Myo-Inositol. Optimalizácia hormónov aj zmiernenie príznakov PCOS.

Myo-inositol je látka, ktorá patrí do skupiny vitamínov skupiny B, hoci nie je technicky považovaný za vitamín, pretože ho ľudské telo dokáže vytvárať samo. Ide o typ cukrového alkoholu, ktorý má dôležitú úlohu v mnohých biologických procesoch, vrátane regulácie bunkových správ a rastu a diferenciácie buniek. Myo-inositol je obzvlášť známy svojím prínosom pre reprodukčné zdravie a je často používaný na liečbu niektorých typov neplodnosti a syndrómu polycystických ovárií (PCOS).

Myo-inositol má tiež pozitívny vplyv na psychické zdravie. Mechanizmy, ktorými myo-inositol pôsobí na psychické zdravie, nie sú úplne pochopené, ale verí sa, že súvisia s jeho schopnosťou ovplyvňovať chemické posly v mozgu.

Symptómy PCOS

Myo-inositol pri liečbe PCOS?

Polycystický ovariálny syndróm (PCOS) je hormonálna porucha, ktorá je častá u žien v reprodukčnom veku. PCOS je charakterizovaný nerovnováhou hormónov, ktorá môže spôsobovať rôzne zdravotné problémy, vrátane nepravidelnej menštruácie, nadmerného rastu chĺpkov a akné. Jedným z hlavných znakov PCOS sú malé cysty, ktoré sa môžu tvoriť na vaječníkoch, hoci nemusia byť prítomné u všetkých žien s týmto syndrómom. Tento stav je tiež spojený s vyšším rizikom vzniku cukrovky, srdcových ochorení a neplodnosti. Liečba PCOS zahŕňa zmenu životného štýlu, ako je zdravá strava a pravidelné cvičenie, a môže zahŕňať aj lieky na reguláciu menštruačného cyklu a zníženie symptómov. Hoci PCOS nie je vyliečiteľný, správna liečba môže pomôcť znížiť jeho príznaky a zlepšiť kvalitu života postihnutých žien.

Pri liečbe PCOS myo-inositol pomáha zlepšovať funkciu inzulínu a znižovať hladinu androgénov, čo sú mužské hormóny, ktoré môžu byť v ženskom tele zvýšené. To môže viesť k zlepšeniu ovulácie a pravidelnosti menštruačného cyklu. Niektoré štúdie ukázali, že myo-inositol môže zlepšovať plodnosť u žien s PCOS tým, že zvyšuje kvalitu vajíčok a zlepšuje pravdepodobnosť úspešného otehotnenia.

Prečo užívať myo-inositol

Inositol vs Myo-inositol

V výžive sa myo-inositol vyskytuje prirodzene v potravinách ako sú ovocie, zrná a oriešky. Je tiež dostupný ako doplnok stravy, čo je užitočné pre ľudí, ktorí možno potrebujú vyššie dávky, než je možné získať len z potravín. nInositol a myo-inositol sa často používajú ako zameniteľné pojmy, ale existujú medzi nimi jemné rozdiely:

  1. Inositol: Tento termín všeobecne označuje skupinu chemických zlúčenín s podobnou štruktúrou - deväť možných stereoisomérov, ktoré sa líšia usporiadaním atómov vo svojej molekulárnej štruktúre. Tieto izoméry zahŕňajú myo-inositol, D-chiro-inositol, scyllo-inositol a ďalšie. Inositol v širšom zmysle sa prirodzene vyskytuje v mnohých potravinách, najmä v orechoch, zrnách, ovocí a zelenine.

  2. Myo-Inositol: Myo-inositol je najbežnejší a najviac študovaný izomér inositolu. Je to prirodzene sa vyskytujúca látka, ktorá hrá kľúčovú úlohu v rôznych biologických procesoch, vrátane štruktúry bunkových membrán, prenosu signálov a regulácie glukózy. Myo-inositol je často skúmaný v kontexte liečby určitých zdravotných stavov, ako je polycystický ovariálny syndróm (PCOS) a rôzne duševné poruchy.

Jednoducho povedané, myo-inositol je špecifický typ inositolu a najčastejšia forma, na ktorú narazíte v biologických a medicínskych štúdiách. Keď ľudia hovoria o inositole v kontexte doplnkov stravy alebo liečby zdravotných stavov, často majú na mysli práve myo-inositol.

 

Veronika Halusková