Jarné upratovanie skladu! Stovky produktov výhodnejšie! NAKUPOVAŤ

Lipozomálny vitamin C

Vitamín C: Ochranca našej imunity od samého počiatku

V prírode sú zdrojom vitamínu C predovšetkým ovocie zelenina. Toho však v dnešnej uponáhľanej dobe nejeme toľko, koľko by sme potrebovali. Prečo je céčko tak dôležité a prečo by sme ho mali doplniť?

Čo je to vitamín C a kde ho nájdeme?

Vitamín C alebo tiež kyselina askorbová je asi najznámejší vitamín zo všetkých. Jedná sa o vitamín rozpustný vo vode a v strave sa vyskytuje hlavne v zelenine a v ovocí ako sú čierne ríbezle, červené korenie, paprika, kiwi alebo jahody. Avšak vitamín C je veľmi krehká molekula, ktorá je vysoko citlivá na okolité podmienky ako je teplota, vzduch alebo svetlo. To znamená, že pri skladovaní ovocia a zeleniny, alebo varení dochádza k významnej strate samotného vitamínu. 1

najlepsie_zdroje_vitaminu_C_infografika_brainmarket_SK

Akú rolu má céčko v organizme?

  • Pomáha pri tvorbe kolagénu
  • Optimalizuje správnu funkciu ciev, kostí, chrupaviek, ďasien, kože a zubov.
  • Zaisťuje normálne fungovanie nervového systému.
  • Pomáha zvyšovať absorpciu železa a tým predchádza anémii.
  • Znižuje pocit únavy.
  • Znižuje hladinu histamínu - histamín je látka, ktorú produkuje imunitný systém, čo vedie k zá***om a iným ťažkostiam. Štúdie z roku 1992 zistili nižšiu hladinu histamínu u osôb, ktoré užívali 2 gramy vitamínu C denne. 2
  • Pomáha chrániť bunky pred oxidačným stresom.
  • Podporuje kardiovaskulárny systém - príjem vitamínu C môže znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení približne o 25%. 3
  • Chráni pred voľnými radikálmi, ktoré narúšajú bunkovú štruktúru a môžu dokonca poškodiť DNA. 4

 

Aký je rozdiel medzi klasickým vitamínom C a lipozomálnym?

Veľká časť  vitamínu C, ktorý je na trhu je vo forme klasických alebo šumivých tabliet. Zatiaľ čo produkty obsahujúce okolo 1g vitamínu C, telo absorbuje len 7-8% z celkového množstva. Zjednodušene povedané, z každého gramu vitamínu C, ktorý si vezmeme, je vstrebaných len 70-80 mg, a tým hladina vitamínu C zostáva nízka. Oproti tomu, vstrebateľnosť lipozomálneho vitamínu C dosahuje u väčšiny produktov 85% a môže dosahovať až 95% absorpcie. To znamená, že podstatný rozdiel medzi týmito formami vitamínu C je vstrebateľnosť. Okrem toho, užívanie tradičného vitamínu C vo vyšších dávkach môže spôsobovať nežiaduce účinky v gastrointestinálnom trakte. 

Niekoľko štúdií sa zameralo na hodnotenie účinkov veľkých dávok tradičného vitamínu C meraním jeho koncentrácie v plazme. Bolo dokázané, že požitie vysokých dávok vitamínu C, obvykle viac než 100 mg, nekončí v plazme. 5 Inými slovami, požitie veľkého množstva tradičného vitamínu C neznamená mať viac vitamínu v krvi.

compare-comp

Okrem biologickej dostupnosti má užívanie lipozomálneho vitamínu C i ďalšie výhody: 

  • Dlhšia doba pôsobenia vďaka dlhšej biologickej dostupnosti lipozómov, čo umožňuje uvoľňovanie vitamínu po dlhšiu dobu.
  • Užívaním lipozomálneho vitamínu C nedochádza k poruchám trávenia aj napriek vysokému dávkovaniu.
  • Lepšia distribúcia vitamínu v tele.

Ako funguje lipozomálny vitamín C?

Lipozómy sú sférické škrupinky, ktoré sú zložené z dvojitej vrstvy mastných kyselín podobnej tej prírodnej vrstve, ktorá tvorí membránu tela buniek. Túto vrstvu je možné použiť k zapuzdreniu živín alebo liečiv k ochrane pred poškodením žalúdočnými kyselinami, čím by sa znížila odolnosť voči absorpcii. Akonáhle je vitamín C takto zapuzdrený, nemôže uniknúť z lipozómu, dokiaľ nie je táto dvojitá vrstva narušená. Lipozóm chráni svoj obsah pred agresívnymi žalúdočnými kyselinami, enzýmami, zmenou PH, oxidáciou a umožňuje ľahšie vstrebávanie v stenách tenkého čreva, odkiaľ putuje do pečene a potom do krvného obehu. Tým dosahuje vyššej koncentrácie v krvi. Fosfaidylcholín, ktorý sa bežne používa pri výrobe lipozómov je hlavným stavebným kameňom vonkajšieho obalu buniek a telo ho následne využije k výrobe buniek nových.

struktura-liposomu-infografika-brainmarket-sk

LipoCellTech™ 

LipoCellTech je jedinečná patentovaná forma lipozomálnych doplnkov, pri ktorej sa používajú najpokročilejšie spôsoby výroby produktov v práškovej forme. Počas výroby sa nepoužíva teplo, vysoký tlak ani chemikálie. Výsledkom nedostatku tepla alebo vysokého tlaku zostáva účinná látka neporušená, molekuly sú stabilné, čo zaisťuje, že lipozómy sa rozpadnú skôr ako sa dostanú do buniek. Účinná látka sa teda uvoľňuje priamo v bunke a zvyšuje sa jej účinnosť. Táto forma lipozomálneho vitamínu C zaisťuje zloženie len čistého prášku, neobsahuje žiadne plnivá, konzervačné látky alebo iné neaktívne zložky. To znamená, že lipozomálne produkty tejto technológie sú 100% prírodné a takmer úplne absorbované.

