Hypotyreóza alebo ako postupovať, keď štítna žľaza nefunguje na 100%

Únava, nedostatok energie, padanie vlasov, studené končatiny, alebo náhly nárast váhy, hoci si dávate záležať na strave. To je len pár z niekoľkých symptómov, ktorými sa môže prejaviť nedostatočné činnosti štítnej žľazy alebo hypotyreózy. Hypofunkcia štítnej žľazy je ochorenie, s ktorým sa stretáva až 40% populácie a je niekoľkonásobne častejšie u žien ako mužov. Je to ďalší z mnohých problémov, ktorý je za určitých okolností riešiteľný prírodnou cestou a zmenou životného štýlu. V článku si vysvetlíme, čo všetko má štítna žľaza na starosť, aké sú jej funkcie, kedy dochádza k hypotyreóze a tipy ako pomôcť k jej lepšiemu fungovaniu.

Štítna žľaza a proces produkcie hormónov

Štítna žľaza je neveľký orgán, ktorý nájdeme v prednej časti krku. Počas vývoja plodu je štítna žľaza umiestnená v zadnej časti jazyka a pred narodením sa musí premiestniť do prednej časti krku. Tvoria ju dva postranné laloky, ktoré by sme mohli prirovnať k motýlím krídlam. Štítna žľaza je veľmi dôležitý orgán, pretože v nej dochádza k tvorbe hormónov. Tvorba týchto hormónov nie je iba tu, ale jej funkcie sa ďalej odohrávajú v hypofýze a hypotalame. Dostatok hormónov produkovanej štítnou žľazou je dôležitý, pretože všetky bunky, svaly a orgány v tele závisí od optimálnej produkcie hladiny hormónov v štítnej žľaze.

Okrem tvorby hormónov podieľa sa na produkcii energie v bunkách, premieňa živiny na energiu, ovplyvňuje termoreguláciu a okrem toho sa v prenatálnom veku podieľa vývoji mozgu. Preto je strava matky v tomto období taká dôležitá.

Hlavné hormóny, ktoré štítna žľaza produkuje a uvoľňuje sú T3 (trijodtyronín), T4 (tyroxín) a kalcitón. Sú to molekuly, ktoré nesú buď tri alebo štyri atómy jódu. Štítna žľaza, ktorá normálne funguje, produkuje približne 80 % T4 a asi 20 % T3, hoci T3 je silnejší z dvojice. T3 a T4 životne dôležité hormóny pre mnoho funkcií tela. Tieto hormóny riadia metabolizmus, vývoj mozgu, zdravie kostí, srdcovú frekvenciu, trávenie a mnoho ďalšieho. Presnejšie povedané, T4 je zodpovedný za náladu, metabolizmus a teplotu, zatiaľ čo T3 je zodpovedný za metabolické funkcie a vývoj kostí. Posledný spomínaný hormón kacitonín sa podieľa na vychytávaní vápnika z krvi a jeho následného uloženia do kostí.

V životne dôležitom procese zvanom dejodácia telo premieňa T4 na T3, čo je biologicky aktívna forma hormónu štítnej žľazy. Ale prečo je táto zložitá premena vôbec potrebná? T4 je neaktívny a funguje ako zásobný hormón na transport T3 do orgánov v tele. T4 musí byť premenený na T3, než ho telo môže využiť pre energiu v bunkách. Dejodácia sa väčšinou odohráva v pečeni, ale aj v črevách.

Čo môže spôsobiť nedostatočné fungovanie štítnej žľazy?

Hypotyreóza je často dôsledkom predchádzajúceho zá***u štítnej žľazy, ktorý zanecháva veľké percento buniek štítnej žľazy poškodených (alebo mŕtvych) a neschopných produkovať dostatočné množstvo hormónov. Existuje niekoľko, menej častých príčin hypotyreózy. Jednou z nich je keď, úplne „normálna“ štítna žľaza nevytvára dostatok hormónov kvôli problému v hypofýze (v mozgu). Pokiaľ hypofýza neprodukuje dostatok hormónu TSH, potom štítna žľaza jednoducho nemá „signál“ na tvorbu hormónov. Avšak problémy v hypofýze nie sú tak časté a jedná sa väčšinou o vážnejšie problémy, kedy sa napríklad v hypofýze vytvorí adenóm (nádor).

