Histamínová intolerancia

Trpíte histamínovou intoleranciou?

Ľudský organizmus je tak individuálnym a sofistikovaným systémom, že čo môže byť pre jedného super potravinou, to môže byť pre druhého jedom. A to platí aj pre čoraz častejšie skloňovanú histamínovú intoleranciu.

Jedinci, ktorí nie sú schopní metabolizovať histamín, musia obmedziť konzumáciu určitých potravín, ktoré sú naň bohaté. Ak trpíte neznášanlivosťou histamínu, potom môže viesť konzumácia potravín bohatých na histamín k chronickým zdravotným problémom, ako sú alergie, astma, problémy s dutinami, dýchacie problém, ekzémy, chronické bolesti, menštruačné problémy a mnoho ďalšieho.

Symptómy histamínovej intolerancie, ktoré by ste nečakali

Verili by ste tomu, že príčinou alergie na slnku u niektorých jedincov môže byť reakcia na histamín? Jedna zaujímavá štúdia naznačuje, že UV svetlo môže spúšťať uvoľňovanie histamínu a pokiaľ trpíte intoleranciou na histamín, mohla by to byť príčina vašich problémov so slnením.1

Ďalšia štúdia ukazuje, že vyššia aktivácia histamínu môžu mať niektorí ľudia pri intenzívnom cvičení, hlavne v teplom počasí. To isté platí u osôb s vysokou hladinou estrogénu a pokiaľ majú vyššiu mieru stresu, znižuje sa tým schopnosť tela metabolizovať histamín.2, 3

Čo je to histamín?

Histamín je chemická látka zapojená do nášho imunitného systému, centrálneho nervového systému a trávenia. Ako dôležitý neurotransmitér oznamuje dôležité správy z tela do mozgu a je tiež súčasťou žalúdočnej kyseliny, ktorá nám pomáha rozkladať potravu. V tele je produkovaný žírnymi bunkami (typ bielych krviniek). Žírne bunky sú sústredené v oblastiach tela, ktoré sú otvorené vonkajšiemu svetu - oči, dutiny, koža a močové cesty. Sú však aktívne v celom tele, vrátane mozgu, kde histamín pôsobí ako neurotransmitér a tiež v gastrointestinálnom trakte, kde hrá svoju úlohu pri produkcii žalúdočných kyselín.

Jednou z hlavných vlastností histamínu je roztiahnutie krvných ciev. Keď sa telo cíti ohrozené, vylučuje vyššie množstvo histamínu. To umožňuje bielym krvinkám rýchlo sa pohybovať krvným obehom a nájsť potenciálnu hrozbu alebo infekciu. To je súčasť zdravej imunitnej odpovede.

 

zirna-bunka-brainmarket-infografika-sk

Aj keď si telo vytvára svoj vlastný histamín, prijíma ho tiež z potravy a iných vonkajších zdrojov. Niektoré nápoje a potraviny, ako je víno a tvrdé syry, majú obzvlášť vysoký obsah histamínu, rovnako ako čokoľvek, čo je nakladané, údené a fermentované.

Histamín je zodpovedný za niekoľko funkcií:

  • Komunikuje s mozgom.
  • Spúšťa uvoľňovanie žalúdočnej kyseliny, čím napomáha tráveniu.
  • Po poranení uvoľňuje alergickú reakciu ako súčasť imunitnej odpovede.

reakce-tela-na-uvolnovani-histaminu-instagram-infografika-branimarket-sk

Receptory histamínu

  • Receptory histamínu H1 - hladké svalstvo a endoteliálne bunky ovplyvňujúce kožu - krvné cievy.
  • Receptory histamínu H2 - bunky v črevách riadi sekréciu kyselín, bolesti brucha - tepová frekvencia.
  • Receptory histamínu H3 - centrálny nervový systém ovládajúci nervy, spánok, chuť k jedlu a chovanie.
  • Receptory histamínu H4 - brzlík, tenké črevo, slezina, hrubé črevo, kostná dreň a biele krvinky, zá***ové reakcie

Kedy sa stane histamín problémom?

