Zbavte sa toxínov a uzdravte bunky s kráľom antioxidantov Glutatiónom

Glutatión, temný strážca vášho zdravia

Pokiaľ by biochémia bola komiks, potom by sme mohli prehlásiť antioxidanty za super hrdinov :) A glutatión by bol kráľom všetkých super hrdinov. Tento temný rytier, ochranca nášho zdravia nonstop odvracia negatívne účinky škodlivých toxínov a chorôb v našom tele. Vedci po celom svete si začínajú uvedomovať kľúčovú rolu glutatiónu v našom zdraví, ako napr. súvislosť medzi vyčerpanými zásobami tohto antioxidantu a zvyšujúcou sa pravdepodobnosťou chronického ochorenia. Bez nadstávky sa jedná o jedná o jednu z najdôležitejších molekúl v tele pre udržanie celkového zdravia. 

Čo je to glutatión a na čo slúži?

Glutatión je spoločne s melatonínom najsilnejším antioxidantom v našom tele. Jedná sa o malý peptid s molekulou zloženou z troch aminokyselín: kyseliny glutámovej, cysteínu a glycínu. Glutatión je produkovaný každou bunkou v našom tele, ale najviac jeho produkcie zaisťuje pečeň. Medzi jeho hlavné funkcie patrí odvádzanie škodlivých toxínov z tela. Glutatión, ktorý sa nachádza v každej bunke chráni mitochondrie pred baktériami, vírusmi toxínmi. Neutralizuje voľné radikály (reaktívne formy kyslíka) vznikajúce v metabolizme črevných krviniek (v mitochondriách) chráni ich tak pred oxidačným poškodením, zároveň tiež aktivuje i ďalšie antioxidanty ako je vitamín C a E.

Antioxidanty fungujú tak, že pohlcujú nadbytok voľných radikálov, ktoré by mohli spôsobiť oxidačný stres. Ide o to, aby existovala rovnováha medzi voľnými radikálmi a antioxidantmi. Na rozdiel od typickej imunitnej odpovedi, ktorá sa spustí akonáhle sa v tele vyskytne problém, glutatión je zodpovedný za prevenciu než k problému dôjde. Okrem toho môže glutatión pomôcť odstrániť z tela ťažké kovy ako je napríklad ortuť, olovo a kadmium.

glutathion-detoxikace-infografika-brainmarket-sk

Glutatión sa koncentruje v pečeni, čo je hlavný detoxikačný orgán tela. Avšak, vylúčenie toxínov nie je tak ľahké. Pečeňové enzýmy musia najskôr premeniť toxín na zlúčeninu, ktorú je možné vylúčiť. Dnes už vieme, že existuje priama súvislosť medzi nedostatočnými zásobami glutatiónu a vzrastajúcou pravdepodobnosťou vzniku rôznych chronických ochorení. Príčinou nízkej hladiny glutatiónu môže byť fajčenie, stres, lieky, nevhodné stravovacie návyky (obzvlášť vysoký obsah cukrov), alkohol a toxíny obsiahnuté v predmetoch dennej spotreby (konvenčná kozmetika, prostriedky na upratovanie atď.) alebo v prostredí. S rastúcim vekom schopnosť organizmu produkovať glutatión klesá.

glutathione-infografika-brainmarket-sk

Priemerný človek zo stravy získa cca 35 mg glutatiónu denne, ale optimálna hodnota denného príjmu glutatiónu je 250 mg. V štúdii uverejnenej v New England Journal of Medicine vedci zistili, že jedinci trpiaci srdcovými chorobami s nižším množstvom glutatiónu v krvi mali o 30% vyššiu pravdepodobnosť infarktu než ľudia, ktorí mali hladiny glutatiónu v optimálnych hodnotách.