Až z 90% dochádza k nedostatočnej funkcii štítnej žľazy pri chronickom zá***e (nazýva sa autoimunitná tyreoitída alebo tiež Hashimotova tyreoitída). Ten vzniká vtedy, ak je imunitný systém v nerovnováhe. To znamená, že sa jedná o autoimunitné ochorenie, kedy náš imunitný systém povolá protilátky proti vlastnému telu. Inými slovami telo bojuje samo so sebou. V tomto prípade proti štítnej žľaze. Môže to byť spočiatku spôsobené nevyváženým mikrobiómom, kedy prevládajú zlé baktérie nad tými prospešnými. Ale môže to byť aj začiatok zvýšenej črevnej priepustnosti, tzv. syndrómu priepustného čreva. K hypotyreóze môže prispieť aj chronický stres, infekcia a v krajinách nutrične aj energeticky chudobných na živiny, môže byť príčinou aj nedostatok jódu.

Jód je úplne kľúčový, pretože sa jedná o prvok, ktorý je používaný na produkciu hormónov štítnou žľazou. Vo chvíli, keď prijímame jód, rýchlo sa vstrebe a dostáva sa do krvného obehu. Štítna žľaza má drobné bunky, ktoré zachytávajú cirkulujúci jód, následne ho prijíma a oxiduje. V tej chvíli ho môže začať používať na tvorbu trijodtyronínu (T3) a tyroxínu (T4) – hormónov štítnej žľazy, ktoré si ďalej razia cestu v tele. Spoločne regulujú metabolizmus a zaisťujú fungovanie srdca, mozgu a ďalších orgánov.

Veľmi často býva nedostatočná funkcia štítnej žľazy spojená aj s ďalšími autoimunitnými ochoreniami ako je diabetes I. typu, celiakia, zníženou funkciou nadobličiek alebo zá***om žalúdka.

Príznaky hypotyreózy a jej liečba

Pretože štítna žľaza stojí za produkciou hormónov, je jasné, že aj príznaky hypotyreózy sú desiatky. Medzi typické príznaky patrí zimomravosť a studené končatiny, spomalený metabolizmus, priberanie na váhe a ľahšie ukladanie tuku. Okrem toho je tiež častá chronická zápcha, únava a nedostatok energie, nízky krvný tlak, opuchnutá tvár a zväčšenie štítnej žľazy (struma). Ďalej to môže byť znížené libido, problémy s koncentráciou, lámavosť nechtov, vypadávanie vlasov, opuchy očí alebo pokiaľ dochádza k ich vysychaniu. U žien môže hypotyreóza spôsobiť dlhšie trvajúce krvácanie pri menštruácii a dokonca neplodnosť. Objavujú sa aj teórie o súvislosti štítnej žľazy s rozvojom depresie.

Na začiatku liečby lekár zmeria hormón TSH, ktorý môže, ale tiež nemusí byť ukazovateľom prebiehajúcej hypotyreózy, poprípade aj test na protilátky. Avšak spoľahlivejší je komplexný test hormónu TSH, hormónu T4 a protilátok. Pokiaľ sa preukáže hypotyreóza, nasleduje substitučná terapia, čo je predovšetkým užívanie liekov, ktoré pomáhajú štítnej žľaze s produkciou hormónov. Avšak nerieši zá***, ktorým štítna žľaza prechádza. Logicky je liečba potom na celý život. Ale nezúfajte. Aj to sa dá čiastočne napraviť niekoľkými krokmi, ktoré si predstavíme a uvedieme do súvislostí. Len pre upresnenie nie je reč o hypotyreóze, ktorá súvisí s problémom v hypofýze, ale čisto v štítnej žľaze. A to pokiaľ možno v čase než dôjde k užívaniu liekov. Opatrenia, ktoré sú v začiatkoch sú efektívnejšie.