Histamín sa stáva problémom len vtedy, keď máme metabolické poruchy, ktoré nám neumožňujú metabolizovať histamín správne. Histamín sa štiepi špecifickými enzýmami. V centrálnom nervovom systéme sa metabolizuje histamín N-metyltransferázou (HMT), zatiaľ čo v zažívacom trakte sa štiepi diamínoxidáza (DAO). DAO je hlavným enzýmom podieľajúcim sa na metabolizme histamínu. Enzým premieňa histamín na imidazol acetaldehyd, ktorý nespúšťa v tele žiadnu reakciu. DAO je zodpovedný za zabezpečenie stálej hladiny histamínu potrebný pre rovnováhu mnohých chemických reakcií v tele.

prirodne_antihistaminika_infografika_brainmarket_SK

Podľa dostupných výskumov sa histamínová intolerancia prejavuje u približne 3% populácie. Až v 20% týchto prípadov sa príznaky vyskytujú väčšinou pri konzumácií potravín obsahujúcich histamín v kombinácií s inhibítormi DAO, ako je alkohol. Približne 80% jedincov s intoleranciou histamínu sú ženy a väčšina z nich má viac než 40 rokov.4

Medzi 3 najväčšie faktory spojené s intoleranciou histamínu patrí syndróm priepustného čreva alebo súvisiace poruchy ako je Crohnova choroba a celiakia. Druhým faktorom je genetický polymorfizmus s enzýmom DAO. Alkohol alebo užívanie liekov je ďalším silným rizikovým faktorom. 

Výskum ukázal, že ľudia reagujú na zvýšenú hladinu histamínu veľmi odlišne, ale ak reagujú zle na fermentované potraviny, je to väčšinou známka intolerancie histamínu. Väčšina ľudí veľmi dobre reaguje na malé množstvo a postupne sa zvyšujúce hladinu fermentovaných potravín. U osôb s neznášanlivosťou histamínu sa často objavia príznaky ako je žihľavka, ekzém, vyrážka alebo bolesti hlavy.

Histamínová intolerancia sa od alergie na určitú potravinou líšia v tom, že histamínová intolerancia je kumulatívny problém. Akonáhle začneme mať príznaky, kedy prijmeme príliš veľa molekúl histamínu, alebo znížime hladinu enzýmu DAO. Potom histamín preťaží systém. Tieto príznaky potom trvajú do doby, kým telo histamín neodstráni zo systému.

Pokiaľ zistíme, že naše telo reaguje na rôznorodú skupinu potravín (napríklad špenát, paradajky, víno a kapustu) reaguje príznaky, od upchatého nosa až po migrénové bolesti hlavy, neznamená to hneď potravinovú alergiu. Namiesto toho sa môže jednať o tzv. histamínovú intoleranciu, pretože všetky tieto potraviny obsahujú vysokú hladinu histamínu.

Intoleranciu je často ťažké diagnostikovať, pretože pacient obvykle môže zažívať príznaky raz alebo opakovane a to nezávisle na sebe, pretože rozhoduje i množstvo samotnej potraviny. Často je preto histamínová intolerancia chybne diagnostikovaná ako IBS (syndróm dráždivého čreva).

4_potraviny_maji_vysoky_obsah_histamin_Infografika-BrainMarket_SK

Neznášanlivosť histamínu nie je skutočná alergická reakcia. Ľudia si často pletú histamínovú intoleranciu napríklad s alergiou alebo gastrointestinálnym ochorením. Je dôležité si uvedomiť, že histamín je nevyhnutnou súčasťou zdravého imunitného systému a našim cieľom nie je úplne sa histamínu zbaviť (nie je to ani možné). Je to dôležitý neurotransmitér a vytvára nevyhnutný zá*** počas akejkoľvek reakcie imunitného systému, či už sa jedná o úrazy alebo choroby. V zdravom tele by všetko malo fungovať v rovnováhe a to aj histamín. Intolerancia voči histamínu sa vyvinie, keď je množstvo histamínu, ktoré sa hromadia v tele väčšie, než množstvo histamínu, ktoré dokáže telo eliminovať. Intolerancia neznamená, že ste alergickí alebo citliví na histamín, ale to, že je ho v tele príliš veľa.

Čo ovplyvňuje hladinu enzýmov?

Ľudia s histamínovou intoleranciou majú často nízke hladiny enzýmov - diamínoxidáza (DAO) a histamín-N-metyltransferázy (HNMT) - ktoré obe spracovávajú histamín v našom tele. Za normálnych okolností histamín cestuje do čriev, kde ho DAO rozkladá a bráni mu vo vstupe do krvného riečišťa. Ak však nemáte dostatočnú hladinu tohto enzýmu, prechádza histamín tenkým črevom a dostáva sa do krvi.