Bežný redukovaný glutatión v doplnkoch stravy má pre bunky len malé využitie, pretože akonáhle sa dostane do žalúdku, rozštiepi sa a stane sa neúčinným. Kyselina chlorovodíková totiž rozpustí molekuly glutatiónu skôr než sa môžu vstrebať, čo znamená, že sa do buniek dostane len zlomok. [1] To však neplatí pre  acetylovanú formu glutathionu (S-Acetyl-Glutathion, skrátene SAG) alebo vnútrožilové podávanie glutatiónu. [2]

Medzi príznaky spojené s nízkou hladinou glutatiónu patrí:

  • Chronická únava.
  • Bolesť a zá***y.
  • Kognitívne dysfunkcie ako je mozgová hmla a zlý spánok.
  • Znížená imunita.
  • Hemolytická anémia (črevné krvinky sa rozkladajú príliš rýchlo na to, aby mohli byť nahradené. Typickými príznakmi je bledá koža, závrate, dýchavičnosť).
  • Neurologické ochorenia.
  • Zá***ové ochorenie čriev - glutatión je kľúčovým oxidantom v gastrointestinálnom trakte a jeho nedostatok môže spôsobiť zá***y v hrubom čreve.

Glutatión a mozog

Náš mozog tvorí len 2% hmotnosti celého tela, ale spotrebuje zhruba 20% celkového kyslíka. Mitochondrie v bunkách sú palivovým energetickým zdrojom buniek a spotrebovávajú viac molekulárneho kyslíka než iné organely v cytosole. Tým sa tvoria voľné radikály a mozog je zaplavený reaktívnymi molekulami, ktoré by mohli spôsobiť oxidačný stres. Glutatión pomáha chrániť mozog pred ničivými účinkami oxidačného stresu.

mozek-vazi-pouhe-2-procenta-infografika-brainmarket-sk

Nekontrolované poškodenie voľnými radikálmi by mohlo byť kľúčovou príčinou chorôb postihujúcich mozog. Parkinsonova choroba poškodzuje časti mozgu, ktoré produkujú dopamín. Keď sa vedci pozreli na mozog ľudí s Parkinsonovou chorobou, zistili, že oblasť, ktorá vytvára dopamín, substantia nigra, obsahuje až o 40% menej glutatiónu než iné časti mozgu. Glutatión by teda mohol hrať dôležitú rolu v mentálnom zdraví.

S-Acetyl-Glutathion (SAG): problémy so stabilitou a biodostupnosťou vyriešené

Glutatión existuje v dvoch odlišných chemických formách. Prvá je redukovaný glutatión, ktorý má jedno hlavné obmedzenie a tým je jeho veľmi malá biologická dostupnosť (5%). Inými slovami sa príliš mnoho glutatiónu do buniek nedostane, pretože budú molekuly glutatiónu zničené v tráviacom trakte a zvyšok, ktorý sa dostane cez pečeň do krvi bude veľmi nestabilný.

Druhou formou je S-Acetyl Glutathion, ktorý je pozmenený na molekulárnu úroveň tým, že je k molekule glutatiónu pridaná acetylová funkčná skupina síry, ktorá vytvorí "štít" a ochráni glutatión v tráviacom trakte a poskytne i jeho následnú stabilitu v krvnej plazme. Jedná sa o stabilný a pre telo veľmi dobre využiteľný spôsob ako doplniť glutatión, ktorý sa vyrovná vntútrožilovému podávaniu glutatiónu. [3]

Na rozdiel od klasického redukovaného glutatiónu je jeho acetylovaný "bráško" stabilný v tráviacom trakte i plazme. Acetylová skupina sa pri vstupe do bunky oddelí, zatiaľ čo molekula glutatiónu sa aktivuje priamo v bunke, aby fungovala podľa potreby. [2]

glutation_infografika_brainmarket_sk

Bez tohto "štítu" sa samotný glutatión stráca v tráviacom trakte a nemôže tak zvýšiť svoju účinnosť v detoxikačných orgánoch ako sú pečeň, obličky a pľúca. Je to preto, že glutatión je ako malá molekula proteínu trávená. S-Acetyl-Glutathion má schopnosť prenikať do membrány mitochondrií, kde pomáha udržiavať integritu a funkciu bunky. Z tohto dôvodu by mohol tiež prechádzať hematoencefalitickou bariérou (bariéra chrániaca mozog, ktorá oddeľuje centrálny nervový systém od obehového systému), čo umožňuje detoxikovať a chrániť mozog. Zjednodušene povedané, prechádza každou bunkou, zachytáva škodlivé toxíny a voľné radikály a vyplavuje ich zo systému skôr, než majú šancu sa akumulovať a spôsobiť škody. 