Vo vedeckej obci existuje aj jeden kontroverzný test. Je známy ako Barnesov test bazálnej teploty a spočíva v tom, že každé ráno ešte než vstanete z postele, si desať minút, pomocou ortuťového teplomera, meriate teplotu v podpazuší. Tá by sa mala pohybovať medzi 36,4 – 36,8 °C. Ak je nižšia môže to byť signál značiaci hypotyreózu. Avšak ako som už zmienila, jedná sa o test, ktorý endokrinológovia väčšinou odmietajú ako nespoľahlivý ukazovateľ.

Ako môžeme pomôcť štítnej žľaze lepšie fungovať? 

1.) Mikrobióm v rovnováhe

črevách sa ukrýva 75% imunitného systému a zdravie črevnej sliznice má na funkciu štítnej žľazy pomerne veľký vplyv. Pokiaľ dôjde k narušeniu črevnej sliznice, môžu patogény preniknúť do krvného riečišťa a aktivovať imunitný systém. V tomto zmysle je súčasťou endokrinného systému a preto je dôležité udržať mikrobióm v rovnováhe.

2.) Strava

Pokiaľ vás trápi hypofunkcia štítnej žľazy treba uberať svoju pozornosť na kvalitnú stravu, pravdepodobne viac ako kedykoľvek predtým. V jedálničku by mali byť iba čerstvé potraviny. Obmedziť by sme mali pro***ovú stravu ako cukor, trans nasýtené mastné kyseliny z vyprážaných a priemyselne spracovaných pokrmov, niektoré mliečne výrobky (ponecháme tie čerstvé alebo kyslé) ​​a pšenicu. Kľúčom môže byť proti***ová strava, kde prevažujú zdravé tuky a bielkoviny nad sacharidmi. Samozrejmosťou je zaradenie rýb (makrela, losos) ďalej čerstvé syry a z ovocia napríklad marhule a čerešne. Zo zeleniny je to valeriánka, mrkva alebo petržlen.

Je potrebné povedať nie hlúbovej zelenine (karfiol, brokolica, kel), ďalej je problematický chren, kapusta, horčičné semienko a sója. Tieto potraviny označujeme za strumigény. Tie vytvárajú látky, ktoré zhoršujú funkciu štítnej žľazy. V malom množstve je možnosť konzumovať paradajky, reďkovky alebo hrach.

3) Doplňte základné mikronutrienty

Mikronutrienty potrebuje štítna žľaza hneď na niekoľko procesov. V prvom rade ich potrebujeme na samotnú tvorbu hormónov, ďalej na premenu hormónov T4 na T3 a v neposlednom rade sú potrebné na to, aby hormón T3 správne fungoval a nedochádzalo k blokácii receptorov štítnej žľazy.

Zmienili sme jód, ktorý pomáha vytvárať hormóny. Avšak jód je ideálny doplniť správnym výberom potravín. Deficit jódu sa predovšetkým vyskytuje v krajinách, kde je nutrične chudobná strava, ale objavuje sa aj v našich končinách. Môže to byť dôsledok najrôznejších diét, ktoré sú založené len na pár konkrétnych potravinách, alebo ak je úplne vynechaná soľ.

Ak chcete podporiť funkciu štítnej žľazy odporúčam suplementovať vitamín D, zinok, selén a horčík. Konkrétne zinok a selén (spolu ešte s mangánom) sa významne zúčastňujú metabolických procesov a spolu s vitamínom D sú veľmi dôležité pre činnosť štítnej žľazy. Je vhodné zaradiť aj niektorú z morských rias ako je napríklad chlorella alebo spirulina. Z bylín odporúčam zaradiť ashwagandhu a sibírsky ženšen.