Hladiny enzýmov DAO môžu byť ovplyvnené:

  • Lieky, ktoré zabraňujú produkcií DAO alebo blokujú jeho funkcie - ibuprofén, antidepresíva, antyarytmiká, antihistaminiká, blokátory histamínu.
  • Nedostatok medi, vitamínu C a B6 - meď a vitamín C sú rozhodujúcimi zložkami enzýmu DAO a B6 je kľúčovým kofaktorom, ktorý umožňuje DAO metabolizovať histamín.
  • Syndróm priepustného čreva - priepustnosť čriev vyvoláva v tele zá***ové procesy a môže prispievať ku zlej funkcii DAO.
  • Potraviny, ktoré bráni enzýmom DAO alebo vyvolávajú uvoľňovanie histamínu - alkohol, energetické nápoje, čierny a zelený čaj.
  • Potraviny, ktoré sú bohaté na histamín a spôsobujú nesprávne fungovanie enzýmov DAO.
  • Bakteriálny rast v zažívacom trakte, ktorý spôsobuje nadprodukciu histamínu.
  • Hormonálna nerovnováha môže tiež viesť k neznášanlivosti histamínu, pretože sa predpokladá, že estrogén aktivuje uvoľňovanie histamínu z imunitných buniek. Z tohto dôvodu môže nerovnováha estrogénu spôsobiť, že telo uvoľní viac histamínu a to povedie k zhoršeniu príznakov.

histaminovy_pohar_infografika_brainmarket_sk

Medzi príčiny nízkej hladiny DAO enzýmov môže byť neznášanlivosť lepku, syndróm priepustného čreva, alkohol, zá***y spôsobené Crohnovou chorobou, ulceróznou kolitídou, alebo lieky ako je ibuprofén, aspirín, niektoré antidepresíva alebo antiarytmiká. Ak trpíme nedostatkom DAO, histamín sa nerozkladá ako by mal, čo má za následok zvýšenie jeho hladiny a v prípade, že bude tento stav pretrvávať dlhšiu dobu, výsledkom bude porucha aktivácie mastocytov, chronický zá*** alebo citlivosť na histamín. Potraviny, ktoré sú bohaté na histamín sú napríklad potraviny s vysokým obsahom octu, ovocie a zelenina ako je avokádo, špenát alebo paradajky, orechy, šošovica, cícer, zrejúce syry, akékoľvek údené ryby a všetky spracované potraviny (konzervačné látky obsahujú veľké množstvo histamínu). Všetky alkoholické nápoje môžu byť pre ľudí s intoleranciou histamínu problematické, pretože alkohol môže znížiť účinnosť DAO, jedného z enzýmov, ktoré vaše telo používa na spracovanie histamínu. V prípade histamínovej intolerancie bude lepšie, keď sa vzdáte konzumácie alkoholu.

Obvyklé príznaky histamínovej intolerancie a jej diagnostika

Histamín koluje celým krvným riečiskom, čím môže spôsobiť rad zdravotných problémov a potom je ťažké histamínovú intoleranciu diagnostikovať. Väčšina lekárov nie je oboznámená s intoleranciou na histamín a nepovažujú ju teda za faktor prispievajúci k zdravotným problémom pacienta. Najčastejšími prejavmi histamínovej intolerancie sú gastrointestinálne problémy. Jedna štúdia z roku 2019 uskutočnená v Intestinal Research skúmala približne 60 pacientov s týmto problémom a uviedli, že najčastejším a najzávažnejším príznakom je nadúvanie, po ktorom nasleduje hnačka, bolesť brucha a zápcha.5

priznaky_histaminovej_intolerancie_cast_I_Infografika-BrainMarket_SK

Ďalšie príznaky sprevádzajúce intoleranciu na histamín:

  • bolesti hlavy, migrény a mozgová hmla
  • únava
  • kožné problémy - žihľavka, ekzémy, lupienka, akné6
  • zažívacie problémy
  • nepravidelný menštruačný cyklus
  • nevoľnosť 
  • zvracanie
  • svrbenie pokožky
  • silné menštruačné bolesti
  • nízky krvný tlak
  • opuchy

priznaky_histaminovej_intolerancie_cast_II_infografika_brainmarket_sk

Okrem toho sa môžu objaviť kŕče v bruchu, opuchy (najčastejšie okolo pier a očí), sčervenanie tváre, vysoký krvný tlak, nepravidelná srdcová frekvencia, problémy s reguláciou telesnej teploty. 