Hlavné výhody Glutatiónu

  • Zamädzuje a odvracia účinky voľných radikálov.
  • Zvyšuje bunkovú energiu.
  • Posilňuje imunitný systém.
  • Chráni DNA pred poškodením
  • Pomáha zlepšiť prekrvenie u osôb s ochorením periférnych tepien. [5]
  • Podporuje revitalizáciu a regeneráciu buniek.
  • Spomaľuje procesy starnutia.
  • Pomáha pri diabete, zlepšuje jeho stav a chráni orgány tela pred diabetickým poškodením.
  • Znižuje zá***y v tele. [6]
  • Pomáha v detoxikácii pečene (pomáha predchádzať vzniku cirhózy).
  • Podporuje činnosť obličiek a chráni ich pred chorobami.
  • Glutatión sa podáva onkologickým pacientom, aby znížil toxicitu protinádorových terapií.
  • Môže byť prospešný pre pacientov s Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou, pre osoby so srdcovými alebo autoimunitnými ochoreniami, ale tiež pre osoby s depresiami alebo astmou.
  • Glutatión prospieva pokožke, znižuje tvorbu vrások a zlepšuje pružnosť pokožky. [7]

S-Acetyl-Glutathion sa dá ako doplnok používať pri neurodegeneratívnom ochorení, gastrointestiálnych problémoch, k ochrane kardiovaskulárneho zdravia, pri syndróme chronickej únavy, k podpore duševného zdravia, pri zá***och a k ochrane imunitného systému. Užívanie S-Acetyl glutathionu je skvelý spôsob, ako sa chrániť pred zdravotnými problémami spojenými so starnutím a zlým životným štýlom.

S-Acetyl-Glutathion verzus vnútrožilové podávanie glutatiónu

Ako už bolo písané, acetylovaný glutathione (biodostupnosť 90%) je oproti bežnému redukovanému glutatiónu (biodostupnosť 5%) stabilný v tráviacom trakte i v plazme, a vďaka tomu jeho biodostupnosť (využiteľnosť) odpovedá vnútrožilovému podávaniu glutatiónu, čo bolo overené v pilotnej štúdii so šiestimi pacientmi prostredníctvom sledovaných hodnôt oxidatívneho stresu.

Subjektom bolo podávané perorálne 200 mg S-Acetyl-Glutathionu denne po dobu 7 dní, a potom jednorazovo 1400 mg glutatiónu vnútrožilovo. Sledované hodnoty oxidatívneho stresu boli skúmané z krvi a moču. Výsledky štúdie ukázali, že účinky SAG sa rovnajú jednorazovému vnútrožilovému podaniu glutatiónu. [3] 

Pre koho je S-Acetyl-Glutathion vhodný?

Pre jedincov, ktorí potrebujú stimulovať imunitu v prípade infekcie alebo hroziacej infekcie. Tiež pre jedincov trpiacich stresom, vyčerpaním, hormonálnou nerovnováhou, oslabenou pečeňou alebo pre jedincov, ktorí cítia, že by mohli zvýšiť svoj kognitívny výkon či energiu. A v neposlednou rade je vhodný pre ľudí nad 45 rokov, ktorým produkcia glutatiónu s rastúcim vekom prirodzene klesá.

Dalo by sa povedať, že čím viac dávate svojmu telu zabrať v zlom slova zmysle: extrémne brutálne tréningy, stres, alkohol, drogy, lieky, toxíny, tým menej glutatiónu váš oslabený organizmus produkuje a tým skôr by ste mali zmeniť svoj životný štýl a užívať SAG v podobe doplnku stravy.

Záver

Glutatión posilňuje imunitný systém, chráni bunky, môže pomôcť oddialiť príznaky starnutia. Glutatión nás chráni nie len pred určitými typmi chorôb, ale tiež môže pomôcť pri kognitívnych problémoch. Jeho nízke hodnoty boli zaznamenané u chorých ľudí ako Parkinsonova alebo Alzheimerova choroba, ale tiež pri infekciách a oslabenom imunitnom systéme. Preto je vhodné v prípade zníženej imunity, stresu, vyčerpania či staroby dopĺňať glutatión. Vlastná produkcia glutatiónu s rastúcim vekom klesá. Najviac ho začneme strácať po 45. roku života.

