny a čistí telo. Tiež zmierňuje účinky niektorých karcinogénov.

6.) Znižuje zá***ovosť

Jednou z najdôležitejších vlastností kurkumy respektíve kurkumínu je jeho schopnosť potláčať zá***, o ktorom sa dnes už vie, že je faktorom väčšiny (ak nie všetkých) chronických ochorení, vrátane artritídy (zá*** kĺbov) a následných chronických bolestí. Časopis Oncogene publikoval výsledky štúdie, ktorá hodnotila niekoľko proti***ových zlúčenín a zistila, že kurkumín patrí medzi najúčinnejšie proti***ové zlúčeniny na svete.2

7.) Pomáha pri artritíde 

Reumatoidná artritída je dlhodobé autoimunitné ochorenie, ktoré spôsobuje zá***. Nasleduje bolesť a stuhnutosť kĺbov. Sú to práve proti***ové vlastnosti kurkumy, ktoré pomáhajú bojovať proti príznakom artritídy ako je bolesť kĺbov.

8.) Zlepšuje funkciu mozgu 

Jednou zo zložiek kurkumy je turmeron. Štúdie naznačujú, že turmeron môže pomôcť pri mozgovej mŕtvici, Alzheimerovej chorobe, pretože podporuje obnovu funkcie mozgu.

9.) Podporuje zdravie pokožky

Kurkuma obsahuje antioxidanty a proti***ové zložky. Kurkuma upokojuje zá***ové stavy pokožky a tým ju chráni pred akné alebo ekzémami. Okrem toho kurkuma dokáže riešiť i lupienku a dokáže upokojiť pokožku.

Kurkuma má široké použitie v konzervovaných nápojoch, zmrzlinách, jogurtoch, žltých tortách, sušienkach, cukrovinkách.

TIP: Kurkuma môže byť súčasťou ako omáčok, polievok, tak ňou môžete dochutiť aj ryžu. Mimo to si z kurkumy môžete pripraviť Immunity shot. 

immunity_shot_infografika_brainmarket_sk

 

 

Veronika Halusková

 

[1] Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers, G Shoba 1D JoyT JosephM MajeedR RajendranP S Srinivas, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9619120/ 

 

[2] Nonsteroidal anti-inflammatory agents differ in their ability to suppress NF-kappaB activation, inhibition of expression of cyclooxygenase-2 and cyclin D1, and abrogation of tumor cell proliferation, Yasunari Takada 1Anjana BhardwajPravin PotdarBharat B Aggarwal, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15489888 

[3] Aromatic-turmerone induces neural stem cell proliferation in vitro and in vivo, https://stemcellres.biomedcentral.com/articles/10.1186/scrt500 

 

 

***slovo zápal sa nesmie používať.

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!