priznaky_histaminovej_intolerancie_cast_III_infografika_brainmarket_sk

Pokiaľ si myslíte, že trpíte histamínovou intoleranciou, je niekoľko riešení, ktoré možno odporučiť. V prvom rade je to nízkohistamínová diéta, kedy obmedzíte alebo úplne vylúčite potraviny bohaté na histamín. V štúdií z roku 2019 bolo zistené významné zvýšenie sérových hladín DAO u pacientov s prísnym a občasným dodržovaním nízkohistamínovej diéty.7 Určite by mali byť vylúčené spracované potraviny ako sú konzervy a polotovary. Neznášanlivosť histamínu závisí od dávky. To znamená, že existuje prah histamínu alebo potravín uvoľňujúcich histamín, ktorý väčšina ľudí citlivých na histamín môže tolerovať, než sa u nich objavia príznaky.

Existujú aj potraviny uvoľňujúce histamín, ktorým by ste sa mali tiež vyhnúť. Patria medzi ne ananás, citrusové plody, jahody, orechy, strukoviny, alebo morské plody. Medzi potraviny s nízkym obsahom histamínu patrí čerstvé mäso a ryby, vajcia, jablká a banány, zemiaky, tekvica, sladké zemiaky, cuketa, mrkva, uhorky alebo zeler.

Avšak je potreba vyzdvihnúť aj to, že pri potravinách záleží na skladovaní a ich veku. To sú mechanizmy, vďaka ktorým sa môže hladina histamínu líšiť aj u rovnakého druhu potravín. Všeobecne možno povedať, že čerstvé potraviny majú tendenciu mať menej histamínu, zatiaľ čo staršie a fermentované potraviny majú histamínu viac. To znamená, že aj niektoré zdravé jedlá, ako je kefír, jogurt a kyslú kapustu, môžu byť pre osoby s intoleranciou histamínu problematické.

Eliminačná diéta by mala vylúčiť aj zdroje lepku, pretože bezlepková strava sa ukazuje ako zmysluplné riešenie pri prejavoch intolerancie histamínu.

Vhodné potraviny pri histamínovej intolerancií

Existujú potraviny, ktoré pôsobia ako prírodné antihistaminiká a to sú jablká, čučoriedky, žerucha, cibuľa, bylinky ako je estragón, tymián, harmanček, ďalej čerstvý zázvor, olivový olej, kokosové ryžové a konopné mlieko, mandľové maslo, alebo kurkuma. Nízkohistamínová strava by nemala byť dodržiavaná navždy. Skôr by mala fungovať ako eliminačná diéta, kedy sami zistíte, ktoré potraviny v akom množstve zvládnete, a ktoré Vám spôsobia nežiaduce príznaky. Vždy je potrebné počítať s tým, že táto diéta môže byť zdĺhavá a je potrebné byť trpezliví.

potraviny_nizky_obsah_histaminu_Infografika-BrainMarket_SK

Doplnky stravy pri intolerancií na histamín

Určite ste počuli o užívaní antihistaminík. Mohlo by sa zdať, že je to liek práve na histamínovú intoleranciu, však antihistaminiká nelieči. Iba pomáhajú potlačiť príznaky, ktoré intolerancie spúšťa. Okrem dodržiavania nízkohistamínovej diéty existuje tiež niekoľko doplnkov stravy vrátane vitamínov a minerálov, ktoré pomáhajú zvyšovať aktivitu DAO a znižovať množstvo histamínu, ktoré telo uvoľňuje.

1.) Vysoké dávky vitamínu C

Vitamín C je jedným z doplnkov, ktorými môžeme znížiť hladinu histamínu. Pokiaľ je tohto vitamínu nedostatok, množstvo histamínu sa zvyšuje.

na_co_sluzi_vitamin_c_SK_ifografika_brainmarket

2.) Vitamín B6 

Vitamín B6 pomáha DAO rozkladať histamín. V dobe eliminačnej diéty nie je ľahké tento vitamín doplniť v dostatočnom množstvo, preto je vhodnejšie ich suplementovať.