4.) Pokúste sa obmedziť stres

Stres ovplyvňuje mnoho fyziologických procesov a činnosť štítnej žľazy nie je výnimkou. Zvýšený kortizol, ktorý je znakom dlhodobého chronického stresu a následnej adrenálnej únavy, môže zapríčiniť to, že sa v štítnej žľaze môže tvoriť menej hormónov. Pokiaľ sa stretávate s dlhodobým stresom, je vhodné zaradiť adaptogény. Adaptogény sú skupinou rastlín, ktoré vďaka klimatickým zmenám boli schopné adaptovať sa na najrôznejšie nepriaznivé vplyvy a v našom organizme nám tieto rastliny pomôžu vyrovnávať sa lepšie so stresom či s nedostatkom energie.

5.) Vyhnite sa toxickým látkam a ťažkým kovom

Detoxikácia je dnes už trošku sprofanované slovo, aj keď je často chápané veľmi povrchne. Určite je dobré sa pokúsiť čo najviac vyhnúť pôsobeniu pre naše telo toxických látok v strave. Okrem toho na nás pôsobia chemické látky v životnom prostredí, ktoré ovplyvňujú endokrinné procesy v našom tele (ortuť, lítium, ftaláty). Nie všetko môžeme ovplyvniť, ale stravu a to, čo z veľkej časti dýchame doma, ovplyvniť môžeme. Dobrým začiatkom akejkoľvek detoxikácie je eliminácia syntetických parfumovaných vôní alebo konvenčných osviežovačov vzduchu, plastových prepraviek jedla i pitia, konvenčnej kozmetiky či čistiacich prostriedkov. Áno nadrite sa pri nedeľnom upratovaní, ale nepremeníte si domov na toxickú oázu. V domácnostiach nie je tiež ojedinelý výskyt plesní a aj tu by ste sa mali zamerať na jeho elimináciu. Ak sa snažíte zbaviť toxických látok a vaša pozornosť uberá skôr k bylinkám môžeme odporučiť triphalu, kelp a kurkumu. Odporúčam tiež prejsť na zeleninu a ovocie pochádzajúce z BIO produkcie bez pesticídov a dusičnanov. Nielenže pomôžete svojmu zdraviu, ale tiež pomôžete prírode, pretože ekologické poľnohospodárstvo je pre pôdu, faunu a flóru oveľa šetrnejšie ako pravidelné postreky a pestovanie monokultúr v bežnom poľnohospodárstve.

6.) Zaraďte relaxačné techniky

Relaxačné techniky súvisia samozrejme s mierou stresu a dnes už vieme, že jóga alebo meditácia majú na úroveň stresu veľký vplyv. Existujú relaxačné techniky, ktoré nám pomáhajú udržať si vnútorný pokoj. Môžeme zaradiť meditácie, dychové cvičenia alebo jogu. Nemusíte byť priamo zástancom jogových cvičení alebo ásanov, ale aj dvadsaťminútový odpočinok uprostred dňa telo pocíti. Jednoducho preto, že tým preseknete stres, ktorý sa počas dňa hromadí. Nielen že podporíte činnosť štítnej žľazy, ale možno budete aj o niečo milší na svoje okolie. :)

Záverom

ideálnom prípade je najlepšie riešiť už zá*** štítnej žľazy, pretože ide o prvotný príznak, z ktorého sa môže vyvinúť hypotyreóza. V momente užívania medikácie je riešenie problémov ťažšie. Riešenie spočíva v systémových opatreniach, ktoré sú založené na strave, eliminácii stresu a kvalite črevného mikrobiómu. Spozornieť by ste mali tiež pri podozrení na infekciu, intoleranciu na skupinu potravín alebo pri syndróme priepustného čreva. V takom prípade je potrebné zahojiť črevo, presnejšie povedané črevnú sliznicu, ktorá má pomerne výkonný regeneračný potenciál.

Veronika Halusková

 

***slovo zápal sa nesmie používať.

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!