Nie všetky formy glutatiónu sú si rovné. Acetylovaný glutatión je najlepšou voľbou, pretože vďaka svojej stabilite dokáže prenikať do membrán v mitochondrii, kde pomáha udržiavať zdravie buniek. Vďaka svojej stabilite by mohol prechádzať skrz hematoencefatickú bariéru a zvyšovať zdravie buniek v mozgu. Jeho schopnosť navyšovať glutatión priamo v bunkách je porovnateľná s vnútrožilovým podávaním glutatiónu.

Mnohí z vás sa možno divia, že sme korunovali glutatión ako kráľa oxidantov, keď je najsilnejším antioxidantom melatonín. Skutočnosť je taká, že glutatión aj melatonín sú oba najsilnejšie antioxidanty. Hoci každý funguje trochu inak, oba sa snažia pohlcovať reaktívne formy kyslíka (voľné radikály) vznikajúce pri metabolizme v červených krvinkách (mitochondriách), ktoré by mohli bunkám spôsobovať oxidatívny stres. Ale vzhľadom k tomu, že glutatión tiež posilňuje funkciu pečene, tak dokáže ešte o niečo málo viac než melatonín - stimulovať proces detoxikácie v našom tele, a tým pomáhať organizmu zbavovať sa toxínov. Dovolím si teda tvrdiť, že je skutočným kráľom antioxidantov.

Veronika Halusková 

Reference

[1] The systemic availability of oral glutathione. A Witschi 1, S Reddy, B Stofer, B H Lauterburg. Department of Clinical Pharmacology, University of Bern, Switzerland. Eur J Clin Pharmacol. 1992

[2] Oral Administration of S-acetyl-glutathione: Impact on the Levels of Glutathione in Plasma and in Erythrocytes of Healthy Volunteers. Sergio Fanelli1 , Antonio Francioso1 , Rosaria A. Cavallaro*2 , Maria d'Erme1 , Pietro Putignano3 , Niccolò Miraglia4 and Luciana Mosca1*. Department of Biochemical Sciences A. Rossi Fanelli, Sapienza University of Rome, Italy 2 Department of Surgery P. Valdoni, Sapienza University of Roma, Italy 3 Diabetic Outpatient Clinic, ASST Monza, Italy 4 Clinical & Pre-clinical Development, Gnosis SpA, Milan, Italy. 2018

[3] Oral Glutathione Equivalent to IV Therapy. Michael Ash BSc DO ND F.DipION. Marty Jones PharmD. 2011

[4] Effects of S-acetylglutathione in cell and animal model of herpes simplex virus type 1 infection. Jens-Uwe Vogel 1, Jaroslav Cinatl, Nurlan Dauletbaev, Sigune Buxbaum, Gernot Treusch, Jindrich Cinatl Jr, Valentin Gerein, Hans Wilhelm Doerr. Institute for Medical Virology, Johann Wolfgang Goethe University Hospital, Paul-Ehrlich Str. 40, 60596, Frankfurt am Main, Germany. 2003.

[5] Effect of Glutathione Infusion on Leg Arterial Circulation, Cutaneous Microcirculation, and Pain-Free Walking Distance in Patients With Peripheral Obstructive Arterial Disease: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Enrico Arosio, MD. Sergio De Marchi, MD. Massimo Zannoni, MD. Manlio Prior, MD. 2002

[6] Role of glutathione in immunity and inflammation in the lung. Pietro Ghezzi. Brighton and Sussex Medical School, Trafford Centre, Falmer, Brighton, UK. 2011

[7] Glutathione and immune function. W Dröge 1, R Breitkreutz. Department of Immunochemistry, Deutsches Krebsforschungszentrum, Im Neuenheimer Feld 280, D-69120 Heidelberg, Germany. 2000

[8] Glutathione and its antiaging and antimelanogenic effects. Sinee Weschawalit,1 Siriwan Thongthip,2 Phanupong Phutrakool,3 and Pravit Asawanonda1. 1Department of Medicine, Division of Dermatology. 2017 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5413479/

[9] Vogel JU, Cinatl J, Dauletbaev N, Buxbaum S, Treusch G, Cinatl J Jr, Gerein V, Doerr HW. Effects of S-acetylglutathione in cell and animal model of herpes simplex virus type 1 infection. Med Microbiol Immunol. 2005 Jan;194(1-2):55-9. Epub 2003 Nov 18.

 

 

***slovo zápal sa nesmie používať.

 Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!