3.) Minerály 

Minerály ako je meď (zvyšuje aktivitu DAO), horčík, mangán, zinok alebo vápnik pomáhajú rozkladať histamín.

4.) Quercetin 

Quercetin je bioflavonoid, ktorý blokuje uvoľňovaniu histamínu zo žírnych buniek. A bolo tiež preukázané, že má pozitívny vplyv na kožné problémy súvisiace so zá***mi a histamínom.8

kvercetin-sk

5.) Probiotiká 

Najmenej dôležitá je suplementácia probiotík. Zloženie nášho črevného mikrobiómu podporuje zdravie črevnej výstelky, čo môže ovplyvniť schopnosť správne spracovať alebo odstrániť histamín. Štúdie v časopise Journal of Physiology and Pharmacology zistila, že ľudia s intoleranciou histamínu mali v zrovnaní s tými bez intolerancie histamínu menšiu rozmanitosť črevných baktérií a väčšie poškodenie ich výstelky. Kmene, ktoré podporujú znižovanie hladiny histamínu sú Bifidobacterium infantis, Bifidobacterium longumLactobacillus plantarumLactobacillus rhamnosusLactobacillus gasseriBifidobacterium breve.9 Probiotiká a ich výber je v tom veľmi dôležitý, pretože naopak niektoré kmene môžu hladinu histamínu zvyšovať.

nejcasteji-probiotika-infografika-brainmarket-sk

Ako jednoducho zistiť, či trpíme histamínovou intoleranciou?

Existujú krvné testy na intoleranciu histamínu, však bez testu môžete vyskúšať niektorú z fermentovaných potravín a potravín s vysokým obsahom histamínu a zistiť tak, či dôjde k zhoršeniu príznakov. Ak áno, vyskúšajte týždenné diétu s nízkym obsahom histamínu a keď si všimnete zlepšenie, máte s najväčšou pravdepodobnosťou intolerancii na histamín.

Záver

Histamín je v tele potrebný v boji proti toxínom a k podpore imunitného systému. Je zodpovedný za prvú fázu uvoľňovania žalúdočnej kyseliny. Pokiaľ však dôjde na histamínovú intoleranciu, prvým krokom je dodržiavanie nízkohistamínovej stravy, podporenou doplnkami stravy ako je vitamín C, quercetin alebo minerálmi ako je horčík, zinok, meď alebo mangán.

Veronika Halusková 

  

[1] Ultraviolet B (UVB) light-induced histamine release from rat peritoneal mast cells and its augmentation by certain phenothiazine compounds, M Mio, M Yabuta, C Kamei

[2] Sustained postexercise vasodilatation and histamine receptor activation following small muscle‐mass exercise in humans, Zachary Barrett‐O'Keefe,  John R. Halliwill

[3] Hormonal Link to Autoimmune Allergies, Shilpa Shah

[4] Histamine and histamine intolerance, Laura Maintz, Natalija Novak.

[5] Human intestinal diamine oxidase (DAO) activity in Crohn's disease: a new marker for disease assessment, W U Schmidt 1J SattlerR HesterbergH D RöherT ZoedlerH SitterW Lorenz, 1990

[6] Evaluation of symptoms and symptom combinations in histamine intolerance, Wolfgang J SchnedlSonja Lackner, Dietmar EnkoMichael SchenkSandra J HolasekHarald Mangge, 2019

[7] Histamine intolerance--possible dermatologic sequences, Liborija Lugović-MihićAna SeserkoTomislav DuvancićMirna SitumJosip Mihić, 2012

[8] Microbial patterns in patients with histamine intolerance, M. SCHINK1 , P.C. KONTUREK2 , E. TIETZ1 , W. DIETERICH1 , T.C. PINZER3 , S. WIRTZ3 , M.F. NEURATH3 , Y. ZOPF, 2018

[9] Soothing and anti-itch effect of quercetin phytosome in human subjects: a single-blind study 

[10] Lackner S, Malcher V, Enko D, Mangge H, Holasek SJ, Schnedl WJ. Histamine-reduced diet and increase of serum diamine oxidase correlating to diet compliance in histamine intolerance. Eur J Clin Nutr. 2019;73(1):102-104.

 

***slovo zápal sa nesmie používať.

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!