lipozomalny_vitamin_C_infografika_brainmarket_SK

Ďalšie výhody LipoCellTech™:

  • Prášok má neutrálnu chuť, nie je preto potrebná žiadne aróma. 
  • Dlhšia doba trvanlivosti.
  • Nie je potrebné skladovanie v chlade.
  • Prirodzená výrobná metóda.

lipocelltech-infografika-brainmarket-sk

Pre koho je vitamín C nevyhnutný:

Bez vitamínu C sa neobíde nikto, avšak zvýšenú potrebu vitamínu C by mali užívať fajčiari, osoby s veľkou fyzickou záťažou alebo stresom, onkologickí pacienti, ale tiež pri chrípke alebo nachladnutí.

priznaky_nedostatku_vitaminu_c_infografika_brainmarket_SK

Denná odporúčaná dávka (DOD) vitamínu C

Podľa českej legislatívy je stanovená referenčná hodnota príjmu vitamínu C na 80 mg. To je naozaj mizerne málo. Vitamín C je považovaný za bezpečný, a to aj pri suplementácii vyšších dávok. Nežiaduce účinky sú len výnimočné pri príjme omnoho vyšších než odporúčaných množstvách. U lipozomálneho céčka odpadajú nežiaduce účinky spojené s podráždením žalúdku pri vyšších dávkach.

Jedným z najslávnejších propagátorov heroických dávok vitamínu C bol dvojnásobný držiteľ Nobelovej ceny Linus Pauling. Odporúčal vitamín C k terapii najrôznejších zdravotných problémov od nachladnutia až po nádorové ochorenia. Sám denne užíval 12 g vitamínu C a dožil sa 93 rokov!!!

V zimných mesiacoch, kedy je málo slnka a vyčíňajú chrípky je pol gramu lipozomálneho céčka optimálnou dávkou pre udržanie si nepriestreľnej imunity. Môžete dávku i zvýšiť na 1 gram a rozfázovať si dávku na pol gramu ráno a pol gramu večer. Osobne užívam céčko ešte s NAC pre zvýšenie produkcie glutathionu a ochranu buniek. V prípade, že na vás ide nachladnutie, odporúčam dávku v prvých dňoch zvýšiť kľudne aj na 2 až 3 gramy. U lipozomálneho céčka si môžete byť istí, že sa do buniek a krvi naozaj dostane v takmer celom svojom množstve zatiaľ čo u bežných foriem vitamínu C by ste také dávky nie len že vymočili, ale ešte by ste si mohli podráždiť žalúdok.

Záver

Vitamín C je veľmi dôležitý pre našu imunitu, a to hlavne v zimných temných mesiacoch. Vitamín C pomáha ochraňovať tkanivá a hojiť rany, podporuje absorpciu železa v organizme, ochraňuje srdce a znižuje množstvo riskantného LDL cholesterolu a triglyceridov v krvi. Existujú štúdie dokazujúce jeho antioxidačné pôsobenie ochraňujúce pred niektorými nádorovými ochoreniami. Užívanie vitamínu C ako doplnku stravy vo vyšších dávkach môže skracovať dĺžku a prejavy nachladnutia, zabrániť jeho vzniku alebo oddialiť nástup a podporovať obranyschopnosť.

Na trhu existuje mnoho produktov s vitamínom C. Najlepšou formou sú však lipozomálne céčka, pretože ich vstrebateľnosť sa u niektorých technológii ako napríklad LipoCellTech® blíži k 95%, pričom bežné céčka dosahujú len 8%. To znamená, že si buď môžete dať 1 gramovú kapsulu obyčajného céčka a do tela dostanete len 0,08 g vitamínu C alebo môžete zvoliť napr.  BrainMax Liposomal Vitamin C a z jedného gramu sa vám do krvnej plazmy dostane 0,95 g céčka. Takmer všetko. Taká vstrebateľnosť sa môže rovnať už len a len injekčnému (intravenóznemu) podávaniu vitamínu C. Naviac pri suplementácii lipozomálneho céčka odpadajú vedľajšie účinky spojené napr. s podráždením žalúdka.

Veronika Halusková

vitamin_c_FB-reklama_SK

Zdroje:

  1. https://www.anses.fr/fr/content/vitamine-c-ou-acide-ascorbique
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1578094/
  3. Knekt, P., Ritz, J., Pereira, MA, O'Reilly, EJ, Augustsson, K., Fraser, GE, ... & Pietinen, P. (2004). Antioxidační vitamíny a riziko ischemické choroby srdeční: souhrnná analýza 9 kohort. Americký žurnál klinické výživy, 80 (6), 1508-1520.
  4. Human Vitamin and Mineral Requirements, Report of a joint FAO/WHO expert consultation. World Health Organization. 2012
  5. Levine M., Padayatty J., Espey M.G. Vitamin C: A Concentration-Function Approach Yields Pharmacology and Therapeutic Discoveries. Adv Nutr. 2011 Mar;2(2):78-88: Padayatty S. Vitamin C Pharmacokinetics: Implications for Oral and Intravenous Use. Annals of Internal Medicine. 2004;140(7):533.

 

 

***slovo zápal sa nesmie používať.

 Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!