Jarné upratovanie skladu! Stovky produktov výhodnejšie! NAKUPOVAŤ

Kečup - podľa čoho vybrať ten správny?

Pizza, hamburger alebo mäso, ktoré si pripravíme na grile. To je len pár jedál, ktoré si mnohí z nás nevedia predstaviť bez prítomnosti kečupu. A niet divu, kečup nájdeme prakticky v každej zo svetových kuchýň, iba s menšími obmenami. Pokiaľ preferujete zdravý životný štýl, máme dobrú správu. Kečupu sa nemusíte vzdávať. Ako pri množstve potravín záleží samozrejme na množstve a aj kvalite, ktorá by mala byť na prvom mieste.

Čo o kečupe dnes vieme?

Hoci kečup je doménou hlavne v Spojených Štátoch, kde im naozaj nešetrí, prapôvod kečupu nájdeme v Ázii, konkrétne v Číne. Pôvodne vznikol z fermentovanej rybej omáčky, ktorá bola doplnená o zmes korenia a to v čase, keď paradoxne žiadne paradajky ešte neobsahoval. Kečup tak "prišiel" v tejto podobe z Ázie do Európy, kde bola rybia omáčka postupne nahradená paradajkami. Možno bol aj kečup priekopníkom v konzumácii paradajok, pretože až do 18. storočia sa verilo, že sú paradajky jedovaté.

Kečup = lykopén

Zrejme sa zhodneme na tom, že vitamíny, ktoré ovocie a zelenina obsahujú, sa z veľkej časti ničia varením. Pri kečupe to nie je tak úplne pravda. Kečup, ktorý je bohatý na vysoký podiel paradajok, obsahuje látku LYKOPEN. Respektíve ho obsahujú paradajky a následným varením sa množstvo lykopénu ďalej násobí! Kečup tak má ďaleko viac lykopénu, než čerstvé paradajky.

lykopen_infografika_brainmarket_cz

čo je to vlastne lykopén? Ide o farbivo a antioxidant, ktorý je zodpovedný za červenú farbu paradajok. Ale nielen tých. Okrem paradajok obsahuje lykopén aj goji alebo napríklad melón. Lykopén ocení predovšetkým náš kardiovaskulárny systém, pretože podporuje ako zdravie srdca, tak aj ciev. Jednoducho povedané, zatočí sa zvýšeným cholesterolom a podporí priechodnosť ciev. Okrem toho funguje ako silný antioxidant, ktorý pomáha chrániť naše bunky pred oxidačným poškodením.

Podľa čoho vyberať? Hľadajte množstvo paradajok!

Ďalší problém bol v minulosti v konzervácii kečupu. Nesprávnou manipuláciou často kečup obsahoval kontaminanty, baktérie a plesne. Dnes tento problém nemáme, ale aj tak je potrebné strážiť, či kečup neobsahuje mykotoxíny. Konzervácia je zaistená uchovávaním v sklenených fľašiach, kedy sa kečup konzervuje za použitia tepla.

Čo sa týka zloženia dnes, tak v kečupoch, ktoré môžete bežne kúpiť na pultoch supermarketov, len pár percent paradajok. O to viac tam nájdete cukru, soli, škrobov a zahusťovadiel. Tie zaručia požadovanú konzistenciu. O prvé miesta v zložení sa často uchádzajú zložky ako je voda a cukor. Pokiaľ sa takto zameriate na zloženie, výsledná výrobná hodnota je oproti cene, za ktorú ho kúpite naozaj výsmech. Okrem toho, často môžu obsahovať zložky, ktoré by ste v kečupe asi len ťažko čakali, ako sú napríklad jablká.

1.) Podiel paradajok

Je niekoľko vecí, prečo sa aj pri kečupe oplatí ísť po kvalite. Jednou z prvých je predovšetkým obsah paradajok. Ten pri kečupoch v supermarkete má okolo 12%! To je naozaj žalostne málo. Pokiaľ nenájdete v zložení konkrétne množstvo použitých paradajok, rovno ho vyraďte zo svojho výberu. Pokiaľ kečup obsahuje vyššie percento paradajok je ďaleko chutnejšie a na svojom obale sa tým výrobca určite rád pochváli.

2.) Zahusťovadlá a škroby? Nie!

Zahusťovadlá priamo súvisia s obsahom použitých paradajok. Vo chvíli, keď výrobca neklame o obsahu použitých paradajok, nemá potrebu doháňať hustotu kečupu škroby. Ak áno, zrejme je jasné, že vďaka použitým škrobom a zaušťovadlám nebude samotná chuť kečupu taká intenzívna. A samozrejme potom kečup tiež bude obsahovať lepok.

3.) Vyberajte kečup v skle

Pokiaľ vyberáte kvalitný kečup, oblúkom sa vyhýbajte tým v plastových fľašiach. Tie obsahujú celú škálu konzervantov. Pokiaľ vyberiete kečup v skle, tam prebieha konzervácia pomocou tepla, priamo vo fľaši.

4.) Farba

Pokiaľ dáte prednosť kečupu v skle, zároveň tak môžete vidieť, akú sýtu má kečup farbu. Farba je totiž sama o sebe znakom kvality. V kečupoch nie sú povolené akékoľvek farbivá. Celkom dobre si tak môžete predstaviť ako kečup bude chutiť, pokiaľ má sýto červenú farbu. Takže farby si určite všímajte.

srovnani-kecupu-banner-jemny-sk

Zamerané na kečup - BrainMax Pure Kečup

Zvlášť český národ si bez omáčok k mäsu alebo zelenine nedokáže kompletné jedlo predstaviť. A prečo aj nie? Pokiaľ dáme prednosť kvalitnému produktu, nie je to nič proti ničomu. Preto sme sa zamerali na vlastnú výrobu kečupu.

  • Paradajky sme v kečupe naozaj nešetrili a tak BrainMax Pure kečup obsahuje 72% paradajok! Samozrejme je výsledkom výborná chuť a skutočná aróma paradajok.
  • Kečup je prirodzene hustý a nie je potrebné pridávať zahusťovadlá alebo škroby, ako to býva u kečupov na pultoch supermarketov!
  • Paradajky, ktoré sú v našom kečupe použité, pochádzajú z ČR, kde je kečup aj vyrábaný. Tým máte istotu, že kupujete český výrobok.
  • Kečup neobsahuje lepok.
  • Je bez chemických konzervantov.
  • Chuť sme doladili tradičnou zmesou korenia, ktoré v kečupe nesmú chýbať ako je škorica a paprika.

Pokiaľ hľadáte vhodný kečup, môžete skúsiť BrainMax Pure ketchup mild alebo druhú pikantnú verziu BrainMax Pure Ketchup hot, ktorý sme doplnili o papričky Habanero a horčičné semienko.

NOVINKA - kečup, kde nie je ani gram rafinovaného cukru!

Do tretice sme zaradili kečup, ktorý neobsahuje ani gram cukru! Nový Kečup ZERO sme pri výrobe dosladili erythritolom, pretože ten u nás má vždy zelenú. Erythritol je prírodné sladidlo, ktoré neškodí zubom, prospieva zdraviu našich čriev a má glykemický index 0 rovnako ako 0 kalórií. Rovnako ako ostatné vyniká svojim vysokým podielom paradajok, neodolateľnou arómou čerstvej cibule a papriky. A teraz k tomu navyše aj čisto prírodnou sladkou chuťou, bez rafinovaného cukru.

 

Veronika Halusková

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!